Magisk..

Det er to hellige tidspunkter i døgnet, når sola står opp – og når den legger seg. Helt siden jeg var liten gutt har de to magiske delene fasinert og dratt i meg. Aldri blir naturen mer storslått enn når dagen våkner og når den nærmer seg leggetid.

Da jeg var liten sto jeg ofte opp i grålysningen om våren og sommeren og tok med meg litt niste og vandret ut i skoger og lier for å føle dagen våkne sammen med alt livet som tilhører naturen. Å ha fått med meg disse stundene helt fra barnsbein av sitter dypt hos meg, alle inntrykkene, alle tankene, undringene..

I dag, som litt større gutt med årtier av livserfaringer betyr de to magiske tidene enda like mye. Det er tider man er rolig, rusler rundt og føler, ser – suger inn. Og nå som litt ivrig hobbyfotograf prøver jeg å få med meg inntrykkene slik at de blir lagret og kan hentes når jeg vil.

Lyset er som sagt sikkert mange ganger veldig spesielt og berømt her på Jæren, det er noe med brytningen, havet, det spesielle landskapet som gjør at en opplever lyset, himmelen, fargene annerledes. Og en følbar nærhet til skyene som jeg aldri har fått andre steder jeg har vært. Kunstnerisk er Jærens lys og landskap helt unikt.

Om morgen og kveld, i begge ender av solens oppetid skifter fargene, skygger skapes og ikke minst himmelen kan forandre fargene utrolig mye og ofte, det er lysbrytningen når solen står opp i fjellene i øst og strålene daler nedover Jærlandskapet og møter havet som leker i rødfarger. Om kvelden skjer det motsatte når solen glir ned i havet og hele fargesirkelen skal igjennom og spredes mot det flate landskapet.

Her er noen bilder fra i går, noen jeg tok før jeg møtte vannpytten jeg skrev om i forrige innlegg. Og en passende bakgrunn for de som ønsker det, og da med "Moon Temple" av Karunesh..

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»480″>

.

En flokk ringduer møtes for å ta kveldspussen, allerede her ser en at himmelen skifter mot lilla av usynlig rødskjær fra solens lavere vinkel – og ringduene får en ekstra dose farge i sine brystfjær..

.

Se lystrålene fra den synkende solen leker seg nedover enga i dalsøkket mens åsene rundt havner i skygge. Noen slørskyer begynne å bli rosa og liene mot vest rødmer i oransje..

.

Når lysvinkelen blir lavere skjer det at fargene på f.eks blad skifter tone, strålene treffer bladene i vinkler som er unike for begge ender av en soldag. Markant blir og området som blir sterkest belyst, nesten som fra en lommelykt med kraftigste lys i midten. Og allerede her ser en det svake rødskjæret i omgivelsene..

.

På dette bildet mot sørvest er solen enda over horisonten bak de slake åsene, men den er nå dekket av et forbipasserende skylag som da lar himmelen bli alene om å lyse opp Jæren. Og når man ser etter er det lett å skille de lave skyer og de som er i jethøyde, altså minst to forskjellige lag skyer som og drar i hver sine retninger..

.

To fargerike vakre gravender leter etter mat i lav kveldssol. Sollyset kommer inn rett mot nebbet og brystet til den høyre, noe man ser selv på dette lille bildet. Det er en følbar ro, kveldsro i inntrykket..

.

Røde takstein mot vest får en ekstra glød, himmelen er svakt lilla og skogen ser høstfarget ut, men er egentlig enda irrgrønn i dagslys..

.

Den lave solen er tydelig her, solsiden av den kunstneriske lille øy lyser sterkt mens østsiden ligger i svarteste skygge. Om dagen er øyen irrgrønn, men se nå – se alle fargene som skapes i lysbrytningen, se vannet som nå er svakt lilla..

.

I en fase hvor røde stråler styrkes, selv skyene antar en lillarosa farge og de lyseste delene av landskapet blir oransje. Dette er tatt mot nordøst..

.

Bildene her er ikke vist i kronologisk rekkefølge, men alle er tatt innen forbi omtrent en time i går kveld. Her er lyset blålig med såpass lav vinkel at selv den minste stein får sin lille skygge, også små gresstuer som da ser ut til å ha fått en svart hårrot som på en mørk kvinne som farget seg lys og ikke fulgte opp da håret vokste..

.

Et fantastisk syn som bare varer minutter, knapt det. Her er mot øst, sola er nesten forsvunnet i havet langt bak meg og lyser nå kun på skylaget der oppe, dette kaster så oransje lys ned mot bakken, og bak er himmelen enda lys, mens nede er det nesten nattfarge. Se og alle skylagene som pynter opp  perfekt det allerede perfekte..

Og slik kunne jeg fortsatt nedover til Sol ikke hadde mer plass igjen, nesten ihvertfall. Men kvelden er timen med kontraster som skifter nesten hvert minutt, skygger, fargespill – ja en unik magisk forestilling som aldri er lik de foregående kvelders..

19 kommentar to “Magisk..”

 1. bramaputra Says:

  jeg har hørt film regisører som kun filmer akkurat i de tidene,- jeg vet hvorfor- som du- det er da man får bildene-

 2. Tante Sofie Says:

  Jeg finner bare – ett ord, jeg: Fabelaktig :-))))
  Ha en god natt!
  Klem,
  Tante Sofie

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja det stemmer nok Ja det stemmer nok bramaputra, sollyset kan skape scener vi mennesker aldri klarer kopiere. Man får en helt annen dybde og i bildene i morgen-og kveldslys, noe som skaper en helt unik atmosfære..

  I times forestilling..

  (men så kom jeg midt i nedetidene til Sol her i kveld, og da brukte jeg nesten 2 timer på å lage innlegget, det er nesten så en ikke gidder begynne når det må legges inn 33,5 ganger på nytt før det endelig blir lagret)

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Tante Sofie, synd jeg Takk Tante Sofie, synd jeg ikke kan vise det i veggformat, men ikke noe slår the real thing..

  Klem tilbake og sov med et smil..

  Tor

 5. tante BØ Says:

  Septembermorgen.
  Septembermorgen.

 6. Ulogga Tor Says:

  Tror du la inn bildet Tror du la inn bildet akkurat når jeg logget meg ut tante B, hehe..

  Men, et utrolig vakkert bilde! Kan føle morgengryet like inn i sjelen, slike stunder er gull verd, tiden før alt «stresset» (menneskene) våkner. Er det et bilde du har tatt fra hytta? Jeg må si det er et utrolig blinkskudd som du burde forstørret og hengt på veggen, så kan du se på det når du er stressa eller vinterstormene uler rundt hjørnene.

  Sov godt tante..

  Tor

 7. tante BØ Says:

  Ja det er tatt på hytta Ja det er tatt på hytta rett etter sola kom over kanten.
  Noen minutter seinere var tåka borte. Det forandrer seg så fort.

  God natt til deg : ))

 8. Ingeborg Says:

  Goddag … for en herlig guttonge du må ha vært.
  Dagens unger går glipp av mye.

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg hadde ihvertfall en Jeg hadde ihvertfall en lykkelig barndom med nesten ubegrenset frihet Ingeborg. Ja, mange av dagens barn går dessverre glipp av mye i denne kavete verden hvor få har tid til noe snart..

  Tor

 10. ¨bamse¨ Says:

  Flotte bilder!
  Har reagert Flotte bilder!

  Har reagert litt i det siste over at fuglelivet her har blitt mindre…..
  Det er så få å se om dagen…..
  Men det er kanskje bare her?

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk bamse. Tja, det er et Takk bamse. Tja, det er et faktum at endel fuglearter har minket i antall det siste 10-året, kan nevne f.eks kjente fugler som gråspurv, stær og vipe. Og lista er lang.

  Hvorfor er nok sammensatte årsaker, noen menneskeskapte, noen naturlige bestandssvingninger, osv.

  Tor

 12. Anonym Says:

  AV: mirapisani Nå rappa jeg de to siste bildene. Bildet som tante BØ la ut, og det siste du har i rekken her.
  Jeg skal ikke legge det ut noe sted. Jeg skal bare se på dem når jeg savner dere. ;))
  Savner dere veldig.
  Mira ;))

 13. bramaputra Says:

  skogsduene syntes jeg er de fineste fuglene- grattis tor du har det fint- det er kommet ny insig av rovfugler som settes ut-dette er ikke bra etter min mening- i england har de to organisasjoner- en for å få bort alle de nyutsatte rovfuglene og en for å forsvare dem-

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er helt ok for min del Det er helt ok for min del Mira. Bildet til tante B er nær perfekt og burde henge i stort format på veggen. Tror vi er flere som savner dine ord og deg og Mira, håper alt er bra med deg..

  Tor

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo her er fint bramaputra, Jo her er fint bramaputra, men ikke alle ser det. Rovfugler er en del av den naturlige faunaen og må bevares, det var rett før de ble utryddet her i landet da de endelig ble totalfredet.

  Tor

 16. bramaputra Says:

  jeg er mot å sette ut rovfugl når andre arter er i tilbakegang-selvfølgelig slike problemer er svært komplex-og vanskelig å være trygg på hva som er grund og lurt å gjøre-

 17. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hvis en art er nær utryddet Hvis en art er nær utryddet bramaputra så bør vi hjelpe det vi kan. En natur i normal balanse er slik det skal være, de fleste ubalanser er det vi mennesker som har skapt, og en fugl er en fugl, enten det er en jaktfalk eller en pilfink, begge hører naturlig til som en del av faunaen, det vi mennesker som i en periode mente at jaktfalken ikke skulle være der og nær utryddet den, ikke naturen..

  Tor

 18. Anonym Says:

  AV: mirapisani Min observasjonsevene er enorm Tor.
  Klemmer.
  Mira ;))

 19. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja det stemmer nok Mira, og Ja det stemmer nok Mira, og du må bare kopiere andre og hvis du ønsker.

  Klem tilbake..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: