Etter Jærkaffen..

Det ble sent, leker meg litt i natten, eier veien. Tåkete Jærsletter tunge av fuktighet, veilys som sliter med å nå bakken før tåka har spist det opp. Dammete hjulspor lager sprut bak som fra en middels speedbåt. En måke uten refleks dukker opp fra intet, den blir en slalomstang – og slapp å bli liggende i veigrøfta til beskuelse i 3 måneder. En kilometer lenger fremme er en annen, men døde måker flyr ikke – og den passeres mellom hjulene. En kjerre freser forbi og skvetter vann uten forakt på min kjerre. Lange sletter, rattet kunne en kjort fast og slappet av litt.

Å samle vel tretti Jærbønder i et bedehus med gulnete furuvegger fra bestefars tid er ikke noe som skjer hvert år. Og lukta, en blanding av hevd og bedehus. Hvorfor bedehus alltid lukter bedehus har jeg undret på mange ganger, mulig det er salmebøkene? Bønder, vel de lukter alltid bønder, på en måte eller to. Hadde jeg ikke visst at halvdelen av de allerede kjente til min soliditet fra andre lignende prosjekter ville jeg neppe giddet en nye kamp.

Å beskue en slik forsamling fra bedehusmannens nivå er ikke alle forundt, særlig ikke dersom man er superhedning som meg. Her finnes det meste, fra runde kuleansikter med røde kinn til inntørkete innhule gamlinger som nekter å la sønnen enda bestemme alt. Noen ser med undring på meg, andre nesten som om de helst vil vri halsen om på gnomen der oppe. Men, skinnet bedrar ofte, som regel finnes brøleapene blant de som smiler til de andre. De skal jo korsfeste viktigperen på podiet, de er bygdas mest munnrappe, mer rett: Storkjefta.

Etter etpar kopper bondekaffe og ditto bondevafler med bondesmør og bondesyltetøy fra Mega, servert av en fjong og tatlesyk bondekone, dunker jeg i den slitne furuflaten og reiser meg opp, på tide å starte – og begynne kampen.

Mens de som er snakkesalige får si sine sterke, men ikke alltid særlig gunstige meninger etter at jeg har forklart prosjektets helhet og fordelene både nå og på sikt, for neste generasjon, studerer jeg forsamlingen. Her er som alltid flere leire, noen er uvenner med den og de, andre med de og den. Og venner med den her, og de to der borte. Et litt historisk skue, det er nemlig tradisjoner som arves fra generasjon til generasjon. Mange feider blir man aldri ferdige med, de arves videre, selv om det kun var en stein som falt ned på feil side av steinggjerdet på tipp-topp oldefars tid. Det er mange skjulte sider bak steingardene på Jæren.

Etterpå, dvs etter diverse forsøk på å kristne mine kunnskaper og prosjektet, noe som er standard og selvsagt på slike møter, blir det til slutt enighet om at jeg drar det lengste strået, noe som og er selvsagt, det tar bare den vanlige porsjonen tid, og tolmodighet, og en passe dose ufine ord som serveres mot podiet på både rolig måte, og mer som Dagros med melkesprengte jur. Jeg liker bønder for det de er, jordnære, selv om noen kanskje er litt vel nære jordet av og til. Og de liker meg og, ihvertfall etterpå når vi er ferdige med å kaste ord på hverandre. Da er det bare fryd og vafler med sterk kaffe og mye skryt, og da helst av seg selv.

På vei hjem i mørket lurer jeg på hvorfor jeg gadd dette prosjektet og, et som jeg hele tiden sa nei til på diverse måter. Grynker er det ihvertfall ikke som snudde neiet. Men ikke alltid forstår jeg meg selv, mulig det er det beste noen ganger.

Og det ble enda senere nå – men å si bare «sov!» når en har tømt ned etpar liter Jærkaffe frem til nær midnatt, se det er ikke særlig enkelt. Selv ikke for en herda skald..

2 kommentar to “Etter Jærkaffen..”

 1. tante BØ Says:

  Takk for at du «tok meg med» Takk for at du «tok meg med» på bedehuset : ))
  Jeg synes jeg ser forsamlinga. Kansje litt vel mye Bustenskjold over dem i min fantasi. Hihi
  Men Tor …. du kjører som en villmann : ))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Joda, mange markante Joda, mange markante karakterer å beskue når en slik gjeng er samlet tante BØ. De snakker ofte uten omsvøp, og det er like greit synes jeg. Så vet man hva de mener.

  Neida, jeg kjører alltid fast and safe, hehe..

  Ha en fin dag..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: