Kjærleiksgarden..

Jens og Kristin bere steidn, dei skal bygga steingard mot grannene Tor og Turid. Eit langt gjerde varte det – så for å dela på arbeidet skal dei to grannene dela og ta halvdelen av det 100 meters gjerde kvar. Dermed bere og Tor og Turid steidn.

Itte ein månad er Jens og Kristin ferdige med sine 50 metre. Det et eit driftig par, heile gården gjer syn om det, den fremstår som eit mønsterbrug – og det er særs viktig for dei. Steingarden dei he bygd er og eit mønster for andre som er opptatte av å sikta og ha reine perfekte linjar.

Tor og Turid då? Jodå, dei he då lødd ein timeters lengde, men det går seint. Støtt og stadig høyres latter og fnis der nere på deira del av steingarden. Og stundom ser ein hovudet te na Turid busta te dukka opp øve steingarden før hu forsvinn ner igjen med eit gledeshyl.

N’Jens likar ikkje atte dei ikkje tege det liga alvorlig så han og na Kristin. Han syns Tor og Turid burde skjemmast å leika seg lik ungane gjere, trass alt e dei då vaksne folk. Og det tege for lange tid.

Ein dag vart n’Jens harme og går ner for å strama dei opp og lesa alvoret. Då han nimmar seg långsmed trenå så delar jordå has andre vegen på tvers av steingarden, kvekk han te. Sannelig står ikkje hu Kristin, kånå has der og spionerar på Tor og Turid så leikar seg i sumarens høggras.

N’Jens ser ikkje draumeansikte te na Kristin, hu e meste på gråten, og ynskjer at det var slik hu og fekk oppleva livet. Hu saknar å leika og visa kjærleiken slik hu opplevde i ungdomstidå. N’Jens grip fatt i na med sin store arbeidsneve og leie na heim atte, det bortkasta tid å stå og kopa heile dagen ner ein he ugras i bedå.

Dagar og veker går, og ein vene haustdag legg n’Tor siste steidn på plass, den så kvilar mot siste steidn te n’Jens og Kristin. Hu Turid jublar og dei feirar med ein times kyss og kos i graset.

Ei veka ittepå kjem soknepresten og klokkaren på besøk, dei vil gjedna sjå den nye vene steingarden – og dei båe vandrar i lag langsmed herlighetå. Vel te endes seie soknepresten te klokkaren "Å du og du for ein vene gard. Men eg ser kor n’Tor og na Turid he lødd." Klokkaren nikkar "Ja, det lysar kjærleik av den delen av garden, som i heimen deira."

Historien sluttar ikkje der. Eitpar år ittepå kjem n’Jens på besøk te n’Tor. Sønnen te n’Jens, han Peder, he øvetoge nabogarden og treng løsteidn mot elvaflaumen. N’Peder er ein driftig kar lik faren og he tebydd faren å setta opp eit trådgjerde i bytte for steingarden så faren og n’Tor he bygd.

N’Jens synas det e eit godt bytte, så får han någen kvadrat te frigjort, og kan dyrka tettare på. Men n’Tor nektar, den steingarden e hans og Turids, dei he månge minnar derfrå – någe dei båe vil gjøyma på. Te slutt må n’Jens gje seg, men halften av garden er has, og den kan ingen nekta han å bytta ut.

Og slik gjekk det at i dag står atte den halve garden så n’Tor og hu Turid bygde, dei andre 50 metrane er nå nakne, og leitar ein – kan ein kanskje finna någen småe restar av rusten tråd og råtne stolpar. Tilfeldighetå ville det slik at ein stund itte n’Jens hadde fjerna sin halvdel av steingarden kom soknepresten og klokkaren på nytt besøk i anna ærende.

Då dei reiste atte – snur soknepresten seg i hestakjerrå og ser på den halve steingarden, så sukkar han og seier te klokkaren: "Kan henda får me sjå på det så eit symbol, eit tegn. Nå står atte kjærleiksgarden te livd for mennesk og dyr." Sian den tid he steingarden blitt kalla "Kjærleiksgarden".

(navnå på personane e sjølvsagt bytta ut)

Sjølv om det nå er mange år sian og området er delvis gjengrodd, kan ein ennå sjå kjærleiksgarden, og ikkje minst der hu slutta og det "moderne" gjerde sko øveta. Det moderne gjerde er foren for lengst, men kjærleiksgarden består..

.

.

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″ width=»400″ height=»25″ pluginspage=»http://www.macromedia.com/go/getflashplayer» play=»true» loop=»true»>

Karunesh – Lovers Moon

10 kommentar to “Kjærleiksgarden..”

 1. Tante Sofie Says:

  Nydelig – fortelling, bilder og musikk! Var den historien sann eller fant du på den da du kom over den halve steingarden?
  Klem

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk Tante Sofie. La meg si Takk Tante Sofie. La meg si det slik at det er en godt bevart hemmelighet, kanskje, eller ikke..

  Klem tilbake sendes..

  Tor

 3. mona-lisa Says:

  Mmm.. Veldig godt skrevet!

 4. Annaps Says:

  Ja… sånne gamle historier er så koslige…sanne eller oppdiktede, like gode for det. Håper du ha flere på lager

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk mona-lisa..
  Ha Mange takk mona-lisa..

  Ha en god natt..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Her er en uendelighet Her er en uendelighet Annaps, har alltid blitt tiltrukket av tider da mennesket enda levde bare for og med andre mennesker. I dag forstyrres mennesket av så mangt som kanskje gjør noe med oss slik at vi mister litt fokus på det å leve, og hverandre..

  Tor

 7. bamse1964 Says:

  Kjempebra eventyr Kjempebra eventyr

 8. medi Says:

  Nei å nei så glad en blir Nei å nei så glad en blir av slike historier.

  …hilsen *steingærn* medi

 9. mirapisani Says:

  Jøss Tor… ;)) Jeg til og med forsto dialekta nå. Nydelig rytme.  ;))
  Bare en ting;  … te "livd" for mennesk og dyr… Det ordet forsto jeg ikke.
  Mira  ;))

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk bamse, men eventyr? Har Takk bamse, men eventyr? Har ikke sagt noe om det tror jeg?

  Koselig å høre medi, jeg liker og slike historier, særlig når de fortelles av eldre mennesker som forteller fra deres verden da ikke alt måtte være moderne..

  Jøss sier jeg og mirapisani, forstod du? Denne dialekten er ikke så lett for østlendinger som regel. "Livd" er det samme som "le" i le for vind og vær f.eks..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: