Det frie ords rett..

Helst ville jeg skrevet ord om hvor vakker dagen er, om livet osv. Men som de fleste vel har fått med seg har jeg selv vært lite aktiv i andres blogger i det siste. Og det stormer litt igjen her. Og jeg ser at jeg kanskje burde skrive et innlegg om ikke annet for å si noe om hva jeg mener, som andre og gjør.

Det er endel ting man bør ha klart for seg når noe blir opphetet. Før jeg går videre vil jeg bare med en gang slå fast at jeg har fulgt særdeles lite med på det jeg føler er blitt endel av stormens grunnlag. Bevisst har jeg styrt unna kontroverser og innlegg jeg har følt kunne føre til støy.

Men, man må holde hodet litt klart selv i stormen og. Det er enkelte som stadig påberoper seg «retten til det frie ord». I utgangspunktet stiller jeg meg bak den grunntanken. Men, retten til det frie ord er ikke en 100% blancorett til å si hva som helst offentlig, eller henge ut hvem som helst og med ubegrenset ordbruk. Det er faktisk slik at for at retten til det frie ord skal fungere finnes det og et lovverk som regulerer og setter nødvendige grenser.

Når det gjelder blogginnlegg/kommentarer med kontroverse meninger osv må man huske på å kanskje av og til se nøkternt på innholdet i forhold til lovverket. Det er der Sol som ansvarlig har sitt ståsted når de vurderer ordene. At noen har generelle sterke og motstridende meninger om saker etc, betyr ikke dette automatisk at vedkommende har brutt lovverket. Sol’s utgangspunkt er «høy takhøyde», noe jeg støtter som grunntanke.

Kort sagt har jeg personlig toleranse for at meninger om saker og ting kan få avvike sterkt både fra mine egne, og de «vedtatte» generelle aksepter i samfunnet. Et demokratisk samfunn må fungere slik at alle kan få ytre seg generelt. Legg merke til at jeg bruker «generelt». For, jeg reagerer når slikt ikke lenger er «generelt» men går direkte på person. Det er en meget stor forskjell i å si noe generelt og det å la ordene gjelde en konkret person.

Hvert nick her er en person, et menneske. Det må man aldri glemme. F.eks er det himmelvid forskjell på å mene noe om voldtekt generelt, og det å kanskje bagatellisere det konkrete mennesket nick XXX sine opplevelser ved et overgrep som er begått. Det siste er ikke akseptabelt, det første er kun en generell mening man ikke kan annet enn mene noe om selv og, dvs om den meningen personen har.

Selvfølgelig vil slike kontroverse meninger kunne skape negative følelser hos de som kanskje har som i dette eksemplet opplevd på kroppen et overgrep. På samme tid er det ikke ulovlig å ha slike generelle meninger. Joda, man kan si at i noen tilfeller er det respektløst ovenfor den gruppen av mennesker i samfunnet som har opplevd f.eks overgrep. Men ikke ulovlig å ha en mening på tvers av det antagelig de fleste ikke støtter.

Det er der «retten til det frie ord» kommer inn, man har rett til å kunne hevde sine generelle meninger, men ingen rett til å henge ut konkrete mennesker for det samme kontroverse uten å risikere å måtte stå til ansvar. Selvfølgelig kan man og si at av og til vil den generelle retten til det frie ord ha sine grenser, man kan bli for ekstrem der og. Det hele blir da en avveiing av det å begrense det frie ords rett mot hensynet til de som kan rammes.

Sol’s oppgave er ikke lett i slike tilfeller. Sol må avveie begge veier, tenke på lovverket og retten alle har til det frie ord innenforbi det samme lovverket. Der jeg mener Sol må reagere konsekvent er når det generelle går over til rene personangrep på konkrete mennesker, dvs her da som nick. Og der mener jeg Sol ikke alltid behøver å få x antall klager før de reagerer. Noen ganger er det helt opplagt at de burde reagere straks de ble klar over forholdet.

Men, det mange glemmer er at Sol og består av mennesker, mennesker som har Sol som arbeidsplass, de er ikke her 24/7 og ingen av de er ansatt for å ha som hovedoppgave å kun «passe på» bloggen. Jeg ser jo «tendenser» til at ting ofte skjer på natten, selv om jeg selv ikke får med meg alt dette da jeg normalt sover om natten. Slik sett vil det alltid være noen som da kan utnytte at f.eks Sol’s stab tross alt ikke er en robot som overvåker bloggen med lupe 24/7.

Som vel de fleste som har vært her lenge som meg vet, er at jeg kan både kritisere Sol og andre dersom jeg mener noe ikke er korrekt eller rettferdig. Som nå da jeg kjører det innlegget om ipadresser og vår felles sikkerhet. Slik sett må Sol og avfinne seg med kritikk når de etter min og andres mening ikke gjør en god nok jobb. Og dette kommer og under «retten til det frie ord». Men, jeg «angriper» Sol som helhet, og «henger» ikke ut f.eks en konkret medarbeider. Det er en meget stor forskjell der.

Hvis jeg skulle ellers si noe konkret så må det være at jeg ønsker at de gamle sakene, som jo er avgjorte og ferdige, og dette med den stadige oppkonstruerte «krigen» mellom Solbloggen og det LF forummet ble lagt død for alltid. Det er en sak som egentlig er idiotisk og har ingen rot i virkelighetens verden. Jeg synes den greia burde nå ta slutt fra alle som eventuelt ønsker å fremdeles «holde liv i det døde lik».

Når det gjelder blogginnlegg med sterke kontroverse meninger bør man kanskje heller skygge unna, slike innlegg er ofte nettopp skrevet med tanke om å skape en hissig stemning, det er lett å gå i den fella for oss alle. Da er det bedre å tie og heller sende rolig en begrunnet klage via klageknappen dersom man finner innlegget/kommentaren støtende.

Vi alle er med på å skape det bloggen blir, miljøet. Ikke bare med hva vi selv skriver av innlegg, men og hvordan vi reagerer mot andres ord. Sterkt kontroverse «generelle» innlegg fortjener best å dø i ensomhet, det er ofte det beste for alle. Men, at folk reagerer når konkrete mennesker henges ut, rammes, er et sunnhetstegn for bloggsamfunnet. Det betyr at man bryr seg om enkeltmenneskene her.

11 kommentar to “Det frie ords rett..”

 1. Xantippe Says:

  Uvitende Jeg har bare såvidt registrert at det har vært noe ugreie, jeg har hatt mer enn nok med egen sykdom i tillegg til at andre blant mine nærmeste har vært syke…. Skjønner iallefall at det har vært noe styr med Starbear.. og med et innlegg i går kveld om voldtekt. Håper ting kan roe seg her på bloggen etterhverrt… Jeg har vel som deg Tor, ikke vært mye aktiv på kommentering…. ;))

 2. leone Says:

  Jeg synes… …at det blir veldig tungt hvis SOL har en policy om at «bloggen styrer seg selv». Jeg ser at SOL-administrasjonen selv har vært inne og moderert den aktuelle, uhyre støtende blogg. Ære være dem for det, men det burde vært unødvendig at det er bloggere som trigger SOL til å reagere. Derfor er jeg enig med noen, at det absolutt burde vært en moderator her. Men stakkars menneske. Jeg ser jo for meg at vedkommende vil få en stri jobb.

 3. trultemor- Says:

  men sol kan ikke reagere når de ansatte har fri/det er helg! Sånn er det bare

 4. Teia Says:

  I utgangspunket er jeg helt I utgangspunket er jeg helt enig med deg, i den grad at jeg holder meg for god til og slakte andre selv om meningene avviker noe fra det man anser som normen på enkelte områder..
  Men når det er den samme som kommer med utsagn som ikke hører hjemme i dagens samfunn, gang etter gang etter gang, ja så er det en utfordring og ikke stille spørsmål..

  Det som derimot gjør seg så tydelig, er at det finnes enkelte med ett enormt behov for oppmerksomhet.. Da er det ikke nøye om den er positiv eller negativ.
  Å vi mennesker trekkes til møkka som om det skulle være en ulykke rett utenfor vinduet.

  Ja, det enkleste er å la det ligge, gå videre og glemme både innhold og mening når det er så tydelig at det er bare for og lage trøbbel. Men enkelte ganger så er det noen som føler seg truffet, og føler at det er på sin plass og si i fra. Da kan det ofte bli kreative vendinger i ordbruken for og uderstreke hvor tåpelig det i utgangspunget var og si no `sånt..

  Nei, jeg velger heretter og overse….
  Gidder ikke bidra til mere kontroverser når det er så mye annet flott og henge seg opp i.

  Ha en flott dag Tor..

 5. leone Says:

  Kloke ord fra Teia. Men den aktuelle bloggen hadde åpenbart en invitt til voldsmotstandere i overskriften, men hva skjer når man går inn og leser innholdet…!? Dette var den ondeste form for angrep på dem som ble berørt. Jeg har ikke ord!! Med slike egenskaper for å få oppmerksomhet, blir det interessant å se i fremtiden hvor mange som vil lese vedkommendes blogger.

 6. Teia Says:

  Jo, men når det har vært Jo, men når det har vært innlegg etter innlegg med svada og provokasjoner, så
  var det vel ikke annet og vente derfra.. Blei ikke det minste overrasket av det.

  Erfaringsløse barneromper som framstår som feiere.
  Faen til feiere..

  Nei, takk sier jeg..

  Hedde det nå vært no`edge eller snert over sakene, så kansje..
  Men bastante og infantile sånerdet meninger..

  Næi, ikke i dag å ikke seinere.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  xantippe:
  Som jeg sa selv og xantippe:
  Som jeg sa selv og har jeg ikke fått med meg særlig mye i det siste jeg og. På samme tid ser jeg jo av erfaring når det begynner å trøble seg til endel. Og følte vel for å prøve å si noe «nøkternt» og generelt i et håp om at det kanskje kunne bidra litt til å roe seg. De fleste av oss her er vel her for å skrive innlegg om våre liv og tanker og meninger, ikke for å krangle.

  Håper du snart blir bedre, og jeg setter alltid pris på dine innlegg, selv om vi ikke alltid er helt enige så respekterer vi hverandres forskjeller, det er viktig.

  leone:
  Nei jeg tror ikke sol har en slik tanke at den skal styre seg selv, men det er lett å glemme realitetene, dvs at ingen ansatte på Sol sitter her 24/7 og finleser våre ord. Dessuten har de og et stort debattnettverk å holde styr på utenom. Men jeg er enig i at noen ganger burde de helt klart reagert uten at 100 klager måtte til før en reaksjon kom.

  Å ha en moderator her er vanskelig, for det første kommer 24/7 inn igjen, altså umulig oppgave for en person alene. Hver enkelt av oss har og et ansvar for oss selv, vi har noen muligheter om ikke annet til å begrense andres mulighet for kommentarer. Og vi har og et selvansvar til å prøve å holde hodet litt kaldt selv når vi leser sterke meninger som kolliderer med våre egne. Det å skille det generelle fra direkte personangrep.

  Trultemor:
  Ja, det er et viktig poeng jeg ikke alltid føler at alle er klar over. Og selvsagt utnytter noen dette, men der bør vi selv kanskje ikke da la oss gå i fella og heller tie sakene ihjel. Det er og en form for moderering.

  Teia:
  Joda ser det med utfordringen. Men dagens samfunn er et mangfold av meninger, både fra gjennomsnittet og til ytterligheter begge veier, slik funker et demokratisk samfunn. F.eks er det jo sikkert mange som enda mener at «kvinner hører hjemme på kjøkkenet». Men man har da lov til å fremføre det generelle, for man angriper ingen konkrete, det er kun en mening.

  Du er inne på noe vesentlig at noen vil ha oppmerksomhet og da kan prøve å skape den med f.eks kontroverse innlegg. Men det er en slags felle man da bør være klar over når man beveger seg inn mot den, det beste er da å la den stå der uten å gå seg fast, bite på agnet og la ikke personen få den ønskete oppmerksomheten.

  Joda, noen kan føle seg truffet av selv generelle meninger, jeg både ser og vet det. Men, hva oppnår man med å da begynne en lang sak med en person med slike holdninger? Som regel blir man selv bare mer negativt innvolvert i det man reagerer på. Kanskje ville man selv og hatt det bedre om man tiet og da heller sendte en klage?

  Tor

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Bare en replikk til Teia og Bare en replikk til Teia og leone:
  Selvfølgelig er det over tid Sols ansvar å vurdere om kanskje blogger x bør utestenges da h*n stadig skaper bråk og trekker inn uønskete bivirkninger. Dette sagt uten at jeg egentlig har lest noe som helst av den bloggeren dere sikter til.

  Tor

 9. May-Britt Says:

  =) Hei
  Her er det jobbing hele døgnet, har steppet inn på natt igjen, ha en fin dag=)
  [img]http://i287.photobucket.com/albums/ll149/glittergn/valentines/924385gn4kiwm5iv.gif[/img]

 10. Teia Says:

  Tor, da stiller saken seg Tor, da stiller saken seg noe anderledes..
  Da kan du jo ikke vite hva jeg mener, om du ikke har fått med deg
  hva jeg refererer til..

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Takk May-Britt,
  hm nå må Takk May-Britt,
  hm nå må du ikke slite deg ut med all jobbingen.
  Ha en fin kveld

  Det kan hende Teia, jeg snakket vel mer om det generelle, og forskjellene på tolererbare ord og ikke. Dvs når man påberoper seg det frie ords rett.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: