En bokstav i fra båren..

Balle Klorin. Merkverdig ordsammensetning. «Balle Klorin». Og noen lo. Ikke jeg, for jeg synes det var en lite utsøkt paring av to ord i hver sin ende i betydningens bok. Det var en tidligere kamerat som stadig kom med Balle Klorin.

Han var ekstremt oppmerksomhetssøkende. Og var, og måtte alltid være enhver fests midtpunkt. Jeg sier «var». Han lever enda. Men det er mange år siden jeg vasket han i Klorin og kastet han ut. Ikke med vold, jeg er null voldelig, men vasket han med ord og ordene kastet han ut. Ut av mitt liv.

Jeg vil ikke være venn med noen som banker sin snille kone. Akkurat der og da, når jeg oppdaget det etter lang tid – han ble tatt på fersken, men akkurat den natten var det rett før jeg avvek fra mine inngrodde avstander mot vold når jeg ble vekket av smellet i veggen og den søte snille konas såre gråt og så hennes to blåveiser. Jeg tror jeg kan si han var heldig at mine prinsipper er såpass grodd fast at jeg ikke lot de slippe selv under en slik ekstrem prøvelse.

Han var dobbelt så stor som meg, og jeg er slettes ikke liten. Det var en natt på hyttetur langt utenfor alminnelig ferdsel den lille snille kona ble slått i veggen om natten, og den veggen var bak mitt hode i neste soverom. Sjokk og vantro, så sinne blandet med enorm skuffelse, og empati for den lille kvinnen med blåveiser og sår gråt. Jeg husker det som om det var i natt. Og ja, jøss, jeg ble sinna, gjett en halv gang.

Farlig sinna. Rolig mens den lille konen gjemte seg bak meg, ba jeg han pakke og komme seg ut. Meget rolig – og med et blikk som ikke ga han en mikrosjanse til å si et ord i mot. Ikke en bokstav. Klokka var rett før to om natten langt ute i hytti heiti. Han fikk 5 minutter. Jeg talte ned.

Uten et ord samlet han noen greier i en bag, og bilnøklene til kjerra der ute i mørket 2 km unna. Uten et ord var han ferdig rett før jeg sa 5. Uten et ord fulgte jeg han ut, og over første haug, og snudde og gikk tilbake til hytta. Han visste at hadde han sagt et ord måtte han regne med å bli fjernet på båre etterpå.

Et ord i fra. En bokstav i fra båren. Så nær har jeg aldri vært i å fravike min sterke inngrodde motstand mot vold. Hadde han protestert med bare en bokstav ville han ikke rukket neste før time out. I dag er jeg glad for at han ikke sa den bokstaven. Så er min sti ren enda.

6 kommentar to “En bokstav i fra båren..”

 1. Ulva Says:

  For en styrke du har Det er vannskligere å holde seg på den linjen….
  Vold er ikke bra for noen , håper det gikk bra med henne kan ikke tenke meg noe større sjokk eller sorg en å bli slått av sine kjære.
  Så heldig hun var at du var i nærheten….

  http://www.wolfpeople.com

 2. Anonym Says:

  Jøss så godt -at du var der akkurat der og da! Flott at drittsekken avslørte seg – endelig med vitne i nærheten. Og du Tor, du må ha en utrolig selvbeherskelse, men det virket nok tusen ganger sterkere det du gjorde enn om du hadde slått fyren gul og blå.
  Håper at den stakkars kona kom seg ut av det ekteskapet som må ha vært et helvete.
  Klem fra Tante Sofie (ikke pålogget)

 3. angel_dame68 Says:

  Prinsipper er en bra ting Tor,
  Ja takk og lov at du stod fast ved dine prinsipper. Siden ordets makt og styrket i sinnet har MYE større effekt på slike mennesker enn vold. Skulle jeg hatt en stor kar som beskyttet meg gjennom livet sailas jeg også, men tror nok jeg greier meg MEGET bra alne om dagen. Herlig dag til en prinsipp faste mannen- smile + hilse katta fra meg.

 4. angel_dame68 Says:

  Nå det er sagt husk også at…. [url=http://www.butterfunk.com][img]http://i266.photobucket.com/albums/ii261/funkbutter/graphics/Quotes/8_quote_butterflies.gif[/img][/url]

 5. SiegHallo Says:

  Jeg tror At du har mer selvbeherskelse enn meg.

  Gikk det bra med damen til slutt?

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk for kommentarene, det Takk for kommentarene, det er ikke så mye å tilføye annet enn av det går bra med henne den dag i dag, det er noen år siden nå og hun turde endelig bryte når andre visste og støttet.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: