Syklisters urimelige krav..

Syklister er en overprioritert gruppe i en del tilfeller. Årsakene er flere, men bakromslobbyukultur av noen få ivrige syklende politikere eller såkalte samfunnspilarer som nyter en viss anseelse. Syklistenes forbund er og en sterk påvirkningssak.

Det å sykle er nærmest opphevet i skyene som et overskyggende manna for helse og miljø – og dermed blir ofte syklisters krav høyt oppe på listen. Som f.eks anlegg av nye sykkelstier. Midler skaffes selv der de ikke fantes, det er opphevet status i hver meter ny sykkelsti.

Fornuftige sykkelstier/veier er ok, som sikring langs en vei for eksempel. Men over flere år er det stadig satt frem økende krav om sykkelstier nær sagt alle steder det kan gåes på føttene. Er det en vanlig gåsti tar det ofte ikke særlig lang tid før kravet kommer fra et eller annet sted om tilrettelegging for syklister.

Her på Jæren er det snart sykkelstier/veier over alt, på kryss og tvers, også i naturen. Og kravene øker, nå er det ofte ikke nok bare med å få en ny sykkelsti, nei nå skal den og inneholde andre kvaliteter, som f.eks utsikt. Dermed blir det en ny diskusjon, nemlig om traseen er "kvalitetsmessig" nok, altså den må absolutt få med seg stedets alle severdigheter, utsikt osv osv.

Ikke uvanlig kommer da disse nye kravene i konflikt med andre verdier, som f.eks verneområder, vassdragsfredninger osv osv. Et eksempel: Man skulle legge en sykkelsti rundt et vakkert vann med store strandverdier som var viktige, også blant annet for hekkende fugl.

En perle med andre ord. Men jammen klarer ikke sykkelfolket å få presset en godkjenning til en sykkelsti nesten i vannkanten rundt hele idyllen, rene miljøforsøplingen – og et alvorlig inngrep mot faunaen. 

I dag er det å rusle fredlig rundt det vannet ødelagt av stygge sykkelstier og pesende syklister som bruker det til treningsområde, ja bent frem kan det være farlig å bevege seg der når en syklist kommer i maks fart med stivt blikk på forhjulet.

En annen sak jeg var med på selv for ikke så lenge siden, en ny sykkelsti langs en elv, sykkelfolket stillte selvsagt med krav om å helst sykle i vannkanten. Noe som var absurd, men delvis godkjent av politikerne som var med på befaringen. På spørsmål fra meg om anslaget over bruk ble det plustelig noe vanskelig å svare konkret.

Til slutt kom det frem at det var stipulert til i snitt under 10 pr døgn. "Latterlig" – svarte jeg, for 200 meter unna gikk det en gammel bygdevei uten trafikk som syklistene alltid hadde brukt før. På spørsmål om hvorfor man ikke kunne bare ruste opp denne ble det svart av fantastene: "Opplevelseskvaliteten holder ikke godkjent standard i dag" – altså var kun årsaken til den nye stien at man da fikk bedre opplevelse og utsikt ved å flytte den til langs elva.

Etterhvert demret det for de av politikerne som nå begynte å bli nervøs for at en viss fadese i det innledende planarbeide skulle komme ut til offentligheten. Ettergivenheten til en liten særgruppe kan bli for stor, selv om man aldri så mye viser frem en sykkel.

Jeg pekte så på området ved elva: "Her er et viktig habitat for oppveksten til lakseungene fra gyteplassen 100 meter lenger oppe, og jeg tror at dersom det momentet blir fremlagt i pressen som truet pga en håndfull syklisters krav til utsikt – ja så har kommunen et forklaringsproblem, for dette skulle vært klarlagt på første planstadie – og dermed kravet om sykkelstien avvist allerede i begynnerfasen."

Det ble da plutselig endel som fikk det travelt med å studere skopussen og alt annet enn andres blikk. Men selvfølgelig måtte da det absurde kravet om den nye sykkelstien avvises. Samtidig er det et paradoks at det mer eller mindre nærmer seg legitimt å kreve sykkelstier nesten hvor som helst i naturen. Selv for syklister bør det være grenser for når krav blir totalt urimelige – selv syklister må av og til heller bruke beina som oss andre..

10 kommentar to “Syklisters urimelige krav..”

 1. ¨bamse¨ Says:

  Er så enig, og det er Er så enig, og det er ikkebare på Jæren…..
  Og i tillegg irriterer jeg meg også over disse syklistene som aldri kan bestemme seg om de skal være trafikanter eller gående. De bruker helst veibanen, spesielt på sterkt trafikerte veier, selv om det ligger en sykkelsti en meter fra veien.

 2. bramaputra Says:

  gjæren må være en annen planet jeg trodde syklister var trafikanter,blandt gående og biler,på ferdselsveger-dette du snakker om er jo luxus tilbud i utmark,høres det ut som-jaggu har dere kommet langt der nede.- her i bergen er sylistene presset til å ta seg fram der det ikke er naturlig plass til dem,i det store og hele,og plass er ikke så lett å finne,-ba bør alt rives og tegnes på nytt og så bygges perfekt for alle- det hadde vert noe!

 3. Qvinde Says:

   Syns det er flott med  Syns det er flott med sykkelstier jeg, siden jeg ikke har bil og sykler året rundt i alt slags vær. Men må si at jeg foretrekker å gå turer i skogen og rundt vann. Jeg sykler på vei som ikke er motorvei. Fortau er som oftest i så dårlig forfatning.. 

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Et poeng det og bamse, selv Et poeng det og bamse, selv kan jeg ikke fatte at de heller velger en sterkt trafikkert vei fremfor sykkelveien rett på siden, ser dette daglig selv og. I tillegg driver endel av disse fantomene i halvmørket og tråkler seg i full fart gjennom bilkøene, mulig de tror de er usårlige..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Finnes noen mil med Finnes noen mil med sykkelvei her som egentlig er bare til forlystelse for noen få bramaputra. Ikke uvanlig oppgraderes og turstier folk har over årtier brukt til å gå tur på beina til sykkelkvalitet, og dermed forringes en viktig del av kvaliteten til fotfolket.

  I byene er det nok vanskeligere å få til sikre sykkelveier over alt naturligvis.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg er ikke i mot Jeg er ikke i mot sykkelveier/stier Qvinde dersom de har en viktig hensikt, men mange av de som finnes her kommer ikke i den gruppen. Det virker av og til som om kravet er at dersom noen kan gå tur på beina et sted, ja da skal "vi" med sykkel og kunne ferdes der, noe som er helt feil.

  Tor

 7. Qvinde Says:

   Enig i det.   Enig i det. 

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Bare et spørsmål Qvinde, Bare et spørsmål Qvinde, er det spesielle grunner til at du selv stenger helt av for kommentarer nå? Du behøver ikke svare hvis du ikke ønsker, jeg bare lurte.

  Tor

 9. Qvinde Says:

  Jeg har aldri skrevet noe Jeg har aldri skrevet noe negativt om folk som stenger for kommentarer, så jeg skjønner ikke helt hvorfor du og Brama spør om det? Syns snarere det er veldig lurt å stenge for kommentarer når man ikke ønsker kommentarer, og det har jeg også nevnt i et innlegg. Jeg stengte for, fordi jeg regnet med at kommentarer ville hagle inn, og jeg orker rett og slett ikke å følge det opp. For jeg syns man bør det om man åpner for det. Men heretter kommer jeg ikke til å svare enkelte. Så får de skrive hva de vil, om de har glede av det, og det gir dem noe.  

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok, beklager, var ikke ment Ok, beklager, var ikke ment annet bare som et spørsmål Qvinde, for såvidt jeg husker hadde du ikke stengt tidligere? Nei ikke alltid like lett å følge opp kommentarene, enig i det..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: