Vaksinen ingen tør ta?

Vaksinen mot svineinfluesaen ruller inn over landet, 2 doser pr innbygger. Men aldri har det vært så mye motstand og meninger om en vaksine som nå. Litt merkelig for mange har det jo vært en vane å ta den vanlige influensavaksinen i mange år allerede.

Man har jo mange års erfaringer med å lage influensavaksine, og man bytter vel egentlig bare ut de forskjellige virustypene hvert år. Så hvorfor denne nærmest litt hysteriske motstanden nå?

Allerede har det vært dødsfall her i landet og, til tross for foreløpig få som har blitt smittet. Dette viruset er annerledes enn de vanlige sesonginfluensatypene ved at det kan være farlig for unge mennesker, og ikke minst gravide. I tillegg til de som er svekket av annen sykdom.

Direktør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttets smitteverndivisjon sier:

Jeg ser at man kan bli bekymret fordi man ikke har fullstendig kunnskap om vaksinens virkninger. Men dette er viktig: All tilgjengelig kunnskap viser at svineinfluensaen er farligere enn vaksinen. Unge, friske folk blir syke, og noen av dem dør. Gravide kvinner er spesielt utsatt for lungebetennelse, og i noen tilfeller har man måttet sette igang fødselen for tidlig.

Legg merke til det jeg har understreket. Det er en tvetydig uttalelse, for snakker hun nå med tanke på hele befolkningen samlet, eller individbasert? Slike uttalelser av den arten er det mange av etterhvert, og fra mange hold. Kanskje ikke rart at folk blir mistenkelige?

Og når man leser som dette i Aftenposten:

http://www.aftenposten.no/helse/article3318941.ece

Så ja, var man ikke usikker før så blir man etter den artikkelen.

På en måte er tankene mine todelte om dette: Den ene er at myndighetene antar at flere liv vil bli spart ved å vaksinere enn hvis man ikke vaksinerer. Dette er en måte å se det på slik at dersom man vaksinerer så dør f.eks 20x av bivirkninger, mens vaksinerer man ikke dør 40x av influensaen. En matematisk sak, i tillegg spares helsevesenet og arbeidslivet for milliarder når færre blir syke dersom man vaksinerer.

Så er vel tanken på individnivå: Hvem av oss blir de 20x som dør av bivirkninger? Vel, det kan selvsagt ingen svare på fordi dette er umulig å vite. Så kan man si at promillesjansen for at det blir "meg" er liten, men dog, den er der..

Den andre tanken er at her ropes det "ulv" av antivaksinefolket, som kjent er det en massiv gruppe som ønsker at vi mer eller mindre ikke skal vaksineres mot noe, og at det naturlige skal skje, dvs at kroppene skal selv utvikle motstand mot sykdommene. En noe naiv holdning, og ville ihvertfall krevd mange mange liv for det utvikles stadig nye smittsomme sykdommer.

Er litt som med antibiotika, en hard kjerne ønsker at man helst ikke skal gi slike medikamenter nesten før det står om livet, noe som er å dra det vel langt.

Men, hva gjør man så? Gambler på sykdommen, at man enten ikke smittes, eller kun blir syk uten alvorlige komplikasjoner? Det er snakk om at det kan utvikles en spesiell type lungebetennelse som er vanskelig å ta knekken på, og at denne er endel av dødsårsakene.

Eller tar man vaksinen og gambler på at man ikke blir en av de 20, eller får som endel skremmer med – alvorlige bivirkninger senere i livet?

Og hva med barna? Noen må jo bestemme for de og vel? Dersom de skal vaksineres eller ikke..

Man må velge ett av de to, uansett – det slipper man ikke unna..

6 kommentar to “Vaksinen ingen tør ta?”

 1. bramaputra Says:

  Vanskelig tema Grunnen til det er at,de absolutt aller fleste bare blir litt syk og så frisk av dette viruset-Med fugleinfluensa derimot,ville dødsfallene vært enormt mangen.Til å begynne med trodde man at dette viruset var meget farlig,det er det ikke.- derfor kan man betakke seg vaksine om man våger.Det har florert med hysteri i lange tider på nett om alt som er livsfarlig,så som tamiflu, influensavaksine,vaksiner er bare en brøkdel av dette-Konspirasjonsspøkelset kommer og tar oss alle sammen!

 2. Moonlight Says:

  .
  Ja, ja, skrev en lang
  .
  Ja, ja, skrev en lang kommentar, trykket på feil tast når den skulle sendes

  og borte vart`n ….

  Dette blir en kortversjon..

  Mener ansvarlige for smittevernberedskap ble revet med av all skremselspropagandaen vi ble foret med – fra de første utbrudd av Svineinfluensaen..

  Verdensomspennende Pandemi, antatt dødelighet og et samfunn som stoppet opp, var infoen vi fikk ..

  Så ble der bestilt inn millioner av vaksiner, som der ikke var tid til å prøve ut på en forsvarlig måte – men til vårt beste ..

  Nå vier det seg at Svineinfluensaen nok ikke er hverken så smittsom eller farlig som de først trodde. Da gjelder det å "bli kvitt" alle vaksinene allikevel, så ingen blir sittende som "Per Snott" og må forklare x antall ubrukte vaksiner, til x antall millioner ..

  Kjenner til helseansatte som blir pålagt å ta vaksinen om de vil bli værende i sin jobb.. 

  Er veldig glad for at jeg har muligheten til selv å velge …
  .

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, foreløpig vet man ikke Tja, foreløpig vet man ikke bramputra hvor mange dette kan ramme alvorlig da få foreløpig har vært smittet. Det regnes som mer farlig enn vanlig influensa slik jeg forstår det da det rammer annerledes og også unge mennesker, og gravide på en alvorlig måte.

  Fanatikere finnes det nok av, her gjelder det å bruke vettet og forholde seg til de realiteten man kjenner, og da har man som jeg sa to valg man kan velge mellom.

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg tar alltid kopi før jeg Jeg tar alltid kopi før jeg trykker Moonlight, så slipper jeg miste det.

  Du har selvfølgelig noen poeng i det du sier, men fakta er vel at det foreløpig er veldig usikkert om man vil få en plutselig oppblomstring av smittete. Tror det er for tidlig å si noe bastant, som det vel sies blir den ikke utryddet, den er kommet for å bli. Slår den til sammen med den vanlige sesonginfluensaen kan det utvikle seg til et mareritt ingen vaksine hjelper mot slik jeg har tolket det.

  Jeg tror man ikke vet det hele svar for om et års tid, eller mer. Trodde ikke de kunne pålegge helseansatte å ta vaksinen? Men de få jeg har snakket med har sagt at de kommer til å ta den.

  Selv vet jeg ikke, har ikke bestemt meg, har heller aldri tatt den vanlige influensavaksinen før..

  Tor

 5. veversken, utlogget Says:

  Jeg har hatt Jeg har hatt svineinfluensa og ble veldig syk.
  Sikkert fordi jeg har sykdommer fra før som gjorde det verre, men det endte på sykehus med pustehjelp i flere døgn.
  Det var en opplevelse som brakte tanken på døden veldig nær.
  En skikkelig guffen opplevelse var det.
  God helg til deg Tor.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Uffda, du er en av de Uffda, du er en av de foreløpig få som har hatt den skikkelig veversken. En skremmende opplevelse må det ha vært, og det sier jo og hvor skummel denne influensaen kan være. Takk og pris for at det gikk godt til slutt med deg!

  Jeg leste et sted at barn visst måtte ha dobbel dose av vaksinen, men fikk bare med meg overskriften i farten. Må bli vanskelig for foreldre å ta valg om å vaksinere sine barn eller ikke siden denne saken og kan slå hardt ut på unge.

  Ha en god helg du og.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: