Mp3-spilleren – den moderne Valium?

Leste en ny artikkel om mp3-spilleres påvirkning i dagens avis. På en måte litt skremmende, på en annen undrende. Mange blir helt avhengige av sin spiller, den er deres venn. Uten føler de seg alene og blir mer stressa. Og med sin "venn" trekker de seg inn i sin egen boble. Dvs stenger omverden ute.

Det var en kortversjon. Har lest flere forskingsprosjekt på fenomenet tidligere. Det er pluss og minus her som med mye annet. F.eks kan mye mp3-spillerbruk skade hørselen over tid. Men blir mennesker så avhengige at spilleren blir som narkotika og får abstinens som om man plutselig tar fra en storrøker sin daglige dose på 40 sigaretter, da kan det bli andre effekter som ikke er særlig positive hverken for brukeren eller omverden.

Vi blir alle mer eller mindre påvirket av musikk, det er naturlig fordi vi er mennesker med naturlige følelser. Så også jeg, og merker det særlig når jeg skriver med musikk i bakgrunnen. Kan ikke skrive hva som helst med hva som helst type musikk. Og jeg vet at rett musikk kan trekke en inn i andre tanker og følelser. Men, jeg har ingen mp3-spiller.

Hvorfor har så jeg som elsker musikk ikke mp3-spiller som jeg daffer rundt med hele dagen? Fordi jeg ikke kan eller ønsker å stenge meg ute fra resten av verden hele tiden. Ikke bevisst. Det skal det heller ikke normalt være behov for. Man kan ikke daglig rømme bevisst fra realitetene.

Hovedgruppen som har mp3-spillere er unge. Man kan da spørre seg om hvorfor disse skaper seg et så sterkt avhengighetsforhold til en mp3-spiller, om det er nok et eksempel på at den moderne verden er på feil kurs og at menneskene må ha substitutter for noe grunnleggende som er borte fra hverdagen.

Eller om det er en trend som er skapt av i dette tilfellet musikkindustrien og som skaper en "lovlig" avhengighetsfølelse? Det moderne narkotika og hvor musikkindustrien er den nye typen langere som har funnet en lovlig måte å skape et behov man så kan profitere på fra millioner av avhengige.

Musikk kan være helsebot, det er velkjent. Men det er forskjell på å leve i sine egen boble hver dag med bare seg og sin nye venn, mp3-spilleren. Jeg har undret meg på f.eks når man møter mennesker ute i naturen og de selv der må stenge ute de naturlige lydene og erstatte de med doser fra sitt nye narkotika. Naturen er ihvertfall helsebot, summen av opplevelser. Men de opplevelsene blir jo helt forstyrret av øretelefoner med musikk.

I dagens artikkel prøver vedkommende å få frem de positive verdiene ved det å mer eller mindre være avhengig av mp3-spiller. Selv ser jeg det litt med andre øyne, føler vedkommende glemmer det store bildet. Særlig dette at unge mennesker har et stort behov for å stenge seg inne i sin egen verden, eller stenge ute verden, alt etter hvilken vinkel man ser det fra. I tillegg er det skremmende og et tankekors i den avhengigheten som kan skapes av en mp3-spiller.

(http://www.aftenbladet.no/underholdning/musikk/1055671/Vi_stresser_ned_med_mp3.html)

13 kommentar to “Mp3-spilleren – den moderne Valium?”

 1. Anonym Says:

  Jeg har heller ikke mp3 Jeg har heller ikke mp3 spiller. Skummelt at en kan bli så avhengig. Det virker i grunn som at man kan bli avhengig av det meste…Maiaren

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja synes det er noe skummelt Ja synes det er noe skummelt Maiaren. Unge mennesker har og lettere for å bli avhengige fra påvirkninger. På samme tid slå tanken meg at noe fundamentalt i deres behov må mangle siden de kan bli så avhengige av å rømme fra virkeligheten så mye.

  Tor

 3. rosl Says:

  Virkelig noe til… …ettertanke. Jeg har lenge undret meg over alle som lukker seg inn og nærmest blir oppslukt av sin musikk. Det kan også være farlig. For kort tid siden var en av disse som ble påkjørt av et tog fordi han verken hørte eller så seg skikkelig for.

 4. virre501 Says:

  virre501..er all utvikling virre501..er all utvikling positiv??:))

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Der nevner du et annet Der nevner du et annet aspekt rosl som og ikke kan sees bort fra. Ofte når jeg sitter f.eks på en kafe på et skjøpesenter og ser på menneskene, så er det med undring å se på ansiktene til endel som går med sin mp3-spiller, de virker helt fjerne og som i en slags transe. Er ikke tilstede rett og slett.

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei virre, all utvikling er Nei virre, all utvikling er slettes ikke bare positiv, historien er full av eksempler på dette. Men man må ikke glemme at her i dette tilfellet er og en milliardindustri en av aktørene..

  Tor

 7. virre501 Says:

  virre501..hvordan lære virre501..hvordan lære barn/vokse en riktig bruk av feks mp3 spillere…for den saks skyld vin og tobbak oxo??

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Aner ikke virre, ei heller Aner ikke virre, ei heller om det er mulig, noe jeg tror det ikke er, for det er snakk om følelser i bunnen..

  Tor

 9. Xantippe- ikke pålopgga Says:

  Terapi Ipod eller Mp3 kan for mange være rene terapien. >Selv er jeg helt avhengig av musikk dagen lang pga intens og høylydt summing/ susing i hodet, så årsakene til at noen mennesker virker helt fraværende når de går med Mp3 kan være veldig forskjellige….;))

 10. medi Says:

  Det vil alltid komme nye Det vil alltid komme nye ting å bli opptatt av. Selv likte jeg mp3-spilleren min i starten, når jeg drev med litt kjedelige ting. For eksempel det å kjøre buss. Kan jo følge med på landskapet uansett.
  Men kanskje det har noe med alder å gjøre? Nå vil jeg ha inn alle inntrykk, spesielt lyder i naturen eller bare det å sitte på terassen å høre ungers lek, naboens bil, eller hva det nå er.
  Da går det ikke å ha mp3-spiller’n på øret.
  Uansett…stoff til ettertanke i bloggen din.

  God dag videre fra medi.

 11. May-Britt Says:

  Jeg har prøvd meg med mp3 men det ble ikke det store for meg, jeg liker å dele en god låt, hør på denne da, er ikke denne fin, så jeg blir ikke helt fortrolig med å ha musikken rett inn i hodet.
  sikkert en vanesak det der også=) god dag videre=)
    [IMG]http://img79.imageshack.us/img79/4699/z4a55d288635e7.gif[/IMG]

 12. luxcat Says:

  Men likevel sikkert sunnere enn valium?

  Jeg er en av dem som bruker mp-3 spiller på bussen, flyet osv, men sjelden når jeg bare rusler rundt (selv om det er i overdreven redsel for å bli syklet eller kjørt ned når jeg ikke hører noe). Og det er helt bevisst for å stenge andre ute, da det stresser meg å måtte snakke med fremmede i timesvis.

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Den er nok nyttig for mange Den er nok nyttig for mange slik du sier xantippe. Jeg mente ikke at den bare var negativ, kjenner flere selv som gjør som deg og som har samme plagene. Håper du begynner å skrive her igjen, det mangler noe når du er borte..
  ….

  En stor del av det å oppleve inneholder og lyd medi. Og det blir jo ikke det samme når f.eks naturens lyder er druknet i musikk, ei heller den stillheten som naturen kan tilby noen ganger. Jeg elsker jo musikk selv, men til sin tid..
  ….

  Man stenger nok ute mye mer av andre lyder når man får musikken så rett "inn i hodet" May-Britt. Selv blir jeg ikke helt fortrolig med det å stenge ute alt annet. Men som du sier er det evl en vane kanskje?
  ….

  Det kan være en viss fare med å ikke la alle sansene være tilstede i gitte situasjoner luxcat, så det er endel sannhet i den redselen. Jeg forstår at man av og til har et behov for å stenge ute og slappe av, det har vi vel alle noen ganger.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: