Backup – har du det?

Kommet hjem fra en tur i formiddag skulle jeg legge inn bildene som var tatt. Hm.. hva nå? Den eksterne harddisken kommer ikke opp? Ut og inn med kablene, nei. Restart av pc’en, nei. Ut og inn med kablene igjen – nei. Ikke tale om, den eksterne harddisken ble ikke registrert.

Tar ut disken og strømadapteren fra skapet under skrivebordet. Adapteren lyser grønt, så da burde den funke(?). Tar av og på strømkabelen og kjenner på disken, den starter ikke fysisk. Opp på skrivebordet med den eksterne og frem med skrutrekker. Demonterer svinet. Sjekker forbindelsene inni til selve harddisken. Alt ser bra ut, setter på strømmen igjen, ikke pokker, disken starter ikke.

Sakte begynner en smule frykt å bre seg inn i irritasjonen. Hva er på den eksterne harddisken? Den er på 1TB (1000GB) og inneholder ALLE bildene mine, ihvertfall over 100.000 stk, den inneholder dessuten backup av ALLE personlige filer. Og noen av disse finnes kun der og ikke på pc’en.

Altså, noen tusen personlige filer som representerer alt jeg har skrevet som voksen samt alle bilder jeg har. Med andre ord mye av meg, mitt liv, meg Tor, ligger der i den pokkers greia og er nå død.

Nå er jeg rimelig datakyndig både på software og hardware, har tross alt holdt på med disse kassene som en del av jobb osv siden den spede start og har mekka mye selv, det er ofte best å lære seg selv så er man ikke så hjelpesløs når det skjærer seg, for det gjør det x antall ganger på så mange år.

En ekstern harddisk er egentlig bare en vanlig intern harddisk med et kontrollerkort som da er montert inni et passende kabinett, i tillegg til egen strømforsyning, altså ikke noe hokus-pokus slik sett. Og, her var antatt nå enten strømforsyningen eller kontrollerkortet eller selve harddisken gone.

Strømforsyningen lyste, så den ble antatt å være frisk, men for sikkerhets skyld rotet jeg i en megakasse med pcdeler for å finne en annen å prøve med, men ingen hadde samme idiotiske 5 polte kontakt. Men den lyste, og da pleier de funke i 99% av tilfellene. Så den ble foreløpig friskmeldt. Enten var det altså kontrollerkortet, eller – skrekk og gru: selve harddisken som hadde tatt kvelden ble konklusjonen.

Kontrollerkortet kunne jeg ikke teste eller gjøre noe med. Men siden harddisken altså egentlig er en vanlig intern harddisk så tok jeg ut pc’en og åpnet den for å se på koblingene, det er egentlig bare å ta ut harddisken av kabinettet og montere den som ekstra disk i pc’en så funker det som om man satt i en ekstra harddisk. Normalt en vanlig sak og kjapt gjort. Målet var å få tilgang til filene, livet mitt.

Pc’en er rimelig ny og har SATA koblinger på hovedkortet, og den eksterne disken er og SATA, så det passet ok, men av en eller annen grunn var det ingen ledige strømkoblinger med rette kontakten, snodig da alt var jo SATA fra før. Ok, da måttet butikker sjekkes for en overgang. Avgårde med disken og strømforsyningen. De 3 første sjapper hadde ikke overgang, niks. Men alle mente at strømforsyningen funket nok siden den lyste..

Mens jeg kjørte rundt så tenkte jeg worst case, dvs død harddisk. Det kan skje, har opplevd det etpar ganger på den lange tiden at harddisker har krasja. Men som regel når de begynner å streike så får en forvarsler enten ved stadige software/systemfeil, og ofte ulyder fra harddisken, noe som da betyr at man har kort tid på å bytte ut krøplingen.

Men er disken helt gone, vel en kan levere den inn til div firma som har spesialisert seg på å hente ut data fra døde disker. De demonterer ofte hele disken og bruker en egen sak og henter ut da av hver enkelt plate, en harddisk består av plater som det lagres på. Men dette tar tid, og kan koste svindyrt i tillegg. Og før jeg fikk se livstegn fra disken måtte jeg anta at den kunne være død.

I fjerde butikken står en ung mann, jeg legger det åpne kabinettet på disken sammen med strømforsyningen og begynner å peke på koblingen på disken for å forklare hva overgang jeg trenger. Før jeg får sagt en setning sier han: "Åja, den dritten, vent litt skal du få ny strømforsyning" – så grabber han strømforsyningen og går inn på lageret. Overrasket kikker jeg etter han, og litt spent. Hva mente han med "den dritten"? Den lyste jo, og alle de andre var nesten 100% sikker at den funket så det måtte være disken eller kortet.

Så kommer han ut igjen: "Her, vi har et fått et lass nye av fabrikken, de der ryker hele tiden" og gir meg en innpakket ny strømforsyning. Er det bare den? Tenker jeg spent, kan det være mulig? Den lyste jo, og da pleier de funke. Jeg kan liksom ikke helt tro at det hele blir så enkelt, så sier jeg: "Har du en kontakt i nærheten, jeg bare vil sjekke…?" "Behøves ikke, er garantert den dritten som er røket!" "Joo… men…?" Jeg pakker ut den nye og han stapper den i en kontakt ved kassen, plutselig starter harddisken..

Jeg pleier ikke klemme menn akkurat hver dag, men jeg kunne gjort det nå, herregud så letta jeg ble!

Men, samtidig, å bruke kun en ekstern harddisk når en har så mye av verdi er i dag regnet som noe usafe. Og, jeg hadde bestemt meg mens jeg kjørte at ikke pokker om dette skal få skje en gang til. Så jeg kjøpte en til. Og nå skal den nye eksterne harddisken kobles mot den gamle til å ta autobackup av den igjen annen hver dag.

Det er først når man har følt ekte på faren for å miste alt man har der etter mange år at en våkner og gjør noe med det, ofte er det slik. Tenk selv hvis du mistet alle bildene dine, dvs de digitale og de du hadde kanskje skannet inn, fått av andre osv osv, pluss alle personlige filer du har. Det kan skje, jeg vet om flere det har skjedd for, selv har jeg alltid klart å berge meg før det skjedd, men nå er jeg dobbeltsikret og burde være safe..

Har du backup av…  på en måte deler av livet ditt? Du kan miste det for alltid..

10 kommentar to “Backup – har du det?”

 1. bramaputra Says:

  har heldig vis mitt på analogt så du slipper å rette baker for smed her

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok bramaputra, er nok ikke Ok bramaputra, er nok ikke alle som har så mye lagret, men ettersom årene går med pc’er som en del av vårt liv kan det bli uhorvelige mengder, og de kan i verste fall tapes for alltid.

  Når du sier "analogt" så mener du bilder regner jeg med? Jeg har og mye bilder tatt med film, og mange er som dias, men jeg har over tid skannet de "viktigste" inn, du vet det digitale forringes aldri og kan kopieres i det uendelige.

  Tor

 3. bramaputra Says:

  ærlig heldigvis alt som er uerstattelig på lysbilder-de digitale er liksom ikke så viktig-skriving har jeg enda ikke om jeg kommer, kommet i gang med.så jeg sjønner hva du fryktet- jeg syntes det ble litt rette baker for smed da du kjeftet på oss alle i går.- alle folk og kvinnfolk får stå til annsvar for hva de finner på- vi må få skrive som det passer oss.- det er ikke gøy å ikke ha høy takhøyde- himmelen skal helst være takhøyden,i en ideel verden-men det lever vi ikke i. 

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror du har misforstått hva Tror du har misforstått hva jeg mente i det innlegget. Folk kan skrive hva de vil for meg (jeg har jo egentlig heller ikke noe med det, men kan ha en mening om endel av det).

  Friske diskusjoner, friske ord, hva du vil, men direkte personangrep mener jeg vi som voksne bør prøve å unngå. Og endel ganger har det dessverre blitt slik at en "sak" går fra å være "sak" til mye direkte personkrangel, og det støtter ikke jeg.

  Og, når Sol må gripe inn og stenge en tråd for kommentarer, da er det ille, for Sol har meget stor takhøyde, noen mener for stor av og til, også jeg..

  Så fortsett som alltid, det var i grunnen bare et "sukk"…

  Tor

 5. Ingeborg Says:

  Hei Tor … jeg har lest grundig alt du har skrevet ovafor, to ganger. Det var lærerikt. Så når sønnen min nå kommer fra Nordsjøen, da setter jeg ham i gang. Alle mine cd-er og dvd-er skal inn på hardisker. Det er bilder og album som jeg har laget. Synes sjøl at albuma er veldig fine og laget med tekster som er beregnet på etterkommere.
  Har jo hørt at "skivene" taper seg med lagring, og ved bruk. Den er grei, takk skal du ha. Du sier at harddisken kan kopieres i det undelige.
  Jeg skal også ha det systemet som du beskriver der nesten til slutt.
  Ha en fin helg.

 6. bramaputra Says:

  jo det forstår jeg godt hva du skrev.- men akkurat de tingene der,får folk sjønne.-det hjelper ikke å predikere fordragelighet og forvente at det plutselig skal opstå om det er ufordragelighet,-  vi må nok bare godta at folk blir slettet,
  og da får det være i henhold til statutter som sol forholder seg til,
  man skal ikke skremme folk til taushet- jeg kommer til å utale meg som det passer meg,til både kreti og pleti,-og vil ikke ha noen venner her,
  helst ingen  så lenge man bare kjenner dem på den måten man gjør via dette her.- selvfølgelig er det uungåelig,når man er som deg,så lenge og betyr så mye-du gjør grundig godt arbeid her-og jeg har og lyst å begynne og jobbe alvårlig med denne bloggingen- jeg har framdeles skrivemaskin,papir og fargebånd,men dette er vel tilsynelatende bedre?

 7. ¨bamse¨ Says:

  Jeg har scannet alle gamle Jeg har scannet alle gamle fotoalbum og lagret bildene på en ekstern hardisk. totalt har jeg ca 100 000 bilder der + personlige filer.
  Men kan en sånn ekstern harddisk kræsje på samme måte som harddisken på pc*n???slik at alt går tapt mener jeg?
  Eller kan alt hentes frem igjen?

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er ikke snakk om å Det er ikke snakk om å "skremme" noen bramputra, men å si sin mening om noe som i perioder gjør det utrivelig for flertallet å være her. Det må gå an å være her med normal folkeskikk, og jeg uttalte meg kun generelt. Men nå er dette feil innlegg å dra den saken i.

  Tor

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hei Ingeborg,
  cd og dvd er Hei Ingeborg,

  cd og dvd er usikre måter å lagre backup på. Disse kan bli ødelagt på flere måter og er altfor sårbare i lengden. Særlig dersom det er uerstattelige data man snakker om bør man få disse inn på en ekstern harddisk, og kanskje ha dobbelt opp, dvs 2 stk. Eksterne harddisker er blitt meget rimelig i dag og kostnaden er liten i forhold til verdiene de sikrer.

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja selvsagt kan en ekstern Ja selvsagt kan en ekstern harddiske krasje den og bamse, den er kun en vanlig intern harddisk som er lik de som er i pc’ene og da montert i et bærbart kabinett. Så kan harddisker krasje? Ja.. Men det skjer ikke særlig ofte, dog skjer det og ikke alltid man får forvarsler.

  Eksterne harddisker er blitt meget rimelige, jeg kjøpte i går en nye på 1TB og den kostet meg rett under 900,- og det finnes billigere har jeg sett. Dessuten er jo ikke dette noe man har behov for å fornye hvert år.

  En jeg kjenner har sikret seg veldig, på grensen til paranoid kanskje vil noen si, men han har og en haug med bilder som for han er veldig viktig å ta vare på. Så han har 4 eksterne harddisker. 1 han bruker daglig til å ta ny backup av og 3 som da ca 1 gang i måneden tar backup av den første. Disse 3 er så "sikret" slik: 1 i brannsafen hans, 1 hos moren og 1 i jobbens datasikringssafe. Dette pga faren for tyveri, brann osv.

  Tor

  (edit 27.09: skrivegurier)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: