Påskeegg?

Ei kråke tror den er hane og vekker skalden. Et blikk på klokka og den grå wannabehanen bannes over til neste bygd. Trøstende solstråler smyger seg inn mellom gardiner. Drøyer litt i tankerotet før føttene forlater den myke varme dyna, gardinene parkeres sidesvis og den blå vakre dagen strømmer inn. Ikke en eneste sky pynter det blå lerret, kun noen måker langt der oppe.

Venter på kaffen og eggene, kikker ut på verden mens det putrer i gryte og kaffelars. Klokka såvidt over syv på en søndagsmorgen, gule påskeliljer roper om kapp med den gule sola om oppmerksomheten. Gult er kult sies det av de kule. Gult, en markeringsfarge skapt av natur og sollys, en synbar metafor. Vi prentes inn som små, det heter det, det er den fargen, det er ikke normalt, det er normalt, det er din, det er min, det er dumt, det er smart, det er sunt, det er usunt, det er inn, det er ut, det er kult, det er harry – osv osv. Som en pc man programmerer, nesten.

Påske – tja, påskeeggene var mer uskyldige og betydningsfulle når man var liten, nå vet en at det bare er en slags bløff, samme eggene som i går, eller i morgen. Plutselig er det å koke hverdagsegg noe opphøyd fordi kalenderen sier noe. Lurer på om Jesus malte eggene sine? Livet – mange ganger en kamp om å bløffe seg selv til å tro på noe man egentlig ikke tror på. Men kanskje er slags tvang for å tro på noe? Et håp – noe å strekke seg mot, noe å smile for, så slipper man kanskje å gråte en innvendig skvett i et mørkt hjørne i dag og.

Går morgentur langs en vei. En parallell sykkelvei uten sykler, de er jo der bilene er. Ikke mange ute, en dame her og der med de uendelige bikkjene som må luftes og få skvette her og der. Undrer meg stadig på hva det er med disse kjøterne som kvinner tydeligvis ser noe særs i. En gubbe som meg selv kikker på en tue snøklokker, han smiler koselig tilbake når han hører mine skritt i grusen. Ute av syne, håper jeg, og sprinter av gårde som et barn og hopper over en passe busk ved siden av stien, jøss, not bad.

Biler stresser forbi, biler med moderne likkister på taket fulle av tusenlapper omgjort til ski i siste farge. Inni sitter en innbitt pappa, og mamma, etpar unger bak glaner tomt ut før blikkene igjen ser på dvdskjermen i nakkestøtten. De har de travelt, må nå lengst mulig frem i bilkøen mot vinteren de forbanner og er lei – etterpå er det i flokk og følge i nye køer opp og ned en urbanisert fjelltopp med stressende stålstoler som frakter mennesker opp, mennesker som bare kan renne nedover. Så er det hjem igjen i nye køer. Men jess! Vi har da vært moderne og inn i dag og! Fått vist frem utstyr, racersolbriller og kan skryte av påskefarge i ansiktet. Viva la Stress, det er inn å stresse! Alle må jo det? En jævla bløff din dust..

Vel, de om det. I’m not inn, så hva med det? Rundt en sving, en hage og en tulipan. En enslig tulipan i en krukke på en terrasse. Den er årets først, har nok tjent på å få bo i solveggen. En gammel dame roter i et bed med samme iver som en kjøter graver i et annet bed. På en stolpe sitter en sildemåke. Stopper under måkefanten, den kikker ned. Som om den vil si noe til vesenet der nede. En trekk fra horisonten lar en svak havduft sige inn. På en haug speider jeg mot en annen horisont, den mot øst, der Høgjærens vidder strekker seg utover. Der venter prikkete skjønnheter i bortgjemte vann og bekker, kanskje huldra og.

Hjemme igjen. Skriver ord mens blikket vandrer mellom skjerm og vinduene mot verden. Kaffekrus tømmes i jevn takt. Undrer meg over livets mangfold – og jaget som herjer over landet. Hvorfor er det blitt slik? Livet er snart et fastlagt program, et program laget av – ja hva? Samfunnet? Men vi er jo samfunnet, vi mennesker. Avvik fra det fastlagte programmet blir stadig mindre akseptert. Og med det aksepten for forskjellene mellom oss mennesker. Likeverdet basert på ulikhetene. Et ekstra påskeegg skrelles og svelges helt, smaken er som i går, og i morgen. Men ikke da man var liten, måtte det siste bli slik alltid, selv om det og kanskje blir ut før eller siden..

4 kommentar to “Påskeegg?”

 1. trultemor- Says:

  takk for turen en herlig søndagsmorgensvandring:)

  Her er det vått gråvær idag
  Kra kra kraaaaa, sier den grå som flyr forbi
  Ferja tøffer ute på fjorden.

  Nå skal jeg hoppe i regnklærne og rusle ut for å lukke glassbiter. Villsauene skal snart flytte beite.

  Ha en fortsatt god søndag:)

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk trultemor, her har Takk trultemor, her har vært nydelig hele dagen, men har skya til litt i kveldingen nå. Ja du har jo nydelig utsikt over fjorden, misunner deg den.

  Håper du fikk en fin dag..

  Tor

 3. May-Britt Says:

  =) [img]http://i113.piczo.com/view/2/v/s/8/l/5/i/w/0/y/e/x/img/i200884744_79868_3.gif[/img]

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  God påske til deg og God påske til deg og May-Britt, er riktig søtt bilde, takk skal du ha, hehe

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: