Hva er «norske verdier»?

"Jeg er født og oppvokst i Norge og er ekte norsk – og kommer nettopp fra en ferie i mitt hjemland, Pakistan." Hm…. Der skjøt han seg jaggu nettopp rett i bestefoten. Det gjorde nok vondt, dvs når han ble fortalt at han hadde skutt seg selv i foten.

Har fulgt med på en 2 timers nett-tvdebatt om "Hva er egentlig norske verdier?" Vel, ca 90% av tiden innholdt setningene som ble sagt noe om Islam eller muslimer. Her var da med div kjentfolk og div utdannete "eksperter", filosofer osv. Av et hovedpanel på 3 så var den ene pakistansk. Av talerere fra salen var andelen pakistanere ikke ubetydelig i forhold til deres andel av befolkningen totalt.

Så.. hvor ble det "norske" av? De norske verdier? Jo, det ble nevnt noe i bisetninger med "kanskje" i, f.eks "natur", "rakefisk", og 1 gang ble ordet "same" hvisket. "Nøysomhet", ble og nevnt. "Toleranse", men "krangel" om den egentlig er utviklet skjult egoisme(?) på et avansert stadium, eller "snillisme".

Vel, "natur" og "nøysomhet". Begge deler ble vel ihjelslått igjen av de av den yngre garde, først av at det var for en person er runde rundt kvartalet, for en annen var "fjell og ski" like usansynlig som at månen er Gauda, og ikke Finden. Osv. Altså, "æsj, er jo gammaldags det, ikke kult" (fritt tolket).

Nøysomheten tilhørte foreldregenerasjonen. Den er jo kastet nå. Ikke tema lenger, Norge er jo rikt, verdens rikeste er "vi". Så da så. Og da må vi jo leve som det seg hør og bør, egentlig burde vi jo hatt hvert vårt private sydenfly og fast utskifting av garderobe og interiør hver måned (delvis fritt oversatt).

Selv ikke "problemene" med Islam, muslimer er det norske verdier som ligger bak, norsk tenking. Jo, på en måte mente en pakistansk(!) mann, for vi turde ikke si det de sa i andre land, dvs at muslimske menn måtte kaste mannssjåvinismen (skrives det slik?), lære seg at her praktiserte en likestilling mellom kvinner og menn, at Islam måtte tilpasse seg(!) norske verdier, osv. Sa altså en pakistansk mann – han var den eneste som fikk trampeklapp. Det kvinnelige pakistanske panelmedlemmet protesterte(!).

Herre og Jesus. Her lager man til en debatt om hva som er norske verdier, så består 90% av debattens innhold om Islam og muslimer? I tillegg maner de "norske" deltakerne til "forståelse omkring muslimer og deres behov for å få ha sin tro (underforstått Islam) i fred", på samme tid – den eneste som våger gå i mot de hoveddelen av de som fremmer det synet, er en pakistansk mann. Og de fleste norske mente at vi ikke bedrev "snillisme" – eller at "snillisme" var den rette måten å møte nye "landsmenn" med..

Men det var altså: "Hva er egentlig norske verdier?" Etterpå kan man ihvertfall si at debatten var "typisk norsk"..

9 kommentar to “Hva er «norske verdier»?”

 1. bramaputra Says:

  lest inlegget vanskelig å komentere- det er intresangt og vellskrevet.-

 2. May-Britt Says:

  jeg har lest også intressant tor, og jeg tror og mener jeg skjønner omtrent hva du mener og har jeg da rett er jeg enig i din tenkemåte her ja=) skjønner du?
  [img]http://birkmose1.dk/bjkanin39.gif[/img] May-Britt=)

 3. virre501 Says:

  virre501…vår store fordel virre501…vår store fordel er at vi lever i en *ung* nasjon……tradisjoner kulturer har ikke satt seg….

 4. Trym Says:

  Kloke spørsmål! Ser heilt klart kva du meiner!
  Mykje av desse debattane om islam som skal fremje toleranse og forståing for framande kulturar og religionar er «gefundes fressen» for dei som dyrkar framandfrykt og rasisme!
  Me må kanskje snart tore å stå fram som stolte normenn, då hadde kanskje framandfrykta ikkje hatt så sterk grobunn!

  Alltid kjekt å lese dine blogginnlegg, Tor!

 5. Annaps Says:

  Hm… Hva har islam med norske verdier å gjøre? Tror jeg forstår hva du mener her,ja.

 6. mona-lisa Says:

  Sensitivt tema.. Veldig mye av samfunnsdebatten dd omhandler det du tar opp i denne tråden, nemlig innvandrere sin plass og tilpasning i det norske samfunnet. Det meste synes å handle om de, deres følelser og oppfatning av det å være innvandrer. Senest i går gikk barne og likestillingsminister Annicken Huitfeldt ut i media og snakket varmt for hvordan hun også ønsket å fremme likestilling blant innvandrere. Altså hvordan hun mente at disse må søke å tilpasse seg det norske samfunnet, som i det at også innvandrermenn bør søke å delta i det å ta aktivt vare på sin familie, hente barn i barnehagen, hjelpe til hjemme, osv. Altså kort og godt tilpasse seg etniske nordmenns sedvane/tradisjon i det å delta på deres egne hjemmebane. Initiativet til Huitfeldt er bra, selv om det er relativt naivt å tro at ting vil forandre seg «over natten», men ett sted må man jo starte, så hun skal ha honnør for at hun hverfall er tydelig på sine signaler om hva som også forventes av våre nye landsmenn.

  «Å være oppvokst i Norge, å anse/omtale seg som norsk, men dra på ferie til sitt hjemland» – er en betimelig måte å sette et paradoks i perspektiv. De mener altså selv av de er norske, men omtaler landet de flyktet fra/dro fra som sitt hjemland?
  Andre- og tredjegenerasjons innvandrere har nok langt større evne til å tilpasse seg det norske samfunn enn deres foreldre. Unge barn av førstegenerasjons innvandrere deltar på en helt annen måte i samfunnet, det være seg på skole, i høyere utdanning, og ellers i det å aktivt delta i et sosialt liv som gir et allsidig innpass i det norske samfunn. Mange i den unge generasjonen møter helt sikkert utfordrende forventninger/pålegg fra sine foreldre når det gjelder religionspraksis/utøvelse, og hva disse mener er de «rette verdiene». Mens vi etniske nordmenn forventer at innvandrere tilpasser seg vårt samfunn i størst mulig grad, og med ideèll respekt begge veier i forhold til våre livvsyn og det vi hegner om som verdier.

  Tilpasning er stikkordet, men når jeg skjeler til mye av samfunnsdebatten så sitter jeg igjen med et klart inntrykk av at denne tilpasningen synes å være relativt ensidig, og skulle man hevde nordmenns verdier, ja, så blir man omtrent uglesett og oppfattet som politisk ukorrekt. Ja, i verste fall er man visst også rasist!

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja en interessant Ja en interessant oberservasjon i det forholdet som jeg beskrev bramaputra..

  Tror det May-Britt, dvs at jeg skjønner at du mener at du skjønte hva jeg mente og skjønte, og da skjønner jeg at du er enig? hehe.. Men spøk til pers, det var en merkelig opplevelse å følge den debatten, på en måte oppsummerte den vel «det norske problem», dvs at det er ikke stuerent å kalle en støvsuger alltid for en støvsuger – her i Norge..

  Nja, både og det virre, ung kanskje dersom du tenker de århundrer med delvis lenking til Danmark og Sverige, men gammelt er både land og folk her som andre steder. Den største forskjellen på Norge og de fleste andre land i Europa f.eks er at vi har ingen egentlig adel, noe som er uvanlig og skaper nok en annen holdning og forståelse enn i land som er fremdelels – og har vært befengt med, en haug «småkonger» i århudrer eller mer..

  Kanskje det Trym. For det har vært fokus på tidligere at vi nordmenn selv vanner ut begrepet «norsk» ved å importere alle mulige deler av andres kulturer, matvaner osv osv og kaster vår egenart, vår egen kultur. Noe som ikke skjer i andre land her i Europa på samme måte, og med samme speed. Merkelig i grunnen. Men det er jo «moderne» i Norge å være «internasjonal og multikulturell», virker som en ren dyrkelse av og til når man hører enkelte snakke om dette som den nesten store «frelse»..

  Nei si det Annaps, men på den annen side ser man jo paradokset, og at kanskje finnes det noen misforståtte verdier her i annerledeslandet..

  Ja er blitt litt det «omvendte prinsipp» mona-lisa. Og da følger det auto med en «omvendt» forståelse, dvs at vi må tilpasse oss, noe som er ihvertfall særnorsk. Det snodige var at det måtte til en pakistaner for å fortelle oss at vi var på feil vei. Han mente jo uten omsvøp at de måtte tilpasse seg oss, vår kultur og frihet, og da særlig de muslimske menn, og Islam. Og at det var det eneste rette. Men, den hansken våget ingen norske å ta i, håpløst. Og det kritiserte han og..

  Politikere, vel, det nærmer seg valg, og mange har sagt mye om det du nevner der før og. Kan hende med oppriktig godt ment vilje, men det skjer jo lite konkret, nå som før. Stadig kommer det undersøkelser som viser en motsatt trend. Men seansen i går viste tydelig at «hovedproblemet» er og blir et mannsproblem, noe som ikke burde være en bombe dersom man kjenner litt til Islam og land som styres etter Sharialover. Eller nær opptil, fordekt. Det er rene mannssamfunn. Inngrodd fra barnsben av. Men det unnskylder ikke oss fra å ikke ta fatt i de reelle forhold når slike mennesker skal tilpasse seg våre frihetsverdier og likestilling.

  Den «tabben» med han som var 100% norsk, men hjemlandet Pakistan, det er noe av hovedproblemet. Og forteller mye om hvorfor man sliter med full integrering – fordi for en god del muslimer viser det seg at opprinnelsen sammen med den da medfølgende Islamske påvirkning, står over over alt annet, ja selv om de er 2. 3. osv generasjon i et nytt land. Og når man ser det slik, kokt ned til fakta, da først ser man hvor hovedproblemet er. Og dybden av det. Men å få noen til å henge den på veggen, nei det er fyda i Norge..

  Tor

 8. mona-lisa Says:

  Ja, jeg husker også han Ja, jeg husker også han pakistaneren fra tidligere diskusjoner, som f. eks hijab-saken, og der han nettopp har påpekt at det er innvandrere som skal/bør tilpasse seg det norske samfunnet, og ikke omvendt. Det var faktisk en litt underlig observasjon fordi man er så «vant med» å bli irettesatt av ulike representanter fra det norske samfunn for meninger som ikke er politisk korrekt og i tiden. Og som et tankekors kan man registrere en ganske sterk motstand/innsigelser i folket i forhold til den innvandringspolitikken som føres. «Problemet» er at deres røster ikke høres, eller snarere ikke vil lyttes til?

  Jaja, og sukk..

 9. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror neppe, mona-lisa, at Tror neppe, mona-lisa, at det er særlig urett å hevde at det er store muligheter for at den politikk de siste regjeringer har ført vedrørende integrering/innvandring ikke er på linje med flertallets mening. Merkelig i grunnen at rikspolitikerne er såpass ute av takt i såpass stort omfang, også tidsmessig.

  Det er vel slik at de relativt få av innvandrerne selv som våger å sette hatten rette veien blir ignorert både av sine egne, men og av politikerne. At de blir ignorert av sine egne er litt «forståelig», men ikke at de blir såpass ignorert av de som kan gjøre noe. Mulig at politikerne mener de selv har de beste løsninger, eller ikke tør å ta i saken slik de nå vel er i ferd med å gjøre både i Danmark og andre land.

  Men det var en litt uvirkelig scene å se på i den debatten..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: