Ferien i år? Jo… Langt, langt inne på vidda…?

Alarmnivå 5 nærmer seg: "Viruset har tilpasset seg menneskekroppen bedre. Overhengende fare for pandemi" sitat WHO. Høyeste nivå er 6 og da er helvete løs, full pandemi. Nivå 5 er nært forstående. Forstår folk det, det at man er så nær 6? Neppe..

I Mexico er det siste at ca 2.500 mennesker er mistenket for å være smittet av svineinfluensa. Og stadig tikkes det inn bekreftelser på smitte fra nye land. Leger hamstret Tamiflu til eget og families behov. EU vurderer å stoppe all flyging til og fra Mexico. Flere land fraråder folk å reise til Mexico. Alle apoteker i Norge er snart tomme for munnbind, Egypt slakter alle griser osv osv..

Alle myndighetsperson har selvsagt fått streng beskjed om å ikke si noe annet enn at folk må ikke bekymre seg og leve som før, noe annet ville jo kanskje sagt sannheten, noe folk ikke bør få vite da de kan jo bli engstelige.  Det hele har skjedd med rekordfart, og stadig føler en at myndighetene er på etterskudd og egentlig har dårlig oversikt. Hva skal man tro på?

Noen sammenligner med fugleinfluensaen. Men det mener jeg er helt feil, den smittet ikke til nær sagt alle verdensdeler. Ei heller med en utvikling i spredningstempo som svineinfluensaen. Ei heller kom det smittetilfeller daglig selv fra våre nære land her i Europa. Og ei heller ble noen nordmenn lagt i isolat med mistanke da det var snakk om fugleinfluensaen, men nå har det skjedd med svineinfluensaen som altså smitter mellom mennesker og.

Så dette er noe helt annet enn fugleinfluensaen. Totalt annet i utbredelse og omfang, og speeden smitten sprer seg med. Så glem den sammenligningen. Leste vel og at barn er det ikke medisin for(?). Så hva skal vi "vanlige" mennesker tro når ekspertene ikke vet hva de skal tro, men vet hva de skal si til oss: Ikke bekymre dere..

Det man kan si sikkert er at man kan like lett bli smittet av personer som er smittet av svineinfluensa som av folk som har vanlig influensa. Slik tolker ihvertfall jeg det. At Norges leger hamstrer Tamiflu til privat bruk burde vel og kanskje si litt, de burde vite litt mer enn oss om hva som foregår bak teppet? Man må heller ikke glemme at det før i historien faktisk har vært pandemier, epedemier som drepte millioner. Og da reiste ikke folk slik de gjør i dag i tusenvis hver dag mellom kontinenter og land.

Kun fremtiden vil gi svaret. Det kan bli en ballong som sprakk, det kan bli worst case med ca 13.000 døde i Norge, eller hva det nå var. Ingen vet. Men at folkene i WHO skjelver i buksene vet vi ihvertfall. Og det er lite gunstig når de er nervøsne. De skal jo liksom være de som skal ha størst global oversikt.

Det som for meg synes noen slapt er at man ikke ihverfall setter Mexico i karantene. Men selvsagt vil alltid de evige penger spille inn ved slike vurderinger og, alt har en kostnad, selv mennesker gjøres kaldt om til endel av et mattestykke, en grense man får "tåle" i døde og risk satt mot tapet av inntekter en karantene vil medføre. Dette er ting man nødig vil snakke om offentlig fra myndighetsnivåene.

En ting er sikkert, jeg skal ikke til Mexico. For selv om ikke jeg ble smittet, så gudene vet om noen andre av de 400 i jumbojeten jeg må ta er smittet. Og antagelig må jeg på dass på den lange flyturen, det må jo og den som eventuelt er smittet. Det er velkjent at luftanleggene i flyene kan spre smitte, for å ikke si dersom nabopassasjeren var smittet der man sitter som sild i boks. Men dette må man heller ikke for gud og pengenes skyld snakke høyt om, det er store økonomiske interesser på spill.

Så nei, ikke Mexico for meg, for alt hva jeg vet når sommeren kommer er det like skummelt i Spania, eller England, eller ja sågar en tur på Aker Brygge for en sommerpils. Så, hva? Jo, kanskje langt innpå ei vidde? Å nei du! Tror vel ikke jeg røper hvilken, vil da pokker ikke ha hele østlandet inn på samme vidda, da er jo hele hensikten borte. Makan, trodde du jeg var helt idiot?

6 kommentar to “Ferien i år? Jo… Langt, langt inne på vidda…?”

 1. bramaputra Says:

  slapp av Det er ikke mulig å gjøre noe med dette- la tingene gå sin gang og andre bli hysteriske
  jeg frykter ikke dette viruset i det heletatt,- driter i det for å si det rett ut.
  Reis på ferie i norge det er verdens vakreste land.

  nyt livet forøvrig,- om det er mulig

 2. Trultus Says:

  Det hadde nok ikke hatt noen Det hadde nok ikke hatt noen hensikt å sette Maxico i karantene nå. Det har gått for langt, smitten er allerede spredt til alle verdenshjørner allerede. Og var nok allerede spredt da de første tilfellene ble oppdaget også.

  Det er vel bare å la elendigheten gå sin gang, og håpe på at det ikke blir så ille som det fryktes. Jeg bøtter innpå med D-vitaminer, og har ikke engang snufset i vinter, langt mindre produsert en host. Håper på at vitaminene er med på å hjelpe både jentungen og meg å unngå galskapen.

  Sommerferien? Den tar jeg stilling til når den tid kommer! Heldigvis har vi ikke lagt store planer enda. Tenkte egentlig bare å ta bilen og kjøre over grensa. Meeen – vi får se!

  Ha en fin kveld, da Tor.🙂

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja bramaputra, jeg selv tar Tja bramaputra, jeg selv tar det rimelig rolig, og blir aldri hysterisk. Men føler de myndigheter som skal og kan ta absolutte beslutninger somler og er lite konsekvente. Som nevnt er dette mye mye mer nært og alvorlig enn fugleinfluensaen var. Det er tross alt en sak det ikke finnes vaksine mot enda. Og det tar lang tid å utvikle en slik vaksine, men ok man kan jo kanskje si «slapp av her i Norge» vi på gulltoppen har jo sikret oss førsteretten til vaksine, men hva med de milliarder av fattige som ikke har en slik mulighet?

  I slike tilfeller som dette så kreves det at de rette mennesker tar de rette beslutninger, selv om de risikerer å få kjeft senere pga noen tapte noen penger. Penger kan erstattes, men ikke liv..

  Og etter at jeg skrev dette innlegget er nivået nå hevet til 5, et i fra et globalt mareritt :
  http://www.dagbladet.no/2009/04/29/nyheter/svineinfluensa/innenriks/utenriks/helse/5985527/

  .

  Er ikke enig Trultus, dersom man handler straks, eller så raskt som praktisk mulig vil det enda kunne begrense spredningen. Det er tross alt der hovedkildene til smitten ligger og produserer nye tilfeller som spres. Og selvsagt må man gå videre og ta for seg de menneskene som nylig har vært i Mexico. Alt er mulig slik sett, selv om det kan bli litt ubehagelig for noen en liten stund.

  Selvsagt håper jeg jo at jeg tar skammelig feil, det er det jo en sjanse for, men, man kan ikke bare gamble, ihvertfall ikke de som kan gjøre noe, og har myndighet til det, og ansvar ikke minst.

  Jada, jeg har selvsagt satt det litt på spissen med dette med feriemomentet, men hvem vet til slutt? Ingen vet noe om hvordan dette er i Juli f.eks. Synes det spres uhyggelig kjapt rundt til mange land, selv om antallet ikke enda er så mange, ja bortsett fra Mexico da..

  Ha en fin kveld du og..

  Tor

 4. bamse1964 Says:

  Bare husteri hele greia. Bare husteri hele greia. oppblåst av media….
  Blir nok ikke så ille som de vil ha det til..

 5. -trultemor Says:

  Ulv Ulv – har det blitt ropt mange ganger og så kom ulven.

  Er ingen som vet enda om dette er «lite å bry seg om»(her hos oss), eller om det faktisk er en fare.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det er det vel ingen som pr. Det er det vel ingen som pr. i dag vet bamse, som vel du trultemor og sier.

  Vi får håpe det beste, men kan ikke gjøre så mye enda utover å håpe..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: