Gamle verk..

Bøker har sjel, de gamle praktverk har noe spesielt over seg. Noe ikke nye bøker kan noengang få. Nå har jeg nettopp pakket ut to gamle mestere. 24 bind, 12 av hver, og alle deres samlete verker. Arne Garborg og Alexander L. Kielland, to mestere. Begge gamle årganger, men i perfekt stand kjøpt fra et antikvariat.

Bøker vil alltid bety mye for meg, jeg har alt mulig, men «vanlige» og moderne novellegreier styrer jeg unna. Har mye fra krigens dager, krighistorie – mange av disse har jeg arvet fra far, samt mange bøker om fly fra samme tidsepoke. Ellers er det endel reiseskildinger spesielt fra gamle Norge, men og ellers. Og mye gammelt fra farfar og oldefar.

I tillegg flere metre med bøker om fiske og jakt. Faktisk har jeg selv skrevet et kapitel i en av de på forespørsmål, i noen andre er jeg nevnt osv, men mer sier jeg ikke, får være måte på, hehe. Ellers en god del fagsaker selvsagt, og pluss i mente flere veier.

Problemet er at etterhvert må flere hyllemetre til, nå begynner jeg å få problemer igjen etter siste års tilskudd. Men et luksusproblem. Men ikke mange slår de gamle mestere, det var på en måte mer sjel og personlighet over deres ord..

4 kommentar to “Gamle verk..”

 1. Tante Sofie Says:

  Praktverk – fra svunne tider må man ta godt vare på. Jeg har arvet to serier fra mine besteforeldre, det er Bjørnstjerne Bjørnsons og Sigrid Undsets samlede verker, i skinnbind og gullsnitt! Jeg har arvet en del enkeltbøker også, men de to seriene er jeg ekstra glad for å ha fått. Min bekymring er, for det første at bøker tar stor plass, man samler og kjøper gjennom et langt liv, og bøkene står mer og mer trangt. Nå har jeg gått over til å låne på biblioteket, for det er ikke mulig å få inn flere bøker her. Min andre bekymring er, vil etterkommerne ta vare på mine klenodier? Mine unger vil sikkert gjøre det, men jeg er mer usikker på barnebarna………
  Personlig greier jeg ikke kaste en bok, det har jeg total sperre for å gjøre. Leverte flere plastposer med bøker på biblioteket for en stund siden, de tok imot bøkene med forbehold om at de skulle kunne gjøre hva de ville med dem. Det var greit, for skulle noe av det kastes, så var det iallfall ikke jeg som kastet det🙂 Jeg har forresten sett igjen noen av bøkene i hyllene på biblioteket, så noe kunne iallfall brukes heldigvis!

 2. May-Britt Says:

  =) [img]http://i243.photobucket.com/albums/ff240/commentcherry/cherrytap/comment_graphics/sweet_dreams/images/115sd6.gif[/img]

 3. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Mange har et forhold til Mange har et forhold til sine bøker Tante Sofie, du vet før var det ikke tv, få kinoer, ja kanskje ikke avis heller hver dag. Ukeblader kanskje et loslitt allers man nesten hadde arvet fra en på besøk. Bøker fikk en annen dimensjon enn for moderne mennesker som er vokst opp med dagene fulle av mediainntrykk, skrevne ord, og billeder.

  Det mange heller ikke vet er at slike verk du snakker om, og jeg, de kostet utrolig mye og i rene penger den gangen. Det var ikke alle forundt å ha råd til slik «luksus». Ikke uvanlig ble disse betalt med små måndlige avdrag i kanskje år. Bøker hadde en helt annen betydning for de fleste enn de har i dag hvor selv bøker er blitt noe man drukner i og nesten får kastet etter seg bare man vil ha de..

  Jeg prøver å ta vare på de jeg har arvet, å ta vare på betyr og at de «brukes» leses og ikke bare står til pynt og samler støv kun fordi man ser seg forpliktet til å samle på arven, til neste generasjon. Endel av de bøker jeg har arvet av f.eks oldefar/mor, er det tydelig at har vært noe spesielt for andre. De bærer preg av å ha blitt lest tusen ganger. De slitte bøker betyr enda mer slik sett, for det slitte har gitt de en større dybde og større sjel..

  Takk May-Britt, du finner alltid gode bilder som passer, hehe

  Tor

 4. Tante Sofie Says:

  Vær du trygg Jærskalden! Mine bøker er både slitte og velbrukte. Som du sier, så tror jeg også at de er innkjøpt etter avbetalingsmetoden, for ingen av mine forfedre var spesielt velstående🙂
  Da jeg vokste opp var disse bøkene pluss mange andre allerede kommet som arv til mine foreldre, og jeg som var den største lesehesten i familien pløyde meg gjennom alt som var i bokhyllene hjemme. Krig og Fred, Anna Karenina, De elendige, Jonas Lie, Kielland , ja bare spør meg :-))) Nå vil jeg ikke påstå at jeg som 12-13 åring forsto alt jeg leste, spesielt ikke i de tyngste av bøkene, men min favorittserie, som jeg fremdeles har stående her med sine slitte, røde rygger det var Alexandre Dumas. Skrev skolestilpå folkeskolen om favorittbøker og skrev om Greven av Monte Cristo, hvorpå en måpende lærer stilte meg kontrollspørsmål etterpå for å være sikker på at jeg ikke fantaserte🙂 Han hadde sikkert fått en masse stiler om Frøken Detektiv, hehehe!
  Jeg pleier å si at har man en god bok er man aldri alene.
  Ha en fin dag!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: