«Å leva det e å elska»

Sitatet er hentet fra vår alles kjære Tante Label. Jeg så den blide og evigunge tanten vår hadde vært på besøk i hulen min og ble straks påminnet det så såre enkle, meningen med livet: «Å leva det e å elska» som hun hadde skrevet over hyttedøren sin her på Sol tidligere. «Å leva det e å elska» – såre enkle ord, men gud så rett.

Hele meningen med å leve et menneskeliv finnes i de få ordene. En kan jo snu det og: «Å elska det e å leva» , men «Å leva det e å elska» blir mer rett, helt rett – fasiten, svaret mange stadig spør etter. Svaret er jo enkelt, så hvorfor spør så mange, vi, du – jeg? «Å elska», da blir en jo så lykkelige det er mulig for et menneske å bli. Og lykken er vel det alle egentlig søker som meningen med livet, og svaret på lykken over all lykke er såre enkel: «Å leva det e å elska».

Når man skreller seg selv naken inn til sjelens dypeste og mest dyrebare del, der lykken skal bo, da betyr ikke noe av det man skrellet av, hverken kaksekåken, merc’en, hyttene, klippekort jorden rundt, bugnende kontoer, 5 tv’er, gartneren, glasserte dass fra Kina – nei, de gir ikke sjelen dens ekte lykke. Gammel, ung, 20 kg for mye, eller passe, ubarbert, glatt, struttepupper, hengepupper, ingen rynker, 100 rynker, sixpack, zeropack, en arm for lite – betyr ikke noe, sjelen finnes ikke der, men dypt der inne. Sjelen, du, jeg – vi mennesker, kan ikke sees med det blotte øye. Ei heller er det mer å skrelle av, du er så naken som du kan bli der inne.

Så, the big spørsmål er: Hva gjør vi feil? Eller hvorfor er det blitt som det er? Hvorfor er vi feige og rømmer unna? Hvorfor rømmer vi unna vår egen lykke, og lar skrellet bli det vi tilber? Eller tør vi ikke rope ut fra mercevinduet midt i street’en og i beste showdowntime så høyt at privatsjåføren og minkpelsens hår stritter: «Jeg er ulykkelig!» Er vi blitt så feige at vi ikke tør være ærlige lenger? Kanskje ikke ovenfor oss selv heller der vi shopper og reiser og lar substitutter prøve å kvele sannheten?

Hvorfor vil nesten ikke vite av tante’s ord «Å leva det e å elska»? Nøkkelen til livet. Men vi burde vite alle, så hvorfor er det et «ikke tema» å snakke om blant andre? Som om det var kreft, pest. Men svaret ligger kanskje i det såre, det er for mange kanskje for sårt å snakke om, innrømme, så rømmes det unna og en heller diskuterer hvor lang vimpelen bør være til den nye tolvmeters flaggstangen med ekte messingkule og ikke i plast som hos naboen.

Samme med ordet «ensom», fyda! Slikt snakker man da ikke om åpent? Men, elsker en, da er en lykkelig, og ikke ensom, disse helt naturlige følelsene i oss alle henger naturlig sammen og kan ikke brytes av 100 kreditkort eller polerte utstillingskropper.

Nei den kloke tanten vår har svaret, svaret på livets mening «Å leva det e å elska». Og det er den eneste sannheten. Det eneste rette svaret. Og, få har vel skrevet så til de grader ekte kjærlighetsord her som Tante Label har gjort til sin kjære hun elsker. Og ja, jeg misunner de begge, samtidig som det er ubeskrivelig vakkert å lese om ekte kjærlighet, men jeg misunner de av naturlige gode årsaker bare, fordi det er slik vi alle skulle følte det, det å leva. Det å elska.

«Å leva det e å elska»….

.

Moby «Why does my heart feel so bad»

(får du såre følelser av denne sangen er det ihvertfall ikke pga ripen i merce’en, eller 500gr for mye, enig..? Men fordi, ja nettopp, fordi sannheten er «Å leva det e å elska», og du er ikke der antagelig, ikke enda…? Men nå vet du hvorfor og hva som mangler.. )

7 kommentar to “«Å leva det e å elska»”

 1. Tante Label Says:

  I love to love…;-) …like viktig som å elska…e å bli elska…

  ..det er vel det mange savner….følelsen at noen virkelig bryr seg…
  ..sånn at de ikke en gang trenger å si det…man bare VET…

  …DET er deilig det! Klem til deg for fine ord!

  Tante Label

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Der var vår fantastiske og Der var vår fantastiske og meget savnede Tante Label endelig.

  Og som alltid tante, alle dine ord er bare så utrolig sanne, hver setning er jo sannheten her og.

  Men ja, i den første setningen ligger kanskje mye mer kompleksitet enn mange forstår, det å bli elsket tilbake av den man selv elsker, og da på like nivåer følelsesmessig. I grunnen er det litt av en lotto å klare å finne sin like i følelsesnivå, behov osv, det som avgjør sluttsummen på den harde eller gode måten.

  Tror mange flere enn vi aner går i enveis forhold og lider litt hver dag og prøver å holde masken og det hele i sammen. Men vi er utrolig ulike mange i våre behov.

  Klem tilbake til tante!

  Tor

 3. tante BØ Says:

  Til helvete med alle Til helvete med alle «skatter» man kan kjøpe for penger.
  Jeg har en «skatt» som er bedre enn som så : ))
  Toveis kjærlighet.

  Tante skrømtet sender over en go’ klem : ))

 4. Trym Says:

  Fint! Fint å lese fra dykk!
  Eg tenkjer at det ofte er slik at me held litt att –
  gjev me andre lov til å elske oss – tør me elske dei me har rundt oss –
  utan betingelsar, eller tru me skal vere fortent til å verte elska!

  Innlegga sette i gang mange kjensler og tankar i meg!

  Takk skal de ha – er glad for at eg fekk dette med meg i dag!

  No skal eg halde fram med oppussinga mi!

  God kveld – og takk att!

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Kan ikke kjøpe ekte Kan ikke kjøpe ekte kjærlighet nei tante BØ, og du er veldig heldig som har og føler toveis kjærlighet i en styrke som gir deg følelsen av å bli ekte elsket tilbake fra den du selv elsker.

  Sender en returklem til tanteskrømtet som nok skrømter med skrømtet, hehe

  Hver gang jeg har blitt påminnet de så sanne få ordene til Tante Label, så har jeg tenkt på det som de ordene egentlig sier Trym, det er jo ikke mange ordne, ikke er de kompliserte heller, men jammen ligger det ikke livets lykkenøkkel i de få ordene, så enkelt, så likefrem, men så uendelig mye er det i de få ordene. Ingen lange utredninger om livets mening behøves, kun de få ordene til tante.

  Du gir meg noen tankekors i de første linjene dine Trym. Kanskje er svaret er litt om vi våger? Våger å tro på at noen kan elske oss ekte, og da oss bare slik vi er når vi er nakne? Når alt det jeg nevnte i innlegget er skrellet av oss, og vi ikke har noe å skjule oss bak, våger vi tro på at noen kan virkelig elske oss? Nakne, og med alle våre feil, både de reelle og de vi selv kanskje urett dømmer oss for, kan noen virkelig elske «meg»? «Jeg» er jo ikke perfekt, bare se… Og der kommer du innpå det samme selv på slutten..

  At vi er vår egen verste fiende i å dømme oss selv nedover er uten tvil rett veldig ofte, selvtillit er ingen selvfølge alltid når man må være sjelenaken – noe begge i et forhold aldri må glemme gjelder for begge, alle har sin egen dommer i seg selv. Og den dommeren dømmer sjeldent en positiv dom når han først slår ned klubba..

  Pusser du opp? Det har ikke jeg fått med meg, men nå har jeg fulgt lite med her i det siste, dvs dersom du har nevnt det før(?) Men å pusse opp er gøy, frisker opp hverdagen med nye farger og alt det andre, fornyer tilværelsen litt..

  God kveld og takk tilbake for de tankene..

  Tor

 6. Trym Says:

  Ja – me kler av oss! -og vert sårbare,-
  Ja no begynnar det å verte morro ,- no skal eg bygge opp –
  likar det betre enn å rive ned – pakke vekk bøker og bøker og bøker,-
  -det er biblioteket som får gjennomgå, – det skal innlemmast i jentungen sitt rom – men eg skal få ha bokhyllene, men no drikk eg eit glas med 6-kroners og et energi blanding,-
  Kjem til å sove som ein stein om ei lita stund – er trøtt som ein sokk!

  KAN EIN ELSKE ANDRE OM EIN IKKJE KAN FORDRA SEG SJØLV?
  DET KAN EIN LURE PÅ?

  GOD NATT!

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja Trym, vi blir sårbare og Ja Trym, vi blir sårbare og har ingen forsvar der inne.

  Høres ut som en skikkelig oppfiksing du holder på med. Jeg synes som sagt det er koselig å fikse opp og få en forandring. Blir vel en slags god trøtthet, tilfredshet og god søvn.

  Tja godt spørsmål til slutt der. Er vel tilbake der til dette med troen på seg selv, at noen virkelig kan elske en selv som en da kanskje ikke alltid er særlig fornøyd med, men en kan vel elske andre om en selv ikke er fornøyd med seg selv.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: