Diskusjon rundt kakefatene..

Nok et selskap, det klumper seg i september/oktober, denne gangen et tidlig på dagen da noen måtte reise langt hjem igjen. Av og til dukker det opp et eller annet tema som blir felles interessant mens man gumler kaker i ymse varianter og drikker tilhørende kaffe.

Når var det at det gikk "galt"? Og hvorfor gikk det galt. Altså hvorfor stresser begge barneforeldrene i dag? "Eksisterer kun i pliktene krav" som lillesøster sa mens hun drog den minste ned fra gardinene. Hun ser sliten ut for tiden. 2 ville unger i vill alder, begge foreldrene i jobber som er krevende.

I dag må man ha 2X inntekt for å ha råd til bolig, mat, klær osv, før holdt det med 1X. Og "før" – sannelig, det er egentlig ikke lenge siden når man tenker etter. En eksplosjon har skjedd på et eller annet tidspunkt. "Det er likestillingens skyld" sier 2 andre bestemt. Jeg tygger marsipankake og lytter – foreløpig.

De fleste av begge kjønn må mer eller mindre innrømme at det var da eksplosjonen startet, altså med likestillingen, kvinnefrigjøringen. Mens de diskuterer tenker jeg: jo – forsåvidt rett, men allikevel feil. Likestillingen er og var nødvendig, man kommer ikke utenom den i et moderne åpent samfunn.

Feil – fordi at politikerne, og endel av de som var med og la lista, målet – glemte noe, det ble for voldsomt i en retning. Samfunnet kjørte på med rettigheter som skulle være like, ok det, men de glemte å sette balanserte krav til samfunnet, og mannsrollen, og da som mann i et småbarnshjem. Det lille de kom med i den retningen ble for puslete.

Slagordene og målene ble for ensrettete, de prøvde å skape et samfunn hvor mannen slik hans rolle da var, som målet for kvinnen. Begge kjønn skulle nå være likeverdige med mannens rolle og liv som det endelig mål. Men, målet, mannens ståsted, det ble lunten. For mannen burde burde blitt justert – i retning mot den tidens kvinnerolle. Samfunnet burde tilpasset seg og lagt til rette for en mer menneskelig linje totalt sett, ikke minst for hensynet til barna.

Istedenfor ble løsningen "like muligheter for karriere" med datidens udempete mannsståsted som mal, kvinnerollen ble kvalt slik vi kjente den, kvinnen skulle nå og være "mann". Dermed startet en spiral som ble ute av kontroll. Har man sagt A må man og si B. Nå på kort tid skulle alle kvinner ha samme utdanning, og samme mulighet da til jobb og karriere som den tidens mann. Grunntanken er rett, men man glemte å justere ned mannen slik at familielivet, fritiden, overlevde som en ekte verdi.

På forbausende kort tid fikk kvinnene sin utdannelse og selvfølgelig da sine jobber. Men, hva skjer f.eks i et boligmarked når på kort tid gjennomsnittsfamilien plutselig får 2X i inntekt? Jo naturlovene slår inn, og boligprisene eksploderte på historisk kort tid. Nå er man uten reversmuligheter, og begge bare MÅ jobbe for at familien skal klare seg. Man må huske på at alt dette fra 1 inntektsfamilien til 2 inntektsfamilien har tatt meget kort tid.

Man kan si at likestillingstanken, prosessen har bondefanget. Nå må begge stå på, de har ingen valg normalt. I tillegg bare måtte Staten bli barnepike og overta barna mens mor og far jobbet for å betale boligen og alt det andre. Men man burde altså justert på mannsrollen den gangen, samtidig. I det minste lagt det tilrette slik at det ble attraktivt å dele med hverandre omsorg og plikter, slik at man fikk f.eks hvert sitt år man jobbet mens man hadde småbarn. Og dermed var alt som før hjemme, enten med en husmor, eller en husfar.

Nå var dette grovt, men det var der det gikk galt, fremtidvisjonene basert på og inkludert med barnas beste og rettigheter, ble glemt, samt altså at mannens ujusterte ståsted ble frigjøringsmålet. Hadde man tatt rette grepene og brukt sunt vett litt bedre ville en kanskje fremdeles klart seg med 1X og en hjemmeværende mor eller far, og mer harmoni for alle.

Alle var enige da jeg la frem tankene, dvs når de fikk tygget på den litt uvante måten å se det på. Likestilling er helt rett, men hva som er målet begge kjønn da skal forholde seg til ble for høyt og bratt på en gang, resultatet er og den kjente stressete tidsklemma.

6 kommentar to “Diskusjon rundt kakefatene..”

 1. Æ e' La-Linea! Says:

  Si ka du (tru’) du veit no Tor! Og om du itj har fått me’ dæ utfordringa mi på Bramaputra’s blogga om mæ, gjæntar æ d’ no: Der spekkulere’ du i om koffor æ e’ slætta på Sol, mæn ut’n å si nå’ meir! Æ oppfordre dæ herved te’ å si ka du veit, (om du veit nåkka). Eillers får du slutt’ å spekkuler ve’ å late som om du veit nåkka, da d’ fort kainn oppfattes som om du har ein finger me’ i spællet, (ut’n at æ i såfaill ane koffor)! Om du itj har nå’ me’ d’ å gjørra, da bør du føl dæ for go’ te’ å komme me’ sånne halvkveda, tvetydie’ hæntydninga, itj saint? Fullværdie svar om d’ hærre kainn du læs om på Brama’s 2-3 blogga om min person.

  Vænnlig hæls’n La-Linea.

 2. Moonlight Says:

  Tidsklemma og stresset i Tidsklemma og stresset i hverdagen for småbarnsforeldre skyldes vel delvis også deres krav til levestandard.Kjenner så mange unge familier som "strever livet av seg" fordi de selv har så store krav. De skal ha et stort flott hus, to bra biler, gjerne hytte og båt – og i tillegg vil de gjerne reise på flotte ferier både sommer, vinter og vår ..

  Min medlidenhet får de ikke – de velger selv sitt pengeforbruk og sine prioriteringer .. Og dermed velger de også selv hvor stor inntekt de må ha, og om begge må være i full jobb.

  Det hele dreier seg mye om deres egne verdivalg etter min mening ..
  .

 3. bramaputra Says:

  la linea tor aner nok bare- antok nok bare- at tor vet mer en oss om hvordan bloggen kan være skyldes at han har vært her veldig lenge- og anonym kan vaære la linea og ikke la linea
  send meg en a post om hva du mener, om du vil tor.

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror du har misforstått noe Tror du har misforstått noe La-Linea – du bør heller kontakte Sol, de sitter jo på svaret.

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo for endel stemmer nok det Jo for endel stemmer nok det Moonlight, men nok ikke alle. Når man ser hva en bolig koster i dag så skal man jammen tjene mye som nyetablert for å klare alt med en inntekt.

  Den generelle økningen i velstanden har nok og økt foventningene til mange, kravene, men kanskje noe urelastisk å regne med å få full pakke etter kun få år med inntekt. Noe av den problematikken bunner ofte ut i at de ser hva foreldrene har, men glemmer at de har brukt hele livet på å nå dit de er.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er ikke mer å si om det Er ikke mer å si om det bramaputra, det er en sak mellom La-Linea og Sol.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: