Husker du….?

Hører med et kvart øre på nyhetene – vi drukner i nyheter i dag. Husker du hva som var saken forrige lørdag kl. 19.09 på NRK? Det var 03.10.2009. Står så i kalenderen min. Jeg husker ikke, selv om NRK fikk låne det kvarte øret den lørdagen og. Samme kan det være – eller det er vel stort sett samme i dag og?

Man må jo følge med som det heter, ja for å ikke….. hm.. følge med? Er det viktig å….. følge med? På hva da? Jeg har alltid følgt med, men hvis jeg ikke hadde følgt med, hva hadde skjedd da? Eller heter det "fulgt" med? På Urbannorsk. Forstod du ikke – så vennligst gi beskjed så kan du få det på Skaldeinglish heller..

Hvor godt husker du? Jeg har såkalt "elefanthusk" på mye, men tror en humle slår meg på telefonnummer, ansikter og datoer. Nei not senilius som er ankommet, i såfall er den født sammen med meg. Har alltid vært mine svake sider de 3 allmenne gruppene der, og nok et lite problem for endel da jeg var liten. Nei, ikke helt på trynet da, jeg kjenner igjen meg selv i speilet, og husker mine telefonnummere og faktisk hele personnummeret.

En kamerat av meg husker alle ansikter med navn og det hele dersom han har snakket med personen i noen sekunder, dette husker han da altså og om 30 år, selv om personen har av naturlige årsaker forandret utseende. Men han er like elendig på telefonnummer som meg. En annen kamerat husker nesten hvert telefonnummer i Norge og EU, men lurer av og til på kona når han kommer hjem etter jobben, dvs om det virkelig er henne.

En tredje husker alle fødselsdatoer til alle han kjenner, også selv utdødde slektninger på tipp-tipp-tipp-stadiet, men har en tapebit bakpå mobilen som forteller hva nummer han har..

Merkelig det der. Mest imponerende synes jeg det er med de som husker alle ansikter selv mange tiår etterpå. Som i dag, jeg var og stresset rundt på et kjøpesenter, plutselig pirker noen meg i ryggen når jeg slår inn frk Visa’s forløsningstall og sier "Neimen, hei Tor! Lenge siden!" Så titter jeg ned og inn i 2 feite brilleglass på et rundt mannsansikt med rundskjegg og blankpolert isse, samt den typiske "pondus" som alene veide sikkert det samme som resten av det kortbygde skroget. I tillegg gliste han fra øret til enden på skjegget.

"Nei hei… du….! Ja …. lenge siden sist….?" svarer jeg usikkert. Så legger han ut om ditt og datt – viser frem en lang tynn pjokk som sikkert kan skifte lyspærer uten krakk og som han da mener helt seriøst er hans sønn, på siden av står kona, eller moren til den påståtte sønn, hun er ca 136-7, litt liten hun og, som han – når vel sånn ca opp til beltet på den fremviste felles sønn som smugtitter over reolene med skåblikk på antatte fjortisser..

"……… blabla bla og bla…. og her har du det lille gullet vårt!" og ja.. lille, vel, ok, kort muligens, men sånn ca 150+ kg. Men smiler rundt som faren, og midt i er uten tvil hans nese minus den vinrøde fargen. Og… hun tatler og fakter som en karusell med mangel på smøring, armene med bæreposer veiver i lufta. Og den lille mammaen, ja hun bare står der beskjedent med foldete hender og sier ikke noe.

Jeg får rodd meg i land med diverse hmm, ja, nikk, skuldertrekk, smil osv. Og plutselig må de gå, de skal hente "duttebassen" hos frisøren. Jeg antar det og må være en sønn(?). Etterpå mens jeg ser den litt uvanlige familien skreve og vagge avgårde: "Hvem pokker var det?"..

Ellers er det heldigvis noen som alltid husker på å sende meg en smsvarsling som f.eks søstrene mine: "Hei Tor, minner deg bare på at mamma fyller året i morgen", eller mor: "Tor, nå må du ikke glemme at (en av søstrene mine) fyller år i morgen!" hehe..

Har alltid undret meg på hvorfor noen er flinke på å huske noe, men elendige på noe annet, mens andre er motsatt. Ikke det – jeg husker da ansikter som betyr noe viktig for meg, øyne og ikke minst. Og når jeg først har lagret de i minnet er det i detalj. Men når jeg f.eks tenker på alle jeg har gått på skole med – jammen ikke mange jeg hadde kjent igjen i dag, kun de få jeg har truffet jevnlig siden den gangen..

14 kommentar to “Husker du….?”

 1. bramaputra Says:

  hjernen har mer en lagringskapasitet til å huske alt vi oplever,hvær detalje, bare tenk på alt vi drømmer på en natt,hvor mangen drømmer påståes det  at er? massevis,og vi husker neppe noen eller kansje 1?-  ellers kan man om man går inn for det trene seg til å huske bedre,men kansje vi foretrekker å la hjernen være på ferie samtidig som den jobber?  kansje det har noe for seg?- en annen ting er jo at når man absolutt skal huske-så husker man gjerne  feil.

 2. mariee53 Says:

  Du er helt normal Vi husker stort sett det som er viktig, og det er jo det som teller.Jeg spør rett ut hvem det er, for jeg husker ansikter men ikke navn, og det vet alle gammle venner og heldigvis…Var på et kurs engang, og der skulle vi tenke en ting om de andre på kurset, en som hette Karstein, tenkte jeg et badekar med en stein oppi, hehe..husker ennå navnet, men ikke mannen…Så hva var vitsen i det da..Varme tanker fra Mariee53

 3. Et realt rotehue Says:

  Hei Tor🙂
  Kjenner meg bra Hei Tor🙂
  Kjenner meg bra igjen her nå,he he
  Jeg huska alt av telefon nummer og fødsels datoer før,
  men nå er det verre desverre.
  Men jeg husker di som er nærmest da,
  pluss bursdagen til hun som satt på legekontoret hos legen min noen måneder i fjor,he he
  Men ansikter og navn…..Nei,der er det heller sørgelig desverre🙂
  Når det gjelder nyhetene så ser jeg aldri di på nrk,
  og husker derfor heller ikke hva som var der forrige lørdag.
  (men så husker jeg ikke di på tv2 heller da)
  Men da var det sikkert ikke viktig nok for meg heller,he he
  Ha en fin kveld.
  Klem

 4. Penselsvingeren Says:

  Hei Kjenner meg litt igjen. Lider av navndyslesi, men husker ansikter godt.
  Telefonnummmer går fint, mens fødselsdager huskes ikke, knapt min egen.
  Tror vi husker best det vi selv ser på som viktige.

  Hilsen Penselsvingeren

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Joda bramaputra, mulig alt Joda bramaputra, mulig alt er lagret bare at hos noen er noe lengre inne, gjemt mer bort enn hos andre, og det motsatte med andre saker.

  Det som er interessant, dersom en forholder seg til at alle hjerner kan lagre like mye – og gjør det (altså at alle hjernen lagrer alt), er da hvorfor hva blir prioritert høyere i minnehirakiet hos noen, mens det samme subjekt blir lagt nederst hos andre, og dermed stiger kanskje et annet emne høyere hos den personen, et emne som da ligger i tillegg lavere hos den første – mens hos en tredje ligge de to saker på samme nivå osv osv.

  Med andre ord hvorfor hjernene prioriterer såpass ulikt, eller kanskje mener at A er av mindre verdi enn K, men lik Ø etc. Og da ulikt hos veldig mange, og det da varierer uendelig mellom disse, ja og de som har noe likt, eller mye, eller lite..

  F.eks, en hypotese jeg kan skape en antagende begynnelse på: Personen som jeg fortalte om som husket alle ansikter og deres navn og alt som er forbundet med dette, og selv etter uten å ha møtt disse menneskene før neste gang om ca la oss si 30 år, er et ultrasosialt menneske med sterkest trivselsfaktor utløst dersom han får være midpunktet i sosiale hendelser, altså på en måte "festens midtpunkt". Han vet alt om alle kjendiser og, alle hans mer eller mindre "morsomme" historier inneholder også alltid navn. Det merksnodige er dog at tross det veldige sosiale mennesket han er, er han ikke særlig "sjeledyp" for å si det enkelt. Det empatiske nivå er sånn ca midt på treet og står altså ikke i forhold til behovet om menneskekontakt.

  Personen som "lurte på om kona var kona" har en helt annen personlighet, egentlig motsatt av den første her, ja en ekte "einstøing" som virkelig trives best alene hvor han kan holde på med sine tall og utvikling av dataprogrammer. Han er en stillfaren snill mann. Men: bak er det store empatiske evner DERSOM han en sjelden gang lar seg innvolvere i et annet menneske. Kan virke noe distre, og på fest sitter helst i et mørkt hjørne så han slipper å "kjase med fjolsene" som han sier. Men, er man en av hans "få" venner, ja da kan man stole på han 100% – at han stiller opp, noe som en ikke kan si helt om den første.

  Hypotesens begynnende ferd taler vel nå for seg selv, men den forblir kun en hypotese samme hvor mange eksempler med to mønstre man fyller på med, og nettopp pga selv med kun to faktorer vil ingen ha 100% likhet. For 2 faktorer er minste krav man kan nytte, og det vil finnes ubegrensete antall faktorer pr individ, og selv altså med minstekravet blir det ikke annet enn en svak hypotese, men dog allikevel..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er kanskje litt inne på Du er kanskje litt inne på det med "viktighet" marie, men nok bare "stort sett" – for min del synes jeg det ville vært viktig å huske bedre fødselsdatoer, men, så kommer det ærlige "men": Innerst inne føler jeg vel motsetningene i dette med å tillegg år, antall, særlig viktighet for mitt forhold til disse menneskene.

  Altså om de er 34-41-50-27, hva du vil, de er de samme menneskene for meg, betyr det samme, det andre er rett og slett bare matte på en måte, et tall. Enkelt sagt. Men så vet jeg at for noen av disse betyr slike dager mye mer, milepæler, derfor føler jeg det slik det burde være viktig for meg å huske dette, for deres del – for å glede de.

  Jeg tror rett og slett noe i hjernen som styrer dette, overstyrer det jeg av og til "vil" skal være viktig, for noe inne der ser det annerledes, og alt "der inne er jo meg" til slutt. Svaret ligger nok litt for endel konkrete tilfellers skyld i å være ekstremt ærlig med seg selv om hva som er egentlig viktigst.. Litt komplisert å følge kanskje den tanken?

  (sa du jeg var "helt normal"? hehe..)

  Tror ikke et kurs kan snu slike dype formasjoner som nok er mønstrert allerede i ung alder (antar jeg) i hjernen, dvs oss..

  Tor

 7. Tante Label Says:

  Jeg er ikke så god til å huske ansikter… ..men smil husker jeg…:-) Denne uka har samme mann vært oppom sjappa mi hele 3 ganger…og jeg kjente han ikke igjen før tredje gangen…da smilte han…  

  Go klem
  Tante Label

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hei rotis, godt å se deg Hei rotis, godt å se deg igjen.

  Mulig endel slike saker og svekkes med årene? Eller at det rett og slett blir mindre viktig og må da vike for noe annet som er blitt viktigere? Dette dersom man teoretisk tenker seg at vi husker det "samme volumet" hver dag hele livet, bare at innholdet i den massen vi husker pr dag forandrer seg med vår livserfaring og annet..

  Nyheter, vel, dosene vi får i dag er nok kanskje i meste laget av hva behov vi som enkeltmennesker behøver. Det er nyheter av alle slag overalt, men og veldig mye reprise..

  Ha en fin kveld du og..

  Klem tilbake..

  Tor

 9. bramaputra Says:

  jeg har en anelse om at psykologien som vitenskap har besjeftiget seg med dette-og gjort det kjedelig,at det liksom avslører mye med personligheten, at man er så flink til å huske tlf nr fex.  det er noe som noenganger går igjen med autisme å huske spesielt godt,noen ganger.Vi har en hjerne som ikke funker særlig bra i forhold til de teoretiske mulighetene.15% bruker vi- man kan trene opp nye områder dersom man får en skade. jeg liker ikke forskning på menneskesjelen,og har mangen felles synspungter med kristenfundamentalister,selv om jeg er en form for anarkist/liberalist. grundforskningen din har jeg sans for-du får lansere en teori på den!

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er mange som sier det om Det er mange som sier det om navn penselsvingeren, særlig når man plutselig skal hilse på 13 nye på en gang og så huske deres navn resten av samværet, der sliter jeg og, hehe.. Men, jeg legger ikke skjul på det, og finner da ofte ut at det letter på et visst "trykk" i forsamlingen, for ofte er det er problem for minst 50% ihvertfall. Og faktisk synes jeg det da blir lettere å huske navnene raskere dersom man spøker med seg selv om det ovenfor forsamlingen, er litt "menneskelig" akkurat det, og løser altså på slips og medaljonger..

  Fint å høre at du er like håpløs som meg på datoene, hehe

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei se der, vår Nei se der, vår alles kjære Tante Label, endelig!

  Der er du inne på et annet moment "smil". Når jeg tenker meg om så finnes det og mennesker jeg ikke normalt skulle ha husket, men hvorfor? Jo, uttrykk, noe – et eller annet har gjort mer inntrykk på meg enn de jeg har glemt. Ansiktsuttrykk – der kan vi reagere på forskjellige ting, ikke alltid "store" uttrykk, men dette "noe" – en kombinasjon av noe for min del.

  (nå må jeg skyte inn at jeg husker mange mennesker i antall, ikke det, for mitt liv har bestått av mange mennesker, spesielle mennesker og, men av totalen i mitt liv er andelen jeg i dag ville husket uten å ha sett de igjen før etter x år, ikke noe å skryte av, føler jeg..)

  Godklem med smil sendes tilbake til tante..

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror ikke jeg skal bevege Tror ikke jeg skal bevege meg ut på for kronglete teoretiske stier akkurat i kveld bramaputra, etter en særdeles rotete stressdag tror jeg hjernen heller ønsker å sove – noe deler av den sikkert gjør allerede, hehe

  Forskning på oss selv, menneskehjernen, sinnet, sjelen – mennesket har vel stort sett alltid gjort det på forskjellige nivåer og hensikter. Man kan nok ikke stoppe noe som og er naturlig for menneskeheten. Og bør ikke heller dersom det gir noe positivt tilbake, men dessverre er det vel ikke alltid tilfelle. Og historien viser vel at man ofte er for kjapt ute med "konklusjoner" og disse forbannete båser man til slutt katalogiserer oss med. Og på samme tid sier samme hjernene at vi alle er unike, ulike, et aldri så lite motsetningsforhold.

  Det eneste helt sikre er i det siste, nemlig at ingen er 100% like, dermed er svaret korrekt i det at vi alle er unike hver og en av oss, samme hvor mange vi er, eller blir til slutt..

  Tor

 13. jettegryta Says:

  hei vennen Jah, sannelig.. «Lenge siden sist».🙂

  Jeg husker ansikter.
  Det kan være folk jeg såvidt har gått forbi i kantinen på jobben.. Og som jeg går forbi helt tilfeldig på gaten noen mnd etterpå. Og da kan det nevnes at man alltid ser nye folk i kantinen, siden vi er mange hundre på bygget.

  Men jeg husker også fødselsdatoer. Men bursdager i november har jeg litt problemer med.
  Jeg husker alle jeg gikk i klasse med på barneskolen, og jeg husker alle jeg var med på ungdomsskolen, dog jeg ikke har hatt kontakt med dem siden den gang. Det er merkelig med det, jeg tror kanskje det begynner å bli fullt, for nå for tiden tar det litt tid før det sitter.. Eller kanskje det bare har med livssituasjonen å gjøre.

  Telefonnumre husker jeg også.
  Det er rart med det, men jeg husker best mobilnumre.
  Jeg husker dem ganske langt tilbake. For eksempel,- ei jente jeg gikk på ungdomsskole med sendte meg en mail for litt siden. Har ikke snakket med henne siden da.. Jeg skiftet skole, begynte i byen og såg meg ikke tilbake. Jeg ønsket å glemme alle av dem.. Men da hun sendte meg mail kunne jeg fremdeles telefonnummeret hennes i hodet.

  Merkelig med det.
  Jeg skulle gjerne glemme mange bursdager, telefonnumre og ansikter.
  Men det går ikke.

  Stuck to the brain..

  Godt å lese deg, forresten.

  Godgutten.

  *strileklem*

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Da har du en fordel nok Da har du en fordel nok jettegryta, skulle ønske jeg husket ansikter litt bedre generelt sett. Selv om jeg ikke er helt lost, bare nesten, hehe

  Og fødselsdatoer, og telefonnummer og? Da har du en god husk. Nå er du en god del yngre, så tror du at du klarer om 25 år å kjenne igjen de du ikke har sett på 25 år? Mennesker forandrer naturlig utseende gradvis. De man møter ofte merker man det ikke særlig på, men blir det mange år i mellom, ja da ser man det tydelig.

  Tror ikke man kan styre det, altså si at nå vil jeg glemme eller huske det og det, der er hjernen eneveldig selv, noe man må bare innfinne seg med, hehe

  Ha en fin uke du strilevennen..

  En jærklem sendes oppover med en forbipasserende pen sky..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: