Betimelig?

Å fange en fri sommerfugl i dans, har du prøvd det? Ikke med håv nei, da er den ikke fri lenger – nei med linsen, frihetsdansen foreviget på bilder. I de siste dagene har jeg sett mange sommerfugldanser, knipset og knipset, men nei, de er for kjappe. Men jeg gir ikke opp.

Frihet – et trygt ord. For oss mennesker, for vi er de eneste skapningene som behøver å lage et ord for noe som er selvsagt for verdens andre skapninger. Når sluttet menneskene å bare være frie? Når ble ordet "frihet" skapt. Vi hører iblant "frihet under ansvar", men hva er det? Er det den totale friheten uten grenser? Er ikke det noe vi bare burde si til barn? Og ikke voksne..

Mennesker, de moderne av oss, fanget av normer og samfunnstrollets mange armer. Hvorfor lar vi det skje? Straks vi fordømmer med våre ord andres ønsker om deres frihet støtter vi opp under normene og trollet. Er det slik vi vil ha det? "Frihet etter normenes skrevne og uskrevne regler".

Tankene har takk og pris enda ikke blitt begrenset, men hvem vet i fremtiden om man ikke sniker inn en slags vaksine der og som begrenser tankenes frie liv. Samfunnets normer sammen med trollet prøver stadig å hjernevaske oss slik at vi blir mest mulig like, det passer samfunnstrollet best på mange måter. Enklere å holde oss innenforbi gjerdene da.

Kjerringa mot strømmen, hvor ble hun av? Og "kjerringene" i flertall. Et samfunn behøver kjerringer og gubber mot strømmen. I dagens på grensen til for opplyste mediaverden, har vi egentlig blitt enda mindre fri. Media er trollets høyre arm. Og man begynner tidlig å forme menneskene, prøve på det. Å forme kjerringer og gubber er verre, det avfeies som valgflesket. Skjønt, selv kjerringer og gubber blir påvirket av normenes verden.

Individets unikhet skal være hellig. Også for samfunnet, og normene. Men normer og indvidets unikhet er motsetninger. Og normene er sterke, og et enslig individ blir lett overkjørt. En kraftig ubalanse. Man kan spørre seg hvor menneskene vil i fremtiden. Det er betimelig.

Men hvem skal man spørre? Hvem kan man spørre til slutt når nesten alle er påvirket av normer og trollets doktrinering omkring det å være menneske som flokk, for det er slik trollet vil, vi skal være flokk, ikke enkeltindivider med egen ekte frihet.

Man skal jammen være sterk i dagens samfunn for å vade mot strømmen – og det er betimelig å spørre om ikke strømmen nå er blitt for sterk..

7 kommentar to “Betimelig?”

 1. trultemor- Says:

  nei verken på ene eller andre måten.
  Ville vært redd for å skade den med håv…og med fotoapparat så er den vanskelig å fange…
  og der datt jeg av lasset, for trøtt til å konsentrere meg om teksten rettogslett.
  Så jeg sier bare; Ha en nydelig kveld:)
  Klem!
   

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er ikke lett nei trultemor, Er ikke lett nei trultemor, men akkurat nå i de siste dager har deres lek og blitt påvirket av vindraget som da gjør de enda vanskeligere å fange.

  Forstår du datt av lasset på resten, er ikke sikker selv på hvor jeg egentlig vil hen, hehe (som om det var en bombe, hehe)

  Ha en fin kveld og klem tilbake..

  Tor

 3. tante BØ Says:

  Hahaha Godt du sier det sjøl Tor, for jeg datt av lasset jeg og : ))
  Kjærringa mot strømmen….. Jeg har alltid sett på meg sjøl som kjærringa mot strømmen, men når jeg leste det du skreiv, så må jeg vel innse at jeg driver med strømmen jeg og.    Sukk : ))

 4. mona-lisa Says:

  Man skal være sterk for å Man skal være sterk for å gå motstrøms, der er svært få som frivillig velger å gå med et menneske som ikke er en del av flokksamfunnet/mentaliteten. Ofte er det slik at man som en motstrømssjel gjerne går alene, og gjerne buet ut med negativ omtale og stigma.
  Å bryte de alminnelige normene er rett og slett ikke alminnelig akseptert.

  Når du beskriver en sommerfugl i fri dans så er det en voldsom ( ! ) metafor for meg, akkurat nå, men det er selvsagt min subjektive tolkning, også relatert til de følelser som bringes frem.
  Skjønnheten i naturen er noen ganger ubeskrivelig, ord blir gjerne fattige, og kontrastene opp i mot vår menneskelige verden kan sees som grelle.. der farvespektere blir dunkle gråfarver og det som er levende er matte marionetter?! ( hvor kom de ordene fra? ..jaja )

  Der ville jeg dette av tankelasset. For nå.

 5. May-Britt Says:

  hei våget meg inn her også jeg, tenkte jeg måtte ligge over inne hos tante bø, men kom meg til slutt ut igjen.
  så nå rota jeg meg inn hos deg, måtte bare lese før natta=)
  spørs om jeg må ligge i kroken her inne hos deg i natt nå da, men det er vel greit?
  natti natt da skalden, krøller meg opp her da=)
    [IMG]http://img79.imageshack.us/img79/4699/z4a55d288635e7.gif[/IMG]

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Akkurat nå er nebbet litt Akkurat nå er nebbet litt trøtt tante Bø, det ble vekket altfor tidlig av ei kråke som lekte Samanta Fox rett utenfor det åpne vinduet. Så jeg er ikke klar for å lese hva jeg skrev i går, hehe
  Mot strømmen og trollet – blir nok slik for de fleste at de driver med redningsvest nedover, men kanskje setter føttene i bunnen i mer smult farvann av og til. Selv kan jeg vel vade i kraftig strøm av og til, særlig når jeg vet at det er mest rett menneskelig sett. Man skal ikke finne seg i hva som helst bare fordi et eller annet er vedtatt. Av "noen".
  ….
  Og som vanlig kloke ord fra kjære mona-lisa. I grunnen står de ordene godt alene, men som vanlig er det vanskelig for meg å holde fingrene unna, hehe.
  Er helt enig at man må være sterk, og nok kan føle seg alene. Noe få takler i lengden, og noe som ikke burde være slik – det at man føler seg alene for å ikke godta å være A4. I grunnen er det ikke motstrømsgåingen som er er det vanskeligste, men det at man får så lite aksept for å prøve. Prøve å være seg selv. Bare. For ofte er det jo ikke slik at man "må" gå i lilla mens alle andre går i beige. Kanskje er det kun bare en nyanse av beige. Og fordi man trivdes bedre slik.
  Samfunnet burde bli bedre på å skolere i det å gi aksept for ulikheter, men først må det sette seg selv på skolebenken.
  Naturen er et ufattelig paradoks til oss mennesker noen ganger, særlig når man plutselig oppfatter det. Og man kan bruke strømmen over og snu det, tenke at naturen renner med strømmen fordi det er naturlig å gjøre – mens alle menneskene staker seg i mot i blinde. Der blir det feil.
  Naturen er vakker fordi den er naturlig, får være seg selv, straks mennesker "pynter" på den slik vi mener er pent, mister den sin naturlige vakkerhet. Men den avspeiler og alle nyansene i det naturlige, og aksepten den får, mens vi ikke får den samme for våre nyanser, selv om vi naturlig og opprinnelig er en del av alle ulikhetene hver og en av oss.
  ….

  Hehe May-Britt, har gitt opp å gå inn her om kveldene, er som du sier, man kommer pokker ikke ut igjen – tenk hvis jeg måtte overnatte hos virre eller bamse? Eller…. nei stopper der, hehe..
  Tor

 7. medi Says:

  Det er så velsignet godt å Det er så velsignet godt å lese noe av verdi her inne, ikke bare denne kivinga om *hvem som holder med hvem og hvem som kan banne mest mulig på kortest mulig innlegg, eller slenge vonde stikk i hytt å pine.
  Du er verdig en gåsepenn i gull….for dine poetiske innlegg.

  …regnbyger og solhilsen fra  – medi –


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: