En del av vår kultur..

Mennesker trives under tak. Det finnes mange typer tak – beskyttelse. Både de materielle og ønskete personlige illusjonistiske utgaver som ofte og innbefatter et space med vegger som beskytter mot hele omverden, denne utgaven er usynlig for andre enn skaperen selv.

Nå er det lansert en ide om å bygge inne en tradisjonsrik handlegate i en nærliggende provinsby. Bygge tak over, og da et som slipper inn lyset. En ikke ukjent tanke som er utført med og uten hell andre steder.

Det er flere sider ved å foreta et såpass drastisk tiltak, ofte kommer forslag om å take inne en gate fra handelsnæringen. Det moderne mennesket ønsker å handle i tørre omgivelser, ja helst tempererte omgivelser som en årgangsvin trives best i.

Det moderne mennesket er blitt som den sedate ømtålelige årgangsvinen som må beskyttes mot elementene, ellers går den gjerne sur. Og sure mennesker shopper mindre aktivt. Ikke noe feil i grunntanken om å gjøre shoppingen mer behagelig for oss alle slik sett. Og skaper man et tak som faller naturlig inn i dets omgivelser vil og det estetiske være på plass, noe det bør i gamle gågater med små koselige 100års butikker.

Mye av bakgrunnen til ønsket om at mennesket skal slippe å bruke paraply eller støvler med tilbehør – er oppblomstringen av shoppingsentre. Digre kasser i mange lag og som regel grusomme elementer sett mot omgivelsene. Det er billigst å bygge kasse på kasse. Ikke uvanlig tas gjerne i bruk nedlagte fabrikklokaler o.l som da bygges på som legoklosser over tid til grusomme kolosser hvor arkitekturfingre må vike for det praktiske.

Og naturligvis taper alltid de etablerte gågatebutikker under åpen himmel kampen mot kolossen. På flere måter bør en tenke at disse gamle tradisjonsrike små handlegater bør vernes og støttes politisk. Det er rimelig trist å vandre gjennom en tidligere så livlig handlegate når den er død og omgjort til noe den ikke passer til.

Ser en så realistisk på saken bør disse små gater få sine tak dersom det er et ønske, og dersom krav settes til utforming. Det er mulig å få til en nær perfekt løsning som glir inn i miljøet som noe naturlig. Men ofte ser en dessverre at det blir brukt rene Ikealøsninger, noe som er sterkt beklagelig.

Men ja til å støtte våre små gamle tradisjonsrike handlegater, de er en del av vår kultur..

4 kommentar to “En del av vår kultur..”

 1. mariee53 Says:

  Ja Tor, jeg husker når de bygget tak over en gate i Stavanger, og gjorde dette til et herl9ig sted der folk kunne sitte på utekafeet(under tak) Ungene kunne være trygge for trafikk
  Vi kunne gå mellom alle de koselige små butikkene og slippe å måtte kle på oss varme klær fra ene til andre sted. Så her syns jeg det ble vellykket.
  Det er som du sier, hvis de kan beholde det som gjør kvartalet særegent, og likevel få det tørt, med glasstak over, uten at det skjemmer, så syns jeg dette kan være veien å gå for vårt kalde land. Turistene orker ikke gå å fryse, og det liker jo egentlig ikke vi selv heller.
  Selv skyr jeg store koloss senter som Kvadrat, Ikea osv, får klaustrofobi, føler luften er grusom å puste i, og alle butikkene ser like ut, så jeg ville nok heller brukt et overbygd kvartal hvis det fantes…Varme tanker fra Mariee53

 2. bramaputra Says:

  shopping utviklingen syntes ingen ende ta-jeg tror slike miljøer som du beskriver,blir avhengige av turisme for å overleve,- de fleste benytter kjøpesentre i dag-også fordi disse har gratis parkering. og disse spretter jo fram over alt-med pol og alt som folk trenger under samme tak,men alle disse klesbutikkene, kan ikke forstå at det går ann å få kunder til alt sammen- gleder meg til disse sentrene blir laget om til alt mulig annet en kjøpesentre.  og alle kan få kjøpmannen på hjørnet tilbake.
  handler vi egentlig mye mer en vi trenger? det føler jeg.
  Det var et vanskelig spørsmål dette med tak eller ikke.

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja det er fordeler med å Ja det er fordeler med å bygge tak over slike intime gater marie, og kanskje blir de da mer brukt hele året og ikke bare om sommeren. Men utformingen er alfa og omega, den bare må tilpasses inviduelt slik at særpreget i miljøet ikke blir forstyrret. Kommunene bør da sette kravene sammen en arkitektgruppe som er spesialisert i den retningen.

  Det ideelle ville være et tak man "trakk bort" om sommeren, eller demonterte – slik at sommerværet fikk slippe til. Om sommeren er friluft bedre.

  Kvadrat er et monument over ikke-eksisterende arkitektoniske krav, der gjelder kun mest kvadratmeter bygg for pengene. Og neppe er noen særlig stolt over det Kvadrat står for som byggverk. I tillegg er det såpass påbygget og digert at man snart må ha guide med seg for å finne frem, det er vel Norges største i alle retninger og høyder..

  (heldigvis er clas’en i underetasjen rett ved en av parkeringsplassene, hehe)

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er inne på noe av det Du er inne på noe av det vesentlige bramaputra: Parkeringsplasser. Det er der kjøpesentrene har sin sterke side. Sentral parkering til alle butikker, vi bruker bilen mest til praktiske saker her i landet, og det innkludere også shopping. Man kan ikke drasse med 10 handleposer eller en ny sofa på bussen, noe endel politikere enda ikke får inn i de firkantete idealistiske hjernene deres. Paradokset er ofte at de samme politikere bruker like ivrig bilen som oss andre..

  Å støtte gode tiltak som f.eks ønskete tak over handlegater er med å bevare de små kjøpmenn og mangfoldet, og opplevelsene. Men i tillegg må det tenkes med større horisont på parkeringsproblematikken mange steder.

  Vel, vi har vel handlet "det vi vil" lenge her på smørberget, om hvor målet for nok eller ei ligger vil nok variere tror jeg..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: