Når man blir kåt..

"God Morgen Tor, det er Jone." "God Morgen Jone, alt bra?" "Ja Tor, ringer bare for å si at jeg kommer litt senere i dag, er så vanvittig kåt." "Ok, greit det Jone, kom når du er klar."

Ovenstående, vel, tabu? Nesten om ikke annet. Men – "kåt"? Er ikke det en naturlig sak? "Hei det er Jone, kommer litt senere tror jeg, er litt nedfor i dag" er akseptabelt, stuerent. Ja nesten alt annet er ok. Men ikke "kåt". Så.. hva er "kåt" i forhold til andre naturlige menneskelige "tilstander"?

Den konstruerte settingen i begynnelsen kunne nesten vært sann. Jeg hadde en ansatt en gang som mer eller mindre konstant var kåt. Det er jo noe forskjell på oss mennesker på det området og som annet. La oss kalle han "Jone" som over. Jone var "kåt" sånn ca annen hver time. Også på jobben.

Forskjellen mellom andre og Jone var nok det at han var helt åpen om det. Slik sett hadde han innrettet seg "praktisk" for å løse de "presserende behovene" som meldte seg annen hver time i løpet av en arbeidsdag. På toalettet hadde han div "manneblader" på toppen av et av skapene. Og ca annenhver time måtte han da på toalettet og få sine sterke "behov" dekket.

Til å begynne med etter at jeg hadde ansatt Jone ble det litt "oppstandelse". Først av hans fritt-talende måte å kalle en spade for en spade, dvs at nå måtte han en tur på WC for å ….. ja. Dernest da vår litt "pripne" vaskedame fant Jone’s skjulte "lektyre" oppå skapet. Eller urett av meg å kalle henne for "prippen", noe som vel egentlig var motsatt, men hun ble nok tatt litt på "senga" da hun skulle vaske oppå skapene, hehe..

Først kom hun inn til meg og skulle fortelle om "funnet", tilfeldigvis stakk Jone innom hos meg da hun var midt i dette, så sier han som om det bare gjaldt etpar sokker hun hadde funnet: "Det er mine som jeg bruker til å ……" hvorpå han gikk ut igjen og etterlot en måpende vaskedame med geipen helt ned på puppene, og en sjef som såvidt klarte å holde maska, jeg syntes det var fornøyelig og holdt på sprekke av latter av hennes ansiktsuttrykk.

Selv visste jeg endel om Jone’s "greie" på forhånd. Jone var en av de dyktigste på sitt arbeidsområde i hele bransjen, og gjorde alltid sin jobb 100%, og en kunne stole på at det ble gjort uansett til rett tid. Han var jo kjent i bransjen pga sin dyktighet, og da han kom og søkte hos meg, så visste jeg på forhånd, slike "rykter" sprer seg jo raskt. Men selv følte jeg vel at det var ikke å anse som noe "negativt" i vurderingen av hans rene arbeidsrelasjonsmessige deler.

Men det skapte jo endel morsomme, men og litt "kinkige" situasjoner av og til, hehe. F.eks hvis en kunde kom inn og skulle snakke med Jone mens han var "opptatt" med sine "behov" – og jeg kom med kunden og spurte de andre: "Hvor er Jone?" så kunne svarene av og til skape et merkelig uttrykk i kundens ansikt, dvs alt ettersom svarene og hvem kunden var, hehe..

Nå viste det seg senere at det visst ikke bare var Jone som "studerte" lektyren oppå skapet, noen røpet seg av og til, ja til og med en av damene, hehe..

Men ok, det er noen år siden – og før den store "forløsningen" man nå opplever i media, eller på nettet. Alt er mye mer åpent i dag, og lite er tabu. Kanskje for lite i dag? På den annen side "kåt" er jo bare egentlig en naturlig "tilstand" hos mennesker.

Er det støtende? Å si at man er kåt? Man kan si med full aksept at man er "kosesyk" osv, men "kåt"? "Å kose" kan jo lett utløse "kåt" da de to aspekter av menneskers behov er sterkt relaterte til hverandre. Men "kåt", det følger med en usynlig grense før det ordet ser det ut til. Kan det være for at det er seksuelt ladet? Selv i dag hvor knapt noe er tabu av de menneskelige kroppslige deler og behov. Ja man kan bare se litt rundt her på Sol’s egne sider, mange av de oser av slike ting.

Nå mener jeg ikke at "alle" skal rope ut hver gang de får en "kåt" følelse, men det er noe med det ordet som enda, selv i dag, stopper samtaler og får frem gulvkikkerne og brydde ansikter..

Og selv om det er jo egentlig bare en naturlig sak som alle mennesker får besøk av, både i tide – og kanskje utide, hehe..

18 kommentar to “Når man blir kåt..”

 1. bamse1964 Says:

  Det ordet burde jo ikke Det ordet burde jo ikke være tabu i dag.
  Det er jp ærlig og rett frem….

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Både og bamse, det er en Både og bamse, det er en «grensesak» på hvor tabu kanskje hører litt hjemme? F.eks kan du tenke deg settingen at en minister på stortingets talerstol midt i talen plutselig ber stortingspresidenten om et kvarters pause fordi han var blitt kåt og måtte bare «fikse» det? hehe.. men neppe..

  Tor

 3. mirapisani Says:

  Kåt er kult..! Man blir i godt humør av det. ;D) Men ikke alle. Noen føler skam. Andre blir kvalm. Kanskje vi som er oppvokst på landet har det litt annerledes med ord og uttrykk? Vårkåte kyr. De er jo bare glad for å få slippe ut til grønt gress på våren.
  Døden f.eks. Til høsten skal vi spise Litagod, kalven hennes eller et lam av Bjellesauen…

  Flott lesning Tor.
  Mira ;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Joda mirapisani, du har Joda mirapisani, du har sikkert mye rett i det du sier. For mange er det kanskje «skam» over slike naturlige drifter, det å innrømme de, at man har de? Men de er jo bare naturlige som mye annet. På samme tid har frigjøringen tatt kvantesprang i dag, men allikevel er det en grense ved visse ord som uttrykker noe naturlig som alle har i seg.

  I dag kan det skrives om så mye, mennesker kan skrive både «kåt» og enda lenger uten å bli rosa i kinnene, men dersom de skulle sagt det samme face to face ovenfor de som leste, da ville det vel stoppet, merkelig egentlig..

  Tor

 5. mirapisani Says:

  Det der er vel individuelt Tor. Det siste avsnittet ditt. Jeg kan godt si til et vildt fremmed menneske, ansikt til ansikt, jeg er bare kåt som faen og det irriterer meg. Kommer helt ann på dagsform og mennesketype jeg snakker med.
  Mens f.eks. hvis en dame eller mann sier til meg, ansikt til ansikt, du er søt eller noe i den duren så kan jeg rødme så nesten fjeset føles ut som en overmoden tomat som slepper skallet.
  Alt etter dagsform og hvilke type menneske jeg snakker med.
  Når det kommer til skikk og bruk er jeg ikke nevneverdig flink. Normer og dill-dall gir jeg vel egentlig pokker i. Skulle jeg brukt tid på å sette meg inn i alt det der ville hodet mitt eksplodert.
  F.eks. på enkelte kanter av norgesland kan man si både det ene og det andre, men ikke på andre kanter igjen. Jeg har bare rett og slett ikke kapasitet i toppen til å sette meg inn i alt det der. Da får de heller slå meg rett ned eller jage meg fra bygda hvis jeg sier noe feil.
  Men i jobb sammenheng tar jeg de forholdsregler jeg har til rådighet.
  Mira ;))

 6. Henrik_100 Says:

  Eg meiner at folk burde kunne seie at dei er kåte på nokon. Det er eigentleg eit kompliment!🙂 Men nokre damer – dei blir fornærma, og dei nesten ser på ein mann som pervers dersom han er kåt på dei. Det seier meir om desse damene enn om manne, meiner eg. Kåtskap er fint, det!

 7. Mettitta Says:

  Som jente er man jo ufin hvis man sier at man er kåt. Lettere for gutta tror jeg?

  Mvh
  Mettitta

 8. Anonym Says:

  Fy!!! Dette var en helt klart Paliaq lignende blogg. Nå har Tor fått rydda Paliaq av veien, for så å skrive slik syndige ord.

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Kan du det mirapisani? Tror Kan du det mirapisani? Tror neppe jeg særlig enkelt kunne sagt det direkte til et vilt fremmed menneske. Som f.eks nå nettopp da jeg var og hentet en pizza, men måtte vente litt. Hvis jeg da tilfeldigvis var «kåt» så tror jeg neppe jeg ville sagt til den lille snella: «Raska på! Jeg er kåt!» hehe..

  «Hvorfor ikke», er vel et spørsmål som gir et blekksprutaktig svar hvor alle armene med svarene på ender samme sted til slutt. Og da gir det resultatet at man tier.

  Man kan og spørre: Hvorfor burde man kunne si det? Om andre sier det direkte til en selv (noe jeg har opplevd noen ganger at kvinner har sagt), så vil vi vel reagere noe ulikt alle tror jeg. Og hva skal man egentlig svare? Og – «taushet» er og et svar i grunnen – og det «svaret» vil tolkes ulikt av ulike mennesker..

  Skikk og bruk, det handler vel om å søke i første omgang å ikke støte eller såre andre bevisst? Særlig det siste. Selv om der atter reagerer og tolker vi ofte ulikt vi mennesker. Det er ikke lett alltid, men man prøver vel beste mulig de fleste av oss å ikke såre andre bevisst..

  …..

  Nå handlet mitt innlegg mer om det generelle Henrik, for tanker kan vel og gjøre mennesker «kåte», eller det bare kommer plutselig. Det du sier er en helt annen setting enn jeg satt mine ord i, dvs du tar utgangspunktet i at et menneske blir «kåt» av et annet, det skaper en helt annen tankebane og situasjon, for der blir det direkte personlig rettet.

  Tror det kan være mye lettere for at noen kan bli støtt i en så direkte situasjon enn en generell som ikke er relatert til noen som mottar ordene.
  Jeg har vært i motsatt situasjon, altså som mann som har fått det av kvinner, og det er pokker ikke lett. Jeg snakker her om kvinner man ikke har intime relasjoner til.

  Så jeg kan muligens forstå at en del kvinner vil reagere dersom man buser avsted som en kåtbukk når man er nesten ukjent. Dog følte jeg vel ikke at disse kvinnene var «perverse», kompliment? Tja, og nei, men kinkige situasjoner, ja. For hva skal man svare? Egentlig ble jeg vel småflau og spøkte det bort, men opplevde da at noen ble såret. Pokker ikke lett skal jeg si deg.

  Og mulig at menn og kvinner reagerer ulikt på så direkte ord, eller mulig og at settingen, måten man sier det på osv spiller mye inn, jo, det er nok slik..

  …..

  Tja mettitta, siden jeg har opplevd det så vil jeg si at jeg ihvertfall ikke er enig i det du sier om kvinner. Mulig kvinner her dømmer kvinner som på andre måter av og til? Vet ikke, men menn har nok ikke samme forholdet til dette med ufin/fin osv, tror jeg(?)

  Tor

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Sier du det Anonym 16:44? Er Sier du det Anonym 16:44? Er det syndig å bli «kåt»? Da bør du sannelig ikke lese mye rundt forbi hverken på Sol, Vg, KK, Allers, Vi menn og damer osv osv osv, ei heller se annet enn barnetv..

  Elllers har ingen vel «ryddet noen av veien», såvidt jeg vet..

  Tor

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Selvsagt, dersom flere (og Selvsagt, dersom flere (og da helst med «nick») skulle føle ordene i dette innlegget «støtende» så sletter jeg det, normalt skriver jeg ikke såpass direkte om det aspektet da det ikke er min «stil».

  På den annen side trodde jeg at jeg holdt meg på den rette siden av den eggen, såvidt..

  Tor

 12. Anonym Says:

  Sex og syndig? Sexsnakk er helt sikkert belagt med forskjellig grad av tabuer, og sikkert like ulike som vi er som mennesker? Det handler om hvordan man er oppdratt, hvilke referanser man har, og hvordan alle ulike elementer av ytre pregning påvirker et menneskes medfødte legning og seksualitet. Seksualitet og holdninger, på godt og vondt.
  Jeg tror ganske bestemt at det er «vanskeligere» for en jente å buse ut med at hun er kåt. Å si slikt så direkte som du refererer Jone. Jone virker litt «plump», ja, nesten som om man lurer på om han er «helt ett hundre prosent», for slikt gjør man jo bare ikke? Eller, tja, mulig at det skjer i et barket mannsamfunn, selv om du inkluderte noen kvinner i din lille histore om Jone.
  Kvinner som snakker «plumpt» blir lett stigmatisert som en skjøge, lett på tråden, og en kvinne som ikke får sosial aksept.
  Du nevner selv kvinner som har snakket et slikt åpent og rått språk til deg, men du sier ikke hva du tenkte eller mente om vedkommende. Disse kvinnene vil «noe», de vil ha sex, bli tilfredstilt, omtrent på flekken, der og da, eller så liker de å pirre seg selv og en potensiell partner. Vel, noe sånt, tenker jeg da.. Hvorfor ellers sies slike ord?

  Oppdragelse og adferd høres sammen, og egentlig kunne jeg skrevet en liten avhandling om temaet, men det ville kjedet dere, hehe…

  Seksualitet er en vakker kilde. Den er rosa, rå, tøff, vill, hard, og mild? Hehe.. Ja, egentlig alle superlativer som finnes, tror jeg, innenfor de som ulike sjangere sex som folk finner pirrende.
  Noen blir pirret av rått språk, det å si det høyt, ja, rett frem. Poenget er at slikt er ikke alminnelig å gå rundt og snakke, i øst og vest, og ikke tror jeg heller at det var ditt poeng. Men, menn og kvinner er forskjellige der, i hovedsak, tror jeg. Innenfor gode rammer i relasjoner er der sikkert mye «rart» som sies og gjøres, uten at jeg skal bedrive ytterligere dyneløfting i de indre gemakker av folks privatliv.
  😉 ( rablet ned, uten korrektur )

 13. mirapisani Says:

  Svaret ditt til anonyme-16:44 Bare så enormt bra, men som i neste sekund til å skrive kommentar kl. 17:34
  Daaah..? Hva driver du med? Du skriver et råbra innlegg og på slutten kommer Skallebanken Tor og ødelegger alt..?
  Med dette vil jeg si at noen ganger skriver du så hekkanes bra, men så må du på død og liv skaffe deg et sikkerhetsnett så du ikke faller og får vondt i rompa di.
  Med det forsvinner troverdigheten i det du skriver. I mine øyne.
  Man kan ikke sikre seg på alle bauer og kanter hvis man vil si sin innerste mening.

  Haha.., jeg har koset meg alikevel med dette innlegget ditt. Beste jeg kunne fått servert i disse dager.
  Litt nedtur det siste da for min del. (trekke innlegget, støte…Blah. Folk må tåle litt)
  Mira ;))

 14. mona-lisa Says:

  Altså? Sex og syndig innlegget er skrevet av meg, jeg glemte visst å signere i farten min innom, hehe..

 15. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tvilsomt, Anonym 17:49 Tvilsomt, Anonym 17:49 (mulig jeg vet hvem du er? hehe), at en avhandling om oppdragelse og adferd ville kjedet oss, så der tror jeg du tar feil.

  Du sier mye som jeg vel er enig i, årsaker til at det «er som det er».

  Vel «Jone», la oss si det slik at man kanskje kan si at det heller manglet en dose «bluferdighet»? Og da i forhold til hvordan «normalen er». Nå var han et normalt intelligent menneske, og ikke bedrev akkurat særlig grovt snakk på en «plump» måte, ei heller noe var dette noe spesielle tema hver dag. Med andre ord omtrent som et gjennomsnitt av oss alle – men bortsett fra dette ene lille punktet hvor han da var «unik» med å si at sånn og sånn, ferdig med den saken. Ikke noe snikkesnakk.

  «Barket mannssamfunn»? Hva er det egentlig? For de fleste, eller få gangene jeg har hørt det uttrykket, har det helst kommet fra kvinner. Er det en eller annen slags standard på oppfatningen av et «barket mannssamfunn»? Og da noe man tror er slik og slik – fordi slik og slik? Og hva er motsetningen av et «barket mannssamfunn», altså det motsatte.

  Jeg vil kanskje si det slik at: «En del menn fører ofte løskrutt i store kvanta, og enkelte kvinner fører krutt kun i skarp form».

  Underforstått mener jeg at endel menn nok kanskje liker å «tøffe seg», mens når først kvinner beveger seg innpå samme området, er det alvor, hehe..

  Den var kanskje noe generell. Men endel menn kanskje «prater mye i flokk omkring et visst område» (noe jeg selv altså ikke finner særlig interessant), mens det føler jeg ihvertfall at er mer uvanlig hos kvinner (dvs når begge kjønn er i samme sfære, hva kvinner snakker om når bare kvinner er tilstede, er en sak jeg skal hoppe over da jeg er mann). Mens kvinner kanskje da altså heller sniker seg inn bakfra og «hvisker ord i øret» dvs i det øret som de da «ønsker seg» – i steden for å stå på en stol og brilljere i midten som endel menn elsker.

  (hm.. hva pokker er det jeg har viklet meg inn i nå? hehe)

  Glem det..

  Men er enig med deg at det er to arenaer, den private, og den offentlige, og at mye bør holdes i den private sfære, egentlig der det hører hjemme og.

  (også rablet ned uten korrektur, men burde kanskje hatt litt sensur? hehe)

  ……

  Meg i et nøtteskall mirapisani, det å favne videst mulig i omsyn, noen ganger for vidt vil noen nok mene, dog mener jeg selv at selv om det skjer av og til på egen bekostning, er jeg fremdeles milevidt fra å bli meningsløs..

  Jeg er heller ikke absolutt nødt til fronte meninger til dommedag bare fordi jeg mener noe, jeg kan enda mene det samme f.eks selv om jeg i etterkant tar hensyn jeg ikke så, og da tok i forkant som jeg burde, noe slikt..

  Man mister ikke personlig integritet fordi man tar hensyn av og til, livet er en balansegang på mange områder..

  Nemlig i bestemt form..

  (mitt neste innlegg får heller handle om pærer og poteters formasjoner i oppveksten tror jeg, så får jeg kanskje rodd meg inn på stranden igjen, hehe)

  Tor

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ok mona-lisa, da ante jeg Ok mona-lisa, da ante jeg rett, hehe..

  Tor

 17. Jærskalden Tor Vidle Says:

  (sorry mirapisani, men den (sorry mirapisani, men den siste kommentaren din ble for drøy, så den sletta jeg)

  Tor

 18. mirapisani Says:

  Ja jeg innser det nå Tor. Jeg beklager mitt lille hissige hode. Unnskyld.
  Mira


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: