Vanja..

Vanja rykket til – "Så han meg?" Hjertet banket bak den tynne nattkjolen. Forsiktig kikket hun frem fra gardinene igjen. Nei, mannen pratet nå med et barn. Kanskje streifet blikket hans bare raskt opp? Hun var jo i tredje etasje og det var mørkt inne og sol ute.

Hvite fingre holdt kjærlig om det varme tekruset. Fingre kjælte over den glatte flaten. Hun elsket det kruset, små blå og gule blomster malt med omhu, det hadde vært bestemor sitt. Det minnet henne om bestemor, snille bestemor. Vanja smilte, en tanke streifet innom – hun og bestemor som bakte kanelboller. 6 år var hun den gangen. Bestemor døde i fjor.

Vanja kikket nedover gaten, hundrevis – nei tusenvis av mennesker. Alle jublet og smilte. Og alle korpsene spilte i takt. Og solen lyste opp verden. 17. mai. Hadde hun noen gang likt 17. mai? Fremmed, hun følte seg som en fremmed til alle de festkledde sommermenneskene og alle smilene. Hun rettet på solbrillene – et glimt avslørte klare kastanjebrune øyne.

Hvert år gruet hun seg til sommeren og alle smilene i lyset. Alle smilene, alle de vellykkete som oversvømte verden. Sommermenneskene. Vanja var høst. Høst og vinter. Da smilte hun og tankeroen kom, nå ble tankene forstyrret av sommermenneskenes kaskader av liv og uro, alle smilene.

Sommermenneskene – hvor var de om høsten? Vanja hadde alltid undret seg på det. Hun kikket ut igjen, selv i varmen fra solen mot vinduet frøs hun. Men om høsten, da var hun varm. Varm av liv. Nå var hun et ukjent og ensomt høstbarn blant alle sommermenneskene. Selv skogene hun elsket å vandre i om høsten, lytte til roen og føle freden, var nå overtatt av støyende sommermennesker.

17. mai – Det var dagen da sommermenneskene overtok verden hvert år. I de neste 3 månedene var gatene, sjøkanten, butikkene, ja hele verden overtatt av sommermennesker som smilte og gikk uten klær. Nesten da. Hun forstod ikke jentene som like greit kunne gått nakne. Hun gruet seg hver gang hun måtte ut og gå slalom gjennom alle de nakne kroppene og smilene. De var overalt, også på alle de små bordene som sommermenneskene stengte fortauene med der de satt og smilte.

Bestemor forstod Vanja, sa hun var ei høstjente. Mamma forstod aldri – og truet med å stenge Vanja inne når hun ikke ville gå nestennaken. Mamma lå alltid nestennaken og solte seg. Vanja husker hun skjemtes av mamma en gang hun lå og solte seg toppløs og hun hadde med seg Anders. Anders var annerledes, som Vanja. Lurer på hvor Anders er nå? Hun kikket ut igjen på alle menneskene – de jublet, hun krympet seg av de fremmede.

Mange ganger følte hun seg alene i verden. Men hun visste det fantes flere høstmennesker. Bestemor hadde sagt det. Men hvor? Bestemor sa og at noen av sommermenneskene var høstmennesker, men at de skjulte det om sommeren. "Hvorfor" hadde Vanja spurt. "Du vil forstå det kjære deg når du blir voksen" svarte bestemor. Nå var hun voksen – men forstod ikke enda hvorfor.

Sakte trakk hun igjen gardinene..

 .

 

ATB – The autumn leaves

2 kommentar to “Vanja..”

 1. May-Britt Says:

  tror jeg også er ett høstmenneske av og til, heldigvis bare av og til=)
  Ha en fin kveld/natt Tor=)
  [img]http://birkmose1.dk/bjkanin39.gif[/img] May-Britt=)

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Selv er jeg vår- og Selv er jeg vår- og forsommermenneske May-Britt, men kjenner ei som er mer som "Vanja" her, dvs kjente, hun er flyttet for lenge siden. Enkelte mennesker vantrives nok blant all (tilsynelatende for noen sikkert) sommergleden hvor alle bare "må " være happy, ellers er det vel noe "feil" med de tror endel av de selv (og andre kanskje).

  Det er en ubegrenset spennvidde mellom alle menneskene – av og til behøver vi kanskje i den kollektive gledesrusen huske på de "andre" litt, kanskje prøve å forstå..

  Ha en fin natt du og..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: