Spennviddens land..

Jeg hadde «vareopptelling» på veden i dag, resultatet viser at det har vært en kald vinter. Jeg har både bjørk og eik, erfaringen med eiken så langt er at den brenner lenger enn bjørka, noe som er forsåvidt gammelt nytt, samt er tyngre å få fyr på. Minuset med den harde eika er at alle de tusen små fliser på en kubbe da blir som nåler og kubben må håndteres som et piggsvin.

Herr Hakkespett som har bodd her i hagen i hele vinter gikk litt bananas i dag. Inntill i dag har dens hakkeeskapader stort sett gått ut over fuglekassene, et plommetre, den brune søppeldunken, en brunspraglet urne med visne margeritter og selvfølgelig alt som er på fuglebrettet av meiseboller knuses av den hakkende typen. I dag trodde jeg det var noen som var blitt kokkos og skulle knuse det ene stuevinduet, men det var bare Herr Hakkespett som hadde fått sansen for glass der han satt på karmen og lot slaghammeren gå.

Det er februar, den korte måned, da året justeres. Lyset øker sakte men sikkert hver dag, og snart begynner de små hardføre grønne tøffingene å vise tegn til liv. Årstidene her nord er rimelig dramatiske i sine ytterpunkter, spennvidden. Man føler på samme tid at året lever mer, får flere store naturopplevelser på et år enn dersom en bodde lenger sør hvor dramatikken manglet og nesten alle dager var et speilbilde av dagen før.

Ikke det, klimatisk sett er Jæren er unikt i Norge med sine milde vintrer og lange vårperioder. Og de enorme kontrastene finnes i en annen utgave enn lenger inne i landet eller nordover. Nå letes det etter vårtegn, selv om det enda er uvanlig kjølig her. Hver gang jeg ser en tapper liten spire se lyset, smiler jeg inni meg..

6 kommentar to “Spennviddens land..”

 1. Xantippe Says:

  Hmmm, jeg undres over at det Hmmm, jeg undres over at det kanskje har vært kaldere på Jæren enn på sørlandet denne vinteren… jeg har iallefall brukt langt mindre ved denne vinteren enn jeg gjorde de 2 foregående årene…. men deilig at det går mot lysere tider ja….;))

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det kan være mulig Det kan være mulig xantippe. Nå spiller vinden og inn en del på vedforbruket, og selvsagt dette litt med kosen å fyre og selv om jeg ikke behøvde, har varmekabler i hele huset noe som er deilig å føle på når varmen siger opp. Er det gulvkaldt og en fryser på føttene så nytter det nesten ikke hvor mye en fyrer opp varmen lenger oppe.

  Ja, merker lyset siger på sakte litt etter litt.

  Ha en fin kveld

  Tor

 3. Edb.Regadog Says:

  Her er det så mye ved at vi kommer til å ha til hele neste vinter også.
  Har egentlig ikke vært så inmari kaldt – men så har jo jeg glemt å fyr i ovnen også.
  Ikke alltid så lett å huske på at man faktisk ikke trenger å spare på veden.
  Gleder meg til fuglene kommer tilbake.
  Her er det så mye snø at det halve kunne vært nok.
  Sukk.
  :)Kom deilige vår!

 4. Trultus Says:

  Huff – her er det skikkelig Huff – her er det skikkelig golvkaldt i dag! Heldigvis er det ikke sånn hver dag – bare når naboene under her ikke er hjemme. Sånn sett er det fordeler med å bo i leilighet – jeg har varme under, over og på siden… For det meste!🙂 Og det er helt gratis varme!

  Men det minker på veden her også. Selv den veden som ikke er tørr har fått bein å gå på. Pussig det der, alt brenner når det bare er varmt nok i ovnen.

  Gleder meg til våren nå, ja. Påskeferien kanskje aller mest. Den er i april i år, når våren virkelig har begynt å luske rundt hushjørnene her…
  Å gå på tur i påska (helst uten ski) sammen med jentungen, se snøklokkene og blåstjernene som titter frem med en gang snøen viker…

  Åh, som jeg gleder meg!
  Tenk – det blir vår igjen i år også!🙂

 5. happyen Says:

  Her er det ihvertfall kaldt nå….Brrrrr
  Snat 16 kalde,og meldt enda kaldere videre i uka og mot helga….
  Frossen som jeg er så går jeg konstant og binder meg,,,,,
  Men frem med ullundertøy,så kommer en vel over dette og….
  Snart vår,,,,Hehe
  Klem.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Vanligvis har jeg endel Vanligvis har jeg endel igjen edb, men normalt bestiller jeg 4 favner, denne gangen bare 3 da jeg regnet med at eika utjevnet endel. Jeg sparer ikke på veden, det har jeg aldri tenkt på. Og det er kos å fyre opp om morgenen, blir som et rituale, og det å sett baken inntil mens jeg kikker ut på verden. Her er grønn plen selv med nattefrost, snø er sjeldent, men en liten time unna er det plenty.
  Ja kom vår…

  Slipper det gulvkalde her med varme i alle gulv Trultus. Har hørt det du sier om varmen nå du bor i en leilighet som du gjør, sparer sikkert en dek strøm og på det? Viktig at veden er tørr ellers er den lite effektiv, prøv å ta inn mye og la det tørke litt ved siden av ovnen. April en spirende måned det gjelder å utnytte godt.

  16 happyen? Begynner å bli litt da, jeg ser det synker her stadig og er på -5 akkurat nå. Men som regel er det kun litt nattefrost av og til og ikke noe mer. Men ser at du må bo på et rimelig vinterkaldt sted. Du må passe på å kle deg godt, kan nesten ikke bli for mye når det er så kaldt som hos deg.
  Jepp snart vår, ihvertfall her nede, hehe

  Klem tilbake

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: