En kjepphest til frokost..

Politikk til frokost er litt som å lese reklamen som følger med morgenavisen, med andre ord noe som ikke er hverdags, men ovnen liker reklame dersom den ikke er for glanset og kunstig, da går den i bosset, det grønne spannet. På progresjonens alter har de mye felles de to sakene, lite nytt. Og begge vil selge noe, og begge har noe med liten skrift som først blir synlig etter man har foretatt et valg.

Senterpartiet vil visst nå forandre konktantstøtten (nei jeg har ikke bruk for den). Men de vil doble den, så kommer selvsagt hvor doblingen kommer fra, typisk politikk, man tar og øker noe som så igjen trekkes fra samme sak et annet sted. De vil kun gi kontantstøtte første året. Slik jeg leser det nye sprell. http://www.dagbladet.no/2009/01/23/nyheter/senterpartiet/politikk/kontantstotte/4500173/

Om jeg ikke behøver kontantstøtte selv, så har jeg alltid hatt en mening om den vs barnehager og menneskers muligheter for frie valg i en såpass viktig sak dette med barn tross alt er. Jeg synes de to valgene burde soleklart vært likestillet fra statens side vedrørende kostnader. Altså, det koster kr x (sikkert rundt 15.000 minst) for samfunnet pr barn i barnehage pr måned. Det rette burde da være at de som velger å være hjemme med barna frem til skolen begynner fikk også et valg ved å motta den samme kr x dersom de virkelig var hjemme med barnet.

Det norske samfunnets politikk vedrørende småbarn er unik i verden antar jeg. Slik det er blitt ender alle barn (i praksis) hos den store felles oppdrager, Staten, som så programmerer (kurser) alle surrogatforeldrene (barnehagepersonalet) likt etter den norm staten til enhver tid finner formålstjenlig. De som ønsker å gi barna en mer naturlig barndom ved å være hjemme, har egentlig lite å stille opp med. De økonomiske vilkårene er skjeve, samt det finnes knapt andre barn igjen i miljøet rundt, de alle er i statens armer i barnehagene.

Jeg tror fremtiden vil vise at invidualistene taper på dagens ordning som nødvendigvis av praktiske grunner må gå mot forsøk på standardisering av de viktige barneårene hvor de små før fikk inviduelle naturlige forutsetninger og muligheter. Det kan ikke være rett å forme alle likt og ikke gi de muligheter som avviker fra de andre barna. Jeg tror barna selv ville protestert høylydt dersom det hadde vært mulig.

Men hovedpoenget er at foreldre egentlig ikke har reelle valg i dag, og det punktet er det politikkens ryttere sitt ansvar å ordne opp i..

13 kommentar to “En kjepphest til frokost..”

 1. bamse1964 Says:

  Er det ikke valgår i år? Er det ikke valgår i år?

 2. Anonym Says:

  Jeg kan ikke se annen
  Jeg kan ikke se annen løsning enn at du må stille til valg.
  Politikk er de taleføre vrøvlekoppers paradis.

 3. Xantippe Says:

  Uff, ja.. den evinnelige Uff, ja.. den evinnelige kontantstøtta, den har vi visstnok diskutert før Tor… men som Bamse her sier, det er valgår og da gjelder for alle partier å finne frem sine gamle kjernesaker samtidig som de finner på nye. Men tilbake til kontnatstøtta, jeg er redd for at dersom kontantstøtta blir større og lettere å få, vil vi oppleve at svært mange som benytter seg av den vil være innvandrere fra ulike miljø som absolutt burde sende sine barn i barnehage.
  En annen virkning en kontantstøtte i den størrelsesorden vil kunne medføre er at unge jenter velger å bli gravide ( Vennesla er et godt eksempel) for så å kunne gå hjemme….;))

 4. Jærskalden Tor Vidle Says:

  bamse:
  Flesk kommer de med bamse:
  Flesk kommer de med både titt og ofte uansett, men flesk alene gjør ingen nytte..

  Anonym:
  Det vil aldri skje, har fått lokaltilbud på kommunenivå tidligere, men nei takk, politkk er ikke min greie.

  Xantippe:
  Det kan kanskje stemme? Det vil alltid være negative elementer man må veie mot de positive, som det og er med dagens system hvor jeg mener på lang sikt er de negative dominerende av hensyn til barna totalt sett.

  Tor

 5. Anonym Says:

  Mange fine Mange fine poeng…………»de alle er i statens armer»……..(kunne det være et slagord ?)
  Vi må tilbake til den tid da kvinnen tok seg av sine barn uten kontantstøtta.

 6. erik b s Says:

  ref: xantippe.
  jeg syns det ref: xantippe.

  jeg syns det blir feil å mene at det vil bli svært mange innvandrere som vil komme til å benytte seg av forhøyet kontantstøtte. se på landsbasis. kontantastøtten skal ikke kun forhøyes et bestemt sted eller to (dette gjelder ikke kun for folk som bor på grønland eller stovner i oslo). majoriteten som benytter seg av denne form for støtte er fremdeles etniske nordmenn. innvandrere er i forhold ikke en brøkdel av den.

 7. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Anonym 11.46:
  Kvinnen? Det Anonym 11.46:
  Kvinnen? Det er likestilling, noe vi menn da bør ta innover oss. Jeg vil ikke tilbake til det motsatte der.

  Tor

 8. Anonym Says:

  Hva med å tenke på barna Hva med å tenke på barna først??? Så får man drite i likestilling noen år, alternativt kan jo far være hjemme

 9. Anonym Says:

  kontantstøtta Kontantstøtten har jeg hatt i halsen siden den kom. Jeg er 5 barns mor. Valget mitt var å gå hjemme med en lusen utbetaling eller gå tilbake til en godt betalt jobb. For meg var valget enkelt. jeg begynte å jobbe så fort jeg var klar for det uten å tenke permisjon eller kontantstøtte. Jeg elsker jobben min og kunne overhode ikke tenke meg å gå hjemme bare fordi jeg hadde fått barn. Jeg er ikke av den typen som syns det er fantastisk å være hjemmeværende mor.
  Første bud må være at man trives å gå hjemme. Jeg har sett venninner gå hjemme fordi de føler at dette må de, selv om de mistrivdes med hjemmerollen. Jeg tror ingen barn har godt av å ha en mor eller fars om går hjemme fordi de føler at de må, men mistrives til de grader. Dette tror jeg barn merker.
  Mine barn er i dag mellom 22 og 10 år. jeg ser på dem som veltilpasset sosialt, barn med energi, interresser, nysgjerrighet og samfunnengasjerte. Det gjør det bra på skole, har masse vennner, er sosial aktive og svært selvstendige, til tross for at jeg ikke har vært hjemme mer enn max 6 mnd med hver av dem.
  De er kjærlige, omtenksomme, og jeg er sikker på at de har hatt og har en god oppvekst

  lla det være opp til enhver mor og far om de vil og hvor lenge de skal gå hjemme. men det skal ikke føles som en plikt.
  Kontantstøtten er med på å bygge opp under de svake i samfunnet. her vil jeg trekke frem invanderer. Som alikevel ikke ønsker å sende sine barn i barnehage og dermed stenger seg ute fra et sosialt og aktivt arbeidsliv. Unge alenemødre er en annen gruppe. Ofte med liten eller ingen utdannelse. Deltidsarbeidene kvinner. Listen kan bli enda lengere. Selvfølgelig kan vi sette spørsmålstegn ved hva som er bra for barnet. men har man valgt et yrkesaktivtliv, bør man tenke konskvenser ved å utebli fra arbeidslivet for lenge. Og det går fint ann å kombinere et svært så aktivt yrkesliv og barn.
  Og, for å dra dette langt, hvis man ikke behersker de to rollene, bør man kanskje velge enten eller.

 10. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Anonym 01:11:
  Igjen: Man kan Anonym 01:11:
  Igjen: Man kan og skal ikke «drite i» likestillingen, den skal være selvsagt i et moderne samfunn. Men enig at barna nok ikke er satt først slik det er blitt nå hvor «alle» ender i statens former.

  Anonym 01:39:
  Du har mange gode momenter, min mening er at det i dagens samfunn ikke gis like vilkår for de som måtte ønske å være hjemme med barna i forhold til de som benytter seg av barnehagetilbudet. Hvert barn i barnehage koster samfunnet ganske mye, mer enn mange forstår, derfor blir det urettferdig at de som måtte ønske å være hjemme ikke får samme tilbud i form av tilskudd.

  For staten burde det ikke være noe problem økonomisk, da man kan minke på antallet barnehageplasser for å dekke inn tilskuddene. Dagens ordning er ikke rettferdig. Og reelt sett i dette moderne samfunnet har man ingen valg, ihvertfall ikke likeverdige valg. Dette er politisk bestemt og tilrettelagt. I tilligg har man stadig fremmet argumentene med «fordeler» barn har av å være i barnehage, noe som er en veldig skjev ensidig fremstilling.

  Tor

 11. Mamma til 3 Says:

  Jeg er veldig enig i det du Jeg er veldig enig i det du skriver om hvor feil det er at alle støpes i den samme forma. Jeg synes det er nærmest kommunistisk. Med noen års mellomrom dukker det opp nye pedagogiske kjepphester som Alle barn skal følge. For noen år siden var det gruppearbeid. Det skulle ikke være fokus på resultatet, men på selve prosessen, å lære samarbeid… Helt fryktelig. Enkelte skoler/klasser hadde gruppearbeid hele tida.

  Det fungerer ikke. Ikke alle ER prosessorientert. Noen er resultatorientert og mister direkte motivasjonen med skolearbeidet. Enkelte er også mer individualister enn andre, og liker ikke gruppearbeid. Jeg er en av dem. Jeg har alltid vært perfeksjonistisk og resultatorientert, noe som alltid passet de andre bra, så fikk jeg gjøre hele jobben for gruppa.

  Andre ganger ble jeg tvunget til å godta et elendig prosjekt, med dertil håpløs karakter.

  Hvorfor skal alle absolutt være like?

  Husker med skrekk for ca 8-10 år siden at Sylvia Brustad (AP) hevdet at alle barn burde være i barnehage, slik at det offentlige kunne få lettere innsyn i hjemmeforholdene og avdekke evt. omsorgssvikt.. Bare så synd at omsorgsvikt for enkelte kan være så lite at det kun dreier seg om boikott av de oppleste og vedtatte sosialistiske pedagogiske metodene som er «in» i øyeblikket… Huff. Tung setning.

  Selvsagt er det bra at omsorgssvikt blir oppdaget. Men holdningen er skremmende. Og likeså mistilliten til foreldrenes egen vurderingsevne ang. hva som best for barn. For det er jo det et slikt utsagn bygger på. Mistillit og ønske om kontroll.

  mvh. 3 barnsmor :o)

 12. Anonym Says:

  du til barn av 5
  jeg kunne du til barn av 5
  jeg kunne å hatt fem barn vis jeg bare plaserte dem bort til barnehager og skoler sfo osv da hadde jeg bare matet dem frokost å kvelds.
  men hva med dem som ønsker å gå hjemme med barna sine og jeg er en av dem , 2 barn holder for meg de er flinke og velopdragne men oki de gikk i barne hage noen år før skolen men det er bra for de. men mor og fars kjærlighet har dem begge og med tryggheten at mor eller far er hjemme når de blir syke på skolen barnehage eks så synes jeg det er bare bra at en foreldre er hjemme og venter på barna,
  jeg synes ikke det er vits i å føde barn for at staten skal passe og opprdra de for oss det er for meg alt for stolt og givende jobb å bare gi fra meg.

 13. Anonym Says:

  kontantstøtta. personlig tror jeg ikke at barn mellom 1 og 3 år måå være i barnehage, men jeg ser problemet med unge jenter og innvandrere.
  kanskje man kunne økt kontantstøtten fra 1 til 2 år og så fjerna den?
  da hadde mann hatt råd til å gå hjemme ett år til og det ville vært lettere å sende i barnehage, hvis det koster staten ca 12.ooo pr unge i barnehage, kan de jo likevel gi de til foreldrene, der en er hjemme….men de må være hjemme, ikke ha dagmamma


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: