Bilsertifikat, ingen menneskerett..

Hovedoppslaget akkurat nå på Sol er om to jenter som strøk på oppkjøringen til sertifikatet. Vanligvis er ikke "nyheter" noe jeg skriver om særlig ofte, men disse sakene er litt interessante.

Her bruker man bevisst media til å presse på for en omgjørelse for å få "lov til å kjøre bil" når sensor vel har sagt at disse 2 ikke er modne nok enda (mitt uttrykk). Om sensors subjektive vurdering er korrekt blir umulig å vite, man må bare stole på at vedkommende har gjort det rette ved å nekte og slippe umodne sjåfører ut i trafikken på egenhånd.

Begge er i grunnen strøket på punktet om "å kjøre for sakte". I det ene avslaget på klagen står det noe viktig: "Det er riktig som du skriver i klagen at farten skal avpasses etter sted, føre sikt og trafikkforhold, men det er ikke det samme som om det bare kjøres sakte kjører man forsvarlig og sikkert."

Teksten i kursiv er poenget. Alfor mange kjører for sakte og skaper trafikkfarlige situasjoner og hindrer dessuten flyten i trafikken. Årsakene til at mange kjører for sent er ofte usikkerhet og for liten erfaring og evne til å bedømme situasjonen. For mange vil dette bedre seg med bedre erfaring, for andre aldri, noen skulle aldri hatt sertifikat, slik er det bare.

Dette handler ikke bare om å kjøre "for sakte", men ofte er slike sjåfører også dårlige til å reagere raskt nok og riktig i kritiske situasjoner. De er kort sagt ikke nok "i ett med bilen" enda, mange er redd bilen. Nervøse. Men det er jo mennesket som skal være sjefen, ikke bilen. Er man redd bilen, ja da har man ikke noe å gjøre bak rattet.

Det sies at før var gjennomsnittsjåføren ved oppkjøring til sertifikatet mye bedre og hadde større selvsikkerhet enn dagens unge sjåfører. Mulig det er rett, for ofte hadde gårsdagens unge gjerne allerede lang fartstid på veien med først moped, så motorsykkel, og overgang til bil var bare et bytte til 4 hjul i stedenfor 2. Trafikkmestringen og lesingen av trafikken lå der som grunnlag allerede.

Jeg selv husker det godt, hadde bare kun 1 time kjøring med sjåførlærer før jeg kjørte opp og bestod med glans. Selvsagt hadde jeg kjørt bil før den tiden på ymse lovlig og ulovlig måte, men kan ikke huske at noen av mine venner som allerede var drevne i trafikken på 2 hjul strøk til billappen. Det handler om evner i trafikken kort sagt. Å mestre og forstå, reagere kjapt om nødvendig. Og å være sjef og stole på egne evner.

I dag kommer mange unge ut i trafikken for første gang når de skal ta sertifikatet for bil. Det nærmeste de har vært trafikken tidligere er på en buss, eller som gående. Å lese trafikken, og å bli "herre og mester" over kjøretøyet tar tid. Man blir ikke det på samme måte som før ved å cruise noen timer rundt med en sjåførlærer.

Mulig at opplæringen bør forandres litt. F.eks bør man kanskje vurdere å la de ferske få leke seg x antall time på en lukket bane. La de få lære seg å mestre bilen, og vite dens og egne begrensninger og ikke minst evner. La de få føle at dette mestrer de, at de er sjefen og ikke bilen. Og ikke minst at bilen kan gjøre og klare det utrolige bare de selv lar den få lov.

Etter å ha lært seg å mestre bilen 100%, da først er det tid for å lære trafikkbildet, å mestre og lese trafikken, kunne reagere. Men sliter de med angst også for selve bilen i tillegg, ja da blir det ofte nervøsne sjåfører som safer mer enn nødvendig og egentlig er hindere i trafikken, og kanskje en fare.

http://www.rb.no/lokale_nyheter/article4279808.ece

http://www.rb.no/lokale_nyheter/article4294057.ece

13 kommentar to “Bilsertifikat, ingen menneskerett..”

 1. Tante Sofie, nesten aldri pålogget! Says:

  Jeg synes det er bra – at bilsakkyndige er restriktive med førerkortet. Trafikken er stadig økende, alt skal gå enda fortere enn før, og det er masse nye regler å forholde seg til. Noen nye sjåfører er verdensmestre i egne øyne, og andre føler seg utrygge, jeg vet ikke hvem som er farligst i trafikken, jeg.
  Jeg har flyttet til sentrum av en by, og siden jeg da har alt jeg trenger i gåavstand fra heimen, ble bilen stående mye ubrukt. Jeg merket at jeg ble mer og mer usikker når jeg skulle ut og kjøre,tok konsekvensene av det og ga bort bilen til mine to barnebarn. De solgte den, og nå har den yngste finansieringen av sitt førerkort i boks, og den eldste har penger til drift og reparasjoner på sin bil. Dermed synes jeg at jeg har slått noen fluer i en smekk! Dessuten er det aldri nei i deres munn hvis jeg skulle trenge skyss en gang i mellom🙂
  Hilsen Tante Sofie

 2. leone Says:

  jeg synes… …at begge disse sensoravgjørlsene var teite. Begge elevene forsøkte å vise sensor at de hadde lært å ta hensyn. Da synes jeg sensor skulle vært ydmyk overfor det, og kanskje bare gitt dem en bemerkning.

  Jeg kjørte opp på tung MC på is og snøføre. Sensor bemerket at han syntes jeg kjørte litt for fort på det vanskelige føret, men jeg fikk da sertifikatet for det, fordi jeg hadde skåret topp-poeng på alle kjøregårdsøvelsene. Da jeg tok bil-lappen ett par år senere, hadde sensor intet å bemerke. Nå har jeg hatt MC-lappen i 37 år. Har hatt et par småvelt, men kjører fortsatt sykkel. Har kræsjet med bil to ganger. Ved begge tilfellene kjørte jeg i grøfta på glatt vegbane. Første gang var selvforskyldt.

 3. Dustaa. Says:

  Heheheee,,,ikke bra å Heheheee,,,ikke bra å kræsje gitt….Om du går for sakte, kjører for sakte, løper for sakte,osv…Man skal ikke hindre trafikken da..:)

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja ikke godt å si Tante Tja ikke godt å si Tante Sofie hva som er verst av de to gruppene du nevner, begge er ytterpunkter. Men jeg påstår at en god sjåfør kjenner bilens evner, og ihvertfall ikke er redd den for da er det bilen som styrer, bestemmer. Og er man utrygg i trafikken kan det bety og at man ikke evner å lese trafikkbildet. Man må beherske begge deler med best mulig kontroll og en viss porsjon selvsikkerhet. Redde og nervøsne sjåfører er en fare da de ikke har kontroll og oversikt. Og dette er og noe sensor må vurdere.
  …………

  Vel leone det kommer an på hva du vektlegger, de to unges vurdering eller en utdannet sensor, jeg velger den siste, dvs at det nok er en total vurdering som er gjort. Det er og et stykke psykologi i det å vurdere andres evner på dette området. En sensor bør ikke slippe noen ut i trafikken dersom det er en viss usikkerhet om evnene.

  Jeg har tatt selv tatt sertifikat 3 ganger, først mc, så personbil deretter vogntog/buss med henger, dvs alt som er mulig å kjøre på norske veier blir da resultatet. Av de gruppene som kjørte opp på likt strøk de som var tydelig nervøsne, nølende. Noe som jeg mener er rett. Det er jo årsaker til at de har en slik adferd. Man må kjenne sitt «redskap» og sine evner.

  Jeg har enda til gode å kræsje selv, har sittet på med andre når de har kræsja dog. Og jeg har kjørt mye, både villmann i ungdomstiden og mange rare kjøretøyer, ja til og med biler som plutselig mista bremsene eller annet, ja en mistet hjulet og i 80, men hver gang har jeg loset doningene trygt til stopp. Uten tro på egne evner og erfaring ville det ikke gått. Mitt motto er alltid: «Fast and safe», hehe..
  ……………….

  Nei å hindre trafikken skaper ofte farlige situasjoner Dustaa, noe myndighetene er blitt mer og mer klar over, og da særlig de som kjører for sakte og kanskje irriterer noen i køen bak til å ta dumdristige forbikjøringer. Det har vært snakk om å foreta «omvendt» radarkontroll, dvs ta å bøtlegge «sniglene», men jeg mener de heller burde fått et kurs i det å beherske bilen, og å få tro på seg selv.

  Tor

 5. leone Says:

  Jeg tror… ..ikke det finnes en eneste elev som ikke er nervøs ved oppkjøring. Du er vel ett av de få unntakene…

  Jeg har også førerkort på buss og vogntog og må medgi at jeg også har vært ute for mange halsbrekkende og livsfarlige situasjoner. Har også vært ute for en dødsulykke. Det å ha ansvar for å føre minibuss full av skoleelever, var mitt verste mareritt. Ikke det at jeg var redd og nærvøs, men man blir automatisk litt ekstra forsiktig da, og det er nok også en forpliktende oppgave man har som sjåfør. Den samme fløelse hadde jeg da jeg kjørte fullastet vogntog i sterkt traffikerte områder. Da sitter det også noe i bakhue om å være ekstra forsiktig, ikke først og fremst for å berge seg selv, man har også et kolossalt ansvar for øvrige trafikanter. Så desverreTor, her er jeg nok ikke enig i resonnementet ditt.

  Jeg tror de sensorene (eller om det var en og samme) som du skriver om i artikkelen, er av en slik type som hadde strøket elevene uansett hva den totale vurdering måtte være. Det vil si: Om den ene hadde kjørt fortere, eller den andre hade foretatt en forbikjøring. Sensorer er ikke overmennesker, og kan ha dårlige dager de også. Jeg kjenner ett par av dem personlig.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det tas jo hensyn til Det tas jo hensyn til «normale» eksamensnerver leone. Det jeg snakker om, vet jeg flere kjøreskoler er inn på samme tanken om, men pga myndighetene ikke pålegger de dette vil det da bli slik at ingen vil starte på egenhånd da dette vil ha en ekstra kostnad og dermed blir man ikke konkurransedyktig i pris lenger.

  Det blir som den pålagte glattkjøringen, den er obligatorisk, men ingen startet med dette før de ble pålagt det av myndighetene, og selv om de nær sagt alle mente at det var nødvendig. Så jeg tror i fremtiden vil det og bli obligatorisk at man må ha x antall timer på lukket bane hvor man kan leke og lære seg bilen å kjenne skikkelig, og dermed og bygge nødvendig selvtillit.

  Vel det finnes gode og dårlige sensorer, det er vel som resten av samfunnet. Men man bør snakke generelt her, jeg har lest om mange lignende saker før og. Og det er ikke rett å bruke media til å øve press på å få omgjort et slikt forhold. Men i dag bruker jo folk media til mye for å få «viljen» sin, og omvendt..

  Tor

 7. leone Says:

  Media… …er et flott «verktøy» for å belyse hva som skjer rundt omkring. Og jeg synes at elevene også gjorde det i sin fulle rett i denne sammenheng. Lillestrøm er viden kjent for å ha noen gretne sensorer. De spiser sitron og svelger ned med eddik.

  Etter at jeg skrev min kommentar her, var jeg inne og leste kommentarene på nyhetsinnlegget. Der var det også mange erfarne sjåfører som har samme mening som meg.

  Hva tror du hadde skjedd om det kom en trailer i møte i f.eks 60 km/t? (Det kunne vært en galning i 80 km/t også for den saks skyld, som kom på tværa over i feil kjørebane.) Han hadde hatt 200 meter stopplengde på denne glatta, og med den møtende bilen som hadde 40 km/t kan man jo bare forestille seg utfallet. Sikten på veien var knapt 100 meter.

  Du er jo en regnemester Tor, så her er det bare å begynne og konsekvensberegne. Det er greit at du er en villmann, men at du er en galning, det ville jeg aldri ha tatt deg for å være…

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tror vi sier det bare slik Tror vi sier det bare slik at vi er litt uenige leone, da jeg leste de artiklene i dag kom jeg på at jeg har lest lignende flere ganger før, og kan ikke huske annet enn at det var spredt rundt og ikke bare fra Lillestrøm.

  Som jeg sa så har jeg i mitt lange liv enda tilgode å kræsje, og jeg har kjørt mye og mangt, så «galning» i trafikken er jeg nok ikke.. Vi er bare uenige rett og slett..

  Trøsten for de det gjelder er jo at de kan prøve på nytt, så de får nok sertifikatet til slutt, men de uerfarne i trafikken, dvs de unge her, bør ikke så enkelt opphøyes til erfarne og dommere over sensorene erfaring og utdanning slik media fremstiller sakene.

  Tor

 9. leone Says:

  OK… …signor perfetto….

 10. leone Says:

  Nå provoserer du! Jeg tror ikke noe på at det finnes noe menneske som er så perfekt som deg! Du MÅ ha feilet på ett eller annet tidspunkt du også! Hva i svarte heller…!

 11. leone Says:

  … …

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Selvsagt feiler jeg og Selvsagt feiler jeg og leone, ingen er perfekte.

  Og takk og pris for det…

  Tor

 13. leone Says:

  Puhh… Godt å høre… Jeg begynte å lure litt på deg jeg nå…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: