This life..

Se på dette, se lenge..

6382.jpg

Ser du bare en stein, så er det ikke sikkert du behøver lese videre. Men den gamle stein på en mannslengde er et uslåelig kunstverk, og yrer av liv. Den kan studeres i sitt rette element i nær sagt evig tid og selv da ville ikke hele dens liv bli kjent eller forstått. Her har den lagt siden den ble født og urørt av annet enn livet. En ærverdig stein..

Vårt liv, mitt liv, det er styrt av kalendere, urviser. Kunstige tidsmaskiner funnet opp av oss. Joda, årets syklus og blabla. Men den største andelen av verdens befolkning har hverken kalender med glansete ark eller tidsriktig ur. De lever uten våre tidsmaskiner. De fleste nok for at de ikke har råd til å kjøpe tidsmaskinene vi andre er slaver av i våre kjappe liv hvor det meste som skjer kan krysses av på en av tidsmaskinene. Bokholderne, vi har hver vår som holder orden på vår livskonto..

Nettopp der er nøkkelen til at så mange kun ser steinen som en hvilken som helst begrodd stein i forbifarten mot noe som er styrt av våre tidsmaskiner. Man skal kanskje nå toppen og hjem igjen før klokka ditt eller datt, for klokka ditt skal en i et selskap hos en annen som har bladd til et merkested i sin kalender. Eller man skal videre innover heia og synes det er bortkastet tid å se på en «stein», den gir jo ingenting å berette om når man kommer hjem igjen?

Eller her da? Hvor lenge hadde du spandert på dette? Et typisk Jærsk grenseområde som nærmer seg den nakne Høgjæren.

6512.jpg

Dessverre er det umulig å vise panoramablikket her på en ussel liten skriveplass. Jo, sier noen i farten, bare en liten skog, ei myr, en himmel, noe bak. «Bare»? Stopp! Se på himmelen – og skyene, se den utrolig vakre himmelscenen. Den der får du aldri se en gang til, den er once in a lifetime. Akkurat den scenen vil aldri oppstå igjen, den er unik. Noe bak? Sukk…javel, hørt om Høylandet, det før nakne fjellet?.

Og den myra, den innholder milliarder av variasjoner, vekster, padder, frosker, mus, lerker på egg, bekkasiner som har unger, harepus, kanskje et rådyr, en fasan eller tre. Libeller, mygg, vannkalver, huggorm, stålorm, storspove, jordveps, døgnfluer, og noen tusen til. Og selje, bjørk, vier, gran, furu, lyng, einer, starr, andre gress, myrull, ja og mange mange andre store og små blomster. Og mose, og steiner selvsagt. Pluss alt det andre. Tid ja, ikke tid nei, ok vandra vidare du da..

Men denne da?

7537x.jpg

Jaha, den har du sett ja? Beklager, men det har du ikke. Den solnedgangen er «min». Kan ikke huske å ha sett deg på siden av meg da jeg tok det bildet? Bare en solnedgang? Niks, ingen solneganger er 100% like. Men du? Ser du over sola? Ja der oppe, krysset. Jepp ja, nei, faktisk er det delvis menneskeskapt. Ha ha? Hva ler du av? Hemmeligheten vet jeg, men ikke du, for du var der ikke nøyaktig da. 2 fly hver sin vei skapte det krysset før sola kom så langt ned, og jeg tok meg tid. Tid til å vente..

This life… this fucking life and its clock. Hvis det var en Gud som skapte oss, så er den største tabben hans å ikke skape oss hardføre nok til å bli 500 år. Da ville alt vært mye bedre, da ville menneskene ikke jaget i sin tilmålte tid. Da ville menneskene tatt seg tid. Også tatt seg tid til å ta bedre vare på hverandre. Men, kanskje ville vi hatt det litt bedre om vi ga litt mer pokker i kalenderen og stressfaen på armen. Og ikke krevd av oss selv at vi må ditt og datt, bare fordi de andre gjør ditt og datt..

3 kommentar to “This life..”

 1. Ulva Says:

  Små steder kan si så mye om du kjenner til de.

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Minnet meg om et sted det Minnet meg om et sted det bildet Ulva. Det er så mye å se i denne verden, tror ikke man ser så mye mer om en farer som en jojo rundt for å dekke mest mulig av kartet. Men med moderne tider følger tidspress og egetkrav om å utnytte tiden effektivt. Det meste har fått sin tilmålte tid på forhånd, etterhvert og det private, dessverre..

  Tor

 3. Anonym Says:

  Skulle vært en fornøyelse å hørt historien til stenmannen på første bilde, han kunne fortalt oss mye…….


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: