Endelig..

Dagen jeg har ventet på så lenge. Dagen da svarttrosten skal begynne å synge igjen. Nå i skumringen i kveld skjedde det. Og rett utenfor vinduet i ei stor bjørk. Nesten en halv time sang den med profilen mot den mørknende himmelen bak. Jeg lukket stille opp vinduet og satt helt stille og lot den vakre sangen få krype inn i sjelen..

Svarttrostens sang har fulgt meg siden jeg var liten gutt. Den vil alltid bety noe helt spesielt for meg. Sangen har fulgt meg i glade barneår i varme sommerdager hvor alt i verden bare var bekymringsløst og glede. Da alvor var ukjent, det voksne alvor. Men og i ungdomstidens flakkende tilværelse var den der alltid. Svarttrosten finnes over hele Europa og har da mange navn som noe kjært ofte har. På latinsk heter den Turdus Merula.

I voksen alder er den enda mer betydningsfull, for nå har årene samlet på seg mange minner hvor dens sang i kveldstimene var kanskje bakgrunn for noe godt, eller i ensomhetens tanker alene et eller annet sted i denne enorme verden, ja verden blir enorm når man selv føler seg liten.

Sangen til svarttrosten bringer så mye med seg, et endelig tegn på at våren er etablert for godt, men og alle disse tanker og minner som kan gi frysninger i rygg og sjel. Noen ganger smiler jeg til sangen dens, andre ganger er tårene ikke langt unna. Men mest av alt er kanskje vemodet, et ønske om å dele dens sang med noen som forstår og hører den ekte, og føler den i sjelen når hender holder kjært om hverandre mens sangen brer kjærligheten innover begge..

.

Som en hører er det ofte menneskerelatert støy i bakgrunnen, men mye av årsaken er at svarttrosten er ganske vanlig menneskenært, også f.eks i storbyers parker.

8 kommentar to “Endelig..”

 1. luxcat Says:

  Mitt vårtegn, var linerla. Ikke å høre den, men å se den løpende langs bakken.

  Og den vakreste «sang» var rypa. På våren når steggen var på jakt etter en kjæreste og man selv nettopp var kommet seg på isen med pilken, en kopp kaffe og en røyk – snn i 4-tida om morgenen. Helt stille, bare rypas knegging uten at man så fjæra av dem.

  Og den vemodigste var heiloen som kunne følge en i timesvis. Nesten så man ble overtroisk da, og lurte på hva hun ville – for noe måtte det jo være.

 2. tante BØ Says:

  Yndlingssanger nummer en : Yndlingssanger nummer en : )) Han synger i moll … derfor det melankolske.

 3. Et realt rotehue Says:

  Jeg ahr ikke peiling på Jeg ahr ikke peiling på fugler,
  men veit at det kommer mer lystig kvittting på våren.
  det har vært en her i det siste,
  men jeg veit ikke hva det er for slag.
  Men den synger pent c»,)
  koslig med fuglesang.

  Eeeeeeemiiiiiil!!!!!!!!!

 4. Trym Says:

  Takk for sangen! Vart berre distrahert av Barak Obama, han finn seg ikkje at AIG får kjempefalskjermar for å gjort ein dårlig jobb! Tøff type – kan ikkje vere redd for livet – !
  Svartetrosten! her har det vore uvanlig tidlig premiere, – 27 febr. mot 11 – 13 mars dei siste 40 åra,- har skrive det ned sidan eg gjekk på ungdomsskulen!
  Berre nokre eksemplar – som har tjuvstarta! No set dei i gang!! er det ikkje flott!
  -litt leit også – no kan eg ikkje vente på at dei skal begynne å synge – syns det er ei stor glede også!
  – vente –
  Søndag morgon var eg ute å gjekk tur – heilt stille – ikkje ein gong bilar på E39,- kl. halv åtte!
  Fekk jaga opp ei orrhøne – trur det er ti år sidan sist – mårkatten herjar reira og hundane til ein del turgåarar som ikkje kan forstå bandtvangen!
  Ynskjer deg ein fin vår!
  Me har mykje å glede oss til!

 5. mirapisani Says:

  Deilig å starte dagen med svarttrosten. Takk Tor.
  Mira ;))

 6. Annaps Says:

  Så koselig:-) Er så enig med deg. Svarttrosten er selve symbolet på vår. Blir alltid litt melankolsk av å høre den, men så utrolig koselig. Han er ikke kommet enda, men bokfinken kommer først og den er ikke å se enda, så jeg må nok smøre meg med tålmodighet enda en stund. Sitter å hører på svarttrosten her i mellomtiden:-)

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Der fikk du frem noen glemte Der fikk du frem noen glemte minner hos meg luxcat, takk for det. Barneårene og ungdomstiden har mange stunder som de du beskriver, steggen om morgenen. Og heiloen, den man møter alene på vidda, melankoliens ikon ved sin pipetone som når dypt inn i sjela på en enslig vandrer..

  Her er en heilo (og en rødstilk) fra fjellnorge:

  Enig tante BØ, den melankolske mester..

  Vår uten fuglesang er ikke vår rotekvinnen, tenk hvor tomt det ville blitt..

  Det var tidlig Trym, men har hørt den tidligere enn det andre år her. Og jeg antar at den jeg hørte nå antagelig har sunget tidligere bare at jeg ikke har hørt den.
  Hunder som tar fugleunger (og hareunger) er et problem av ganske alvorlig grad mange steder rundt omkring, også her jeg bor. Selv om det er båndtvang gir mange pokker i det, håper myndighetene snart griper inn og gjør alvor med bøter. Dog er det hvert år bråk i pressen når bønder skyter løshunder som angriper sau og bufe. Men de er i sin fulle rett, og jeg har selv sett hva en hund kan gjøre både med sau og kyr, og det var ikke noe vakkert syn.
  Håper du får en fin vår du og..

  Ja ikke sant mirapisani? Kan nesten ikke bli bedre..

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Våren er ihvertfall Våren er ihvertfall skikkelig i gang når svarttrosten begynner å synge Annaps. Her jeg bor overvintrer mange svarttroster så jeg ser de hele vinteren og. Men da er de tause bortsett fra noen varselrop av og til pga en katt eller en hauk.

  Bokfinker er det og mange av her om vinteren, særlig dersom man mater fuglene vil bokfinker bli faste gjester.

  Håper det ikke er lenge til du selv får høre den der du bor..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: