Litt nostalgi..

Bilferger er noe jeg alltid har likt – mer rett alle slags båter. Men bilferger og fjordabåter er koselige, og var spennende da jeg en tanke mindre. Det er så mange av de, mange i minnet. Kjører en oppover landet fra sør og langs kysten blir det mange fjorder og ferger, skjønt broer og undersjøiske tunneler har gjort mange av disse overflødige nå i moderne tider.

På hytta uten for Bergen, den lå rett i sjøen – og alle fjordabåtene passerte innen et sluk-kastslenge der en liten pjokk stod på brygga nedenfor og fisket. Det var imponerende å få de så nærme og med lyd og bølger som ekstra effekter. Det het seg det at da de avgikk fra Bergen og oppover ble det alltid en kappseiling mellom de om å komme først til det sundet der hytta vår lå. Herdla husker jeg var en av de raskeste, kommandøren og. Det var så mange, en drøm for en liten tass å se på og oppleve.

Selvfølgelig har menneskeminnet sin begrensning bakover i tid, dvs en grense nedover i alder hvor man plutselig ikke husker lenger, eller kanskje bare små bruddstykker. Under er ferga «Folgefonn». Jeg sitter og rydder i noen gamle scannete bilder, og finner den sammen med biletten. Såvidt jeg har forstått har jeg reist med den som liten på vei til hytta i Nordfjord og far har kjøpt bilde av den staselige båten.

scanned-66.jpg

scanned-67.jpg

Ikke verst å få bilett med så flott bilde på av selve båten, det var andre tider den gangen. Men interessant å sitte og studere bilene, bussene, menneskene og alt annet, forskjellene. Nå ser en ikke mye her i dette lille bloggvinduet, men når jeg blåser det opp til full skjerm her så kommer mange detaljer frem.

Under nok en ferge jeg ikke husker «Rosendal». Ser det er flere bilder fra den også med meg på. Blant annet det under hvor jeg selvsagt må sjekke livbåtene og at alt virket, en ukjent av fergemanskapet er satt til å passe på den lille villmannen mens far tar bildet, hehe

scanned-63.jpg

scanned-65.jpg

scanned-64.jpg

Men det var mer ro over menneskene den gang, de var vant til å vente og pratet og koste seg i mens. I dag er det jo turbo og stress selv i fergekøer. Man ser det og på rastløsheten i folket, og det å f.eks nyte en fjordkrysning er ikke det samme mer der folk sitter og tripper mens de kikker på klokka og om ferga når inn på minuttet ellers blir man jo forsinket.

7 kommentar to “Litt nostalgi..”

 1. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er det flere som har Er det flere som har problemer i dag her? Jeg sliter med å holde meg innlogget og får utlogget og innlogget i hytt og pine. Og alt er som sirup.

  Tor

 2. Xantippe Says:

  Koselig å få innblikk i… Koselig å få innblikk i… jeg tok turen fra Kristiansand til Trondheim ( kysten) for noen år siden… og ja… det var utrolig mange ferjer… mye venting og utrolig dyrt… men det blir jo noe annet når man minnes tilbake slik du gjør her…. det du sier om at minnet har en tidsbegrensing stemmer vel også…. uansett… takk for kikken….;))

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg har tatt den flere Jeg har tatt den flere ganger i voksen alder og xantippe. Det er en fantastisk tur alle burde fått oppleve. Jo det koster litt, men det gjør jo all transport.

  Vet ikke helt hvor langt ned jeg husker, føler det ofte er situasjonsbetinget når man husker plutselig noe langt ned i alder?

  Tor

 4. May-Britt Says:

  her må vi ta ferga for å komme på kjøpesenter ol. koselig det, 20 min bare. Da jeg var barn, tok vi ferga fra kinsarvik til knardal når vi skulle til bergen på ferie. Kunne stå 6-7 timer i kø, pappa tok frem primusen og koka kaffe og pølser ol. så gikk de rundt og solgte jordbær og moreller da, herlig.
  Og menn gikk og solgte medlemskap i Falken og Viking=)
  Kan ikke huske at de timene på fergekaia plaget oss? Det var som en del av ferien det bare=)

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Ja det er vel slik jeg Ja det er vel slik jeg husker det og May-Britt. Men jeg forstår jo de som er avhengige av ferger, det blir litt annerledes.

  Tor

 6. Anonym Says:

  Ååå Får sommerferiefølelse i magen.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Enig anonym, godt å ha Enig anonym, godt å ha minner mens vi venter.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: