Med barneøyne..

Det er en vakker tåkedag ute, og totalt vindstille. Ikke en tåke som er tett som vegg, men en tåke som gir spøkelsesaktige inntrykk. Bestemor sa alltid at på slike dager så kunne en se spøkelsene og alle de andre sagnfigurene selv om dagen der de skjulte seg sammen med tåken, men kikket man nøye etter så ville en kanskje få glimt av de.

Når man leser om gammel overtro er den jammen mangfoldig og burde vært samlet inn og bevart blant permer for evig tid før den forsvinner i urbantrollets moderne mage. En god del overtro er felles, men det finnes og mange lokale utgaver.

Men tåkedagen, mystisk vakker, og en følelse av evig fukt og en eventyrverden. Mange ting føles ofte slik man selv ser tingene, og tåke er ikke bare en tett kjedelig jordsky man bare har negativt å si om. Og snart fordamper antagelig sola bort eventyrverden og alle dens innbyggere.

Ute synger en rødstrupe lavt, den trimmer stemmen og sangen, snart er det alvor. En kjøttmeis prøver og sin utgave av sang stundom. Det rører seg både her og der, noen trekkfugler farer nordover, kanskje skal de til Lappland til slutt, langt inne i en verden hvor mennesker er fraværende.

Inne sitter en mann og titter ut i tåkeverden med barneøyne, langt ute i havet lyder en fløyte fra en båt. Tåkelurens jevne klang..

5 kommentar to “Med barneøyne..”

 1. angel_dame68 Says:

  Hei Tor,
  Ja ikke sant, Hei Tor,
  Ja ikke sant, morgentåken kan være vakker den. Det du nevnte om din bestemor og overtro fikk meg til å tenke på en ting her. Jeg tror mer på ting mellom himmel og jord enn det normalen gjør (har vel med ting jeg har opplevd selv også). Jeg fremla en ide som jeg hadde for en annen med samme «tro». Det var at hvis man er så heldig å få onde ånder med seg så bør det være mulig å vakse dem av med vann. Vet du hva svarte han, nettopp det sa bestmoren min noe om. Har man ånder man ønsker å komme vekk fra så skal man krysse en elv, fordi åndene kan IKKE gå over vannet. Jeg tenker at slike fortellinger så lett forsvinner i dagens TV, data og media samfunn. MEN bra noen tar seg tid og krefter til bygdebøker etc.

  Ha en god dag hilsen Angel

 2. mirapisani Says:

  Å, som jeg lengter hjem til fuglene mine… 😦 Spesiellt den lille sinnaproppen, spettmeisen. Den lager alltid et rabalder om den ikke får det som den vil. Sukk..!

  Jeg syntes det er nydelig å se på tåke og skodde. Når den ligger ned fjellsidene eller langs bakken vel og merke. Utrolig flotte og skiftende fasonger.
  Tåke overalt så tjukk som graut kan jeg spare meg for. Får garantert hodepine av den varianten.
  Ha en fortsatt fin dag Tor.
  Mira ;))

 3. mariee52 Says:

  nei ut i det fine været Tor Tåkedis følges jo ofte av nydelig sol, her hos meg har jeg vært ute i hele formiddag, vasket ferdig bord og styoler og hatt frokost ute. Lest bok i sola, ogh kost meg idag.Varme tanker fra Mariee52

 4. tante BØ Says:

  Jeg har mange ganger sittet Jeg har mange ganger sittet ute på hytta og sett på morgentåka som ligger nede på jorde
  og fortsetter ut i Viksfjord. Da ser det ut som nabohytta ligger på en egen øy : ))

  Morgen grå … kan du trygt på tur gå.
  (da dukker sola snart fram)

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vaske onde ånder av med Vaske onde ånder av med vann? Den har jeg ikke hørt før Angel. Det samme for det å krysse en elv for å bli kvitt de. Men det du forteller sier jo det samme som meg, alt dette burde jo blitt nedskrevet før det forsvinner. Nå tror ikke jeg på ånder og slikt selv om min fantasi kan skape alt mulig rart både med ord her eller bare i tankene. Huldra og alle hennes er jo noe annet, de vet jo alle at finnes, hehe

  Ha en fin kveld.

  Den er en hissigpropp spettmeisen ja mirapisani, men og morsom. Og vakker ikke minst. Noen sier tåke og andre skodde, noen få begge deler. Her er det vel mest «skodde» tror jeg. Men når den ligger som du sier så skaper den levende landskap på en spennende måte.

  Ha en fin kveld du og..

  Stemmer det marie, for rette etter at jeg skrev det så kom solen og laget et nydelig lyst landskap, sollyset på denne tiden er spesielt sterkt her pga vinkelen og gir en ekstra effekt. Godt å høre at du har fått kost deg i dag, det er noe vi alle behøver oftere enn vi får til.

  Ja den varianten er og spennende tante BØ, og særlig hvis man betrakter den litt ovenifra. Hehe ja, kom på noe lignende som du forteller om den hytta på egen øy.
  Og stemmer det siste du sier, for dagen etterpå ble vakker og solrik.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: