Solbloggens «historie».

En kort oppsummering av min egen personlige oversikt over bloggens "før og nå". Kanskje mest pga et ønske om at de "nye" skal kunne forstå oss få gamle bloggere litt bedre. Vi gamlinger kan jo heller ikke forvente at nye skal forstå alt når de ikke har vår bakgrunn og fartstid her.

Før Sols omlegging.

En vindfull novemberdag i 2006 kom det en merkverdig fantasifull gubbe inn her. Han begynte å skrive ord som kanskje få forstod i begynnelsen, men han ble godt mottatt av de som bodde her fra før. Slik kunne jeg forsatt frem til nå. Det er en stund siden jeg kom inn her som man ser, og mye er forandret.

For de som er ferske her kan det under her kanskje gi en liten pekepinn på hva endel mener når de sier de savner det som bloggen var, og de innbyggerne som bodde her med sine hverdagsord. Og det er nok for mye forlangt av oss få som er igjen av den gamle garde fra den gangen å tro at de som er nye her skal forstå helt vi mener. På den annen side føler jeg det ikke er helt rett at nye skal kritisere de få gamle for at de savner noe, noe godt.

Kort kan jeg dele opp denne perioden i 2, før og etter Sol’s store omlegging av systemet og deres nye image som nå var å satse på unge kvinner over hele fjøla, Sol driver butikk og alle vet at den største handlevillige gruppen mennesker er de under 35. I følge undersøkelser er det slik ihvertfall. Og det meste av reklame er myntet på den samme gruppen.

Vel, for å komme tilbake til bloggen, og da før omleggingen. Her var da en betydelig andel faste bloggere som nesten alle skrev et innlegg eller flere pr dag. Gjennomsnittsalderen var nok høyere enn i dag. De fleste skrev om sitt dagligliv, både gode dager og dårlige, slik vi alle har det. Noen skrev og en blanding med litt politikk og aktuelle saker i mellom deres ord om deres tilværelse.

I sum vil jeg nok si at det var en stor overvekt av positive innlegg. Men man lærte å kjenne menneskene bedre enn i dag, for de skrev om både det gode og det mindre gode. Og mer utfyllende enn mange nye gjør i dag. Det ble kommentert på kryss og tvers over hele linja. Og nye ble alltid godt mottatt, og ble raskt endel av det lille bloggsamfunnet.

Krangling mellom bloggerne var nesten ukjent, kan ikke huske noe selv av betydning ihvertfall. Samhold og likeverd er vel det som sitter igjen, og gjensidig respekt – og glede når en kom inn her. I grunnen er den eneste særlige likheten mellom dagens Solblogg og den "gamle" mangelen på menn. Her har alltid vært en stor overvekt av kvinner, dog nok større nå da antallet bloggere er mye større dersom man tar med de som kun er innom en kort tid.

Når det gjelder "krangling" må en skille mellom friske diskusjoner om sak og om person. Det er to helt forskjellige ting. Å diskutere sak og være uenige er en normal ting, men å direkte skjelle ut andre personer er nedverdigende og skal ikke forekomme dersom man gir andre den respekten man selv ønsker tilbake. Jeg kan ikke huske rene blogginnlegg som var negative mot andre bloggere. Men kun motsatt, positive – dersom det skjedde av og til at innlegg handlet om andre bloggere.

Det eneste "bråket" av betydning var da bloggen en periode ble hjem for noen få unge kvinner med spiseproblemer, såkalte "ana’s". Eller hva de kalles. Og da snakker jeg om bråk i kommentarform i deres blogger, men som "vanlig" kom det meste av dette fra "anonyme". Den gangen kunne man ikke stenge anonyme ute som nå. Ellers var det som nevnt nær sagt null bråk bloggerne i mellom som gikk på person.

Sols omlegging av hele systemet.

Så la Sol om hele aliassystemet – vi bloggere var i lang tid lovet et skikkelig bloggverktøy dersom vi bare "holdt ut". Etter omleggingen fikk alle som var registrert i alias automatisk tilgang til bloggen, noe de ikke hadde før. Men, selve omleggingen ble en katastrofe nesten for bloggen. Aldri har det vel vært så mange frustrete og oppgitte mennesker her som i dagene etter omleggingen. Alt var bare rot og tull, knapt noe funket.

Og alle bloggene var nå blitt en ordsuppe uten formatering, for den hadde Sol nullstillet da de flyttet bloggene til det nye systemet om natten, alle de gamle innleggene var i grunnen blitt uleselige og det er jo hyggelig for de som kanskje hadde 5-600 eller flere personlige innlegg som nå var ødelagte. Alle som var der da husker vel stakkars Edb som den gangen var den med flest innlegg og var toppbloggeren her som i frustrasjon over null respons fra Sol satt og slettet hele bloggen sin innlegg for innlegg over flere dager, tror hun hadde over 1000 innlegg.

Fra den dagen av begynte noe av avskallingen, dvs at bloggere forsvant. Mange var skuffet av Sol og den dårlige og respektløse behandlingen bloggerne fikk hele tiden. Sol kan ikke akkurat skryte på seg noen god oppfølging av bloggen eller brukerne, hverken før eller nå.

Selv var jeg og borte en periode etterpå, var lei at ikke noe funket, og at bloggen min var ødelagt så enkelt av Sol uten at de brydde seg overhodet. Da jeg kom tilbake og startet på nytt, var her mindre antall bloggere enn noen gang. Men de fleste var enda av den "gamle garde".

Bråket som skapte splittelse.

Sakte begynte en blogger å utpeke seg negativt ved å skrive nedlatende innlegg om andre bloggere. Dette reagerte flere på, også jeg. Så ballet det på seg og endte etter en lang periode med stadig kraftigere og kraftigere sjikane fra samme blogger ved at Sol utestengte vedkommende. Det var ikke akkurat noen "frøkenord" som den aktuelle respektløse bloggeren liret av seg mot de som våget å si personen i mot, så mye kan en nok si om den saken.

Mens denne "kampen" pågikk øket det meget betydelig i antallet "anonyme" kommentarer som ofte var av samme nedverdigende art. Man kan vel si at bloggen ble litt splittet i den "kampen", de fleste støttet ikke den angjeldende bloggeren, men vedkommende hadde en liten kjerne faste "fans" som støttet opp med stort sett samme typen ord som deres guru. Dog er mitt inntrykk at langt de fleste som støttet vedkommende var "anonyme" og ikke særlig mange bloggere.

Etter at vedkommende ble utestengt av Sol, opprettet vedkommende og et eget forum/bloggsystem eller hva det er, selv har jeg aldri vært der og sett med egne øyne. Men lenge etterpå slet hele bloggen ved at vedkommende eller personens tilhengere var inne og laget kvalme med "anonyme" kommentarer som av innhold får dagens bråkekommentarer til å ligne små vers fra sinte barn. I hovedsak var jeg hele tiden utpekt som "hovedfienden", og tror endel av dagens nye bloggere ville fått sjokk hadde de sett hva personen/tilhengerne spydde ut av eder og galle.

Vel, å tape munnen på kyniske respektløse kverulanter er en av mine hobbyer, så det gikk greit for min del. Men etterdønningene henger nok her på Solbloggen i perioder enda, som om visse ønsker at den saken aldri skal få ta en ende. Og som man vel har sett så er det visst rimelig mye bråk på vedkommendes nye greie, men jeg synes ikke de sakene skal få forpeste Solbloggen, de gjør ikke noe godt her når man husker forhistorien.

Men grunnen for å nevne den spesifikke saken her er for at nye som ikke kjenner historien til Solbloggen bør vite at det er kanskje vektige årsaker til at endel av de som var her da det bråket holdt på reagerer på spesielle blogginnlegg. Jeg tror så og si alle "vi andre" etter at Sol fjernet vedkommende, kun ønsket å få ro, være ferdige med saken og gå videre, men vi føler vel at den "andre siden" ikke lar det skje, vil ikke at vi skal få fred, men tvert om ønsker at uroen skal fortsette.

Dagens Solblogg.

I den senere tid har det så stadig øket på med nye bloggere her, i perioder betydelige mengder, noe som jo burde være positivt. Men dessverre, mange av de forsvinner like raskt som de kom. Selv tror jeg det er mye det at enkelte kun ønsker å prøve bloggingen siden den nå er en del av alias. Dermed er det kanskje kun bare av nysgjerrighet for hvordan det virker, og ikke fordi de i utgangspunktet har interesse av å skrive blogg.

Og, selv føler jeg at en del av de unge nye er en annen "type" bloggere. Korte og kjappe innlegg, ofte kanskje og av type: Blææææhhh! Møkkadag! Verden er bare dritt!!" Og så forsvinner de til neste utblåsning. Det er selvsagt en stor feil av meg å generalisere her, sette alle nye i den båsen, for det er ikke rett. Flere er dyktige og skriver interessante innlegg. Men, det finnes de i den overnevnte gruppen og.

Selvsagt, hva folk bruker bloggen til, og skriver der er deres sak. Dvs så lenge de bruker vanlig folkeskikk og viser andre respekt. Men denne uroen det skaper med såpass mange i det siste som "kommer og går", gjør at man som "etablert" blogger til slutt blir litt oppgitt, for man vet ikke lenger om hvem som bare freste innom, eller hvem som blir. Ei heller om det har noen hensikt å lese, eller kommentere.

Å bli inkludert.

Å kommentere her er endel av måten å bli inkludert. Slik har det alltid vært. Å være inkluderende er en toveissak, ikke enveis. Man kan ikke forvente at "alle" skal lese ens egen blogg og kommentere mens en selv knapt leser eller legger igjen et ord hos andre. Slik er det for nye, slik er det for "oss gamle". Vi må alle bidra begge veier. Skal man skape et godt og tett bloggmiljø må alle bidra. Både nye og gamle.

Det er her jeg føler at det er blitt en stor forskjell i forhold til før. For oss få som er igjen av de gamle bloggerne er det en markant forandring, og man får problemer med å forholde seg til nye. For, man vet aldri lenger hvem som blir her, ei heller om vedkommende gidder bry seg om å svare på kommentarer, eller enda mindre kanskje: Lese og kommentere andres blogger.

Å nærmest "kreve" at vi få gamle bloggere skal ha eneansvaret for å inkludere nye blir feil. Helt feil. Jeg tror vi få mer enn gjerne ønsker å være med på å inkludere, men da får jammen de det måtte gjelde selv og la seg inkludere ved å bidra selv. Å skrive blogg er ikke det samme som å slenge noen frustrerte ord ut på f.eks et debattforum for så å forsvinne helt til neste gang man er frustrert, eller aldri.

Selvsagt er de betraktningene her mine alene, og like selvsagt er det at det ikke er en fasit for blogging. Og atter igjen, det er flere nye som er dyktige, og skal ha fortjent skryt. Men denne uroen som nevnt, og tendensen til litt vel mye enveis – samt de som ynder å holde liv i deler av det gamle bråket – summen gjør kanskje at vi som har vært her lenge går litt lei. Vi er her for å skrive, og da må man ofte være motivert og.

Og kanskje er det slik at da blir det lett at de få gamle bloggerne som er igjen her kommenterer f.eks mest seg i mellom, og kanskje litt forståelig dersom man kjenner bloggens historie og utvikling. Og kanskje er det da heller ikke så rart at de få av og til savner det som var Solbloggen den gangen "alle" var endel av det gode bloggsamfunnet som var.

Jeg forventer ikke at alle skal forstå eller være enig i mine korte og lite utfyllende betraktninger her over "Solbloggens historie". Men jeg synes kanskje at før man begynner å snakke om "klikk", "ikke inkluderende" osv om de få gamle som er igjen – at man kanskje skylder de å prøve å forstå bloggens historie – og dermed deres opplevelser her over lang tid.

Bloggen blir hva flertallet ønsker at den skal være, og hva flertallet gjør for å skape den slik de ønsker den skal være, den blir ikke noe av seg selv..

 

16 kommentar to “Solbloggens «historie».”

 1. leone Says:

  «Alt var mye bedre under krigen…» Vel, bare en liten digresjon, med utdrag fra Ole Paus’ sang om det samme. Jeg vil heller si (eller spørre): Alt var mye bedre «FØR krigen», i alle fall når det gjelder SOL-bloggen…(?)

  Jeg tror det blir umulig å skape et elitesamfunn av bloggen. Det går heller ikke an å forlange «ei krone for ei krone». Det vil si: Kommenterer jeg hos deg, skal jeg kommentere hos deg. Jeg kommenterer hos dem som jeg synes har noe interessant å formidle, har aldri tenkt på at jeg -langt på vei nærmest- skulle kreve at de skulle kommentere hos meg tilbake. Det går ikke an å bygge opp en autonom «hær» av likesinnede. Vi er alle forskjellige, og det må vi godta.

  Jeg tror rett og slett ikke det går an å påvirke utviklingen i det hele tatt. Man får bare ta det som det er, så får man se an utviklingen etter hvert. Det er ikke dermed sagt at jeg kommer til å tålerere alt! Mitt standpunkt står fast som før: SJikanering og nedverdigende artikler og kommentarer, kommer jeg til å reagere ganske kraftig på.

 2. retired Says:

  Takk Du skal ha takk for denne, etter mitt skjønn, nøkterne beskrivelsen av hava som har foregått her inne gjennom noen år. I og med at jeg er relativt ny her (ble automatisk overført ved denne omleggingen) og stort sett bare følger med fra sidelinja har jeg nok unngått en del av den skittkastinga som enkelte har blitt utsatt for.
  Jeg har nøyd meg med å kommentere enkelte hendelser og innlegg, å være fast inventar i bloggergjengen har jeg ikke overskudd og tid til.
  Er helt enig med deg i at bloggen bør brukes til noe mere enn bare som avløp for frustasjon og dårlige dager. Heldigvis er det også mange som bidrar på en positiv måte. Og takk for det …

 3. c-sam Says:

  Svært opplysende! Og sannsynligvis på sin plass. Det du skriver stemmer bra med de oppfatninger jeg selv har gjort meg. Men jeg kan ikke uttale meg om det bråket som var, da jeg (desverre) var totalt fraværende her i knappe 2 år pga. utenlandsopphold.
  Men det du skisserer fra nåtid, kan jeg gi min tilslutning, da det er noe jeg også har sett!
  Selv har jeg imidlertid nå passert 2 år med alias/profil her på Sol, og er jo «gammel» her slik sett. Men altså, jeg har et langt fravær bak meg, og kan nok og da defineres som «ny» her…

 4. Trultus Says:

  Heia Tor,
  Ja, jeg er jo ikke Heia Tor,

  Ja, jeg er jo ikke av de «gamleste» her på bloggen, med mitt knappe år på baken så langt. Men mye av det som du skriver om her har jeg fått med meg.

  Det har vært en rar periode på bloggen i det siste. Mange nye, som du sier, og samtidig få «gamle» bloggere som har vært i drift. Jeg for min del har hatt meg en «pause» (i hermetegn, fordi jeg har vært innom med et og annet innlegg innimellom bare for ikke å komme helt ut av blogginga) ganske lenge nå. Den har bunnet i dårlig bloggverktøy fra SOL sin side, veldig mye tekniske problemer – og mye ufred på bloggen… Akkurat som du nevner her.

  Jeg håper og tror imidlertid at etterdønningene etter bråket i fjor høst snart må gi seg helt. Det har tross alt vært mindre og mindre derfra – og de dryppene som fortsatt kommer, de lager ikke like mye bråk nå som det de gjorde for noen måneder siden. Der har man fordelen med at det er mange nye – de forstår ikke hva det dreier seg om – og de som har vært her gjennom elendigheta, er så lei at de skyr konflikten som pesten.

  Det som i alle fall er sikkert, det er at vi er sjeleglade for å ha deg her inne – du fungerer som en stabilisator, og der hvor konfliktene blomstrer opp, så dukker alltid Tor opp med en objektiv, velformulert og gjennomtenkt argumentasjon. Ok – kanskje ikke alle som i kampens hete er villig til å ta til seg det du sier, men sannheta er at det veldig ofte tyter mye luft ut av ballongen etter dine velvalgte ord. Så takk for det!🙂

  Når det gjelder kommenteringen så kunne jeg ikke være mer enig… Rett og slett fordi det er så voldsomn mange nye – og man ser etter de kjente bildene, de kjente nickene når man er inne… Man legger merke til en som er ny om vedkommende er inne og kommenterer på ens egen blogg, eller en blogg hvor en selv kommenterer. Man leser kommentaren, merker seg at «denne personen var morsom, reflektert, hyggelig i sitt svar» og så får man lyst til å klikke seg inn på vedkommendes innlegg neste gang…

  Et godt skrevet innlegg, Tor.
  Du burde kopiere det inn i en A-post til Sol… Som om det nytter… :-p

  Ha en flott søndag videre, Tor!🙂

 5. medi Says:

  Velskrevet og bra fra *den Velskrevet og bra fra *den kanten* som vanlig.
  Selv har *chatten* vært mitt forum, der skriver man og får svar i samme setting, her tar det litt lenger tid. Jeg vil gjøre mitt beste for å få til en hyggelig chatt.
  Vennlig hilsen medi.

 6. Ulva Says:

  Er uenig.. Men slettet det da jeg ikke vil ta del i denne diskusjonen… føler meg litt på sidelinjen her da jeg har vert her siden 2005 å ingen fra den tiden er her…. eller jeg har så mye jeg skulle ha sagt som blir hørt…

 7. Tante Sofie, utlogget Says:

  Kjære Jærskalden – det var en fin og nøktern oppsummering av SOL-bloggen slik jeg har sett den gjennom noen år.
  Du er ryggraden her inne, Tor.
  Klem fra Tante Sofie

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Leone:
  Joda, mulig det går Leone:
  Joda, mulig det går å si det så enkelt, men det forklarer lite for de som ikke har opplevd bloggens utvikling, og da kanskje ikke forstår helt hva de gamle snakker om.

  Ingen snakker vel om noe «elitesamfunn»? Synes den ble for drøy. Det er et mangfold som søkes vel, men med respekt for andre.

  Vel, det med kommentarer, det styrer nok ikke vi, men tror det er mye slik det funker, enveis i lengden går ikke dersom noen tror det, men selvsagt er det ikke ment som å være 100% likt frem og tilbake. Men det er forskjell på noe og ingenting, det er vel poenget..

  Aller er med på utviklingen, alle bidrar likeverdig. Og vi som er her, i sum er det vi som skaper utviklingen..

  …..

  retired:
  Akkurat det du sier er noe av hensikten min, det å prøve å si noe om historien her, for dere som ikke har opplevd den er det jo ikke mulig å forstå når dere ikke kjenner historien, det er noe vi som har vært her lenge må huske på, og omvendt..

  Tror alle setter pris på dine kommentarer, og det er noe av det jeg mener med at får man kommentarer så er det å svare noen ord tilbake på de en måte å vise en slags takknemlighet for at noe brukte tid på å lese og si noen ord tilbake..

  …..

  c-sam:
  Takk, men slike oppsummeringer blir lett subjektive, dessuten er det veldig komprimert og forenklet for at noe skal orke å lese. Hensikten er ikke å «henge» noen, men mer å søke toveis forståelse.

  Et bloggsamfunn er en dynamisk sak, men på samme tid kan det kanskje av og til behøves noen rundkjøringer og bremser dersom det blir for mye motorvei med stadig økende speed mot et eller annet?

  …..

  Trultus:
  Som sikkert flere har fått med seg, er jeg som deg og lite aktiv her nå i forhold til «normalen», vanligvis har jeg vel hatt dobbelt så mange innlegg pr måned som nå. Og årsakene er mye de samme.

  Problemet med den gamle konflikten er at de fleste gamle bloggerne er drittlei den for lenge siden, men noen få ser ut til å dyrke drypp derfra enda. Hva nå enn det gir de.

  Takker for omtalen av min person, dog forstår jeg at noen mener jeg er en slags «moralist», men de om det, jeg prøver bare å være rettferdig og korrekt, selv om jeg bare er et menneske jeg og. Men merker jeg er mektig lei det stadig barnevrøvlet fra endel, og gidder ikke bry meg så ofte lenger, jeg er jo her for å blogge, ikke for å «kjefte».

  Når det gjelder kommenteringen, det er ikke tvil om at den er viktig for mange, det å få tilbakemeldinger, men så bør enkelte kanskje huske på å a) vise at de setter pris på det ved å gi en liten takk tilbake, b) at andre og setter kanskje pris på å få kommentarer, ikke bare en selv. Jeg kommenterer mer «vilt», ikke alltid særlig bestemt, men leser litt her og der, gjerne litt hos gamle, litt hos nye osv. Men i det siste har jeg vært lite aktiv på alle felter her inne.

  Sol? Når fant de ut at de hadde en blogg de har ansvaret for? Hehe..

  Ha en fin søndag videre du og..

  …..

  medi:
  Takk, men det er mange som skriver bra her hvis de bare får blomstre. Chat blir jo mer direkte mellom personer, her får man kanskje bedre tid til å forme sine tanker og meninger enn på direkten. Men hyggelig der og sikkert..

  …..

  Ulva:
  Det er lov å være uenig Ulva, jeg tåler det, så for meg må du bare komme med det du måtte ønske å si. Jeg har kun lagt det frem sett igjennom mine øyne, andre har sikkert sin måte de har opplevd det på.

  …..

  Tante Sofie:
  Den blir som sagt subjektiv og kort, kun en slags meget komprimert utgave og noen vil sikkert savne endel elementer.
  Mange ryggrader her Tante Sofie, men takk for den gode meningen..
  Og klem tilbake..

  Tor

 9. Teia Says:

  Jeg er heller ikke gammel… Jeg er heller ikke gammel… Kansje ett halvår eldre enn Trultus.
  På bloggen vel og merke:)

  Men jeg var her før, under og etter feiden..
  Og det var ikke helt min greie,men jeg klarte å beholde roen og være
  normal mot alle det dreide seg om.. Uten og bifalle noe som helst.

  Når nå det er sagt så var det ett mye tettere samfunn på den tiden..
  Og det er det jeg savner.
  For selv om det var ett helvete på den tiden, så var det framdeles
  folk som la det til siden og fortsatte med sitt..

  Vi kjente hverandre, og selv om noen valgte og dra så kom enkelte tilbake, eller kombinerte bloggsteder. Helt problemfritt for meg.

  Det kom nye til, og det er alltid ett pluss, men jeg nekter og be om tilgivelse for at jeg ikke alltid leser eller kommenterer ting som er helt ukjent, eller uinteresant for meg.
  Akkurat som at jeg er fullstendig klar over at mange velger bla meg bort når de leser.

  Man må nesten finne ting som på ett eller annet vis appelerer til seg for at det skal være verdt og nevne.. Ta Lex feks.. Han er/var ny, men åååå som jeg digget og lese hans betraktninger.. Så det er jo ikke det som er qluet. Om man er ny eller ikke.

  Jeg holder meg til de jeg kjenner,.. Som er stabile og som jeg vet gir meg noe..
  Ny eller gammel.. Spiller ingen rolle, men som du sier så venter jeg til jeg ser om det er stabilt eller ikke før jeg engasjerer meg nevneværdig. Ingen er nye for alltid.

  Jeg er faktisk vedig enig med Trultus her..

  Godt innlegg Tor😉

 10. leone Says:

  Elitesamfunn. Med rspekt å melde, kan det virke på meg som om du ønsker at alle skal være av ett og samme mønster, eller kaliber om du vil. Var ikke noe angrep på innlegget ditt, kun min oppfatning.

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Teia:
  Du er vel inne på noe Teia:
  Du er vel inne på noe av kjernen, det med «tettheten». Kanskje er det fremtidens måte å blogge på at det bare blir invidualister som sender ut sine ord og forsvinner til nest gang uten å lese andre, for det er ikke «deres verden» men de «andre»? Ikke det, alle er jo invidualister på sin måte, men man lærer ihvertfall ikke noen andre å kjenne dersom man ikke leser deres meninger og tanker, og motsatt. Ingen lærer en selv å kjenne dersom ingen leser det en skriver.

  Jeg vet ikke, men føler at på ganske kort tid har det skjedd et eller annet, om det er fremtiden eller bare et blaff er umulig å vite nå. En av fordelene med denne lille bloggen er jo at her får man oversikt som leser, og mye større sjanse for den som skriver at noen leser. I de store bloggbyer forsvinner man jo når det spys ut kanskje flere nye innlegg pr sekund.

  Man rekker ikke å lese alle, ingen klarer det. Men ofte titter man kanskje innom nye for å se om man blir nysgjerrig. Dog blir det vel litt mer nå som om man kanskje først venter litt for å se om vedkommende blir og ikke bare var nok en døgnflue?

  …..

  leone:
  Mulig jeg ordlegger meg feil, men det du sier kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg søker det store mangfoldet, men krever respekt mellom menneskene.

  Å f.eks si som en sa en gang at jeg ikke utviste en annen respekt fordi jeg ikke godtok hans måte å være på når han sjikanerte en medblogger, blir feil forståelse av mangfold og respekt etter min forstand ihvertfall.

  Dette siste sagt uten at det har noe som helst relevans til deg. Bare et eksempel på misforståelser og ulikheter i tolkninger av mangfold.

  Tor

 12. m-l Says:

  Tja.. Bloggen har utvilsomt klikker, men det er lov, selvsagt. Damenes klikk/relasjon, og jeg vil ikke uten forbehold dele Teia sin oppfatning om nøytralitet i gitte tilfeller, det er å være ærlig på det.

  Jeg vet at jeg stiller «utenfor» og langt på sidelinjen, og jeg forventer ikke hverken støtte eller applaus, haha..

  En ny trend som er blitt bortimot alminnelig akseptert her inne (?!) er at folk kan bli psykiatrisk diagnostisert av enkelte bloggere, og jeg registrerer at det er få, om ingen (? ) som tar seg bryet eller engasjementet i det å komme med innsigelser i forhold til en slik uting. Noen tillater seg nemlig å diagnostisere menneskers følelser som en sykelig ting, noe som jeg anser som både utillatelig og utilbørlig. Hva gjør vel sånt med et bloggmiljø, og ikke minst med mennesket/menneskene i dette?! Det er respektløst og nedverdigende som skaper sterke stigma og antipatier i et bloggmiljø.

  Det er nemlig slik at alt har ikke en diagnose. Alminnelige følelser er ikke en sykdom. Reaksjoner er normalt, til og med i forskjellig styrke/affekt. Man skal gå ganske langt for å i det hele tatt bevege seg i nærheten av avvik som kan relatere en reaksjon til en psykiatrisk sykdom/lidelse. Men det er mulig at det er «populært» å briefe med medisinske terminologi, eller det å absolutt måtte gi en såkalt plausibel forklaring på det som evt. måtte ha hendt, selv om man ikke innehar en universitetsutdannelse i medisin. Noen praktiserer altså som kvakksalvere her inne, og jeg er faktisk ikke særlig imponert over deres utøvelse i denne gjerningen fordi det er ment å nedgradere og skape motforestillinger ift. enkeltmennesker.

  Alle mennesker er unike og bærer med seg sin lærdom og erfaringer i livet. Jeg velger å tro at alle gjør så godt de klarer på livets ulike arenaer.
  Trenger man alltid å si hele sannheten i et bloggforum? Trenger man å si «jeg gidder ikke å bli «kjent» med deg» – «jeg velger selv mine nære venner» – «jeg er ikke intressert i hva en liten fjortis mener/sier», osv. ? Man har mulighet til å formulere seg annerledes, og skape myke kanter i stedet for å pløye em sjel til smerte. Trenger man å såre ved å si «sanneten for enhver pris»? Mennesker ønsker ideèlt sett aksept for de menneskene man er. Ett godt ord, eller flere. Det er gjerne så lite som skal til for å bringe frem et smil i et ensomt hjerte og glede i øyne som smiler.

  Det er så lite som skal til, for at det vipper ene eller andre veien.

  Det er så lite som skal til..

 13. bamse1964 Says:

  Veldig bra!!!
  dette inlegget Veldig bra!!!
  dette inlegget trengte vi…
  Har selv vært her i 2 år snart, og det er spesiellt det siste året hvor det har vært en del «krangling» i perioder, som vi kunne vært foruten.
  Satser på bedre tider her inne….

 14. Anonym Says:

  Jamen, søte Tor. Det er jo
  Jamen, søte Tor. Det er jo umulig å si sannheten uten å lyve !

 15. trultemor- Says:

  jeg kom diltende inn på bloggen like etter deg, og egentlig pga deg;)
  Er rimelig enig i din fremstilling:)
  Det er ganske sånn jeg har opplevd livet på bloggen også.

 16. Jærskalden Tor Vidle Says:

  m-l:
  Nei du stiller slettes m-l:
  Nei du stiller slettes ikke «utenfor», du m-l, trultemor og jettegryta er i tillegg 3 fantastiske mennesker jeg setter uendelig stor pris på, dere har jeg kjent i ca 3 år. Samtidig har dere fulgt bloggens utvikling på hver deres måte, og med hvert deres ståsted like lenge som jeg har vært her. Så dere 3 lytter ihvertfall alltid jeg til.

  Klikker, et uttrykk jeg personlig bruker lite og ikke er så begeistret for. Men at det finnes mennesker som finner litt tettere bånd til endel her som de deler interesser, meninger osv med, er jo naturlig som ellers i RL. Nødvendigvis er nå vi mennesker skapt slik at noen finner vi oss mer på «linje» med enn andre.

  Men det er et vanskelig tema det å alltid opptre 100% nøytral og korrekt, tror parallellene til RL er store i tilnærmet like situasjoner(?). Og verden er nå en gang ikke perfekt. Tror og at endel situasjoner skaper store problemer, dilemmaer for enkelte, hvordan forholde seg osv. Situasjoner ingen egentlig vel ønsker å komme opp i.

  Ellers er jeg enig i alt du sier om det viktige poenget med følelser (som om det var en bombe), at de aller aller fleste situasjoner med følelser er kun naturlig og noe som ikke skal nedverdiges med å bli diagnosiert av mennesker som selv kanskje bare ikke evner å forstå. Vi er veldig ulike vi mennesker som helhet. Skal det settes en «diagnose» må det bli kun «naturlige normal følelser».

  Selv kan jeg vel innrømme at jeg ikke er særlig begeistret for hverken blogginnlegg eller kommentarer hvor man stadig terper på psykiske lidelser. Ser ikke hensikten rett og slett, ei heller (såvidt jeg vet) finnes det fagpersoner her som kunne ha uttalt seg med en viss pondus, selv om jeg ville nok funnet slikt og unødvendig på et arena som dette.

  Det var en periode tidligere da det bråket som verst her at jeg selv fikk allslags «diagnoser» (selvsagt verst mulig) av den personen som Sol stengte ut til slutt. Nå er jeg rimelig herdet og brydde meg ikke særlig omkring lavmålet vedkommende presterte, men ikke alle er det, langt derfra. Og andre kunne fått alvorlig problemer dersom de fikk servert slikt i det omfanget jeg fikk. Slik oppførsel skal det være null toleranse mot. I det siste har jeg fulgt lite med, normalt reagerer jeg på slike tendenser, men føler vel av og til at andre og kunne sagt i fra.

  Men poenget ditt er jeg helt enig i, man skal være ytterst forsiktig med å «merke» andre med «diagnoser» som kan antyde noe negativt og såre mer enn mange aner. Eller mer rett: Man skal aldri «diagnosere» andre slik.

  Samme går for det du sier om at man ikke behøver si den «absolutte sannheten» alltid, det er måter man kan si ting på som ikke er brutalt sårende for den som mottar ordene.

  Egentlig behøver jeg ikke si noe særlig, du sier i grunnen det samme jeg mener og kunne sagt nøyaktig likt. Når det er sagt så har mange påpekt det samme før omkring dine kommentarer, og verdsatt din store forståelse.

  Ja, lite som skal til, er så hjertens enig, så man bør være forsiktig noen ganger og kanskje veie ordene før de kommer. Men av og til føles det for meg som endel driver rene kampsporten her og da med å si mest mulig negativt om andre.

  (er litt dårlig formulert, jeg er «ordtrøtt» akkurat nå, ja faktisk mulig for meg og, utrolig nok, hehe)

  …..

  bamse:
  Takk, men andre har kanskje sine egne meninger som avviker fra mitt ståsted oppi dette, ingen er perfekte eller har det absolutte svaret omkring slike kompliserte forhold. Det handler om mennesker..
  Ja får håpe det bedrer seg..

  …..

  Anonym 17:34:
  Tja, den ga meg et tankekors. På en måte er det helt feil, skal man si sannheten, være ærlig, så lyver man ikke. På den annen side kan man kanskje lyve/omgå litt for å skape en sannhet som tilfører en annen person noe godt, dvs dersom man motsatt var ærlig kunne det gjerne såre. Noe slikt fra et trøtt hode?

  …..

  Trultemor:
  Hehe, men du, jeg husker det godt, syntes det var utrolig koselig at du og begynte å skrive her, og jettegryta og med sine flotte dikt. Kanskje det er sånn noenlunde grovt slik du og har opplevd det ja? Nyanser vil det alltid være når vi ser litt fra hvert vårt ståsted uansett..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: