The Life Of Tor Wild..

Er man nådd et visst nivå på stigen er det nå standard at man skriver en biografi. Det er ikke få slike som utkommer hvert år, og hoveddelen kommer i juletider, skal man kjøpe seg en passe kåk et eller annet sted i utlandet, er det lurest å få sitt liv ut når bjelleklang og visasviing er på sitt heftigste. For det er vel derfor mange skriver en biografi? Dvs sikre seg en behagelig alderdom ved hjelp av trynefaktor og biografibølgen?

Jeg leser svært få biografier, sælig de fra nyere tid. Først skal man vokse opp samtids med disse menneskene man får i bøtter og spann i blader og tv, aviser oa, når man endelig er kvitt de så går man vel ikke frivillig og kjøper en reprise? Samme hvor Mia Gundersen sov eller ikke. Eller hva Gro strikket bak gardinene mens hun skjelte ut Reiulf med snadda og brune glasset.

Kjedelig, og alle har noen små skaphemmeligheter som spares til biografien og da fremheves som enten et 10. underverk eller eller en særdeles vågal sykkeltur ned Prostebakken i småflagrende kneskjørt i beste kirketid. Når man så åpner, nådde hun gudstjeneste uansett, den var forsinket bare. Og skjørtet fotsitt. Og ofte går den kronologiske klokka i slike makkverk såpass kjapt at på et kapitel er alt fra fødsel og frem til karrieren starter unnagjort.

Nei ikke får man med seg den første vindusruta man knuste som liten, heller ikke da man skjøt ned lyskuplene med hjemmelaget sprettert av rogn med mors beste syltestrikker. Hvem husker ikke mors syltestrikker? Ingen sprettert ble bedre enn de med mors syltestrikker, de man kjøpte ellers ga bare løsskudd. Men, ikke det første sugemerke, ikke da leppene var svulmete av de første kyss som jo varte en kveld pr stk. Ikke da man ble forført første gangen, joda, selvsagt blir man forført vel? Jeg ble jo? Flere ganger..

Nei kjedelige repriser av karrierer og referat fra annet kjent er som regel innholdet i dagens biografer. Og ofte er de ikke selvskrevne, men av en innleid, eller et forfatterteam fra forlaget. Saften mangler og det hele blir tørt og kjedelig. Kjønnsløst..

Skulle jeg skrevet biografi måtte den nok sensureres eller selges under disk. Ihvertfall sammenlignet med de andres som selges uten sensur og hvor spissing av en blyant i feil ende er nær skandale.

New York City, a dark and stormy morning:

Can I help you sir?
-Kremt……
Please speak louder sir…?
-Are we alone..?
Yes sir..?
-Ok, I want one…
One…sir?
-Ok make it two then, I think mother would survive it..
Two…sir?
-Ok, three then, maybe aunt Lucienda is well enough now..
Three of what sir…?
-It..
«It»? I Don’t remember that title sir…?
-I know you have it…. my secretary bought a copy earlier today..
With the title «It» sir…?
-You have it hidden, you know…under the desk…
Ahh! You mean The Life Of Tor Wild!
-Hyssjj! Someone can hear you…
Yes of course, sorry sir….

5 kommentar to “The Life Of Tor Wild..”

 1. Trym Says:

  Biografi? JAU – DET KUNNE EIN SAKTENS SKRIVE, DET MÅ VEL VERE DEN DAGEN EIN SNUR SEG OG HAR FOKUS BAKOVER I TIDA,- OG DET HAR EG NOK IKKJE TID TIL ENDA – KANSKJE DET ER EIT TEIKN NÅ AT OGSÅ FÅR FOKUS INNOVER – OG DET VEL IKKJE SÅ BRA?
  EIN KAN FÅ VONDT RYGG OG NAKKE AV Å KIKKE SEG I NAVELEN!

  YNSKJER DEG EIN FIN SØNDAG!

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg tror at dersom «vanlige» Jeg tror at dersom «vanlige» mennesker skulle skrevet en biografi over deres liv Trym, ville disse blitt langt mer spennende og interessante enn biografiene til ABCDEFG kjentfolk.

  Ha en fin søndag du og

  Tor

 3. Xantippe Says:

  Såpass ja Tor…. en heftig Såpass ja Tor…. en heftig bok det skjønner jeg …. me4n jeg er enig med deg i at biografiene får stå i fred… kan ikke huske å ha lest en eneste biografi av mennesker som lever eller levde i forrige århundre… hvis man ikke ser bort fra Nelsom Mandela og Stalin…. ellers er det totalt uinteressant….. ;)))

 4. Trym Says:

  Biobrafien om Knut Hamsund Biobrafien om Knut Hamsund er faktisk den beste eg har lest – trass i forkvakla politiske idear – som kanskje ikkje var så spesielle som ein skulle tru – eg anbefalar den! Same forfattar som Snåsabiografien – utan samnlikning forresten!

  For historien sin del burde me skrive dagbok – det er viktig dokumentasjon for framtida – skulle ynskje andre enn far min hadde skrive,- han var bevisst at han skreiv levande historie.

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg har lest noen biografier Jeg har lest noen biografier xantippe, nøye utvalgte og da av mennesker før min tid, men ellers styrer jeg unna.

  Tror ikke jeg har lest den Trym, men skal notere meg den bak øret. Ja flere mennesker burde kanskje skrive dagbok på en eller annen måte, vi er alle unike historier. Men noen av oss skriver om ikke annet litt i en blogg, selv om det ikke blir like personlig og faktabetont som en privat dagbok.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: