Voldshelvete.

Så skjer det igjen, det ringer på døra om natten, står opp og møter et gråtende skamslått menneske man kjenner fra før av. Har ingen annet sted å gå. Slått av mannen, men og sin egen mor mens far ser på og gir faen. Det er nesten som om man ikke tror det er mulig, men dessverre er det en realitet og et blodig helvete.

Jeg kan ikke si så mye i detalj om det som skjedde nå nettopp, det er heldigvis nå, endelig, blitt en politisak. Men burde vært det for lenge siden, ja faktisk i hennes barndom som har bestått av psykisk terror og vold fra en mor og en far som ga blaffen. Så ble hun jammen gift med en mann som viste seg etterpå å ty til vold selv han og. Nå er hun et sted med sitt barn i trygghet.

Jeg har opplevd det før, og kjenner følelsene man får som menneske når man blir tilskuer. Noen ville kanskje reagert med å gripe første påle og reise avsted og hevne ugjerningene, men – det hjelper ingen og egentlig bare forverrer situasjonen. Man må heller ta seg av den som lir på best mulig måte, og prøve å tenke langsiktige løsninger oppi alle følelsene. 

Men det er mange som lever daglig i et voldshelvete som og inkluderer psykisk terror. Jeg tror mennesker som ikke har sett eller opplevd slikt ikke forstår fullt ut hva det kan gjøre med et menneske. Mange blir ødelagte for livet, selv om man fjerner de personene som er årsaken til helvete.

Selv er jeg sterkt ikkevoldelig, ikke pasifist i ordets fulle betydning, men vold avler bare elendighet, hevn løser aldri noe. Ikke hos offeret heller. Jeg har slått et menneske en gang i selvforsvar, en full fyr som blokkerte utgangsdøra på toalettet på en dans med en knust flaske i hånda som skulle mose meg pga dama hans (som jeg ikke ante hvem var) likte meg, og en kamerat av meg som gjemte seg i hjørnet og pisset i buksa av redsel.

Dermed hadde jeg ikke noe valg når flaska nærmet seg – og knuste edelsteinene hans, pluss noe til, og overlot vraket til politiet som kjørte han på sykehuset. Om han er blitt mann igjen i dag vet jeg ikke. Det er heller ikke noe jeg liker å snakke om, ikke noe jeg er "stolt" av, for det var egentlig bare tragisk.

Ellers har det vært nære på mange ganger hvor jeg har prøvd å gå i mellom, heldigvis har mitt snakketøy klart å roe, men noen ganger må en dukke etpar ganger før ordene får virkning. Er det to idioter som er like hissige og stupide får de bare trø på, da gidder jeg ikke bry meg. I dag er det dessuten farligere ved at endel og bruker kniv og annet faenskap, grensene tøyes også på voldsfronten.

Man sier at noen er syke, dvs noen av de som utøver vold, samt psykisk terror. Jo, noen er nok det, som f.eks moren til den unge damen over. Men så har man disse som slår bare man sier et feil ord, eller kommer borti, noe man kan lett oppleve når byen er fuktig midnattstider. Og blind vold. Jeg føler selv det er mer vold i dag offentlig enn før, hvorfor vet jeg ikke.

Men ofte er det som foregår bak tjukke gardiner det verste. Og man får aldri vite om mer enn toppen av et enormt isfjell. Ubeskrivelig grusomt er det når barn er offere, og da av de som skulle være det motsatte, deres trygghet, da er det ikke flere forsvarsverk igjen. Samtidig oppi alt helvete er det et komplisert forhold for samfunnet å få bukt med. Særlig ille og vanskelig å få vite om når det er barn som rammes bak gardinene..

8 kommentar to “Voldshelvete.”

 1. litlpia Says:

  I Norge finnes det faktisk alternativer til hjelp for voldsofre, selv om jeg registrere at de ikke fungerer godt nok. Nå har jeg oppholdt meg mange steder i verden, og det har i mange tilfeller vært meget vanskelig og ikke blande seg borti familievolden. Dessverre finnes det som oftest heller ingen muligheter til hjelp hos myndighetene. Barn som vokser opp med vold, enten de blir utsatt for den som offer eller bare er tilskuere til at foreldre blir slått, de blir ødelagt for livstid. Som oftest vil de aldri lære seg komfliktløsninger av andre valører enn å slå selv, når de blir presset i en eller annen situasjon. Dette kunne jeg skrevet mye om, har akkurat fått godkjent en doktorgrad på dette forskningsområdet.  Men det er flott at du stiller opp for et menneske i nød, for medmennesker trenger en i alle situasjoner i livet, kanskje mest når livet er vanskelig.

 2. rosl Says:

  Jeg er kanskje… mest overrasket over likegyldigheten som preger vårt samfunn. Det skal svært mye til før noen reagerer. Og det er heller ikke mange som trer støttende til for hjelpe de som er blitt rammet.

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei det fungerer ikke godt Nei det fungerer ikke godt nok, enig der liltpia. Men det er kompliserte forhold, og sjeldent to er helt identiske. Ja, de merkes for livet, jeg tror man aldri kan nullstille det, mulig lappe litt og skape en viss trygghet, men den vil aldri bli slik den skulle vært.

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Du er og inne på noe rosl, Du er og inne på noe rosl, man kan både forstå og ikke forstå hvorfor andre ikke blander seg inn. Og sider i hundrevis kunne vært skrevet bare om det forholdet.

  Tor

 5. mariee53 Says:

  Det som er det triste er jo at de som er blitt mishandlet, gang på gang trekker anmeldelsene tilbake, og personen slipper unna. Gang på gang går de tilbake til denne personen, og er det da rart at til slutt ender det i drap??? De skulle vært tvangskastrert og dopet, uff , men i alle fall slipper sånne alt for ofte straff..Varme tanker fra Mariee53

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja marie, men jeg håper, og Ja marie, men jeg håper, og tror at denne gangen vil det ikke skje, det er gått for langt rett og slett, og hun har og et lite barn hun må tenke på fremtiden til.

  Tor

 7. xantippe - ikke pålogga Says:

  Fryktelig med all denne Fryktelig med all denne volden, synes det bare blir verre og verre, det virker slik iallefall. Det går ikke en dag uten at man leser i avisa om en eller annen som er blitt antastet/ angrepet og kommet til skade.
  Synd ikke flere kan bruke snakketøyet for å avgjøre uenigheter….;))

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Føler og at det stadig Føler og at det stadig eskalerer i mengde xantippe. Hvorfor bør man kanskje snart spørre på myndighetsnivå og sette inn større krefter der det behøves for å snu den negative utviklingen..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: