Tanker i natta mot Støren..

Det går mot natt, lys fra andre biler kommer sjeldnere. Måltidet fra Eidfjord sitter enda, Ustaoset er lagt bak. Tankene vandrer mye når jeg kjører alene om natta. Skal langt, nær Trondheim. Fiske laks, det midt i juni. Noen venter på meg, gutta venter. Håper ikke noen andre venter..

Nåla viser tall som nær gir en tur bak gitter. Men snart eier jeg veien alene, da forsvinner nåla til et høyre et sted og blir glemt til morgenen kommer. Har kjørt denne veien så mange ganger nå. Før alltid sammen med gutta, jeg alltid som den sjåføren som ga sikkerhet for at de kom frem. Hele mitt liv har vært slik, folk stoler på meg, at de kommer frem. Og slapper av når jeg tar over. Ansvar, føler tyngden, men er vokst opp med den.

Gol. Ikke en sjel ute. Klokka er rett over 2 om natta. Flyr videre, også tankene. Jeg ville ikke denne gangen. De forstår ikke noe, gutta forstår ikke noe. Selv om de krøp og ba, de var jo avhengige av meg. Men jeg sviktet denne gangen, nektet. Fant på unnskyldninger de ikke trodde på. Er ikke flink å lyve. Så de forstår ikke. Forstår ikke fordi jeg ikke har fortalt sannheten.

Jeg ble nedstemt. Stemte for Orkla. Men demokratiet lot flertallet bestemme, det må være sånn. Samtidig forstod de ikke hvorfor. At jeg ikke ville tilbake der jeg fikk bra med fisk og trivdes så godt. Trivdes inntil jeg fikk vite. Men det vet ikke de. Etterpå har de tusener dårlige unnskyldninger som ingen trodde på kommet. Unnskyldninger for å slippe. Slippe øynene i nakken igjen.

Fagernes. Er noe med det navnet, et eller annet. Valdreflyene lever til navnet, flyr lavt, alene, ikke en bil så langt øyet ser. Lenge siden nåla bare viste 2 siffer. Elsker å kjøre over flyene, gode veier, lang sikt. Elsker å kjøre om natta, ikke en bil. Selv onkel med blokka sover. Farten bedøver og man bestiger nye grenser. Stopper midt på for å strekke føtter og slippe ut noe kaffe. Fylle på ny og kjenne fjellufta, det gryr sakte.

Vågå. Dødt, sheriffen sover og, en hund i en hage. Ellers ikke liv. Bare jeg. Otta. Inn på E6. En bil, grå kasse sjanglende. Virker ikke edru. Mulig en bonde med skjeggstubber tenker jeg der et glimt av ansiktet sees i det jeg farer forbi i dobbel fart. Mobilen ringer. Stopper. Gutta, full gang i bakgrunnen. Vil vite hvor jeg er, venter. Kvinnelatter høres og, jeg krymper, spør hvem som er der. Får ikke gode svar. Videre!

Etterpå skjønte jeg hvorfor noen lurte fra gardiner i huset. Etterpå skjønte jeg hvorfor nakken fikk signaler hele tiden. Noens øyne sendte usynlige sansesignal. De har tryglet, ikke forstått. Gutta. Og siden jeg fylte år litt senere, rundt tall, ville de lage overraskelser på turen. Til slutt sa jeg ja, men at jeg kom 3 dager senere.

Dombås. Et snodig navn. Tankene er urolig, urolige av bakgrunnslydene i telefonen. Bekymringen overtar igjen. Dovrefjell, nydelig. Telt med fugletittere i på Fokstua. 2 trailere i lag, morgenlyset er kommet. Slakker av litt til rett over jailen. Onkel har gjerne våknet. Neste stopp blir Oppdal.

Jeg ante deg, følte deg i nakken der jeg stod ute i elva. Jeg stod der så lenge at beina frøs følelsesløse nesten av det kalde smeltevannet, håpet du skulle gå. Men nei. Du satt der. Og ventet. Hvorfor meg? Hvorfor? Jeg hadde knapt snakket med deg, bare smilt høflig i forbifarten, noen høflige ord. Men nå visste jeg, visste. Et sjokk. Din søster fortalte meg. Et sjokk og en undring på den korte tiden. Og selv om du visste om umuligheten.

Oppdal. Strekker føtter, endel mennesker har småvåknet. En smilende dame i en skoeske, polo, kjører forbi. Kommunesymbol på døra, sikkert en hjemmehjelp. Spiser sjokolade, hufser litt mot morgenen og jogger en runde. Videre.

Berkåk. Skal ikke mot Meldal denne gangen, nei vider mot Støren, som i fjor. Nervene kommer, tankene raser mens Sokna renner som selskap nedover. Tenk om? Faen ta meg! Stopper ved en høl. Kikker i det klare vannet. Bare litt til, så er jeg fremme. Men, nøler. Hører mobilen igjen. Hvor jeg er? Lyver og sier Oppdal. Allerede? Bjarne nekter å tro det. Egentlig ser jeg nesten frem til Støren her jeg står, men vil ikke si det. Vil ikke at de skal spørre hvorfor jeg ikke kjører de siste 5 minuttene. Legger på.

Sitter på en stein ved Sokna, magen er nervøs. Faen ta meg! Helvete! Hvorfor? Hvorfor meg? Jeg som alltid holder meg unna guttas fester. Jeg er på fisketur og ikke noe annet. Men, du var der. Jeg følte deg, men skygget unna. Redd. Kunne ikke, ville ikke. En natt kom du når jeg fisket i Brohølen, jeg følte deg der du satt på bredden, ventet. Hvorfor? Hvorfor meg? Hvorfor? Men din søster sa du visst feilte noe, var syk..

En linerle sitter urolig og vipper på halen, noen larver i nebbet, har sikkert unger som venter på frokost, den bebreider meg høylydt for å være i veien. Jada, skal snart gå. Snart. Morgensolens stråler møter ryggen varsomt, ømt og godt. Drøye 80 mil på direkten sitter i kroppen. Skal jeg ringe ned og høre? Spørre om hun er der? Bjarne vil nok undre på det merkelige spørsmålet. De vet ikke.

Hei Bjarne. Bare lufter meg, fremme om en straks, hold kaffen klar. Du? Er de to søstrene på gården der i år og? Arrg! Kutt ut! Bare lurte plutselig.. Anita? Ok… Mona da? Kommer til helgen.. ok. Hva? ….fordi vi var der da? Hva, nei ikke noe… Snakkes om minutter! Til helgen, hva betyr det? Fredag? Lørdag? Torsdag? Vi reiser lørdags natt. Nei, det får stå sin prøve, hun må vel ha funnet seg en nå? Eller jeg kan reise hjem før..

Farvel linerlemor, nå får du fred..

2 kommentar to “Tanker i natta mot Støren..”

 1. Jettegryta Says:

  hm.. Jeg får lyst til å sette meg i bilen og kjøre når jeg leser innlegget ditt.
  Det er noe med det.. noe som gjør meg rolig, noe som.. Ja, hva skal jeg si?
  Å ha veien for seg selv.. det er godt.

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Har alltid likt å kjøre om Har alltid likt å kjøre om natta jettegryta. Det er noe med roen, en slapper bedre av og tankene og stemningen blir helt annerledes enn når de er konsentrert om trafikken hele tiden som om dagen. Spesielt når en skal kjøre langt gir nattekjøringen en helt annen opplevelse.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: