Er du klar til å bli syk?

Snart lander smittebombene. Og sikkert nær deg og. Fra nå og utover i august kommer de dryssende ned i flokk. Antatt er at 1,4 millioner av oss vil bli smittet i løpet av en god måned. Er du klar?

Myndighetene er ikke klar, overhodet ikke, som strutsen med hodet i sanden krysser de bare fingrene og løper fra ansvaret og alvoret i dette. Flere kan komme til å dø av denne tikkende bomben som snart er på vei hjem til oss alle mer eller mindre. Men det ser ut til å ikke være tema og er blitt hysj-hysj i det siste hos myndighetene. Det at noen antagelig vil dø av dette.

Allerede nå ligger en ung kvinne i respirator pga svineinfluensasmitte.

Sitat fra smittevernkoordinerende lege ved Oslo Universitetssykehus – Ullevål, Bjørg Marit Andersen omkring hvem som er i risikogruppen: "De med lunge/hjertesykdommer og andre kroniske sykdommer, de med nedsatt infeksjonsforsvar, folk som er sterkt overvektige, gravide og barn mellom 2-4 år, samt folk over 65 år."

Selv er jeg ikke lege, men jeg antar at i sum er det noen tusen i den gruppen, finnes det nok respiratorer kan man spørre fra sidelinjen. Og når dagen kommer: Finnes det nok helsepersonel som enda er på jobb og ikke smittet? Svarene er nok nei til begge.

På samme tid legger man opp til at pensjonister skal overta landet og dekke inn for alle yngre som blir syke? Er det å ha realistiske beredskapsplaner? Latterlig, og skremmende. I tillegg er jo nettopp pensjonister i risikogruppen, men de kan vel ofres litt? De produserer jo ikke noe for samfunnet lenger..

Jeg synes det er skremmende hvor lite myndigheten er villige til å gjøre for å begrense smitten. F.eks dersom prognosene er reelle burde man stoppe hovedkildene fra å få smitte mange. Utsette skole-og barnehagestart noen få uker vil antagelig gjøre mye og kjøpe samfunnet nok tid og antatt spare noen liv.

Hvorfor f.eks starter man ikke obligatorisk sjekk av alle som kan mistenkes smittet eller i faresonen allerede når de lander fra sin ferie i utlandet? Det er jo derfra smitten vil komme som sprer seg til de antatte 1,4 millioner. Og de som kan komme til å dø.

Hvorfor setter man ikke krav til at i det minste må de som begynner på skolen eller i barnehagen etter sin ferie i utlandet værer testet fri for smitte? Slike tiltak kalles å være føre var, og ha beredskapsplaner med kjøtt på. Og alle voksne under en viss alder som og har vært i utlandet på ferie burde kreves smittetestet før disse begynner på jobb igjen.

Om noen må vente litt før de er ferdigtestet og kan begynne på skolen/barnehagen er peanuts i forhold til å bare la det skure og gå slik myndighetene legger opp til.

Det er såre enkelt:

1. Smittebombene kommer nå med fly fra utenlandsferie.

2. Det eneste rette er å gjøre tiltak mot smittebombene før det er for sent.

Såre enkelt, og uansett billigere løsning for samfunnet enn at 1.4 millioner mennesker kan ligge syke om en god måned, og antagelig vil noen dø.

Myndighetene har hatt lang tid på å forberede seg på denne situasjonen de vet vil oppstå når de tusener potensielle smittebomber vender nesen hjem med svineriet, så hvorfor gjør de ikke noe realistisk og det som er rett og fornuftig?

Så.. er du klar du da? Klar til å bli syk..

http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=564254

http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=564137

http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=564311

http://www.vg.no/helse/svineinfluensa/artikkel.php?artid=564237

8 kommentar to “Er du klar til å bli syk?”

 1. Tante Sofie, avlogget Says:

  Jeg blir snart nervevrak av dette her – ikke bare er jeg selv i faresonen som feit pensjonist (!), men jeg har barn som er i utlandet nå, barn som er lærer, barnebarn som skal på Norway Cup til helgen, og som skal på skolen etter ferien, osv, osv…… jeg ser for meg en høst med problemer. Når man er aleneboer, så blir det i tilfelle en tøff periode når man er som dårligst, man vil jo absolutt ikke ha noen på besøk som kan bli smittet, heller. Skulle noen i familien bli syke, så er man jo nervøs for dem, skulle bare mangle! Det som gjør meg mest forbanna er, som Tor sier, at myndighetene ikke ser ut til å bry seg! Dette har de visst om mye lenger enn vi har, jeg trodde hele greia var avblåst jeg, faktisk, helt til det nå plutselig liksom eksploderer over hodet på oss.
  Jeg sitter nå og planlegger hva jeg må ha i huset, i tilfelle. Suppeposer, kjeks, Farris, te, Kleenex, håndsprit, munnbind, Paracet står på lista. Noen som har flere forslag til krisepakka mi??
  Vi får håpe det går bedre enn vi frykter, de fleste merker vel ikke mer enn en vanlig influensa after all. Men siden media hausser opp dette her, så må jeg si at frykten begynner å snike seg innpå…. vi har vl alle slekt og venner med hjerteproblemer, dårlg immunforsvar osv. og vi har INGEN å miste!!

 2. Tante Label Says:

  Ja, det foreslo jeg også.. ..i min forrige blogg…
  "Karantene til ansatte i barnehager og barn som har vært i utlandet".
  Vi som har barn i barnehage er jo garantert å bli smittet.
  Men myndighetene velger å sitte på gjerdet en stund til…
  til folk begynner å dør her hjemme også?

  Men hva gjør man- når man ikke har råd til å holde seg hjemme?
  Men uansett, så tror jeg ikke vi klarer å lure oss unna denne gangen…

  Får gjøre som Tante Sofie. Hamstre inn alt vi trenger for et par uker…
  Og håpe at vi får det tidlig sånn at i tilfelle vi trenger sykehusplass..at det ihvertfall er folk på jobb som kan ta imot oss…

 3. luxcat Says:

  Fugleinfluensa i andre Hvor ble det av fugleinfluensaen? Hvor mange år ble det ikke skrevet, snakket, mast og skremt med den? Og hvor ble den av?

  Og nå er det denne svineinfluensaen… Flere land har slitt med den noen måneder allerede, selv om det ennå ikke har vært noen eksplosjon, men det er ikke mange som har dødd. Ikke flere enn ved en hvilken som helst annen influensa.

  Verden er så liten i dag, noe som betyr at skumle virus når oss raskere enn før. Spanskesyken brukte flere år på å spre seg over verden, men den spredde seg den også. Og går vi lengre tilbake: Svartedauen som faktisk kom på gjenvisitt 3 ganger.
  Det gode i dag er at selv om skremselsfaktoren er høy, så har vi flere midler til å bekjempe pandemier – i alle fall vi som sitter på den grønne gren i I-landene, da vi får sjansen til å studere virusene før de rekker fram til oss.

  På den mer kyniske siden, så er vi for mange mennesker i verden, og naturen tar sine oppgjør med oss som med andre dyrearter.

  Er jeg klar for å bli syk? Ja.
  Tror jeg dette blir den katastrofen (for Norge) mediene legger opp til? Nei.

 4. rosl Says:

  Ja, det gjelder å være…. forberedt. Nå arbeider legemiddelsfirmaene på spreng og gnir seg i hendene med tanke på hvor mange milliarder det nå skal bli i kassa.

 5. Lion Says:

  Svineinfluensa.  Medisinindustrien har virkelig fått skudd for baugen med navnet svineinfluensa. Endelig har de oppdaget hvordan de kan sope inn penger. Det er jo bare å gi en influensapandemi et fælt navn. Genialt!! Neste tilfelle vil man kanskje kalle for rotteinfluensa. Da blir det vel enda mere penger å tjene… 

  Jeg så at de hadde intervjuet en del snerpete småfrøkner som satt i kø utenfor legevakten i Oslo for å få vaksine, og ingen av dem la spesielt skjul på at det var navnet "svineinfluensa" de ville vaksinere seg for. Latterlig! Det hele er over på to tre dager, og vil ikke oppleves som noe annet enn en vanlig influensa. At menesker dør av influensa på grunn av nedsatt immunforsvar er gammelt nytt. Det skjer ved hver eneste influensaepedemi. Det verste med denne pandemien, er at den er lett overførbar fra menneske til menneske, og vil lamme store deler av offentlig- og private tjenester. Det vil lamme hele nasjonen over noen uker, det vet myndighetene, det er derfor den er så oppskremt!

  Ja, jeg er klar. Jeg reiser til Italia i morgen, svineinfluensa eller ikke. Jeg er ikke redd den!!!

 6. luxcat Says:

  God tur til Italia, din heldige, lille…🙂

 7. Lion Says:

  Takk for det luxcat. Heldig ja! He he… jeg er jo egentlig "SVINEHELDIG"! Og du vet luxcat…: "Som man reder sin seng…" osv… 

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tante Sofie:
  Ingen lett Tante Sofie:
  Ingen lett situasjon for deg såvidt jeg leser. Og mange er nok i lignende situasjoner. Denne situasjonen som nå kan oppstå har myndighetene visst om lenge, det er den store "prøven". Et av de større problemer som kan oppstå er dersom saken slår hardt ut på helsepersonellet, noe en godt kan se for seg at kan skje av naturlige årsaker.
  Media har vanligvis en viss evne til å la saker vokse, men denne kan de bare la øke for å få press på myndighetene slik at de ikke etterpå kan løpe fra ansvaret like enkelt, dersom worst case slår til.
  De som er nevnt i faresonen er jo mange tusen egentlig, og samtidig har en sett foreløpig at særlig unge blir hardt rammet.
  ….
  rosl:
  Vel, jeg bekymrer meg ikke for om legemiddelindustrien gnir seg i hendene, noe det ikke er sikkert at de gjør i grunnen, for de er store kostnader med å utvikle vaksinen, og foreløpig er den på teststadiet og ingen vet om den engang vil ha noen effekt. Og mulig den kommer vel sent ut og dersom man nå får den forventete eksplosjonen allerede i slutten av august. Slike vaksiner virker jo heller ikke som regel før etter en viss tid.
  ….
  Tante Label:
  Ja husker det innlegget ditt, og det var en godt begrunnet årsak for å reagere. Nå er vi vel egentlig like langt, myndighetene har null planer om å sette i gang forebyggende tiltak, en får bare håpe at media nå presser de til å reagere, komme ut av dvalen. Ser det er vel snakk om å stenge skolene i England dersom prognosene slår til. Og andre land vurderer og tiltak.
  Nei jeg er og redd for at før eller siden kommer saken og banker på døren hos de fleste av oss, man bør huske at ingen har noe som helst imunforsvar mot denne typen influensa.
  Ja vi får hamstre inn og stikke til fjells etpar måneder, hehe. Nei, slår den til får vi den vel alle før eller siden, det er så mange smittemåter, ta f.eks handlekorgene på butikkene, når ble de noen gang desifinert? Det burde være rutiner der og denne gangen. F.eks utdeling av gratis engangshansker i plast, koster noen ører, men kan gi stort utbytte.
  ….
  Luxcat:
  Dette kan ikke sammenlignes med fugleinfluensaen (takk og pris), fugleinfluensaen er mye farligere, men har heldigvis ikke blitt spredt slik svineinfluensaen som nå er over hele verden i praksis. Og det skjer raskt og i stadig økende fart. Vel, bare i Australia øker det enormt i disse dager og minst 15.000 er smittet på kort tid. Og flere døde. Er vel ca 700 som har dødd til nå på verdensbasis hvis jeg ikke husker feil?
  Og husk at når millioner blir smittet vil dødstallene øke dramatisk.
  Jepp verden er liten når slike ting skjer, folk sprer smitte kjapt over det meste med dagens reisevaner. Men ser nå at endel flyselskap nekter å ta med seg folk som er smittet eller de mistenker er smittet, faktisk gjør de en bedre jobb enn myndighetene.
  Jeg håper selvsagt du har rett i at omfanget ikke blir av slike dimensjoner som prognosene antyder, selv er jeg vel er usikker på hvor nær de kommer, og ikke om mange blir smittet, for det tror jeg vi ikke unngår denne gangen.
  ….
  Lion:
  Det er vel verdens helsorginasjon/pressen som har navngitt saken, dog er den vel omdøp til noe teknisk i ettertid. Årsaken er jo at dette stammer fra griser. Kan vel ikke kalle den kanininfluensa da vel.
  Vel forløpig er det ingen vaksine mot denne influensaen, den er ikke ferdig testet, noe som vil ta noen uker. Og man har heller ingen garanti for at den vil funke sier næringen selv.
  Joda, det dør noen ved hvert års influensa, men denne ser ut til å ramme hardere også på andre grupper enn den vanlige influensaen.
  Ha en god tur til Italia..
  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: