Bare rør?

I dag lekker det skikkelig fra Herrens hus «Himmelflog», synd jeg ikke har langt nok kosteskaft ellers skulle jeg dunket i taket der oppe. Tror både kåken og forsamlingen der oppe behøver en fagmessig renovering. Og ikke minst tilsnakk for unødig sløsing med vannet.

11 røde grader og 11. januar. Det begynner å ligne noe. Snart kan jeg søke ørsmå vårtegn, studere knopper med lupe «Hei? Har du våknet?». Det blir aldri for mange vårer. Våren er et større under enn vi fatter, men mange tar den kun som en selvfølge at den følger etter vinteren. Men slik er det ikke, ikke omkring den våren vi kjenner – det er ikke så lenge siden vår var ukjent i en evig vinter. Noe som vil skje igjen, ikke i vår levetid riktignok. Men vi er heldige som har våren, får føle den.

Jeg snakker meg bort, en uvane jeg har fått med på kjøpet. Det var disse rørene. Herrens rør og deres elendige tilstand er allerede bemerket. Rør er mer enn rør, tenk på hvor mye rør det finnes bare i ditt hus? De fleste er usynlige for deg, men ta de helt bort og du er tilbakesatt til 1800-tallet. Da blir det kald bak i utedo og hugge hull i isen etter vann, eller smelte snø. Rør er noe av det vi moderne mennesker er mest avhengige av.

Her er og mye rør, også den supre sentralstøvsuger, meget kjekk sak. Meget kjekk – vanligvis. Men, en sjelden gang skjer det at den nekter å uføre sin jobb. Ikke pokker. Man hører i det fjerne at motoren går, men munnstykket er taust og alle dyrene av hybeltype jubler. Som regel er det da slangen som er overmett, mer rett et sted i bøyen i håndtaket er det overbefolket. Med litt mekking og en lett operasjon uten narkose, er den saken ute av verden, og hybeldyrene rømmer for harde livet inn under alle skap og seksjoner.

I går skjedde det igjen. Men den fikk ligge der til i dag og hybeldyrene ble benådet inntil videre og kom løpende i samlet flokk ut fra gjemmestedene. I morges ble inngrepet på pasienten så foretatt av en rørete litt våken, dog edru, kirurg. Stor oppstandelse meldte seg da det viste seg at slangen ikke var syk, overmett. Hva pokker? Utrykkning til moder’n, dvs selve støvsugerdelen, men den funket som vanlig. Akk og Sønn, marittet ble konstatert å ha ankommet. Et eller annet sted i rørgatene blokkerte noe. Sikkert en gjeng hevngjerrige hybeldyr.

Nå har jeg selv lagt opp alle rørene, 4 uttak, rør i vegger, rør på loft og ut til rommet før snekkerbua hvor selve dingsen står. Dessverre er det ingen pil som spretter ut og forteller hvor hybelgjengen har forskanset seg. Og her er det snakk om betydelige mengder rør med bend og muffer. Vel, må man så må man. Bevæpnet med baufil, skjøtemuffer og lim ble loftet inntatt. Etter å ha kappet ca 9 bend og 7 muffer ble gjengen funnet sammen med 1 stk blåfiolett klinkekule, 1 stk stoppenål(!), 2 tannpirkere og en ukjent knapp i det 2. nordre bend sett fra nord.

Og jeg glemte det italienske mareritt. Det ble fikset mens kaffen ble til i morges. Hva det er? Jo en italiensk kjøkkenvask av laserinnfrest underlimt type med 2 avdelinger og et stilig italiensk blandebatteri i passe aldersdesign. Og et pokkers idiotisk komplisert italiensk system for de to proppene som beveger seg via en italiensk knott strategisk plassert mellom avdelingene via sinnrike tynne rustfrie wirer. Hele greia er stupid laget. Så dumt at selv italienere burde klart bedre.

Hovedproblemet er at det pokker nesten ikke er plass til vannet som skal renne ned der hvor det sinnrike, men idiotisk innebygde italienske systemet til de to proppene bor. Liksom de glemte at det tross alt skal renne vann igjennom den girkassen som er koblet med rørene. Det er vel helst slik en sluk skal funke, trodde jeg? En liten klype jasminris og det er nær forstoppelsen i girkassen og vannet kommer, i stedenfor å renne ned, opp i neste avdeling. Den italienske herren som konstruerte klenodiet burde hatt en eller annen pris – hvis han var edru da han tegnet saken. Det kan være mer tvilsomt.

Alle disse rør, usynlige de fleste… Også når det røres til oppi hodet mitt – av og til.. Og da kan en si «bare» rør… Men ellers er det ikke «bare» rør, i begge tilfeller..

5 kommentar to “Bare rør?”

 1. Først og sist Says:

  Bare rør… Noe kjent med dette.. Fant hele legosamlingen til guttungen inne der..
  Gjett om han sikkert hadde det morsomt…men ikke jeg..umulig å få ut igjen.
  Da var ikke Herren blid på meg.. man holdt seg for ørene..

 2. May-Britt Says:

  Masse rør ja=) Har samme tullevasken jeg også, går tett rett som det er, og ikke løfter den knappen opp proppa heller, ville ha de gamle med utslagsvask jeg da, men det gikk ikke, passa ikke med de nye innredningene. Ha en fin kveld med alle sluser åpne=)
  [img]http://i114.piczo.com/view/4/0/0/s/7/6/k/9/5/5/w/p/img/i281238224_18786.gif[/img]

 3. Trultus Says:

  Aldri så galt at det ikke Aldri så galt at det ikke er godt for noe, med andre ord… Jeg har et kjøkken fra 1952 – ja, faktisk… Kjøkkeninnredninga er den originale, innebygde som kom med huset da det ble bygget.

  Har ny benkeplate – men vasken er gammal, gitt..🙂

  Funker som bare det, den! Aldri vært noe tull – bortsett fra den gangen jeg helte kokevannet fra lammerullen ned i utslagsvasken uten å skylle etter med vaarmt vann umiddelbart. Da gikk det tett, gitt… På lille julaften! :-p

  Meeeen – det gikk da bra det også!🙂

 4. Xantippe Says:

  Herlig avslappende Herlig avslappende lesing…ikke greit med alle de rørene nei, men godt du fant de syndefulle lodottene etter iherdig innsats. Får håpe det blir ei stund til de gjør slikt felles opprør mot huseier igjen… ;))

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Først og sist:
  Nå fant jeg Først og sist:
  Nå fant jeg mer enn akkuart den proppen, og utrolig hva den klarer å suge så langt opp og bortover. Heldigvis er det første gangen hos meg at det har stoppet seg til i selve rørene.

  May-Britt:
  Hele greia er latterlig idiotisk, det er nesten som om jeg tror at de ikke har prøvd at det funker før de selger utstyret. Det ender vel med at jeg bygger om de to vaskene og hiver hele innmaten.

  Trultus:
  En ikke uvanlig greie det nei at en glemmer å spyle ned fettet skikkelig før det stivner. Men som regel går det greit å spyle det opp igjen med rikelig med varmt vann. Hadde heller aldri noen problemer med de gamle vaskene. Men dette nye er helt på trynet og det skal være skikkelige greier vistnok.

  Takk xantippe,
  som nevnt lenger opp er det første gangen det har skjedd at selve rørene har tettet seg. Normalt at slangen gjør det i overgangen, men ikke rørene.

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: