Inntrykksglimt..

Skaldetanker i fredfullt format.

I havnen:

Lukter og lyder, et element i bevegelse – havet. Sitter på en pullert, piller reker og mater måker og stinter. Sola speiler seg i havet. En gammel ulk trimmer Sabben i ei tresnekke, en sylinder. Herlig lyd, nesten til å samle i pose og ta med hjem, slippe ut om vinteren mens stormbygene lar kåken rykke i førtøyningene. Og drømme seg bort.

Havet – alle har et forhold til havet, på en eller annen måte. Det er noe traust over havet, det er det samme alltid, det er der, i dag, i morgen – om tusen år. Havet svikter ikke som en vinglete politiker – selv i storm. En bergnebb får bank av en blåstål, mannen til fru rødnebb som snart vil bli mannen til en annen rødnebb. Merkelig, tenk hvis vi mennesker først var kvinner, så ble vi forvandlet til menn etter noen år. Naturen er sannelig et under av mangfold.

Kikker ned i verden for de med gjeller. Det skjer alltid noe der. I Tare Mare Land. Får aldri nok av inntrykk derfra, så nær, dog så fjernt fra vårt stress – vi med lunger. En fiskemåke med en fot tigger mer rekeskall, den ser snill ut – og får en hel reke. Havet, en uendelighet av inntrykk og ro, fred.

På Småheia:

Hviler på en edel stein, den vil være her når jeg er mold også, og kanskje ta i mot andres bakender. Noen steiner er myke – andre som granitt og gir uro i baken, finner ikke rette setet. Ei myrsnipe piper, den har unger. Liker ikke meg, men roer seg når jeg sitter en stund. "Hei fru myrsnipe, jeg er ingen kråke som vil spise dine barn."

Noe rører seg fremfor skaldeføttene. En stålorm leker modig. Legger forsiktig ned en hånd og den kryper oppi, den er vakker og kveiler seg til ro, liker leiet. Det er en liten tass, en ungdom. Den blinker litt med øynene, er riktig så søt – men misforstått. Den er jo bare en stakkars øgle uten bein, ikke en slange som de fleste tror. Øyelokkene går igjen, tror den sovner i hånden. Legger den forsiktig ned igjen – best å ikke skremme av den halen.

På myra plyster en storspove melankolsk, i luften henger lerker på dirrende vinger og synger. Det lever samme hvor blikket vandrer, særlig når en sitter i ro på en myk stein. Og det lukter hei, lyng, mose og – ja rett og slett hei. Her er fredfullt, her samler tankene seg til smil..

I skogen:

Det suser litt i grantopper som neier vakkert mot sør, mot Kongefurua. Den bor på en liten holme midt i tjernet. Er skogens midpunkt på sin trone der ute, rundt svømmer krikkender og brunnakker med små nøster i kjølvannet. Av og til vaker en aure, den spiser alt som vanligvis flyr med små insektsvinger, men ønsker de et bad ender de som snadder for alltid sultne vakre fisker med røde prikker og rødt kjøtt. 

Jeg sitter i le på en gammel furustamme som sa takk for seg i en storm, noen skogsmaur mener visst jeg sperrer trafikken på deres motorvei. En reiser seg opp og kikker på meg, som om den vil få overblikk over situasjonen, kanskje må det hentes maurkrutt for å fjerne fremmedlegemeet som hindrer deres evindelige frem og tilbake. Noen av dens brødre er mer vågale og starter klatreturen over meg, det er interessant å se hvordan de løser det problemet.

En pistrelyd, snur meg og får et glimt av ei rugde før den forsvinner over tretopper med nye skudd. Merkelig, rugda pleier bare pistre om kveldene? En strandsnipe klager på noe, en stokkand som er for nær dens eiendom. I det fjerne hører koko-koko. Er den nær nok kan en høre den snerre og av og til. Gjøken er vakker – selv om den er en gjøk.

Et granmeispar har unger i en råtten stubbe, flaggspetten har vært byggmester og minert ut en bolig for den lille familien. De flyr inn og ut og stapper insekter og larver i alltid sultne åpne nebb. Solen varmer en skrott på en furustamme, det dufter skog, lydene er skog, synet er skog. Stille med ny motorvei for travle maur over meg smiler jeg, her er bare meg, bekymringer ble lagt igjen utenfor inngangsporten – de savnes ikke..

I butikken:

Står i kø foran delikatessen, en ung dame skal ha 3 pålegg av alle 33 sorter og køen er betydelig. Etterpå skal hun ha alt det andre som 33 sorter pålegg fortjener som tilbehør. Henger på trillevogna, slenger oppi en rødbetesalat fra venteplassen. Kikker på menneskene. Flest kvinner. Midt i køen en skald med ventero.

Noen stresser, tripper med føtter, forbanner antagelig i sitt indre den med 33 pålegg og tilbehør. Andre står som saltstøtter, får lyst å prikke på de – bare for å se om de lever. Noe hoder sveiper med raske flakkende blikk over forsamlingen. Nå peker hun i den varme avdeligen – skal sikkert ha 3 kyllingvinger og 3 fiskekaker.

En rakrygget dame står rett foran meg. Merkelig, men den nærmeste ser man til slutt? Hun er virkelig vakker med perfekt outfit i nydelige jordfarger, håret står i stil – ja hele damen oser stil. Joda, klær skaper inntrykk. Som om hun leser tankene mine, snur hun seg og smiler, et stilfullt og pent smil med søte smilerynker dandert rundt vakre stilige øyne i blågrønn farge. Neonlys skaper andre farge av og til.

Nå er den med 33 klar, hun skal bare sjekke at hun har fått med seg alt i trefold – og triller videre med elegante hoftevrikk. Køen siger nå med normal speed. Den stilige foran meg skal selvsagt har noe stilig, noe annet ventet jeg ikke. Når hun er ferdig – snur hun seg og smiler nok en gang til den ville skalden med caps, småskjegg, ville klær, klogger og et ekte skaldesmil tilbake.

"6 fleskepannekaker takk…."

 

4 kommentar to “Inntrykksglimt..”

 1. tante BØ Says:

  Det blir de siste ordene Det blir de siste ordene som jeg tar med meg  til senga i kveld.
  Utrolig hvordan du lager stemning i det du skriver.
  Jeg kjente hvordan jeg rett og slett slappet av : ))

  Ønsker deg en god natt : ))
  (så du bilde av stålormen i bloggen min??)

 2. Ulogga Tor Says:

  Takk tante BØ, jeg skulle Takk tante BØ, jeg skulle ha kommentert flere her, også i min egen blogg, men gir opp i kveld. Det er rene sirupen som vanlig og forferdelig slitsomt, akkurat nå får jeg ikke logget meg inn heller..

  Ha en flott natt, og håper du våkner til nydelig vær i morgen

  Tor

 3. May-Britt Says:

  jeg både ser og lukter når du beskriver=) takk for flott lesing nok en natt=)[IMG]http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7577685[/img][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/8032/z4a205f9098e5f.gif[/IMG]

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Gjør du May-Britt? Også Gjør du May-Britt? Også parfymen til hun som stod foran meg? Hehe..

  Men takk..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: