Me and Skjoldis..

Det har blitt ny sommer, men ikke late dager. Nydusja og polert i alle kroker føles resultatet på kroppen. En slags nonstop dag hvor pauser kun har bestått av tanking av skroget og litt tenking på trebenk i skyggen som tippet godt over 20 på den målende dings.

Ingen skyer, bare blå skarp himmel med ren septemberduft og morgendugg i skarpgrønt noe høyt gress. September i sterke kontraster, fargene viser seg frem før de rolige høstfarger tar over i november. Slike dager burde en heller bare nyte i fred og ro et eller annet sted, men av og til legges inn et gir på pliktalteret.

Men det kommer nok flere skarpsynte dager hvor en vil svette selv uten t-skjorte og da er det greit at samvittighetstankene over alt som burde vært gjort er fordampet. Dager hvor en kan sitte og beskue fra en utsiktspost med kaffekopp, eller ved et fiskevann med pinneaure og bålkaffe.

Hver ettersommer eller høst – er det vedtid, 3-4 favner skal løs inn i vedbu, en kosejobb hvor løingen enten blir stram eller løs, alt etter hvor tørr veden er. Årets nydelige bjørkekubber fikk lov å ligge romslig for å tørke siste prosenter. Og nå er de alle i hus, da ser det slik ut:

Midt i løingen dukket plutselig Skjoldis opp. Hun lå og sov under et dekke av vakker never, og jeg vekket henne da jeg løftet hennes kubbehus. Først så jeg bare hodet som tittet nysgjerrig ut, men etter etpar gjesp kom damen ut og avslørte seg som det største eksemplaret jeg noen gang har sett.

Hun krøp opp på hånden min og begynte å gnikke seg våken i øynene. Tilfeldigvis lå kameraet mitt på en benk i nærheten, jeg håpet det skulle dukke opp noen Admiraler, sommerfugler, som jeg kunne ta bilder av og hadde tatt det med ut sammen med kaffekannen.

Jeg spurte Skjoldis om det var ok at jeg foreviget henne, og forfengelig som damer jo er så nikket hun, men ba om 5 minutter til å shine seg opp først. Her er hun i egen valgt positur med hennes beste side mot fotografen:

Hun er stilig og vakker, men enorm. Noe bestemt og hissig med kjever som føltes dersom hun ikke fikk viljen. Men morsom og – under her har hun lagt seg behagelig til, nesten som hos en psykolog – og forteller om sitt liv og noen traumer fra barndommen, men og da hun banket en liten frekkas som var vel innpåsliten.

I mens hun forteller fakter hun med armene og himler med øynene slik primadonnaer gjerne gjør. Jeg sitter på siden og spiser skiver med sardiner in oil og nikker medsigende, katten er selvsagt med, men den er noe usikker på om Skjoldis er spiselig eller ikke.

Etterpå stappet jeg Skjoldis i lommen, tenkte å ha henne med inn og studere henne nærmere når jeg var ferdig med veden, men da jeg kom inn og kjente i lommen var hun borte, hvor enn hun har blitt av..

Her er en annen primadonna som krevde å få være med dersom Skjoldis fikk..

16 kommentar to “Me and Skjoldis..”

 1. bramaputra Says:

  sjønte ikke hva blogg var før jeg opdaget hin dagen,at blogg er sånn som du har.-
  den gleder nok mangen! nå skal vi ha kakao-det er deilig

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg synes det er greit å Jeg synes det er greit å variere litt bramaputra, og også bruke bilder og musikk endel ganger, man har jo flere muligheter enn bare ord..

  Tor

 3. tante BØ Says:

  Det er no tryggt over en Det er no tryggt over en vedstabel. Er det "hamstern" i oss : ))

  Å brølloppet stod på en hestelort. Piri mitt mi marian ….

  Kommer tilbake, må bare finne no : ))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja tante B, er som du sier Ja tante B, er som du sier noe trygt med en skikkelig vedstabel. Tja, vi er vel vokst opp med vedstablene? Ihvertfall ganske mange av oss tror jeg.

  Finne noe? Karamellpudding? hehe..

  Tor

 5. tante BØ Says:

  Nei ikke no pudding : )) Nei ikke no pudding : )) men den her …

  .

  .

  Den skremmer livskiten av meg hver sommer.
  Den er så tung og svimete at den flyr rett i veggen noen ganger.
  Det durer i lufta som ei borrmaskin når den kommer. Da flyr jeg som ei huggern høne for å komme unna.
  Ikke f…. om jeg hadde putta no sånt i lomma : )) haha

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  WoW! Den var stilig tante B! WoW! Den var stilig tante B! Og en nydelig grønn farge, tror ikke jeg har sett den typen før merkelig nok? Hvor stor er den?

  Durer som en boremaskin? Hehe, tøft! Pokker at vi ikke har sånne her! hehe. Tenk å ha den i lomma tante B, hehe..

  Da jeg var på Kreta kom det av og til noen svære panservogner flygende, jeg kalte de bare "folkevogner", hehe. Men de krasja i vegger og trær, de fløy som noen raketter, men bare rett frem til de krasja. Skikkelig morsomt, dog var det noen som hylte litt når de fløy forbi i 500, jeg prøvde å fange noen, men ikke tale om, de var lynkjappe og må ha hatt et godt syn.

  Tor

 7. bramaputra Says:

  knott og flott er det vi sliter med.- insekter er stort sett artige og vakker,- det er grunlaget for alt annet levende,.- edderkopper bringer jo lykke,og de steller vi alltid fint med,reddet en som var på steikepannen med soppen i dag, det er vel mye flotte sopper på gjæren tenker jeg?

 8. tante BØ Says:

  Stilig og stilig …. veit Stilig og stilig …. veit ikke helt jeg : ))
  Jo den har flott farge, og den skifter farge etter som lyset treffer den.
  Noen ganger er den i "gull"
  Utysket er drøyt to cm. Jeg har heller ikke sett dem andre steder her hjemme enn på hytta, men jeg så sånne på Mallorca.
  Åse Kleveland hadde en hel horde av dem på nåler i samlinga si.
  "Mine" elsker hvite blomster. Da ser den nærmest avsvimt ut der den ligger. Skjelden den er på blomster med andre farger. Jo … den rosa Pionen. Da ligger den bare der i alt pollene helt dekka med pollen.
  Jeg kan fange noen til deg jeg vettu til sommern : ))
  Du kan gjerne få hele gjengen. Det var 13 av dem på det meste ett år.
  Du kan gjerne få ha dem i lomma, for det skal hvertfall IKKE jeg : ))
  Disse flyr åsså liksom rett fram til de kræsjer. Det hender de sneier forbi hue på meg. Jeg løper unna som om jeg hadde styggen sjøl i hæla.
  Du hadde nok hatt stor morro av tanta da tenker jeg : )) haha

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er lite knott her Er lite knott her bramaputra, dvs de finnes jo i fuktige områder, men ikke som mange andre steder i landet, samme med mygg, de er sjeldene her hvor jeg bor, men finnes selvsagt nok av i innlandet som vi sier.

  Flått har det alltid vært, i varierende mengde, men det er helst dyra som er mest plaget av disse..

  Sopp er det mange steder, men man må vite om hvor, og det er det ikke alle som vil si, hehe

  Tor

 10. mirapisani Says:

  Noen ganger Tor… Noen ganger er du bare balsam for sjelen i ord og bilder. ;))))

  Men jeg må si meg enig med tanteankeret; du kan værsegod ha de der krabatene i lomma helt for deg selv.
  Det hender jeg kommer over dem og har mest lyst til å stikke til helvete vekk eller kverke dem.
  Men jeg gjør ikke det. Jeg respekterer dem og flytter dem vekk med en grimase som sitter i kroppen lenge etterpå.
  Jeg liker nauren, bare den ikke flyr rett på meg og krasjer i pannebrasken min.  ;))

  I dag har jeg vært opptatt av fuglene. Det skjer hvert år på denne tiden at fuglene skriker etter mat. Det er overhodet ikke nødvendig nå. Men jeg har funnet ut hva disse fugleforeldrene holder på med.
  De vil bare vise barna sine at her er det mat å få gjennom vinteren.
  Så hvert år på denne tiden maser de noe helt jævlig etter at jeg skal legge ut mat. Og det gjør jeg i en ukes tid også gir de seg med masinga frem til det er nødvendig. Snodig egentlig at de lærer barna sine sånt. Naturen er rar.
  Miranaturen er enda rarere. Forstår ikke et skvett noen ganger før lenge etterpå.
  Mira  ;))

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo den var virkelig stilig Jo den var virkelig stilig tante B. Se på den med rette blikket, dom noe fantastisk. For det er den. Skifter farger og, jøss, da er den spesiell, jeg må sjekke senere om jeg finner ut hva den heter.

  Mange som samler på biller og sommerfugler, jeg hadde dilla på sommerfugler en stund, morsomt å fange de, og spennende mange ganger, hehe. Men nå er de alle borte, et uhell tok knekken på samling.

  Trodde ikke du var så pysete? Hehe..

  Tor

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Mira, men ordene er noe Takk Mira, men ordene er noe utav laget for tiden føler jeg. Er du og pysete? Trodde du var en tøffing, både du og tante B.

  De er jo ikke farlige, om de biter av en liten kotelett av fingeren din så gjør jo ikke det noe, de må jo ha litt mat stakkars, hehe

  Naturen er ikke rar, det er vi mennesker som er rare og ikke passer inn. Men det var tidlig at fuglene søker mat hos deg, naturens spiskammers er jo stappfullt på denne tiden. Jeg begynner å mate de sånn ca slutten av oktober, kommer litt an på været.

  Nja, Mira forstår mye hun vet jeg, hehe

  Tor

 13. mirapisani Says:

  Det er jo det jeg sier. Mammafuglene vil lære barna at her er det mat gjennom vinteren. Så derfor maser de en uke eller to nå, slik at barna har forstått dette. Så gir de seg frem til kulda kommer.  ;))

  Ja jeg er en stor pyse når det gjelder kryp. Og flyveting som virrer rundt hodet mitt er bare ughhh. Bruker Mr.Musle og spruter dem død.

  Men på den annen side elsker jeg slanger f.eks. Bare ikke vannslanger. Liker ikke det.
  Ikke redd for bjørn, elg, ulv og gaupe.
  De kan sikkert drepe meg om de vil.., men flyveting og kryp og hverfall flott: Den er like stor som en ellefant i hodet mitt.  
  Mira  ;))

 14. tante BØ Says:

  Jeg søkte på : grønn Jeg søkte på : grønn bille … og der dukket den opp.
  GULLBASSE heter den.

 15. tante BØ Says:

  Jeg fant dette bilde på
  Jeg fant dette bilde på nettet. Ser du den ligger i en hvit blomst : ))
  Den foretrekker hvitt. Aner ikke hvorfor : ))

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja jeg ser det tante B, takk Ja jeg ser det tante B, takk for bildet og oppklaringen. Farger – jeg tror det er slik med endel insekter at deres syn er innstillet over tid via naturlig utvikling til å søke deres "rette farge" som da leder de rett og gir de da det som planten/blomsten skal.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: