Seriøs?

Av og til lurer jeg på om jeg burde skrive mer seriøst, seriøse innlegg. Hva nå det da egentlig er. Tanker, drømmer og mer eller mindre forståelige (for andre) fantasier – er ikke det og seriøst på mange plan? Er jo meg. Et menneske, og menneskers indre er vel noe av det mest seriøse som finnest?

Jeg kan skrive saklig, dødssaklig. Om mye. Sikkert så seriøst og saklig at noen kanskje ville sovnet av utredningen. Men, er ikke derfor jeg skriver blogg her. Hvis jeg skal være ærlig – og ærlig ovenfor seg selv bør man aller helst være.

Et fristed for tankene, de man kanskje ikke roper ut fra hustaket alltid. Det er hva bloggen er for meg. En ventil for sjelen, dens lille talerør..

Jo, selvfølgelig er jeg ikke meningsløs om verdens urk eller annet. Politikk, vel den er rimelig ensformig i sin modernistiske form. Svært få går i tog i dag med faner i selvlysende farger. Samfunnet forandrer seg, på godt og vondt. Og menneskene er jo samfunnet.

Tog – har aldri gått i tog siden jeg var liten. Ikke har jeg eid palestinaskjerf heller. Eller hatt fotformsko av ekte form. Skulle jeg gått i tog for noe måtte det være for å få vernet de siste budeier, hehe..

Men, i RL – ok der har jeg nok av og til vært en "tøff nøtt" for evneveike politikere og endel maktsyke småkonger i deres hiraki, dvs særlig i statsapparatet. Mine spor står nok på div vegger der enda. Mitt "våpen" har alltid vært saklighet med stor S, og seriøsitetsstempel ved siden av signaturen. Selv lakeier og småkonger kan falle for saklighetens sverd.

Vi mennesker, vi er så mangt – mangesidige, særlig det siste der misforstår mange. Ofte, og ikke uvanlig, er vi splittet inni oss, splittet der vi står og avveier, og ofte er splittelsen mellom det image vi har utad offentlig, og den personen – sjelen, vi egentlig er dypt der inne. Forskjellene kan være som natt og dag. Og ikke alle evner å forstå at den de trodde de kjente i det offentlige rom har en annen side, nesten som en annen person. Men slik er det ofte av rimelig naturlige årsaker.

Og vi alle har fasader utad, noen mer markante enn andre. Selv jeg har min fasade, et fort jeg bruker for å verne meg selv. For hvem våger å drepe seg selv ved å legge sjelen naken på hoggestabben på torget? Samfunnet er dessverre ikke laget for nakne sjeler i offentlig rom. Ikke det, jeg våger nok mer enn mange andre. Men verner om sjelen, meg selv på visse områder. Det vernet kler jeg ikke av for "hvem som helst". Men… På en liten Solblogg i internetthavet kan sjelen få lov å vise en brøkdel av seg..

Det var et blogginnlegg her for ikke lenge siden om ord som forandret mening osv med alderen, når man modnes og reflekterer med livserfaringen som ballast. Selv har jeg lagt meg til en "uvane" i følge "godt norsk" ved å ofte begynne setninger med "men". "Men" ditt og datt. Ordet "men" betyr mer nå enn før – for meg. Man tar et slags forbehold allerede før man f.eks ble for bastant i det man sa før dette "men". Ergo sies det på en måte at mye har mange svar, løsninger, årsaker, osv osv. En måte å også si at man har ikke "hele" vettet eller alle svar alene. For det har man ikke..

Man kan greit ta forbehold rimelig ofte uten å føle seg meningsløs, særlig når man har sanket endel livserfaring mellom ørene. På samme tid føler man ikke at alt behøver å kvernes med radikalismen, tvert om så kan man heller bruke menismen (et ord jeg fant opp nå, hehe) litt oftere. Fordi, den kan da la refleksjonene fortsette å få leve og ikke limes fast med bastant superlim. Man selv utvikler seg mer og ved å la refleksjonene få leke seg med alle forhåndsvedtatte absolutte sannheter. Selv de man selv står for..

Livet og menneskene er så ufattelig mye mye mer enn vi klarer å forstå. Og forskjellene mellom oss kan være enorme, ingen av oss har vår nøyaktige kopi et eller annet sted i verden. Men pga ulikhetene i alt mangfoldet vi mennesker er, er det ofte veldig lett å misforstå andre mennesker. Ganske enkelt fordi vi kanskje ikke har nok grunnlag for å forstå alle andre alltid når verden sees gjennom deres øyne. Verden sees gjennom alles øyne, ikke bare ens egne, viktig å huske på det – det med ståstedet på en måte..

Hm.. der var jeg jammen litt seriøs? Vel, det betyr vel at jeg nå kan ha fritt frem en periode før jeg behøver å seriøse meg igjen? Hehe..

.

Tar med en sang her for å avslutte, noe jeg liker å gjøre, la tankene følges av musikkens mange undere. Her en av mine favoritter med et nydelig tankebilde man kan drømme seg langt inn i: Robert Miles – Fable

15 kommentar to “Seriøs?”

 1. Cerridwen Says:

  Seriøs? Er det meninga å være seriøs her inne da? Da får jeg problemer gitt. For jeg blogger her for å få skrivd av meg det jeg ikke får satt på trykk andre steder. Altså diverse undringer, små underfundigheter, bruke tid (ofte ventetid). Men de seriøse ord, de kommer nok til å være i fåtall fra min side her. Ser også at det oftest er de mest banale blogger som leses mest. Derav utleder jeg at de fleste andre her inne også tenker på dette som et tankemessig fristed. Et sted hvor det er mulig å ta litt pause fra dagen.

  Men en gang i blant kan det vel dumpe litt seriøsitet inn her. Det trengs sikkert det også

 2. Ulva Says:

  Bloggen min er som meg…. Alt mulig rart jeg lurer og tenker på…
  Er ikke bloggen som deg da Tor?
  Jeg ser en omsorgsfull mann, med en forkjærlighet for huldre med flette😉
  Men en fiskestang i den ene handa, kamra i den andre eller kansje mobil kamra??? nei passer ikke til deg…
  Jeg ser en som har en stor egenskap til å leke med ord, flink til å få frem et dyp som jeg sjelden ser i sine malerier…
  Så kansje bloggen din sier mer om deg en det du tror når man ser alt i sammenheng?
  Fasaden er kansje ikke så tykk og solid som man tror, når man skriver om ting som engasjerer en…
  Uansett mangfoldet vi har her inne er viktig å ta vare på..
  [img]http://i114.piczo.com/view/4/8/9/6/g/k/3/m/7/e/u/h/img/i285752841_969.gif[/img]

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei du har vel rett med å Nei du har vel rett med å si at det er et tankemessig fristed Cerridwen. Og på samme tid: Hva som er seriøst i forståelsen av mangfoldet i ordet "seriøst" vil det nok være mange meninger om.

  Et av mine "problem" i forhold til flertallet her på bloggen er å skrive kort. Å være tabloidisk i form/lengde har jeg problemer med, og da ikke ment negativt om andre. Men (der kom der sannelig et "men" igjen, hehe) av og til skulle jeg ønske at enkelte innlegg var litt mer utfyllende, for noen ganger sitter ihvertfall jeg som et spørsmålstegn. Skjønt mulig det er tenkt at jeg skulle det og? hehe..

  Tor

 4. medi Says:

  Hva er galt med å være Hva er galt med å være seriøs? Vi vet jo at jærskalden kan minst begge deler, for makan til fantasi. Alt til sin tid.
  Å være seriøs betyr ikke nødvendigvis å være alvorlig. Jærskaldens fantasier og skriblerier er da særdeles seriøse, selv om de er humoristiske.
  Alle er ikke like, selv er jeg litt melankolsk av meg, og blogginnleggene er vel deretter, men ingen er ikke hverken eller.
  Uansett, Skalden holder jeg meg inne med, så jeg ikke får nidviser mot meg. Det var nemlig ofte skaldens oppgave.
  Natta fra medi.

 5. Penselsvingeren Says:

  Hei Skriv slik som du pleier. Mer trengs ikke. Det holder i massevis.
  Å tenke for mye over hva som er seriøst, gjør at det man skriver fort blir kjedelig.
  Regner med at du ikke skal samle dine bloggskriverier for å gi ut en bok. 😉

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jo Ulva, den er nok meg, Jo Ulva, den er nok meg, umulig å skrive slik jeg gjør ihvertfall uten at sjelen er med og styrer fingrene. Og det er sunt og naturlig å la tankene få fritt spillerom, dog nesten vel umulig å påvirke de dersom man er frittenkende og ikke bundet opp i låste forestillinger om livets mange sider.
  Huldre med flette? Hehe. Nja, den romantiske delen av meg er nok mer budeie med flette, et symbol for meg på noe ekte, omtanke, glede mm. Verdier som sjelen elsker. Og som barn har jeg opplevd endel "budeier", og da i omgivelser som er lite kjent i dagens moderne verden. Men de er som sagt et symbol for meg på noe godt fra en tid da medmenneskeligheten nok stod mye sterkere enn i dag.
  Tja, fiskestang og det der, det er jo meg det og, men nok kanskje på en annen måte enn endel andre(?) Jeg er jo et naturbarn, men som samtidig digger dingser med et gutteaktig nysgjerrig hode, hehe
  Ord, jeg elsker ord, uten ord er vi statuer, mekaniske på en måte. Men jeg elsker og ro, tankero. Undringstimer. Ikke alltid ord behøves heller i RL, blikk kan nok si mer en tusen ord mange ganger – dersom avsender og mottager er i samme sjeleunivers..
  Ordene mine, og særlig over tid her, forteller nok endel mennesker mer om meg enn jeg kanskje selv tror alltid. Tror du har rett der, merker det jo når jeg har lest andre og over tid her, det som ikke blir sagt i klartekst, men står mellom de synlige ordene..
  Meningen min var at her viser jeg meg frem bak fasaden, naken mange ganger. Som sikkert andre og.
  Enig i at mangfoldet er viktig her, dog må gjensidig respekt gjelde mener jeg, uten blir det problematisk for mange i lengden tror jeg. Man er lett sårbar her, noe alle bør huske og respektere..
  Tor

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Nei er ikke noe galt med å Nei er ikke noe galt med å være "seriøs" medi. Av og til lurer jeg bare på om det blir for mye drømmer og fantasier. Men takk for det du sier om dette.
  Du har helt rett i at det er flere nivåer på det å være seriøs, både med og uten humor. Egentlig sier du mye slik jeg selv ville sagt det.
  Heldigvis er vi ulike, takk og pris for mangfoldets mange sider. Melankolsk, ikke uvanlig er jeg og det i endel av ordene, men tror jeg formidler det på en litt "utypisk" måte, eller føler det slik kanskje bare(?) Melankoli er ofte dype ord dersom følelsen skal ordsettes, og ikke lett alltid å føle etterpå at det ble "rett".
  Nei kommer nok ingen nidviser fra denne skalden, om han er en smule vill så er han nok helst snill håper jeg, hehe.. Eller vil helst vær snill er vel det korrekte.
  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er i grunnen det jeg Det er i grunnen det jeg gjør hele tiden Penselsvingeren. Dette er jo ikke "jobb", men frihet.
  Ja du har nok rett i det at best å glemme å tenke på om man er "seriøs". Det hemmer kanskje mer enn ønskelig og blir lett feil.
  Har ikke tenkt på noe bok nei, ikke derfor jeg skriver ord her..
  Tor

 9. c-sam Says:

  Hva er seriøst? Det er totalt avhengig av individuell vurdering mellom leserne. Noen liker det slik, andre sånn, ting tolkes ulikt uansett.
  Og uten forkleinelse for noen: Dette innlegget ditt er noe av det beste jeg har lest her siden jeg kom hjem. Her er både humor og snert, ironi og sannhet.
  Så spør du meg er dette både seriøst og useriøst på en gang, og det må da være en uslåelig blanding for lesverdighet?

 10. -trultemor Says:

  neineinei vær akkurat som du er og gjør akkurat det som faller deg inn i ordverdenen:)
  Få er da så allsidig som du

  La ordene få være fri:)

  Ha en flott dag!
  klem

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk for det c-sam – hva som Takk for det c-sam – hva som er "seriøst" vil det nok uansett være forskjellige meninger om. Og alt etter ståsted tror jeg(?)

  Må vel bli slik trultemor, ellers gir det meg i grunnen lite å skrive her. Og egentlig bryr jeg meg ikke særlig om hva andre mener om det jeg skriver så lenge jeg prøver å ta mest mulig hensyn til andre.

  Ha en fin dag du og..

  Klem

  Tor

 12. davyen Says:

  Skriv som du gjør Hei :
  Skriv slik du pleier .Altid like hyggelig og givende å lese dine blogg inlegg.
  davyen

 13. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange takk davyen, slike Mange takk davyen, slike ord avler inspirasjon..

  Tor

 14. Tante Sofie, avlogget Says:

  HØH, jeg vil ha meg frabedt – noen forandring i Jærskaldens mangesidige måte å uttrykke seg på, takk!
  Her finnes humor, fantasi, drømmer, seriøsitet, refleksjoner , skjønne fotografier, musikk, og ja, kan man forlange mer da?
  Tror ikke du trenger å gruble noe mer på måten du presenterer deg selv på, Jærskalden, du er suveren i mine øyne. (Søren heller, dette høres smiskete ut, men jeg mener det jeg sier, og jeg er IKKE en smisker) !!!
  Klem fra Tante Sofie

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hehe Tante Sofie, men mange Hehe Tante Sofie, men mange takk for alle de gode ordene dine (neida, høres ikke smiskete ut, hehe).

  Jeg forstår at jeg må visst bare fortsette som før dersom jeg skal bli værende her, noe som ikke er avklart enda. I grunnen blir det feil for meg og å  skrive "slik og slik", kun for å fremstå mer "seriøs". Eller noe.

  Skrivegleden min er fundamentert på friheten, og uten rammer..

  Klem tilbake..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: