Undere..

Tar du deg tid til å se? Se fargene før det bare er nakne svarte fingre som strekker seg opp mot vinterhimmelen tilbake. Av og til bør vi stoppe – og se, virkelig se, ikke bare et kjapt blikk. Det er store forandringer som foregår rundt oss på denne tiden av året.

Et helt vilkårlig bilde rett ut i hagen. En mosaikk av naturens egne pasteller, hele sirkelen rundt, og lyset, det kvasse lave høstlyset som er hvitere enn sommerlyset.

Kun et blindskudd, kunne sikkert speidet og funnet et med mange flere imponerende elementer i, men tanken var å se, bare åpne øynene og se det første man da møter – behøver ikke lete for å finne blikkfang. Det er kontrastene og alle fargene, og de finnes bare man åpner øynene og ser, samme hvor. Men man må se..

Det er natt, stille ute, stille inne. Tanketid. Og øyeblikk sengetid – legge seg under myk dyne, finne boka og kose seg litt i lite lampelys, som da en var barn og leste med lommelykt på hytta uten strøm. Ingen hadde strøm der oppe på fjellet – sotende parfindunstende lys, noen skjeve stearinlys. Og litt os som sved søtt i trøtte barneøyne. Men, så trygt og godt, kos..

I dag ville de vel gitt barna gassmasker i de hyttene vi koste oss i med deilig lampeos og ikke minst den gode lukten. Og svarte svidde sotete bjelker – ufattelig at vi enda lever? Og onkler og besters osende snadder med søt lukt smøg seg opp på loftshemsen mens vi lyttet stille når de fortalte voksne eventyr når de trodde vi små sov..

Så ja, gassmasker og hørselsvern ville vel blitt utdelt i dag. Eller man ville vel jaget onkler og bester ut døra heller tenker jeg? Men beholdt gassmaskene. Det er mye mer farlig å leve i dag visst. Men, vi fikk aldri astma eller allergiske reaksjoner, selv ikke når vi sov i de deilige forurensete hyttene, eller herjet i høyet og danset i bjørkepollens duftene herligheter. Så ja, må være farligere i dag..

Jeg husker enda da min fetter fant et bilde av en nesten naken dame under halmmadrassen sin, oi! Hun lyste vi på i sammen med våre lommelykter. Hun hadde stram stripete badedrakt og mørkt hår. Nå hadde vi jo sett morer og tanter i badedrakt før, men dette var noe helt annet! En ekte halvnaken modell! Vi mistenkte onkel H for å ha glemt henne.

Nå var hun vår skatt, og musene, de bodde jo i halmmadrassene vi sov på. Av og til løp de over oss når vi sov, de små føttene kilte mot huden. I dag ville vel hele hytta blitt gasset ut og madrassene bært ut til destruksjon av alvorlige menn i romdrakter – og barna bedt om å holde seg en mil unna. I den ene madrassen, dessverre ikke min, var det musunger, de var søte.

Det var undere i hvert minutt den gangen, eventyrland samme hvor jeg kikket, som det og er i dag, er bare å se ut vinduet.

Men det er natt, og jeg er trøtt..

14 kommentar to “Undere..”

 1. Ingeborg Says:

  Nydelig, du kan ta bilder … virkelig kan du det.
  Men Tor du vet da vel at "nakne svarte fingre" mot himmelen kan være et godt motiv. Og har jeg lært å kjenne deg rett, med det du har vist her på bloggen, ja, da tror jeg vi får se akkurat det på et bilde fra deg.
  Håper vinteren ikke drøyer …
  Jeg tok også noen høstbilder i morres, til uka får jeg kanskje tid til å prøve på å få bilde ut på bloggen. Om det blir vanskelig, så hold deg fast, kanskje kommer det en A-post med bønn om hjelp.

 2. tante BØ Says:

  BANZAI !! *ler* Det var det BANZAI !! *ler* Det var det første jeg tenkte da jeg så bildet : ))
  Prydbusk killer’n våknet i tanta : ))
  Men jeg er enig da … det var fine farger, og det er det ute nå der bladene henger på. Villvin på veggen som fortsatt har bladene på, er så rød så rød.
  Likeså er Mispelhekken utenfor kjøkkenvindu, men den er åsså glissen.
  Det er ikke lenge før alle bladene faller av.
  Så koselig og levende du forteller fra du var liten.
  Kjempekoselig å lese. Det vekker minner :))

 3. Annaps Says:

  Så koselig Nydelig bilde på toppen her. Har tatt veldig mange fine høstbilder jeg også, men nå er det ikke så mye blad på trærne, så da blir det ikke så mye fotografering lenger. Koselig å lese om hytteturene dine, minner meg om da jeg var liten selv og sånn var det jo den gang, med osende parafinlamper og stearinlys. Husker når månen kom opp over fjellkanten om kvelden,dobbelt så stor som hjemme, det var herlig å være ute å leke, stå på ski og bare være fri,,som en bare kan være når en er liten

 4. Trultus Says:

  Nydelig, Tor. Som vanlig fra Nydelig, Tor. Som vanlig fra den kanten!🙂 Ikke bare kan du TA bilder – du kan også kunsten med å male med ord…🙂

  Nå bor jeg i byen og ser ikke allverden av den fargeprakten som du beskriver. Annet enn på en og annen busk i hagene rundt omkring. Men i leiligheta som jeg (forhåpentligvis) har kjøpt nå, der har jeg skogen rett utafor døra. Der blir det andre boller!🙂

  Ha en nydelig høstdag! Nyt den for alt det den er verdt!🙂

 5. mariee53 Says:

  en herlig tid med masse vakre farger ja Du siere igrunnen det meste hr, bare med det fine bildet..God ny dag får jeg vel si da…Varme tanker fra Mariee53

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Dette var bare rett ut Dette var bare rett ut vinduet mot en helt vilkårlig plass Ingeborg. Samme hvor en ser er det farger nå, og millioner av detaljer.

  Ja nakne fingre skaper og inntrykk og de kommer nok, men først må klærene nytes. Vinteren? Venter på våren alt jeg, hehe.

  Håper du får til å legge ut bilder, det er enkelt, bare klikk på ikonet her på verktøylinja og følg instruksene.

  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Prydbusk killer’n tante B? Prydbusk killer’n tante B? hehe.. Jepp, her rødmes det stadig mer hver dag, og gulnes, det minner meg på at jeg må forevige storbjørka før den blir helt naken.

  Dukker opp minner rett som det er, skal ikke særlig mye til før de trigges frem. Tror det er viktig å ha slike gode minner man kan huske..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Annaps. Er Takk Annaps. Er mange blader igjen her enda, og faktisk mye grønne og. Sammen gir de et flott inntrykk før teppet faller.

  Er nok mange som har minner fra slike hytter, viktige deler å ha med seg tror jeg. Ja det med månen du sier, det stemmer jo veldig godt, husker jeg lå oppe på hemsen mange ganger om natten og kikket ut på månen, og den lyser jo veldig opp på snø. Ofte var det ryper som i månelyset trakk helt inntil hytteveggen.

  Ja "som en bare kan være når en er liten" – helt rett, for når man først er tatt av den voksne verden blir noe av uskylden borte..

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Må bare si takk til deg og Må bare si takk til deg og Trultus. Men alle kan ta bilder, og alle kan skrive ord på sin måte, jeg gjør det bare på min.

  Nei er nok ikke det samme i en tett bykjerne, kanskje i parkene noen glimt. Håper det ordner seg med leiligheten, og rett ved skogen må jo være perfekt, da kan du gå turer og få mye trivsel tilbake..

  Ha en fin dag du og..

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Dager med et hav av farger Dager med et hav av farger marie, men vips er de borte med vinden plutselig.

  Ha en fin dag du og..

  Tor

 11. Ingeborg Says:

  Takk Tor … nå er svaret ditt kopiert og limt inn på et dokument. Nå spørs det om jeg ikke stjeler litt tid og prøver dette fortere enn jeg hadde tenkt.
  Men nå må jeg løpe.
  Ha en fin dag videre.

 12. Veversken Says:

  Åh,……….. Når jeg leser det du skriver tenker jeg tilbake til min barndom.
  Min far jobbet i skogen,for Van Severen og vi flyttet nesten hvert år til nye skogstuer alt etter hvilken tømmerdrift far hadde ansvaret for.
  Det var parafinlamper og petromakser. Når vi la oss for å sove hørte vi susen fra petromaksen og lyder fra stallen som var bygd vegg i vegg med soverommet i skogstuen. Og vet du, jeg er så heldig at jeg har en gammel petromaks i mitt eie, med nett og fullt brukbar.

  Og fargene ja, – bildet ditt er flott.
  Her er det bare de nakne kvistene og snøen ligger på bakken, men ikke mye, – 5 cm kanskje.
  Her er det nok mere vinter enn høst eller noe midt i mellom.
  Ha en fin kveld.

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du får bare spørre hvis du Du får bare spørre hvis du ikke får det til Ingeborg. Er koselig når noen bruker bilder av og til.

  Ha en fin natt..

  Tor

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Å ja, husker de Å ja, husker de petromaksene Veversken og susen den lagde, hehe.. Men så koselig så koselig.. Hm.. lurer på om ikke jeg og har en i rotet på loftet?

  Jeg forstår av dine ord at du og har en herlig minnerik barndom, noe vi er heldige som har, ikke alle har nok hatt det dessverre. Barndommen er noe vi voksne bør verne om, la barna få føle en lykkelig barndom, den er så altfor kort.

  Snø hos deg, vel du bor nok høyere enn meg, sikkert og lengre nord. Her er det snø ca en times kjøring opp i fjellene. Sjeldent at det blir noe snø her, og kommer det noe blir den som regel ikke lenge.

  Ha en fin kveld..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: