The real blue..

"I’m bit blue today Tor" sa hun tirsdag morgen, på torsdag "Today I’m really blue Tor" – hun fikk et krus ekte norsk skaldekaffe og et medlidende smil fra meg mens jeg på avstand kikket på årsaken til at hun alltid var i en eller annen blue mode – hennes mann – som fisket hundre skritt unna.

Adel avler ikke alltid bare snille gutter som drysser ned som engler inntil et engelsk epletre med gullepler og den berømte gåsa med sitt polerte platinavisaegg..

Blått – en farge alle har forhold til – blått hav, blå himmel, blåveis, blåbær, blåtur, osv. Som alltid er engelsk språk suverent på å gi en helt annen dimensjon på følelser enn vi med vårt språk makter. Å si "Jeg er litt blå i dag Tor" faller helt sammen i forhold til eksemplet i starten. "Vemodig, trist, ensom", ok, men "blue"? Nei, vi klarer ikke det samme inntrykket..

Det er mye blått på himmelen i Skaldeland. Forsåvidt en mer eller mindre normaltilstand. Men av og til overgår det blå alle forestillinger om "maks blått" – når stratosfæren er fri for slør, slør vi ikke ser herfra, og sola treffer i akkurat rett vinkel, et kort øyeblikk – man kan gispe av det man ser. Er det mulig? Men ja. Å fange det, det skjer ikke hver dag, ikke hver uke, man vet aldri.

Så, en dag nettopp, wow!.. Inn – og speedy skald ut igjen med kamera før biene rakk å ta 3 slag. Som en ser, "the real blue" sees i den venstre del av bildet, "normal blå" på høyre side virker slørete men er ikke det, selv om solskinnet inn fra høyre lurer delvis lysmåleren og falmer den ordinære blå himmel. Det ekstreme blå er så ektremt at vanlig blå bli tam.

Og her finnes ikke en sky på himmelen, ei heller slør eller annet som demper. Og her er "the real blue" knipset i overgangen da det ektreme er i ferd med å forlate Skaldeland etter en meget kort fremvisning..

Et vakkert fenomen. Normalt er himmelblå sterk her, men blir totalt lammet av det ekstreme og får det normale til å bli kun ordinært minus når man ser det slik jeg har valgt dette utsnittet for å sammenligne. Og selv ikke mitt "superkamera" klarer å gi fenomenet all rettferd..

Blått, blue – farge i milloner av kontraster, men "blue" finnes og i et mangfold i følelsespekteret..

.

.

For å avslutte i samme farge; en "blå sang" og: Paul Mauriat  L’amour est bleu – eller "Love is blue.."

.

%26hl=en%26fs=1%26rel=0″ width=»425″ height=»344″>

7 kommentar to “The real blue..”

 1. bramaputra Says:

  får ikke med meg mye musikkglede av en datamaskin.-men kjente jo sangen.- det er gøy med farger- kobolt blå,er jordisk  -himmelblå er himmelsk.-jeg prøvde en gang å få til dette med å male,men gav opp da jeg fikk det til.-nå skal jeg ut og seile.-og når jeg ikke kan være på data.-skal jeg se på himmelen.-og gremmes over at jeg ikke har film til leca aparatet.- jeg tar med digitalkameraet.- så skal jeg lage report siden.- det er en glede at du finnes Tor!

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg liker å ha litt musikk Jeg liker å ha litt musikk for å skape mer dybde og stemning i ord og bilder bramaputra, selv om det tar litt tid å finne noe som passer.

  Jeg maler og en del, men himmel (og hav) er noe av det vanskeligste å få rette fargenyansene på. Det skal jo leve litt helst. Himmelen er spennende, og man kan studere den i lange tider, det er jo ingen ende der oppe..

  Ser frem mot den rapporten, og takk for de ordene og sender de samme tilbake..

  Ha en fin seiltur..

  Tor

 3. mariee53 Says:

  å så fint det var—takk takk Tor Varme tanker fra Mariee53

 4. bramaputra Says:

  ingen vits siden det var en gal maler der nede som het hertervig . blir det ingen vits å male bilder?
  hertervig var en herlig sjebne i en gal verden,- vi savner han alltid.-og det kan vi få fortsette med- evig eies kun det tapte?.- det var bra at han hadde fargestoffer og maling som holder seg.- vist du maler må du legge ut noe her!

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk marie, men vanskelig å Takk marie, men vanskelig å få den samme opplevelsen ut av et fotografi som når man plutselig ser det blåner mer og mer – til slutt tror man ikke sine egne øyne, men i neste sekund er det borte igjen..

  Han var jo kjent for sine sterke blå himmelfarger tror jeg bramaputra? Gal, vel i følge historien så har vel de fleste store malere fra gamle tider lidd av "et eller annet"? Kanskje man må være litt smårar for å virkelig få det til? Dog, jeg anser meg selv som litt "smårar", men får ikke til å male på det nivået, mulig jeg er for lite rar? hehe..

  Har lagt ut noe før, men husker ikke når..

  Tor

 6. tante BØ Says:

  Det der med den økende Det der med den økende blåfargen tror jeg at jeg har sett en gang, men jeg visste jo ikke hva det var.

  Så bra farger det blir på bildene dine. Mine blir så blasse når jeg legger de ut. De er ikke sånn her på pc’n.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg gir snart opp å være Jeg gir snart opp å være her om kvelden, prøvde å svare deg tante BØ, men det hang slik at jeg kom hverken ut eller inn på slutten.

  Det er et sjeldent fenomen, og føler det varer kun et lite øyeblikk, antagelig er det vinkelen på sola som må være nøyaktig på graden og derfor får det kort varighet, men dette er bare en teori jeg selv har.

  Hm.. fargene burde bli noenlunde like, dog blir mine og nok noe amputerte da den automatiske komprimeringen her hos Sol er helt på trynet, dvs satt altfor strengt opp.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: