Motvindens lyster..

Det er en vakker morgen hvor fuglene nå har igjen begynt å fly fremover. De siste dager har vinden lekt med Jærlandskapet og alle åkrer og enger er nå gredd i sørlig retning uten skill. I perioder forventet man å se diverse klesstativ i fri flukt mot okka by eller lenger hver gang man tittet mot himmelen. Landskapet er luftet og opprensket – og alt boss med egenvekt mindre enn gull er nå over i neste fylke.

Det er kun en vindretning på Jæren, og det er motvind. Og gjennom generasjoner har den formet det opprinnelige Jærfolket til staute rettryggete og kraftige mennesker. Her står man rak på jordet i selv den sterkeste storm.

Jærbøndene har lært å utnytte naturkreftene på best mulig måte – f.eks har man noe ugjort med ordføreren eller ikke minst kommunekassereren, så venter man med å spre møkken til motvinden drar mot den utvalgtes kåk. Slik kan man hevne seg uten å bli buret inne av sheriffen.

Det er noen småskoger rundt omkring, men de minker nå. Årsaken er en koloni kornkråker. Opprinnelig kom de fra England, men trivdes så godt her at nå er de blitt et helt samfunn. Jærfolket har normalt stor toleranse for utfoldelseskunsten det er å si sin mening slik at alle hører meningen. Og en hel koloni kornkråker vil naturligvis ha mye å si, og helst alle på en gang.

Det er spekulert i at siden kornkråkene opprinnelig kommer fra utlandet, så forstår ikke jærmenneskene språket, eller kråkene forstår ikke den jærske utgaven av "hold kjeften". Nå skaper den stakkars kolonien stadig nye problemer. Tidligere bosatte de seg i en skog litt for nær en av de kjente politikere her, navn skal ikke nevnes. Politikere tåler ikke å bli motsagt, selv ikke av noen hundre kornkråker – og dermed med kommunestyrets velsignelse, ble hele skogen prompte saget ned.

Og slik har det gått slag i slag, de stakkars fuglene lever nå en stresset nomadetilværelse – og blir jaget over til neste skog med jevne mellomrom. Nå er de atter i søkelyset i sin nye lille skog. I følge jærfolket som sokner til den lille granskogen, ødelegger de stakkars kråkene nå hele omegnens sexliv. Så nå utpønskes det nye grep mot kolonien, kommunen våger ikke sette seg opp mot jærfolkets kjødlige lyster, den driften er for sterk til det, liksom motvindens lyster.

Nå for tiden blir man litt nostalgisk når man klikker seg inn på Solbloggen. Noen som husker de første internettmodem? De man ringte opp med, de buzzet og plinget – var man heldig fikk man kontakt, men da var jo telefonen blokkert. Spent klikket man på internett, laget seg middag, spiste og tok en lur, etterpå kikket man spent på de ordene som nå åpenbarte seg på skjermen. Og man undret seg over verdens fremskritt.

Ha en fin dag og la beina leve litt med rytmene under her (ikke spør meg hva de synger om, hehe – men den liver opp litt i kroppen).

.

Manu Chao – Me gustas tu

10 kommentar to “Motvindens lyster..”

 1. trultemor- Says:

  kråker på Jæren er også av en spesiell type skjønner jeg…itillegg til motvinden;)
  Men man blir da ikke rakrygget av motvind, men fremoverlutet!! hehe

  Blåser her også iiiiiiiskald nordavind fra alle kanter
  Et glimt av sol også.

  Får ta en tur ut og se til blomsterkrukkene, vinden tørker så voldsomt
  Ellers ingen egentlige planer for dagen, utenom at jeg MÅ gå på dugnad. Siden jeg har vært med og kalt inn til den :p  Kanskje jeg skulle ha laget en sjokoladekake å ta med!  Frivillige fortjener  jo det, sant vel??;)) Er nettopp ferdig med "frokosten" min….eller skal vi si  lunsj??  
  Ha en kjempefin dag!!

  Klem!

   

 2. May-Britt Says:

  Hei Tor=) I Trondheim er det store flokker kornkråker også, ringmerket og flotte=)
  De er så fine og store, og de blir ikke påkjørt av biler ol.De kan bedømme farten og kan flytte seg i tide, det er vist ikke mange andre fugler som kan det!
  Men ikke alle er like glad i dem, en periode la noen ut gift, men det ble tatt hånd om av politiet, da de er fredet. Mange år siden jeg leste om 200 hekkende par i Trondheim, må være mangedobblet det nå=)
  [IMG]http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7577685[/img][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/8032/z4a205f9098e5f.gif[/IMG]

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Selv kråkene er spesielle Selv kråkene er spesielle her ja trultemor, hehe.. Joda, man blir rak når movinden kommer fra alle retninger, hehe

  Har begynt å blåse rimelig godt igjen nå i ettermiddag, så jeg tror jeg avlyser fisketuren  imorgen. Dugnad? Blir vel noe av de av og til. Tror de ville satt pris på en kake eller to? Hehe.

  Ha en fin kveld..

  Klem tilbake..

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er det kornkråker så langt Er det kornkråker så langt nord May-Britt? De sprer seg raskt forstår jeg. Ja de er stilige synes jeg da. Men ikke alle liker de. Kråkefugler er de klokeste av våre fugler.

  (Nå er det tull her igjen, jeg kommer ikke inn lenger på det innlegget jeg skrev i går kveld, begynner å bli lei alt dette rotet til Sol. Føler problemene bare øker..)

  Ha en fin kveld..

  Tor

 5. tante BØ Says:

  Så det blåser hos deg og. Så det blåser hos deg og. Her har det vært oppe i stiv kuling de siste dagene. På det værste drønna det i trærne.
  Det var så man mista pusten når man runda hushjørnet.

  Kornkråkene … er det de med blå øyne ?
  Vi har noen få på Lambertseter av de, og ganske mange holder tilpå gravlund på Nordstrand.

 6. May-Britt Says:

  Ja De har vært i Trondheim i mange år, stor bestand er det, men ikke kan jeg huske å ha sett dem før på 80 tallet engang, de var der ikke før den tid for jeg hadde aldri sett dem før, fine, store og svarte=)

  [img]http://i102.photobucket.com/albums/m86/kayebear/alliekatz/Animations/ptichki0ak.gif[/img]
  [IMG]http://www.inglene.dk/billed.asp?PrivatBilled=7577685[/img][IMG]http://img17.imageshack.us/img17/8032/z4a205f9098e5f.gif[/IMG]

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har endelig sluttet å Har endelig sluttet å blåse tante BØ, men det har vært rimelig frisk vind noen dager.

  Fant et bilde til deg på nettet av en kornkråke, tror ikke de har blå øyne, da må de være meget blå.

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Synes de er stilige jeg Synes de er stilige jeg May-Britt, nei før 1980 var de sjeldne, kun en og annen streifer å se her sør, men så har det bredt seg ut over. De hekker alltid i kolonier, er selskapelige, men da kan det blitt en tanke støy, hehe..

  Morsomt det bildet ditt, hehe

  Tor

 9. Kritisk Says:

  ZZzzzz ZZzzzz

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Sovner du Kritisk?
  Ok, får Sovner du Kritisk?

  Ok, får håpe du ligger mykt, og sov godt..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: