Forståelse: Det ikke selvsagte..

Spagetti med kverna kjøttdeig og løk, jeg tror jeg er dyktig der – blir like vellykket hver gang, hehe. Etterpå en tilsiktet og hederlig fortjent ligge ned lese- og blundestund. Akkurat på nær blundetilstand ringer telefonen. Lillesøster. Etter frem og tilbake «dere menn forstår ikke oss kvinner», hm, det var andre gangen noe tilsvarende ble servert fra en kvinne i dag. Skjønt de begge mener det nok ikke som en standard bokstavelig, og søster sa det selvsagt bare for å erte meg – og hun fikk motsatt tilbake for å oppnå den samme gunstige virkningen.

Det uttrykket er vel noe alle har hørt opplest så lenge man har vært voksen og i uendelige scener. På en måte et slags endestopp når det kommer, som mann kan en da (er det meningen) bare gi opp og tie for vi forstår ikke så da så. På samme tid er det feil i grunntanken at kjønnet skal være en uoverstigelig barriære som er vedtatt og godkjent som allmenngyldig når en kvinne ikke føler seg forstått av en mann. Det er visse forskjeller i utgangspunktet på menn og kvinner, men de er ikke store nok til slike bastante gamle bastioner skal enda dyrkes.

I ung alder jobbet jeg et år i et større firma, en dag etter et lite kurs i rasjonaliseringskunsten bak- og fordeler satt vi til slutt på puben på hotellet. Jeg skulle bare ta en rolig halvliter og køye og satt på et lite standard 3 mannsskjevt og slitt pubbord i et dunkelt hjørne. På en enda usikker måte, hadde jeg fått to av «kontordamene» til bords, en på hver side. De var nå i sine x antall pils. Det var godt kjent at de to damer hadde 3 dager før brast sammen på jobben slik at selv lysene blinket over hele anlegget og kontorsjefen plutselig fikk et hastekall til en annen bygning.

De var begge markante sterke personligheter. Nå skulle de «gjøre opp», altså bli venner igjen og da ved gjensidig fortåelse av hverandre og hvorfor begge hadde akkurat en av sine bad days på samme dato. Hele seansen drog inn private forhold og alt mulig egentlig, altså slike ting som kan lage bad days for oss alle av og til når en føler alt er bare nedover og motstand. Av normal høflighet satt jeg rolig og hørte på. Det var jo ikke til å unngå heller når bordet kun var som et lite grytelokk og de tre stoler med menneskene på like nær.

Det som undret meg var at etter en time forstod de ikke enda helt hverandre. Selv om begge hadde ulike momenter av praktisk type som påvirket psyken ville de i sum kunne lage en slik down. Selv følte jeg at jeg forstod begge veldig godt, og selv om de følbare momenter ikke var mine så kunne jeg forestille meg enkeltdelenes inngripen i hverandre og sluttsummen dette ga.

På slutten, da jeg aller nådigst og for å være enda mer høflig så bunnen i det tredje glasset hvorav de to var nesten påtvunget, begynte de å reise bust igjen. Og bare fordi de ikke klarte å forstå hverandres årsaksammenheng. Nå begynte de å stadig henvende seg til meg for å få min inviduelle støtte. Sanke poeng.

Til slutt forklarte jeg det for meg rimelig enkle, men og dette at de ikke evnet selv å se og forstå at den andre hadde samme mengde i potten som den andre, og som var nok til å få den typen dårlig dag. Dvs at den ene ikke hadde bedre «gyldig og god unnskyldning» enn den andre. Det satte de litt ut, for jeg var jo mann? Enden på saken ble latter og gjenforening bygget på nettopp paradokset i det at her satt en mann og forstod kvinnene bedre enn de selv gjorde seg i mellom.

Det med å forstå andre uansett kjønn er ikke lett alltid. Det er så uendelig mange faktorer i et komplisert bilde. Men for å forstå bildet behøver man og visse kompliserte faktorer som man udekkende kan samle i en sekk med «evner» på. Og jo likere «vekttyper» to personer har i deres unike «evnesekk» jo bedre er grunnlaget for å forstå hverandre. Disse «evnene» spenner over tusener av kompliserte detaljer og behøver 10 bind a 500 sider for å nærme seg en brøkdel av alt i forklaring, eller forsøk på en egentlig håpløs forklaring. Men er denne forståelsen nær lik som mulig er ofte kun et blikk og kroppspråket alene nok for å få den andre til å forstå det som behøves.

Men ikke uvanlig, pga de naturlige vanvittig kompliserte innebyggete faktorene som gjør oss til til komplette unike mennesker, vil det og være naturlig at vi kanskje ikke alltid forstår hverandre i alle situasjoner like godt som ønskelig, fra begges side. Kjønnet er som regel underordnet i slike tilfeller.

Men kvinner og menn kan lære mye av hverandre, begge veier. Kvinner er vanligvis bedre på å utrykke hele spekteret av følelser enn f.eks en mann med likt følelsesnivå i de samme situasjoner. Mange menn er og enda vokst opp med forståelsen av å vise hele seg i alle situasjoner er det samme som å miste kontrollen og dermed et svakhetstegn. Dette er dog ikke bare mannskjønnet skyld, fremdeles finnes det kvinner som utrykker bestemt at menn er kun de som er «ekte menn og skal tåle alt» ellers er de noe mindreverdig.

Jeg mener det er en styrke av uvuderlig verdi i et menneske som tør være seg selv 100% og det skal ha full respekt, for det er et menneske som burde vært en slags «mal». Men samfunnet gjør det heller ikke lett å være mann med følelser mange ganger. Likeverdig aksept som hos kvinner er enda ikke til stede i praksis.

På et annet område har kanskje kvinner noe å lære av menn når det handles i affeksjon i følelsesladete situasjoner. Mange vanskelige situasjoner dras lett i feil retning ved å være for kjapp med å la seg overstyre av handling i affeksjonens dominans, som regel får en da motsatt effekt. På det området er menn generelt mer balanserte og ikke så lett lar affeksjonen overta. For menn tolker ikke uvanlig affeksjonshandlinger på denne måten som en bevisst handling av negativ art da de selv kanskje ikke ville gjort det samme på grunn av det negative element slike handlinger normalt fører med seg.

Et interessant tema hvor ingen «ende» finnes, og enda berørte jeg ikke de viktige genetiske elementer oppi dette bildet, de må og være «rett» tilstede for å få en hel forståelse i mange, mange situasjoner som omhandler mennesker og forståelse dem i mellom..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: