En typisk Jærmorgen..

En kråke sliter og drar i en pinne, den bygger reir i et stort grantre. Jeg må le av fjærkreet som tydeligvis er en stabukk. På samme tid burde stabukken forstå at den skulle tatt med motorsaga siden pinnen enda er fast i sin mamma, en prydisk busk jeg ikke husker navnet på lenger. Det skal ikke så mye til for å få en halvgammel morgentrøtt skald med håret bustende ut i alle retninger og skjeggstubber til å le. Og i mens den grå stabukken der ute sliter i pinnen, fyller den blonde stabukken her opp kaffekrus nr. 3.

En måke seiler høyt opp på stive morgenvinger, over den mot himmelblå – en metallfugl på vei med alvorlige menn og kvinner i dresser og siste utgaver av allverdens dingser. Morgenflyene er på vei. Litt underlig å tenke på at den lille sølvfuglen der oppe inneholder etpar hundre sjeler på vei til noe important. Retningen tyder på Oslo. Fred være med de.

Husker selv tilbake til diverse morgenfly med slips og annet grusomt seriøst tilbehør mens man leste igjennom leksa man burde kunne og en søt, men tydelig trøtt flyvertinne spurte om en ville ha mer kaffe. Noe hun burde vite var selvsagt.

Minimalismens kveldstimer er slagen, nå er det «shabby chic» som er den nye trenden dersom man føler at man må være inn, og ikke ut. Slitt franskinspirert landromantisk skal det nå være. Moter og trender finnes stadig opp på nytt med nye trendy navn som kan forsvare astronomiske priser på selv en ordinær suppetallerken som tante Beate har 2 dusin av og som hun betalte hele kr 2,85 for da hun var ung.

Forretningstalenter har verden aldri manglet. Så alle som enda har en vegg urørt furu av f.eks pernillepanel, eller møllerstue, bør absolutt ikke male den, la den være urørt. Om noen få strakser kan den selges i småbiter til ca kr. 3000 per lengdemeter dersom man lar den beholde sin brune falmete farge.

Noen ganger myser jeg i avisens kultursider, før utgjorde kultur ca en tredjedels side på lørdagen, nå er det 5-6 hele sider hver morgen, selv kultur er blitt inn nå. Hva dagens kulturbegrep så inneholder, er noe annet – å klistre «kultur» lapp på noe er i dag legetimt å gjøre etter fritt valg. Og er det bedømt som kultur, ja da er det selvsagt sturent å dyrke. Kultur er nå snart et samlebegrep uten grenser, men viktigst er at det er trendy og inn, noe som fenger særlig de unge med månestøvsbelagte kredittkort og fremtidsutsikter til evig liv og evig ungdomstilværelse.

Vår del av verden er blitt turbo og et maks eksempel på forbruksgilde og happy materialisme rundt sin egen diamantbesatte navle. I mens har den sta grå der ute hentet kona og nå drar de begge i greina. Jeg smiler og småler – og griper etter kameraet på samme tid som katten og vil ha en del av pinnen og herr og fru kråke stikker. Jeg forbanner pelsdyret som burde snart forstå at den er et landdyr og ikke en fugl med pels.

Vel, det er en utrolig vakker dag, en typisk Jærmorgen – dersom man tar seg tid til å se den..

2 kommentar to “En typisk Jærmorgen..”

 1. angel_dame68 Says:

  Herlig morgen Å nå lengter jeg til hytta hvor også jeg kan nye herlig stille koffeknopper i vakker natur. Herlig er du Tor som kunne oppleve denne i dag og ikke vær lei på katta da, den følger jo kun sitt instikt (selv om denne kanskje slo litt feil).

  Husker også hva et fulgene fant på hjemme i Østfold en gang. Jeg hadde samlet hunderagg fra min Lassi hund i en kurv på trappen. Fare min kunne i forståd hvorfor et fuglepar fly hyppige turer fra og til der en hel dag. Jo de hentet selvsagt ut all raggen fra kurven. Dsv de stakk nebbene sin inn via en åpen sprekk i kuren og dro raggen ut. Etter en grundig jobb kan jeg tenke meg hvor mye og godt rede de nye fulgeungene fikk den våren.

  Håper ettermiddagen og kvelden blir like vakker. God ettermiddag!
  Hilsen Angel

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har du hytte angel? Heldig Har du hytte angel? Heldig du da, godt å ha noe å se frem til. Jeg prøver å se hver dag for seg, suge inn de gode inntrykkene som serveres enten de er små eller store. Katten er jo bare katt, så den får være unnskyldt, hehe

  Ja fuglene forer redene sine innerst med alt mulig mykt, ofte hår fra f.eks hest som de kunstferdig fletter inn. Mange reder er nettopp det, rene kunstverkene. Og har de først funnet en kilde slik du forteller om så går det non stopp frem og tilbake.

  Her har skyet til noe utover kvelden, men vet ikke om det bare er noen forbipasserende kveldskyer. Mulig det er blå himmel igjen i morgen.

  Ha en fin kveld!

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: