Ikke «bare» gråstein..

Stein, det er noe med stein, vakkert, evig – naturlig. Lenge ble den norske gråsteinen i moderne tider nærmest uglesett som noe kjedelig man helst skulle grave ned, fylle jord over – skjule. Stein måtte være eksotisk, importert, skulle den vise, pynte opp.

Ja sågar alle våre gamle steingarder levde lenge en kummerlig tilværelse, hvis de fikk leve da. Om de var 2-300 år så var det jo "bare" stein. Og mange mil med steingarder er fjernet før de endelig ble fredet.

Ofte ble de fjernet kun for å slå sammen to åkrer, eller utvide et jorde med noen kvadrat, opp kom da heller en kjedelig metallstreng med strøm i. Som regel ble de edle gamle steingarder som var møysommelig lødd av første generasjon rett og slett brukt til å fylle ut en dump eller to, jorder må jo helst være plane.

Men samtidig ble landskapet fattigere, også det biologiske mangfoldet, en gammel steingard er en hel verden i seg selv. Vindfang er de og, selv om de ikke rager 10 meter til værs så har de en gunstig virkning. I dag ser man særlig på Jærens store åpne flater at bøndene har begynt å plante levegger av diverse hurtigvoksende pilarter o.l. Og ikke uvanlig akkurat i samme spor det tidligere bodde en ærværdig steingard noen fjernet.

Før i tiden når ikke alt kunne kjøpes og kjøres og heises på plass over alt, så brukte man ofte mye av det som fantes der man skulle bygge, naturens eget byggemateriale, i tillegg var det jo gratis. Men særlig det praktiske element betydde nok mye den gangen.

Under er et av de få gjenlevende kvernhus i distriktet, selvsagt er de alle i dag vernet, eller "alle" – mange er de ikke, og de fleste har blitt restaurert.

Som man ser på omgivelsene, finnes byggemateriellet tilstede i rikt mon. Og var det noe de kunne før i tiden så var det å lø stein. Hver gang jeg kommer over et slikt byggverk, eller en edel gammel steingard, er det like beundringsverdig å se hvordan hver stein er lagt nøyaktig rett, og lødd med omhu.

Og estetisk er det vel ikke mulig å komme nærmere det perfekte. Harmonien med omgivelsene er fullkommen og blikket hviler på noe som gir ro.

Bildet under: En splittet steingard, riktignok ikke den eldste på Jæren, men ikke ny heller. Krysset representerer to ulike måter å lø på. Den ene følger terrengets kurver, den andre søker å få til en vannrett avslutning, topp, om man vil.

Nå er utsnittet tatt slik at man får en totalhet med naturen foran og bak. Og skal mennesket først bygge noe i naturen er det vel neppe mulig å få elementet til å passe bedre enn dette til omgivelsene. Det er en fryd å se på. Og føles rett, og naturlig.

Stein er et fantastisk byggeelement. Evigvarende, blir bare vakrere med alderen, men først og frem føles det estetisk rett, og gir en indre harmoni når man studerer byggverkene. I dag har stadig flere fått øynene opp for verdien i den norske gråsteinen, stadig bygges nye steingarder. Men det er lang vei å gå enda. Det offentlig selv er kraftig på etterslep her, sist med det bygget som liksom skal være den nye kulturperlen, operabygget. Det er så unorskt som det kan få bli, en stor tabbe når det og skal fronte Norge.

Og jeg gremmes når jeg stadig ser forvokste appelsinkasser som er plassert midt i naturen, ja gjerne på høyder i tillegg. Hvorfor man i kommunene plutselig har glemt god norsk byggeskikk – det at byggverket skal harmonere med omgivelsene, og nå tillater disse grusomme byggverkene i naturen, er en gåte for meg. Ikke er de billigere å bygge heller. Naturen forsøples av dagens byggeskikk, og man vil gremmes om noen år av tabbene som gjøres nå.

"Noen" i statsapparatet sover tydelig i timen, og gjør ikke sin plikt i å stramme inn kommunenes nye politikk på dette området..

10 kommentar to “Ikke «bare» gråstein..”

 1. Wakka Says:

  I ett med naturen:-) Stein som byggematriale er estetisk, ja..
  Og jeg får litt nostalgi av bildene dine:-)

  [img]http://i114.piczo.com/view/4/8/9/6/g/k/3/m/7/e/u/h/img/i285744627_43009.gif[/img]

 2. medi Says:

  Så vakre bilder. Som gammel Så vakre bilder. Som gammel vestlending er jeg litt *steingærn*, og kjenner meg igjen i det du skriver.
  Den dagen noen oppretter *gråsteinens venner* skal jeg prompte melde meg inn.
  En god helg til deg
  fra medi.

 3. mariee53 Says:

  Så nydelig Tor Som vanlig finner du så fine gode minner, husker vi alltid pleide være med å plukke stein i utmarka til nabobonden hjemme, tungt, men fine minner likevel..Hilsen Mariee53

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det viser seg gang på gang Det viser seg gang på gang Wakka at svarene ligger i naturens elementer.

  På en måte er det og litt "latterlig" at man kan kle sine omgivelser med stein, bare de kommer langt nok borte fra der man bygger, dvs som her: Norge.

  Det handler om så mye, det estetiske, egenart, kultur, tilpasning, miljø osv osv. Og man kan være "moderne" selv med gråstein..

  Og det handler som sagt og om hva er norsk? Hva er vi? Er vi bare en miks av alle andre kulturer? Skjems vi av gråsteinenen vår veid mot andres "gråstein" som vi importerer? I grunnen idiotisk og lite økonomisk at steinlandet Norge importerer andres stein..

  Men blir vel som maten nå, om noen år er norsk mat noe nesten ukjent – av og til undrer jeg meg på om vi er et land fullt av komplekser, eller om vi mangler forståelse for å ta vare på og bygge videre vår egen kultur, og ikke andres..

  …..

  "Gråsteinens venner"? En super ide medi, den var en av de beste jeg har hørt på lenge. Men, for å ta det moderne syn litt frem: Foredlet gråstein, polert, det er jammen vakkert, og står slettes ikke tilbake for noen importert steintype.

  Jeg hadde et salongbord en gang av 1 stor skive gråstein, ikke polert, men ru med behandling av et eller annen stoff. Det fikk alltid stor oppmerksomhet. Og det var vakkert, et syn for øyet. Men av alle ting var det laget i Danmark, og da av stein importert fra Norge..

  Tenk et landskap uten stein? Uten gråstein? Fattig er nok ordet..

  Tor

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hver gang jeg er på tur så Hver gang jeg er på tur så omgis jeg av gråstein marie, både den som har lagt på samme plass siden "den ble født" og den som mennesker har brukt på forskjellige vis. Og den hører liksom hjemme overalt, som noe ekte norsk, noe man er glad i.

  Tor

 6. mona-lisa Says:

  Jeg har en liten sønn som har det med å plukke stein når han er ute i naturen. To peishyller på kjøkkenet er fylt opp av nydelige omhyggelig plukkede steiner i særegne former og størrelser, og hans steinpynt komplimenterer skiferen og kunstferdig stein som bekler veggene rundt ildstedet. Så ja, stein er pent, den er nyttig og den er solid, selve grunnstammen når man bygde i «gamledager». Slik bildene dine illustrerer, og som vi også fortsatt kan se av gamle hustufter og gårder som er godt tatt vare på.

  Jeg har alltid latt meg fascinere av Jærens landskap. Det er så koselig når du legger ut bilder som illustrerer..🙂 Tenk hvordan folk virkelig slet i hine hårde tider der de møysommelig jobbet og slet nybrott, og bar stein som de stablet i kilometervis med steingjerder. Det å se hvordan man nyttiggjorde seg steinene til å dele eiendommer, og bygge solide gjerder som holdt husdyrene til gårdene.

  Du nevner operaen og bruken av utenlandsk marmor? Ja, for det var vel marmoren som har begynt å gulne av det norske været, tror jeg. Selv om ekspertene blånekter for det, hehe..
  Hvordan hadde operaen blitt med norsk gråstein, mon tro? Det er et interessant spørsmål, og jeg tror neppe at det ville fått støtte til en gjennomføring? Det er for rått, for robust, for lite «pent» for «finkulturen»? Jaja, og sukk, hehe..
  Men, så er det jo aller helst tradisjon, paradoksalt nok, for at importert vare skal være «finest»?

  Meningene er ganske sikkert like forskjellige som vi mennesker er ulike. Det handler om kultur og tradisjoner, og det å enes på et slikt vidt felt er utopi..

 7. medi Says:

  Apropos stein igjen. i mitt Apropos stein igjen. i mitt barndomshjem er hagebordet en steinhelle som er omtrent halvannen meter langt og en meter bredt, og benken er tilsvarende lang og omtrent 40 cm bred. Det har stått der i *all tid*, og det er omtrent tilbake til vikingtiden. Ehhh den var litt overdrevet.!!!
  Ellers var jeg en av de som syntes at operaehuset i Oslo absolutt burde klees i norsk stein, i den begrunnelse at det er *gratis.*
  Men slik som operaen nå ligger der, som en hvit isbre ned mot sjøen, så kunne det aldri vært noe annet en den hvite marmoren der. Det er et fantastisk nydelig bygg.
  …fortsatt medi…

 8. Tante Sofie, avlogget Says:

  Gråstein – ikke bare grå – de får jo så mange flotte farger når de kommer i vann! Jeg har vært på Jæren to ganger i mitt liv, og foruten «Rogaland Radio»s master var det alle steinmurene som fascinerte meg mest.
  Tenk hva det ligger av blod, svette og tårer bak alle disse byggverkene!
  Hvis du går inn på Kvasir og søker på Lunde Bru, vil du få se Norges eldste steinbru i daglig bruk. Den er et kunstverk🙂
  Klem fra Tante Sofie (begynner å bli noen klemmer etterhvert, hehe)

 9. tante BØ Says:

  Steingjerder er jo bare Steingjerder er jo bare kjempevakkert. Jeg kan levende forestille meg år med slit og steinpelling.(jeg ser jo hvor lite en dags arbeid utgjør) haha

  Rundt gamle Tjølling kirke la de opp en steinmur for noen år siden da de utvidet kirkrgården, sånn at den ble lik den gamle steinmuren.
  Etter hva jeg hørte den gang, var det ei ung jente som lagde den.
  Hun hadde gått å lært hvordan det skulle gjøres.
  Det ble en nydelig mur. Sånt imponerer meg, at noen tar opp sånne ferdigheter : ))

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk for kommentarene, Mange takk for kommentarene, jeg beklager at jeg ikke har svart de før da jeg har vært meget opptatt og ikke hatt muligheten til å være her i de siste dagene.

  Så takk for kloke og koselige kommentarer..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: