Vi Babushka’er..

Blikket følger 3 småsei og en trollkrabbe, de første i galante svinger – den siste som en klønete, treg og forvokst mørkebrun edderkopp i feil element. Edderkopper bor ikke i Taremareland. Det er lørdag, men de der nede i den psykedeliske karbonaters verden har ikke kalender. Mulig krabben kunne hatt et armbåndsur, men tiden ville da gått fra den som med oss mennesker.

Å myse ned i havverden er alltid like spennende, da blir jeg barn igjen og fengsles av verden der nede, så nær, men dog så fjern der jeg sitter på en kaipullert. Som priset før her på Jæren, er alt innen noen steinkast. Også havet.

En liten luftings på lørdags ettermiddag frisker og rydder opp inni den noe synonymsituasjonsøkende lett distre hjernen. Glorifiseringskunstens abstrakter søkes omgjort til forståelige omvendte sansynlige figurativer man kan underskrive på for å be hjernen om å godta de ukjent kompliserte faktorer som f.eks beregningstabber den kan ha foretatt i brokete ikke illuminerte landskap lik en babushka dukke i en helstøpt glassmonter.

En gammel pånikk kjenning med tenner nede, smiler som da han var 8 der den ene småseien etter den andre ender i feil element og nedi en Rimipose. Stekt småsei er og mat. Han agner med reker, rester fått gratis fra den ene reketråleren som nå ligger rengjort og pen for eventuelle søndagsblikk fra turgående kunder. Butikken må jo se fersk og Ajaxaktig ut, et bedrag dog. Mikrobene ser man ikke, men mennesket bør være glad for at det ikke ble tildelt mikroskopøyne av Deres Herre, eller hvem det nå er som var ansvarlig for oss. Selv er jeg sjøsterk i evolusjonskuta.

Verden er så mangt, tankene følger føttene på vei tilbake. Bak hver millimeter finnes lag på lag med undere. Livserfaring har gitt meg så mangt, det å vite at en kan fokusere blikket et sted, og enda oppdage noe nytt selv 10 år etterpå. Som med mennesker og. Mennesker er ufattelig ulike i dybden. Innerst hvor alt er blottet. Der hvor det ekte nakne mennesket befinner seg og hvor det er mest sårbart. Så for å beskytte det sårbare kler vi på oss lag på lag, som babushka lenger oppe. Mennesket er en levende babushka, de ekstreme forskjellene kommer til syne når man åpner den nest siste og det nakne åpenbares.

Forskjellene arter seg som et mangfold man ikke helt fatter på grunn av milliardene i antall. Men en slås av forskjellene i lagene, festninger som kles på for å verne det sårbare, det mest hellige man har – seg selv. Sjelen. Men det stopper ikke der, selv det helligste finnes i like mange utgaver, noen mer like enn andre. Spennvidden er astronomisk. Og er man Jorden, er det vanskelig å overleve med f.eks Pluto som sin make. Ulikhetene blir for store til slutt, selv om begge er vakre på sine måter, men de er i hver sine verdener, og må forbli der for å overleve dersom den ene ikke da lar den andre sakte kvele seg og miste sin egenart.

Under, verden våkner i Skaldeland en vinters dag i 2009..

IMG_0431b2.jpg

4 kommentar to “Vi Babushka’er..”

 1. denise-h Says:

  for et nydelig bilde kor e for et nydelig bilde kor e det tatt???

 2. Anonym Says:

  Du er neppe en Babushka, Tor Babushka er en russisk bestemor. Det kan også bety et hodeplagg, skaut ……….
  Skjønner at du tenker på de dokkene med flere dokker inni, men de er oppkalt etter den russiske bestemora

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  denise-h:Tatt fra terrassen denise-h:
  Tatt fra terrassen min (det nedre er ikke hav eller innsjø, selv om det kan se slik ut)

  Anonym:
  Ja, vet det, men i ordene over er det symbolistiske overført på menneskeheten og et annet ståsted å betrakte fra. Mulig, eller garantert og ikke forventet, at alle skal følge min måte å «tenke på». Betrakte verden. Uten at det var negativt ment, vi er jo ofte veldig ulike alle på det indre planet.

  Tor

 4. denise-h Says:

  knall fin utsikt…mesunne knall fin utsikt…mesunne deg den…der ute på forblåste jæren…..


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: