Tanker før lunsj..

Handbag? Hvorfor få jeg den reklamen hele tiden på min blogg? Kunne da for pokker vært noe hardware for villmenn og ikke unyttige damevesker når noen først har lagt sin elsk i å spamme meg.

Det er kaldt ute, minusgrader og kald vind. Kaldt har det vært lenge, men til slutt trer instinktivt selvdriften inn og en kler på seg beskyttelse for å ta vare på seg selv når kulden ikke viser nåde og truer med å gi selv sjelen frostskader. Menneskelig har alt en grense i toleranse selv om den varierer sterkt mellom oss alle. Mine grenser har alltid vært vide, kanskje for vide noen ganger i livet og en merkes av det til slutt.

Husker tilbake da jeg drev for meg selv med 10 ansatte og hvor innvolvert en ble i alles ve og vel, de fleste mennesker opplever vanskelige livssituasjoner og naturlig innvirker slikt på ens hverdag på jobben og. Men alltid kom de til meg, og jeg prøvde å forstå og hjelpe samme hva det gjaldt. Ofte merket jeg at noe var galt hos den eller den lenge før noe ble sagt.

I små bedrifter kommer en mye nærmere hver enkelt ansatt, blir som en familie og hvor jeg selv i mitt tilfelle ble familiefaren alle delte sine små og store problemer med. Fellen en kan gå i er at en glemmer seg selv oppi alt. En ønsker jo å være der som den trygge og alltid tilstedeværende i alle situasjoner, en som kan stoles på uansett. Men før eller senere merkes det at en forsømmer seg selv og man må ta grep før det går for langt.

I bedriftsverden handler det om å overleve og ikke uvanlig går det ut over andre, noen ganger med redelige midler, andre ganger dessverre ved bruk av uredelige metoder. Det finnes mange kyniske mennesker som driver etter prinsippet «alt tillatt» og skyr få midler for å kave til seg på andres bekostning. Men oppi den stille bakgrunnskampen, glemmer en del av disse følelsesløse kyniske at kundene, som alle lever av, også kan forstå og ta sine valg ved at de ser seg tjent med redelighet i alle ledd. Vi kom frem nettopp pga 100% redelighet på alle nivå, pris er ikke alt i denne verden alltid.

Vel, det nærmer seg lunsjtid, det er lørdag – og i morgen 1. februar, sakte går det mot vår.

11 kommentar to “Tanker før lunsj..”

 1. trultemor- Says:

  små bedrifter ja…det kjenner jeg absolutt igjen:)
  Bare at jeg er «jobb-kona» til sjefen…ja, på en måte. Vi har jo delt så mye hverdag i over 10 år…så han er ikke alene om å ivarete alle andre og sitte der alene og tom selv.

  Ikke minst det vi har vært gjennom siste 2mnd har bragt oss enda nærmere sammen og …selv om det er mere usynlige bånd mellom de andre ansatte, så har vi opplevd og gjennomgått en vanskelig tid sammen.
  Er jo ikke alle som sier så mye.

  Men sånn ellers i livet, så kan det være enkelt å forsømme seg selv, sette seg selv nesten bakerst…Men det er slettes ikke bra i lengden.

  Ha en kjempefin helg!!
  Klem

 2. Loa Says:

  Ikke lett Har selv jobbet i fler små bedrifter, og er av den gamle skolen hvor service har alt å si i forhold til kundene. Fornøyd kunde er tilbakevennende kunde. Det ser ut til at noen glemmer det i sin iver over tall og bankkonti. SELVFØLGELIG så starter en ikke en bedrift uten at inntektene skal være større enn utgiftene, men noen glemmer de grunnlaget for sine inntekter: kundene.
  Og for å få god kundepleie bør en ha gode medarbeidere til å ta vare på kundene. Det får en ikke ved å være drittsekk. Men det er også ett skille mellom det å være god sjef og venn.
  Har vært borti det meste. Alt fra «svirebror» til humørsyk kalkulatorbruker.
  Det beste er rettferdige, lyttende men likevel «sjefete» arbeidsgivere (Den var kanskje litt vanskelig å forstå)

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Blir slik trultemor at en Blir slik trultemor at en ofte og får en slags «mor» i slike små bedrifter. Og den «moren» er gjerne den som napper litt i «faren» fordi han glemmer seg selv oppi alt.

  Men på mange måter er en sjef i slike bedrifter «ensom» slik du sier, og mye fordi han selv tenker andre først og ikke ønsker å la de ta del i hans bekymringer, han føler kanskje at de ikke behøver å belemres med disse i tillegg.

  Det hele handler mye om mennesketyper, andre sjefer igjen tyner maks ut av de ansatte og dyrker blindt sine interesser fremfor hensynet til ansatte. Mange ser ikke de ansatte som annet enn «produksjonsmidler» til egen gevinst. Jeg tror jeg har møtt de fleste typer bedriftsledere, fra de som bryr seg ekte, til de som kynisk utnytter alt for å samle gull og status til seg selv.

  Ha en fin helg du og.

  Tor

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Joda LOA, forstår det med Joda LOA, forstår det med «sjefete», sjefen skal og være «sjef». Men min erfaring er at når de ansatte trives 100% og føler de blir verdsatt også som mennesker, da behøver ikke sjefen «sjefe» særlig, de ansatte blir sine egne sjefer, og da ofte med mye bedre resultat enn hvis sjefen skal måtte sjefe for å få resultatene. Det er mye psykologi i dette.

  Kundene skal behandles med respekt og redelighet, dermed oppnår en stempelet «seriøs» og kundene vet at man er å stole på, noe de ofte er veldig avhengige av dersom den «jobben» man selv utfører er noe kunden i dette tilfellet har kunder til selv og, altså når man sitter i midten av en total er øverste del alltid avhengig at de under er 100% seriøse ellers blir man å betrakte som useriøs selv som sluttledd.

  Tor

 5. LOA Says:

  Har man som sjef kommet så langt at arbeidtagerne er «egne» sjefer, ja da har du en bedrift som går godt. Da tar alle ansvar for at bedriften skal gå godt og at arbeidsplassen er ett godt sted å være.
  Ett annet ord for setningen i det andre innlegget kan også være respekt. Uten en viss form for «overordnet» respekt blir det fort ubalanse. Nei Tor, dette var vanskelig å få gode ord på. Jeg tror du skjønner hva jeg mener.

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Er lenge siden nå LOA, Er lenge siden nå LOA, egentlig avsluttet jeg pga de dårlige tidene som dukket brått opp på slutten av åttitallet/begynnelsen av nitti da hele Norge var i krise eller konk. Tapte for mye på kunder som først gikk dukken og skyldte meg penger, dessuten var jeg for «snill» og holdt for lenge på de ansatte i håp om at det skulle snu, å lønne 10 + meg selv og staten koster litt pr. måned. Men slik er det, ting kan skje som man ikke kan styre slik det skjedde i slutten av den økonomiske krisen da man kunne få 4 hus for en million dersom man ville.

  Forstår hva du mener tror jeg, men ja, man får en annen respekt når man behandler ansatte som sine like, og den respekten fører da til noe godt for alle.

  Tor

 7. mirapisani Says:

  Din omsorg er stor Tor. Det er ikke alltid det lønner seg i denne verden.
  Men du skal se at når du legger sammen alt så går du ut med gevinst for dine handlinger.
  En smekk eller to får du nok sikkert også. Men det får de fleste av oss hvis vi har gjort oss fortjent til det.
  Mira ;))

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Hm.. nei kanskje du har rett Hm.. nei kanskje du har rett mirapisani, men når det er en naturlig del av meg helt fra jeg var liten av er det vanskelig, nesten umulig, å skrue av noe som føles som meg på en naturlig måte.

  Jo, har fått noe smekker, noen som svir opp igjennom tidene, men skal man slutte å bry seg om hverandre? En slik verden verden vil ikke jeg bo i, en verden av bare egoister. Tror alle taper på det.

  Tor

 9. mirapisani Says:

  Nei man skal ikke slutte å bry seg Tor. Men når man koker ned vesentlige ting til bortimot det minimale vil man se at det man først og fremst skal ta hensyn til er seg selv. Hvor mye nytte ville mine barn hatt av meg, hvis jeg skulle bruke det meste av mine krefter på utenforstående som etter all sannsynlighet ikke ville gjort det samme for meg hvis/når jeg gikk i bakken?

  Jeg forstår tankegangen din, men noen ganger er hjelpen større hvis en drar dem i øra eller gir dem noe kraftig verbalt å tenke over i stedet for kyss, klapp og klem.
  Ikke alle forstår den type hjelp, men det får heller stå sin prøve noen ganger. Dessuten siler man mye lettere ut snyltere og andre som er ute etter å suge en tom for energier.

  Jeg mener ikke at de fleste gjør slikt med vilje. Sannsyligheten for at det er ubevisst er større.
  Og jeg mener heller ikke at en skal møte alle på denne måten.
  Men uansett så kommer jeg ikke bort fra at man først og fremst burde ta hensyn til seg selv. Og det går helt fint ann å gjøre det uten å være egoist.
  Mira ;))

 10. mirapisani Says:

  Eplehage Tor. Om jeg gikk i din eplehage. Sulten og stjal av dine epler. Ville du si til meg; ta så mange epler du klarer å bære med deg, spis og bli mett…
  Eller hadde du forklart meg at det er dine epler og man tar ikke noe som er andres før man har spurt om lov først. Din strenge mine ville ha fyllt meg med skam og dårlig samvittighet og jeg ville tenkt meg to ganger om før jeg gjorde noe slikt igjen. Det var mitt valg på hjelp.
  Det første alternativet ville sikkert fått deg til å føle deg som en hjelper og ha god samvittighet,helt til jeg kom igjen og skrellet hele hagen. Og jeg ville fått veldig vondt i mangen dessuten. I tilleg til det ville jeg blitt pottesur når jeg kom inn på bloggen her og leita etter dine morgenstunder med brødskjeva og marmelade og ikke funnet noe av den type lesning.

  Men vi er alle forskjellig.
  Fortsatt god Søndagskveld.
  Mira ;))

 11. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Selvfølgelig ville jeg latt Selvfølgelig ville jeg latt deg ta de eplene du behøvde for å stille din sult, ja sågar bedt deg inn og gitt deg mat. Metaforisk er selvsagt tanken din, men mitt grunnprinsipp ligger der.

  Jeg tror jeg forstår deg med det du sier «ha skrellet» hagen, men om du hadde skrellet hagen for epler så hva? Jeg hadde ikke et viktig behov for de, men du hadde mer enn meg. Du tenker mer på verste fall, og det gjør ikke jeg. Tross alt er de fleste mennesker gode i seg.

  Vel foreløpig har det kommet rare morgenstunder, dersom de forsvinner kan delvis noe av det metaforiske oversatt til reell sitausjon ha sin gyldighet ja.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: