Smådrøs rundt kaffekruset..

Vanningsregn, rotbløyte. Ypperlig – og særdeles gunstig når det skjer om natten og man våkner til solskinn over et ferdig vannet landskap som dufter nyvasket. "Det lukter som nyvasket jomfruhår" utbrøt en kjent person.

Tvilsomt om noen ville trodd på Sol om de hevdet at deres servere var jomfruelige. Eller tilgangen til disse pmskassene. Etter min erfaring føler jeg de nå er å anse som pensjonister som krever sin nattesøvn, og da som gode pensjonister lever etter klokka og begynner å gjespe sånn ca kl. 22.00 hver kveld – et forvarsel til den kommende nattesøvn. De er rent menneskelige i døgnrytmen slik sett, dog er man tilfeldigvis innlogget mens de gjesper, kan man bare gi opp all aktivitet, man kommer hverken ut eller inn. Eller omvendt.

Den moderne verden har en stor felles samlende verdi. Hos oss heter den "kroner", før tellet man de i 1-2-3-4… ifølge den kjente tellesang. Nå må man føye til noen nuller. Inflasjonens ustoppelige vesen. Det er den moderne utgaven av byttehandel bare med et mellomledd: Penger. Ellers er grunnprinsippet det samme. Stort sett. Forskjellen er kun at nå øker antallet mennesker som ønsker å være i mellomleddet, mindre svette og møkk under neglene der.

Et slikt globalt felles- og altoverskyggende samlende element er sårbart. Og det må funke, ellers blir det totalt kaos. Så man gjør alt man kan for å holde liv i systemet og unngå at verden bryter ut i elendighet og menneskene må kjøpe spader for siste slanter og begynne å grave seg huler igjen. Men, siste års jojorenter er egentlig et tegn på at systemet er sykt, man kun plastrer slik at det ikke skal gå tomt for blod.

Og det gjør det ikke bedre at det moderne menneskets krav til alt mulig da skaper et press på at selv de vil både være i mellomleddet og de svarte negler på samme tid. Å ha minus realrenter er slik sett et system med åndenød, og man bare venter på at før eller siden må noen koble på surstoffet og la systemet få puste tilnærmet normalt igjen. Det er og usunt å stadig la folket få sitt krav oppfyllt, til slutt godtar de ikke det normale, dvs at systemet må få overleve på en sunn måte.

Vi skyter oss i fellesskap i vår alles livsnødvendige bærebjelke, og eksistensgrunnlaget vakler på sikt.

Hei? Det er jo en vakker morgen med sol og alt tilbehør? Ja, beklager glemte det, hehe..

Men muligens er et lite hakk tilbake sunt for menneskeheten? At vi får bakkekontakt igjen? Vi kan liksom ikke alle være millionærer, det finnes det ikke nok verdier til. Så muligens fingeren i jorda litt igjen? Kan nesten ikke vente til budeiene klubber meg ned og drar meg inn i hulen deres for å kose meg flat.. Eller var det omvendt? Men det er jo likestilling i dag?

Ha en flott dag, enten du teller penger eller gryn..

11 kommentar to “Smådrøs rundt kaffekruset..”

 1. bamse1964 Says:

  fortsett å skrive rundt fortsett å skrive rundt kaffekruset.
  Altid fornøyelig å lese hva du finner på å skrive om. Hvordan finner du alle emnene?
  heldig du som kan slukne til rimlig tid på kveldene. må nok inrømme at jeg sjelden kommer meg i seng rundt kl 22, selv om trøttheten kan ta overhånd.

 2. -trultemor Says:

  jeg ble igjen i rotbløyta der oppe;)
  Eller var det i sola? den begynner å dukke frem her også nå.
  men gruer emg littegrann for å gå ut og sjekke tilstanden til blomstene, for det blåste ganske mye også igårkveld/natt.
  Men det er ingen tvil om at både blomster og jord trengte en sånn skikkelig vanning

  Nå har jeg spist gryn til frokost, uten å telle:))))
  Og jeg skal ut og handle inn til en 10års dag uten å telle penger!

  Så får resten av fridagen gå i luntetrav mens jeg prøver å få orden på huset.
  Oooog jeg skal kanskje kjøpe meg noe svart bengalakk til å male det slitte gamle stuebordet i teak (ide fra tante Bø!)

  Ha en strålende fin dag:)

 3. engodgrunn Says:

  hvem er du egentlig har jeg alltid lurt på…
  og hva annet skriver du…
  hadde vært artig å lest novellene eller romanene dine🙂
  ha en strålende dag…

 4. mirapisani Says:

  Smådrøs, hihi..! Det ordet har jeg ikke hørt siden jeg bodde i Stavanger. Kaffe og smådrøs på Kafè Ankeret.  ;D)
  Koselig med slik lesing på starten av dagen Tor. Ha en flott dag.
  Mira  ;))

 5. tante BØ Says:

  Endelig litt tid til å Endelig litt tid til å sette seg ned i ro for å lese blogg. Kjempekoselig med besøk, men da bør man jo være "tilstede i besøket" ikke sitte på bloggen.

  Det må ha regna no voldsomt her i natt også. Noen av blomstene ligger denga i bakken. Jeg har ikke hørt noe til det jeg da.
  Besøket mitt fikk snudd døgnrytmen min dønn på hue : ))

  Penger og rente ja !!!
  Ved en rask opptelling i lommeboka finner jeg 25 kroner.
  To tiere, fire kronestykker og to femtiører, så for min del spiller renta liten rolle. Den gir ingen avkastning på den summen. Gjeld har jeg ikke : ))
  Jaggu er det godt å leve i sin egen boble, og slippe å henge med i verden utenfor.(Har hatt min tørn) Selv fugla strir mer enn meg i disse dager.

  Er det sol ute sier du ?? Ja det er visst det. Jeg får få unna litt rot på kjøkkenbenken og komme meg ut.
  Jeg har ett nytt kamera jeg må finne ut av åssen virker : ))

  Ha en fortsatt fin dag : ))

 6. medi Says:

  Å drøse er en kunst.
  Artig Å drøse er en kunst.
  Artig å se ordet i bruk. Har et tantebarn som har sin egen side hvor han samler inn ord fra hjembygda. Jeg blir både lattermild, vemodig, for det er så flott å se ord jeg husker gamle mennesker brukte. Må ikke gå i glemmeboken.
  Ellers kos å lese dine velformulerte og fantasifulle betraktninger om livet, og alt mulig.
  God dag videre fra medi.

 7. davyen Says:

  Drøse Herlig Bergensk ord .Har brukt det siden barnsben .Betyr på Bergens å sitte og glo uten å se noe samtidig som tankene ikke dreier seg om et bestemt tema ..På østlandsk å sløve.
  davyen

 8. retired Says:

  Om å drøse Hyggelig å se slike ord i bruk, selv om det ser ut til å ha litt forskjellig betydning fra landsdel til landsdel.
  Har bodd i Egersund i mine yngre år, men der (og på Jæren) betyr å drøse ikke noe inaktivt. Der betyr det mer en rolig samtale om ikke alt for viktige ting i hverdagen. Tror nok det er den mest vanlige betydningen av ordet.

 9. Anonym Says:

  Å drøse betydde i min Å drøse betydde i min barndomsbygd vestpå, Sunnfjord, egentlig bare å sitte å *sludre* småprate om smått og ingenting.

  (tillegg til tidligere kommentar fra medi) upålogget.

 10. mirapisani Says:

  Det var den forståelsen jeg også fikk av det. retired og anonyme-20:03 (18.06.09)
  Elles har jeg drete meg skikkelig ut.  Haha.., men det gjør ingenting.  ;)))
  Mira  ;))

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk bamse, det surrer Takk bamse, det surrer stadig noe oppi dette hodet, men jeg slukner nok ikke så tidlig vanligvis, men Sol gjør, hehe..
  ….
  Har vært mye vind her og i det siste trultemor, men stort sett sol og pent, i dag er det rundt 20 grader. Gryn? Regner med at det er havregryn? Havregryn (de små) med sukker, melk og syltetøy er godt.
  Hjelp! Ødelegge et teakbord med svart bengalakk? Grøss.. hehe..
  (kvinnfolk)
  Ha en fin dag uten stress..
  ….
  Hei gode grunnen, godt å se deg tilbake. Hvem jeg er? Tja, bare meg egentlig. Sålenge jeg har valgt å være anonym her så kan jeg dessverre heller ikke si så mye mer. Håper du forstår det.
  Ha en flott dag du og..
  ….
  Har du bodd i Stavanger mirapisani? Det ante jeg ikke, verden er ikke stor som de sier. Kaffe og smådrøs, summen av det blir som regel kos..
  Ha en fin dag du og..
  ….
  De regnbygene ser ut til å ha vannet halve landet Tante BØ, her var det rimelig tørt etterhvert så jeg skal ikke klage. Er ikke alltid det blir tid til å lese blogg, ser det selv og, noen dager bare forsvinner i alt mulig annet, og vips så ligger man i senga.
  Penger avler ikke sjelelykke, men godt å ha ihvertfall nok så en klarer seg. Nei ingen gjeld her heller så rentenivået bekymrer aldri meg personlig, men det berører mange. Enig, av og til er det greit å stenge ute verden litt, man kan ikke ta inn alt som skjer.
  Nytt kamera? Høres spennende ut, da blir det vel flere bilder her?
  Ha en fin dag..
  ….
  Vet ikke hvor mye ordet "drøs" er utbredt medi? Norsk er så mye mer enn bare "bokmål", dialekter farger språket og det ville blitt fattig uten.
  Takk ellers for gode ord, de gjør alltid godt..
  Ha en god dag..
  ….
  Bergensk davyen? Sier dere drøse der og? Da er det nok mer utbredt enn jeg trodde. Ja, det er et herlig ord, et ord med positiv ladning, som resultatet av en drøs også ofte blir, noe koselig, positivt.
  ….
  Kan se slik ut retired – og din tolkning (og medi og mira’s) er nok den som vi forbinner det med her jeg bor. Sitte og småpludre om løst og fast, ikke noe viktig, ikke noe alvorlig, småting, og ofte positive småting. Man skal kose seg når man drøser.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: