Dagens skaldeplikt..

En samfunnskritisk skald tar på seg tilpassete slitte lesebriller med ekte forgylling av et eller annet ugullet metall.  Morgenritualer er kommet til fasen "dagens blekke og resten av en-liters-morgenkaffen". Snart begynner venstre hjerne å arbeide.  En skalds medfødte plikter er å peke på fordervende tendenser i hans kjære Noreg. Norge skal fortsette å være Norge – og ikke et eller annet hjemtattkultfraferieurbanisert.

Ugh!

En nærliggende landsby er Nord-Europas største trehuscity. Årsaking. Selv en herda umosete og ymse premiert skald kan bli påvirket av modernistiske hjemhenta uttrykk og ord. Mer korrekt er før hjernen, den logiske, har våknet. Trehusby. Den største. Men den kjemper for sin daglige eksistens. Stadige angrep fra hjemvendte urbane og kule bengler i alle sorteringer, gjør livet ikke lett for den stakkars trehusbyen.

Man kan undre seg på om nordmenn, og damer, egentlig er selvstendige nok til å bereise verden. Hvorfor det stadig søkes å forandre Norge til en smørje av samtlige opplevelser fra samtlige land og samtlige nordmenn på tur – er en stor gåte. Og et stadig tilbakevendende sukk og tema.

Nå sist ut i køen som ønsker å omskape den særprege trehusby til en kopi av et eller urbant betongflatt Ikeaobjekt – er en tynn liten fysakk med småskjegg, kule solbriller og homobag. Man burde sannelig snart bevilge et lovverk mot hvem som har kvaliteter som gir tillatelse til å bære pent småskjegg. Den urbane kule pingle har sikkert pipestemme ala byspurv fra New York og.

Nå vil den lille kule fjompenisse rive "bare" 12-15 vernete trehus for å skape en kul kino. Pipestemmen mener vi har vernet altfor mye, og dette står i veien for å omskape byen til et eller annet kult Ikeaaktig han har opplevd på ferie. I tillegg skal den betongkassen og sluke et av byens gamle fredete torg.

Og for å vise et hint om hvorfor Norge i dag forsøples av stygge hus som ligner betongbunkerser fra krigen, eller farmors appelsinkasse, ja sågar mine fuglekasser – viser det seg at den lille kule pilten også er nyutdannet arkitekt. Altså skal han via si fag, som mange av de nye liksesinnete, være med å tegne dagens og morgendagens Norge. Forme norsk byggeskikk. Den er jo allerede falitt. Det er et betydelig tankekors at dagens nye arkitekter har null peiling eller forståelse for norske tradisjoner, eller ønske om å bevare de.

I tillegg er det et enda større kors at politikere som allerede er evneveike, går enda lenger i den benevnelsen og lar Norge og dets særpreg smuldre bort under påtrykk fra de nye kulistiske arkitekters lære som stort sett tar utgangspunkt i kuber. Mottoet synes og å være at hver arkitekt må ha sitt forsøplende landemerke med vedkommendes navn gravert inn i betongen. Om det finnes et behov for kinoen er underordnet, og ikke tema, forståelig nok da det allerede er nok kinoer som sliter med tomme saler..

Den stakkars vernete trehusbyen og dens innbyggere sliter og med nok et økende hjemtattkultfraferieurbanisertproblem. Dvs de av innbyggerne som ikke er hjemvendte kulister – og bare ønsker en deilig og fredlig norsk sommer i en vakker norsk by. Byen drukner i festivaler og karneval og alt annet som er dratt med hjem fra et besøk i utlandet. Det er snart ikke en dag igjen hvor byen er fritatt fra slike unorske tradisjoner.

Så ille er det at de normalt evneløse wannabekule politikere nå har fått et problem med å finne plass på kalenderen til stadig nye søknader om nye unorske kule sprell. Og klagene hagler inn fra de av byens innbyggere som enda ønsker å forbli ukule og ekte norske, nattero er ukjent pga alle tilstelninger, og om dagen er byen ikke lenger den koselige norske sommerby, men en sirkusbastard av hele verden.

Hva feiler det nordmenn på tur i utlandet? Hvorfor må de dra med seg alt de synes er kult og kreve det innpasset – og det som er oss, Norge, forminsket i verdi? Skalden med akkurat nå det norske morske blikk er kjent for å være rimelig moderne, men norsk moderne, også kul, men norsk kul. Han har da sett endel som er ok i utlandet han og, men lar det være der til neste gang, og krever det ikke innsatt som endel av hans kjære Noreg.

Når skal de nye kulistiske lære seg å elske sitt eget land, sin egen kultur?

3 kommentar to “Dagens skaldeplikt..”

 1. davyen Says:

  Hei Tor Jærskald. Du har så rett så rett.Jeg har sett dette bygnings og kulturmessige  forfallet komme en god stund nå,godt stottet opp av som du antyder ,Tynnskjeggete manslinger med pipende astmastemme og politikere  på åndsvake stadiet .som ønsker brød og sirkus  til folket og som ønsker å se vår gamle verden av tre, utslettet og gjennoppbygget i stål og betong.Så Kulllllt Så kuuuult . Jeg er forbannet, frustrert der jeg hjelpeløs ser at noe av det som er og var en viktig del av mit liv  bli rasert og erstattet av Sjelløshet  satt i system ,men gudskjelov at der finnes untak .Nordnes (mitt barndoms paradis ) og Fjellsiden og deler av Sandviken  i Bergen blir vernet og voktet som det pureste gull og en evt byplanlegger pingle eller Evneveik politiker som måtte tenke på å rasere noe av dette ville øyeblikkelig bli dumpet i vågen .Bergensere er svært så lidenskapelige når det gjelder  byen deres.Til dere som gjentar mantraet "Utvikling " hele tiden.Gå og utvikle dere og dette  et annet sted og la oss få tilbake søndags stille gater blandt bebyggelse   i en kultur som vi har et forhold til   og send den Kule karnevalsgjengen tilbake der de kom fra .Gjør som skalden sier "La oss lære å elske vår egen kultur og vårt land .og jeg tilføyer "før vi blir så "Kule" at slummen i New York blir standard for et godt liv.
  Hilsen Davyen

 2. Tante Sofie, avlogget Says:

  Ikke noe ukjent – fenomen i innlandet heller. På 50-60-70-tallet ble mye av småbysjarmen rasert og gamle, vakre trehus ble revet til fordel for store betongklosser som i ettertid har høstet flere priser som «Styggeste bygg», «Mest skjemmende bygg» osv. TRAGISK!
  På denne tiden oppsto det også en del «beleilige» branner i småbyen, (NB! Jeg beskylder ingen for noe som helst), – men faktum er at det ble snakket en del «på byen» om hvor merkelig dette var. Ingen av de brannherjede bygningene ble satt opp igjen i gammel stil, neida, man kan ikke stoppe utviklingen, måvite!
  Jeg har samlet på bilder av den koselige byen jeg vokste opp i, det er ikke mange hus i sentrum man kan kjenne igjen på disse bildene, dessverre.

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Kjære min gode venn Kjære min gode venn Nordnesskalden, vi er så enige så enige. Dine ord her burde lagt i en egen epistel i din blogg og. Man kan aldri si dette for høyt eller for ofte. Jeg fatter ikke den rusjen som farer over landet fra modernismetrollet og dets tilhengere, virker som om det gjelder liv og død å fjerne alle spor omkring sitt opphav.

  Hva skal disse disipler så fortelle sine barnebarn eller oldebarn? Se her gutten min, under den fantastiske Brooklyn (eller hvordan det staves) blokka var oldefar med på å endelig få fjernet de fæle gamle upraktisk trehus som han dessverre måtte vokste opp i. Og under det fantastiske 100 etasjers all in glas Sydney inspirerte kjøpesenteret lå den knirkende gamle landhandlen til din tipoldefar, takk og pris for at det kun er vage minner i dag.
  ……

  Det du forteller Tante Sofie er vel noe de fleste kjenner til av oss som har levd lenger enn til sen mopedalder. At det engang ble rasert da man kanskje ikke hadde bedre forstand på verdier er en sak, men at det stadig i dag hvor man burde vite bedre er et økende press på videre rasering er forunderlig, og sterkt bekymrende.

  Jeg ser det godt her og på andre måter: Man tar et stykke vakkert fjellparti, en liten pen sak og ønsker å lage en ny bydel. Vips så setter man opp i hytt og vær hus som ser ut som fuglekasser eller containere midt oppå toppen. Ser helt jævlig ut spør du meg. Hvor er det blitt av kravene til tilpasning?

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: