Skriv et nytt olala la la..

"Hvorfor det du?" – var det ikke en barnetvfigur som sa alltid "Hvorfor det du?" ja hvorfor det? Hva da? Hm.. nå har jeg glemt hva jeg skulle svare…? I en gløtt fra det ene vinduet fikk jeg noen stilige bilder da jeg spiste lunsj i dag. Mor og sønn, ja må være mor og sønn.

De satt i et hyllebærtre og spiste bær, så "kjeftet" hun på sønnen, men da var jeg midt i en dobbeltdekker med ost, skinke og grønnsaker i midten. Så hentet jeg kameraet og fikk tatt noen bilder av de to. Her er altså sønnen (ringdueungene har ikke den hvite flekken på halsen som de voksne) til venstre og da moren til høyre, se på blikkene, hehe

Moren ser rimelig irritert ut på poden sin, og han …. vel, utrykket taler for seg, hehe..

Hvorfor henger det så forbannet her igjen? Godt jeg kopierer før jeg våger trykke forhåndsvisning eller lagre. Nå kom han i baren opp igjen 3 ganger før jeg fikk forhåndsvisning. Skikkelig irriterende, trodde vi var ferdige med den saken nå.

Nå kom jeg helt utav tankene.

Hvorfor må menneskene ha system på livet sitt? "System" – timeplan, struktur, "there is a time for everything" – "there is a time and a place for everything" er vel uttrykket. Oversatt: Alle ting har sin egen tid, altså da et system, tid og sted. Ditten når tid og sted er datten, dutten når katten osv osv. Du forstå dytten urtanke? – Eller du ramla av døtten lass?

Før i tiden da vi bodde i de støvete hulene med årgangsgulv uten grønnsåpe var årstidene en del av den naturlige årsak for et grovt system. Men nå er systemet såpass finmønstret at vi snart er på sekundnivå. Og nå bor vi standsmessig med gulvvarme og skipsplank. Og mat får vi nesten døgnet rundt uansett årstid. Vår naturlige klokke bestemmer stadig mindre og mindre.

Hm.. Hvorfor skrev jeg om det? Var ikke det jeg skulle vikle meg inn i?

I mitt neste liv tror jeg at jeg skal bli bonde. Uten tvil har bøndene et kjempefortrinn vi andre ikke har. De jobber der på sitt lille bondetun med omliggende herligheter, på en slags landfast sydhavsøy hvor de har en eller annen utgave av en budeie rundt seg hele døgnet.

Klart de da ligger himmelvidt foran oss andre i mengden kos pr time pr døgn. I løpet av et helt liv blir forskjellene mange år samlet. Og enda til får de støtte for alt vi andre ikke får. Jeg får ingen støtte om gresset i hagen har en dårlig vekst et år, eller fratrekk for katten på skatten. Forresten – tror det heller må bli sofabonde, en slik som forpakter bort alt unntatt kosetunet og lever fett på leien og resten av tilskuddene, så da kan en kose døgnet rundt uforstyrret av Dagros eller ugress i havren. Jepp, that’s it..

Om hundre år er det moderne mennesket enten mer robotisert, eller man har tatt til vett og flyttet nærmere hulene igjen..

Men selvsagt må en ha tilgang til alle kjekke dingser en kan kjøpe i yr villskap..

.

.

Ikke uten musikk nei, en sommerlåt med litt futt i for beina..

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0%26ap=%2526fmt=18″ width=»352″>

10 kommentar to “Skriv et nytt olala la la..”

 1. tante BØ Says:

  Hei Tor : )) Det der må være kusina til a Gudrun. Hu som var hos meg i sommer vet du : )) Helt tydelig at hu er mindre fornøyd med poden ja : ))
  Hu er skarp i blikket : ))
  Men du …. system på livet ?? Hva er det ?? Eller må man ha det ??
  Her leves dagene som de kommer … stort sett.
  Får da unna det grøvste uansett : ))

  Ha en fin kveld og god natt : ))

 2. medi Says:

  Tenker du på: Varför gjör Tenker du på: Varför gjör dom på detta settet, varför gjör dom så.
  i Lindgrens film om Ronja Rövardotter, småfolket som undrar hela tiden över människans travelhet?
   Nei du….det dueparet er mitt, de har vært her i snart 40 år, og tar bare en omvei sørover.

  medi

 3. Moonlight Says:

  Det er jo derfor man har

  Det er jo derfor man har ferier.. Da kan man legge bort klokka, ligge på sofaen døgnet rundt og late som man er sofabonde. Eneste plikten vil da være å klippe plenen i ny å ne – og snappe med seg noen brødblingser og en kanne kaffe på veien tilbake til sofaen ..

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hei tante B,
  Ligner på Hei tante B,

  Ligner på Gudrun ja? Men hun hadde vel ikke den hvite flekken på halsen tipper jeg? Jeg syntes "uttrykkene" i en del av bildene ble rent menneskelige, og veldig morsomme, og ja, hun er virkelig "skarp" i blikket, og han er…. hehe..

  System, struktur – noe har vi vel alle av praktiske årsaker. Og slik samfunnet er oppbygget må nødvendigvis systemene da ved hjelp av klokka/kalenderen styre mye. Jeg undrer meg ofte når mennesker snakker om den berømte "kvalitetstiden", selv den er betimelig avsatt i systemet til mellom da og da.

  En ting er alt det jobbmessige, de saker som er rent samfunnsrelaterte, at det skal funke, men jeg føler mange lar for mye av fritiden og bli bundet opp til et system basert på (stoppe)klokka. Og det meste av dette er noe de selv har skapt, altså i tillegg til samfunnskapte systemer. Husker før når "tidsplanleggeren" kom, jeg har sett endel slike som noen hadde – eneste stedet det var en pause/blankt område var når de sov, mer eller mindre ekstremt med andre ord.

  Nå var det som sagt ekstremt, men mange er stressa og føler de ikke rekker alt. Det er en ting, men så kan man spørre: Må du alt? Mennesker hører på andre, så legger de til saker og ting i sitt eget system, det bygger på seg, så har de kanskje barn som skal følges opp med skole, interesser, aktiviteter osv. Selvsagt vil de fleste det beste for sine små, men jeg føler mange ganger at det er de med størst kapasitet som setter lista de andre med mindre kapasitet strekker seg etter, også når det kun dreier seg om seg selv.

  Jeg leste engang en artikkel av en engelsk fremtidsfilosof, summen han peilet kan jeg vel grovt si med spørretanken: "Når punkterer den moderne menneskeheten?". Alt har sine grenser, og særlig mennesker som egentlig er mer totalsårbare enn selv en skarve spissmus. "The modern humanity is it’s own atomic bomb – and it’s getting more unstable every day" kan jeg vel og sammenfatte det hele med.

  Det altoverskyggende problem er manko på ekte fritid, mennesketid. Pleietid, pleie mennesket uten system eller underliggende effektivitetskrav i form av tid kun fra A-B – så må man noe i systemet igjen. Tid til seg selv, tid til sine rundt seg, tid til å pleie kjærlighet, tid til å puste rolig.

  Med stadig økende pågang til psykratien, stadig flere som føler seg mistilpasset – klokkene har vel ringt en god stund allerede.. Og noe av problemet blir da at de fleste får nok med seg og sitt liv og styr, og man får ikke tid til å være der for andre, eller andre for en selv.

  Å male fanden på veggen er ikke tanken, kun bare undring om nåtid, fortid og fremtiden som kommer før eller siden, i mens bruker vi skylapper og håper lunten ikke når målet i vår levetid.

  Ellers har det vært en vakker dag, nesten som sommer..

  Sov godt..

  Tor i Ord

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja medi – tror du er inne Ja medi – tror du er inne på det der? "Varfor då då?" Var det ikke noe i den duren? hehe. Herlig film Ronja. Og alle de andre så menneskelige fortellinger Lindgren har skapt..

  Sov godt..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja Moonlight, er det nå Tja Moonlight, er det nå slik da? Tenk litt etter, mange har selv der timeplaner og en liste de skal igjennom. "Må" har og inntatt det moderne menneskets ferier, for mange ihvertfall. Må ditt og datt – ellers er det ikke skikkelig ferie. Hvor ble de av de fredlige rolige ferier vi hadde før i tiden? De som bare omhandlet å ta vare på og pleie mennesker uten klokker å følge, eller Måtimeplaner..

  Vi som er noe eldre vet enda hvordan det var, og husker sikkert hvor godt det var, men man ser betydelige forskjeller jo yngre generasjonene er og kravene til seg selv og sitt system for sitt liv og ofte Måplaner som er en rød tråd. Trives de med det, så flott! Men, mange unge faller av lasset, de takler ikke "kjøret" og føler seg mislykket målt opp mot de mest ressurssterke..

  Dessuten, det er ikke nok bare med å føle at en lever og puster i ferier mener jeg.

  Jeg har ingen problemer personlig med å forholde meg til dette slik jeg føler gir best menneskelig gevinst, men jeg tenker på totalen, og de som ikke henger med i svingene..

  Tor

 7. tante BØ Says:

  Nei hun hadde ikke den Nei hun hadde ikke den flekken. Gudrun var nok en vanlig byfrøken hun.
  Eller møkkahøne som jeg kaller dem : ))

  Til resten av det du skriver sitter jeg bare å nikker.
  Vi tenker visst ganske likt når det gjelder dette. Du er bare flinkere enn meg til å sette ord på det.
  Jeg må bare innrømme at jeg var fanget av system og struktur da jeg var yngre og unga var små. Det er vel ikke til å unngå, men de seinere åra
  har jeg begynt å gi slipp.
  Jeg ser ikke no grunn til å jage rundt lenger. Jobb og kariære
  (fader jeg veit ikke åssen det skrives engang) får andre ta seg av.
  Etter jeg ble skilt og "mistet hus og heim"  fant jeg ut at det var bare døde ting. Man MÅ ikke ha alt mulig. Når får man tid til å glede seg over det da, hvis man må jobbe døgnet rundt for å ha råd til alt.
  Nei, da er det bedre mener jeg, å ha mindre og å ha tid til å ta vare på dem man er glad i. Det er det som betyr no til syvene og sist.

 8. Moonlight Says:

  Forstår hva de mener. Jeg
  Forstår hva de mener. Jeg svarte vel bare i samme tone som ditt blogginnlegg….
   
  Men skal man tenke hvordan ferien arter seg for flertallet, spesielt barnefamilier, så stresser de vel mye etter klokka da også. Skal se til at barna får en fin opplevelsesrik ferie samtidig som de voksne også skal ha noen fine ferieminner. Den første uka går ofte med til å få stresset ut av kroppen, siste uka blir nedtelling til man skal på jobb igjen..

  Men godt der er flere feriedager i året nå, enn der var for bare få år tilbake. Det er også noe med ens verdisyn, hvor mye man vil stresse for materielle ting – om familien har to inntekter ..

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja forstod det var en bydue Ja forstod det var en bydue etter det du sa tidligere tante B (men hadde den ring på foten var den nok en forvillet brevdue, hadde en her et år som bodde i garasjen hvor den fløy inn og ut av en ventil jeg åpnet, den tilhørte en engelsk adelsmann som hadde brevduer som hobby, altså kan man si den var en tanke "edel", hehe.. men den hadde altså forvillet seg på veien og havnet her hos meg til slutt.)

  Jeg må bare si når jeg leser hva du skriver at vi tenker helt likt omkring dette viktige livsaspektet. Det er flere som har sagt at kanskje må man helt ned en gang for å forstå verdiene?

  Når man har barn er det ikke til å unngå at en må ta hensyn til den delen, men barna har man ofte bare som barn en altfor kort tid.

  Jeg liker mye av det moderne samfunnet slik sett, men ikke summen det gjør på sikt med mennesker som ikke har opplevd den balansen jeg har, den helt andre følelsen da samfunnet var mer menneskelig og ikke basert på uendelig lang liste av Må-typen fordi et eller annet som munner ut i samfunnskrav, eller egne krav man setter som kan gå ut over det å kunne puste rolig med dyp pust og virkelig se andre mennesker som enkeltindivider, og ikke "bare" som mennesker..

  Man kan ikke bære verden på sine skuldre, men man kan undre seg og tenke, filosofere litt på fremtiden uten at skuldrene belastes..

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja der er du inne på noe av Ja der er du inne på noe av dette med "må" Moonlight, men hvem har fortalt de at den typen ferieopplegg er det beste for barna? Også barn kan bli stresset, og stresser foreldrene så stresser barna i slike settinger. Jeg tror mange foreldre tenker "seg" og tror det vil sikkert barna og like fordi "vi" liker det. Noen ganger sikkert helt rett, andre ganger feil.

  Barn behøver og pustetid sammen med foreldrene, gjøre ting sammen som gir ro og lar alle få puste rolig, lar alle få virkelig kjenne freden og harmonien sige inn. Dette skaper den viktige dype tryggheten hos barn, og en viktig forståelse av verdier, menneskeverdiene.

  Barn har egentlig ikke så store krav som mange foreldre innbiller seg tror jeg, men på en måte er kanskje endel foreldre selv med sine krav og væremåte med å skape krav fra barna som ellers ville vært ikkekrav fra de små?

  Interessant tema for det berører mange, og mange av oss kan få føle selv andres jag på våre kropper av og til..

  På historisk veldig kort tid har det skjedd mye i det samfunnet vi tilhører, du nevner selv dette med at nå er det vanligste at begge foreldrene har sine jobber og karrierer de kanskje ønsker å bestige oppover, og "alle" barna har fått samme passetante, nemlig Mor Staten. I sum med alt som tilhører den omveltningen er det en dramatisk samfunnsutvikling på ekstremt kort tid, Norge er unikt langt foran andre land der.

  Bare fremtidens historikere kan egentlig fortelle en gang langt der fremme hva konsekvenser omveltningene av samfunnstrukturer som dette fikk. Vi kan bare filosofere omkring disse forandringens virkninger på sikt..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: