Søt og sur sitronsaft..

Da jeg var liten og vi var på hyttetur på fjellet, laget alltid tante sitronsaft. Hun brukte kun sitroner som hun skar opp i båter og litt sukker smeltet i varm vann, så fikk dette kjøle seg ned i en sinkbøtte med iskaldt fjellvann fra bekken. Smaken av den sitronsaften med vann fra fjellbekken var ubeskrivelig god. Jeg minnes som i går når jeg kom inn i bislaget i hytta etter en lang tur, den herlige lukta fra fjellhytten og så den leskende sitronsaften som begjærlig ble svelget ned av en liten villgutt.

Når en er barn sanses mange ting på helt andre måter enn når en er blitt voksen, kjære lukter er uskyldsrene og ikke enda belesset med kjedelig faktabasert viten man får som voksen. Å oppleve verden som barn er den tiden man er mest selvstendig i helt upåvirkete sanser og følelser. Alvor begrenses til stort sett det å overholde småting som å komme hjem en eller annen gang i løpet av dagen. Man er fri – og fri på en måte man aldri blir igjen noen gang etter at man er blitt voksen.

Det voksne livet må nødvendigvis inneholde en passe porsjon ansvar og alvor, det kommer en ikke utenom. Men, mengden kan man mange ganger stille spørsmål ved. Mange ønsker slettes ikke å bli forbundet lenger med barnet i seg, det virker som om barnet skal måtte undertrykkes for alt i verden. Som om det er en skam å vise at man tross alt aldri helt blir «kvitt» barnet innerst der inne.

Å av og til få være barnslig som voksen burde være noe alle tillot seg uten blygsel. Man bør ikke bli nedjustert som voksen og ansvarsfull fordi man leker litt av og til. Da er det heller de som nedjusterer som mangler normal forståelse av hvordan mennesker fungerer. Jeg trives best med mennesker som lar seg selv naturlig få være seg selv med alle spektre frie. Slike mennesker få ihvertfall min fulle respekt, ikke minst fordi de tør å være seg selv.

Samfunnet prøver å kvele våre ulikheter og forme oss på sin måte, prøver å skape oss mest mulig like, det passer samfunnet best. For samfunnet er vi bare et tall, et nr som er et individ det skal bestemme over, og da mest mulig. Alle sterke invidualister er samfunnets fiender, for de lar seg ikke omforme slik samfunnet ønsker. Og mange av invidualistene protesterer mot samfunnets utidige innblanding i individets menneskerett til å få være seg selv. Dette er noe samfunnet prøver med alle midler å stoppe.

Men, samfunnet er oss, skapt av oss i fellesskap, det heter så om ikke annet. Og basert på flertallet. Men flertall burde ikke gjelde på områder som går på direkte inngripen i hvert enkelt menneskes selvskrevne rett til å få være seg selv med alle sine unike ulikheter. Fakta er dog at det er nettopp dette som snikende og påvirkende skjer. Man skal være sterk som personlighet for å overleve et voksent liv som invidualist i dag. Å avvike fra den vedtatte samfunnsmessige normen for aksept krever et sterkt selvstendig menneske.

Det som er nå meget betenkelig er at samfunnet har fått et nytt våpen i å forme oss, nemlig å starte i barneårene hvor vi er mest påvirkbare. En ønskesituasjon for samfunnet, og merkelig, men meget bekymringsfullt er denne blancofullmakten tiljublet av foreldrene til disse barna som nå er forsvarsløst overlatt til samfunnets formgivere. Samme hva man måtte «unnskylde» seg med, er det ofte kun grunnet i egne voksne behov som ofte ikke burde overgå ansvaret man har som forelder når man går til det skrittet å føde et nytt menneske man da har ansvaret for. Og dette lille forsvarsløse menneskets behov skal komme foran egne voksne behov.

Så får man heller sitte på en 2 år gammel sofa, eller ha en 3 år gammel bil, eller ikke kunne reise til syden 5 ganger i året. Det er slettes ikke synd på de som har fått barn, tvert om har de fått det meste dyrebare de noen kan kan få. Og barneårene er ikke mange, man bør kunne gi disse til sine barn, og la egne behov komme i andre rekke i den lille perioden. Og heller glede seg over sin dyrebare skatt. Så får man heller utsette luksusbehovene en liten periode, det har man slettes ikke vondt av, tvert om.

Jeg synes ikke synd på de voksne som nå fikk en berettiget dose sur sitronsaft å svelge..

2 kommentar to “Søt og sur sitronsaft..”

 1. Xantippe Says:

  Hmmm…det begynte med at Hmmm…det begynte med at jeg nikka… men ikke til slutt. Men du skriver utrolig godt da Tor, det skal du ha….men jeg mener nå at barnehager er til det bedre og ikke nødvendigvis former alle barn i samma form. Jeg har tro på de pedagogiske evnene til barnehagefolkene og mener bestemt at de ofte, veldig ofte, kan gi ungene mer positiv utvikling enn de fleste foreldre.
  Men; jeg synes ungene settes for tidlig i barnehage ja, hørte her om en liten gutt på 9 måneder… uffameg…;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Så du kjenner til den søte Så du kjenner til den søte sitronsaften xantippe?

  Jeg vet vi er nok uenige på det med barnehager, våre syn er ganske ulike på det området. I hovedsak er barnehager «oppfunnet» for at vi voksne skal kunne gjøre noe annet enn å ta oss av barna våre mens de er små.

  Barnehager er ikke laget pga barnas behov, men vi voksnes behov. Et gedigent flertall av verdens barn går ikke i barnehage, barnehager slik som i Norge med full dekning og ingen reelle alternativer er unikt i verden. Og jeg tviler på at når historien en gang skal skrives at noen kan peke på noen fordeler for barna. Jeg synes at det vektlegges altfor mye på voksnes behov. Og barna kommer i andre rekke. Før var det alltid barna først, men ikke nå lenger.

  Hadde barn kunnet formidle seg som voksne gjør, ville de protestert mot å tilbringe alle sine barneår i en samlekasse. Og det er ikke til å skjule at det er staten som former og skaper «programmet» for barnehagene som helhet. Og det taper barna på. Dessuten er jo mannsfiguren i praksis ikke tilstede i barnehagene. Kunne sagt mye omkring dette, men jeg mener bestemt at det er en urett som begås mot barna å stappe de alle i samme boksen, og samme formen..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: