Kunst, det handler om å se..

Kunstbegrepet er omfattende, nesten altdekkende. Det finnes stort sett ikke noe som på forskjellige måter ikke kan kalles kunst. Kunst er både definerbart og udefinerbart, nær metaforisk ved visse anledninger.

Og subjektivismen sammen med våre unike hjerner gir oss ikke uvanlig  vår helt egen personlige oppfatning av et kunstverk. En oppfatning vi kanskje deler et hovedtrekk med andre, men ikke alle detaljene. Og dermed dannes en unik personlig oppfatning som vi er helt alene om.

Selv mener jeg at naturen er den altoverskyggene mester, den kunstneren ingen kan plagiere, alle "forsøk" blir lett avslørt og flaue satt ved siden av originalens utrolige utstråling – toppen av perfeksjonismens alter.

Jeg kan ta et eksempel i et mer eller mindre helt tilfeldig bilde jeg har tatt, for mange sier det ikke mer enn det viser med raskt blikk. Ubeskjært er det heller ikke noe mesterverk av et bilde rent fototeknisk. F.eks er himmelen for "liten". Men, det er et mesterverk som vises. En bit av en total. En bit av naturen – å fange hele verden i detalj på et bilde er umulig.

.

Synd det ikke kan vises i større format, selve bildet har en original jpg størrelse på 7,8 mb og kan skrives ut som en veggposter og fremdeles være sylskarpt, men da med millioner av detaljer. De fleste ville bare bladd kjapt forbi dette bildet. Men stopp litt og begynn å se, studer detaljene. Det første du ser er den gode harmonien i fargene – det er et rolig, fredelig inntrykk, la det synke inn..

.

Til venstre nede på oversiktsbildet er toppen av en gjerdestolpe, den er riktignok formet og plassert av mennesker, men den er et naturprodukt, og naturen har farget den i vær og vind. Jeg synes den er fantastisk. Studer de perfekte fargene og harmonien, livet, formen, mosen – ja og se: I hullet i midten spirer et lite tre. Og legg merke til at alle fargene du ser på dette utsnittet passer perfekt til hverandre, noe jeg ber deg legge merke til i de andre eksemplene og..

.

Dette er en del av treet midt på. Det er ikke bare et tre, men et kunstverk alene. Se på mosen hvor vakker den er, og den ligger akkurat perfekt, se på livet i barken, se på greinene – og ikke glem fargene. Jeg kunne zoomet inn og inn, det ville bare blitt bedre og bedre når detaljene kommer frem..

.

Her en av steinene, en hel verden i seg selv, her er nakne fjell, daler, stup, åser, variasjoner i grønt osv osv. Ser man etter finner man stadig mer og mer. Den har kanskje lagt der siden istiden – hvilt der, og den er født langt, langt borte for lenge, lenge siden – den har "opplevd" mye. Og husk: ikke to natursteiner er 100% like.

.

Her er en annen stein, den helt nederst til høyre. Den er nesten helt dekket av mose og gress, men enda stikker det frem litt av selve steinen. Den virker edel, gammel og ærbødig, men perfekt er den..

.

Her er et eksempel på et "bilde i et bilde", det kunne stått alene, men er et ustnitt fra midten. Her kunne jeg fortsatt å zoome inn i detaljene, f.eks er det en bekk til høyre, en liten bro, et steingjerde, trær med utrolige farger, ei myr, en eng ja – pluss alt det andre jeg ser, men kanskje ikke du, ikke enda ihvertfall?

Slik kunne jeg delt opp bildet i nesten uante mengder av detaljer man kun ellers ville sett dersom man virkelig ga seg tid til å se. Alt her er kunst, perfekt kunst – men det handler om å se kunsten, forstå..

7 kommentar to “Kunst, det handler om å se..”

 1. virre501 Says:

  virre501….det er MYE om en virre501….det er MYE om en kan beskue i nærområdet bare:))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja virre, men man må Ja virre, men man må virkelig se – ikke bare «se».. Tid er viktig, men når man først har forstått, ser man det raskere nesten gang..

  Tor

 3. mariee53 Says:

  Vi er vissst like i sånne ting vi jeg ser og masse vakkert i små deltaljer, og jeg ser øyne og hår og armer og neser i gamle stener eller trestubber osv, hele naturen er jo et stort kunstverk.Hilsen Mariee53

 4. Lady1968 Says:

  Hmm… Kom ikke å fortelle meg at naturen, menneskene og universet kom til ved et Big Bang!
  Nydelig Tor, som alltid!

  Lady ;-)))

 5. Mettitta Says:

  Joda Naturen er vakker den.
  Kunst for meg er når noe får meg til å føle noe.
  Et natur bilde kan gjerne få meg til å få en melankolsk stemning, det kan få meg glad, få meg til å drømme meg bort, kjenne kulden eller varmen,
  lukte blomstene, kjenne redselen.
  Det er bare om å gjøre at kunstneren fanger riktig motiv og stemning.
  Abstrakte bilder kan også få meg til å føle det samme. Samtidig kan både et naturbilde og et abstrakt bilde kjede meg.
  De må bare fange riktig følelse på et lerret.
  Tenk å ha evnen til å få folk til å føle noe, kun etter et blikk.
  De må også få lyst til å se, til å fantasere, til å føle.
  Det er ganske fantastisk.

  Mvh
  Mettitta

 6. bamse1964 Says:

  Vi har en vakker natur her i Vi har en vakker natur her i landet.
  Jeg tar selv med kameraet når jeg er ute i skauen……

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk for kommentarene alle, Takk for kommentarene alle, virker som om flere ser det fantastiske kunstverket naturen egentlig er, hver bit er et eget kunstverk. Men det gjelder altså å se det på «rette» måten..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: