Mannspanelet?

Ta en titt på Mannspanelet: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2820831.ece Hva ser en? Jo en urban puddinggjeng bestående av småbarnsfedre som kjører SUV og er kule. Og deres bestefar. Man leter automatisk etter de/den homofile på bildet, endel kan se ut til å ha noe i skapet, ihvertfall etter utseende, to av de bak har tydeligvis et godt øye til hverandre. Og denne gjengen skal reperesentere Norges menn? Halleluja, og kyss meg der jeg er høyest i misjonærutførelsen!

«Mannspanel»? Er vi virkelig kommet så lavt her i landet? Noe må være feil, tviler på at noe annet land i verden må gå til det skritt å sette sammen et mannspanel. Det er noe nedverdigende over uttrykket «mannspanel». Og «mannsmeldingen»? Og selvsagt lagt frem av en kvinnelig minister. Jeg mistenker mye av greia som en forkledd måte å få menn til å være med på enda mer likestilling på kvinners premisser.

Likestilling er ok, og bør være selvsagt. Likestilling i parforhold bør falle som en naturlig del og ikke lovreguleres. Er den ene parten ikke innstilt på likestilling så nytter det ikke med tvang. Tvang i et forhold er helt feil. Og det er ikke statens oppgave å blande seg inn i den private sfære på dette området. Man kan ikke lage en mal for standard parforhold. Skillsmissebarn bør være enkelt 50/50 i utgangspunktet.

Det er så mye snakk om permisjoner, man teller uker når det gjelder den første lille del av et barns liv, dvs puppestadiet. Tror det er gått såpass prinsipper i dette at man blir blindet for realiteter. Det er på sikt mye viktigere at barnet følges opp i resten av sin barnetilværelse enn de to første år, eller mindre. Jeg synes hele den diskusjonen etterhver begynner å bli spissfindig prinsipprytteri fra et visst kvinnemiljø som skal påtvinge menn noe for prinsippets skyld, ikke for barnets skyld.

Nå vet ikkje jeg hva «mannspanelet» har som oppgave, eller hva vekt det legges siden det jo bare kommer fra menn. Som nevnt tror jeg mye går på å fordekt møte kvinnekrav. Mange av disse kravene tilhører den private sfære mellom to mennesker i et parforhold og kun der.

Et søk gir: «Målsettingen med panelet er at de skal diskutere menn og likestilling, med hverandre og med andre. Målet er ikke minst å trekke debatten inn på arenaer der man kanskje ikke har diskutert likestilling» Videre: «Firedeling av svangerskapspermisjon, regelmessig kontroll av menns helse og landsdekkende kampanje for å endre mannsidealer..»

Vel, mistanken min ble styrket av søket. «Målet er ikke minst å trekke debatten inn på arenaer der man kanskje ikke har diskutert likestilling» Jaha? Fordekt privat sfære? Og svangerskapsspermisjon nok en gang. Skulle tro alt barneansvar ble avviklet etter den perioden. Og: «landsdekkende kampanje for å endre mannsidealer» Hva pokker menes med det? Jeg tipper at hadde den vært motsatt: «landsdekkende kampanje for å endre kvinneidealer» hadde det blitt rabalder og bråk ingen før hadde sett.

De fleste fornuftige mennesker, uansett kjønn, er for likestilling, en likestilling som går vel og merke begge veier. Om en part i et forhold ikke føler det er oppnådd likestilling etter den personens oppfatning og krav til likestilling, er det en sak mellom de to i forholdet – og ikke et lovverk.

Men som sagt, jeg har liten peiling på mandat eller hva premisser dette jyplingutvalget av puddinger har jobbet med. Uansett, det virker noe søkt å måtte ha et «mannspanel» anno 2008. Det er noe fundamentalt og grunnleggende feil i det moderne samfunnet som stadig søker å standarisere mennesker..

Og det er meldt storm i morgen, det passer the real man….hehe

14 kommentar to “Mannspanelet?”

 1. tante BØ Says:

  Jeg trenger ikke se de Jeg trenger ikke se de typene der….(har ikke klikket meg inn på linken)
  det er garantert ikke Mannfolk….de er vel nærmere ett intetkjønn etter mine begreper.
  Så mye greiere det var før da det var mannfolk og kvinnfolk roller….
  Og jeg er for likestilling, bare så det er sagt : )

 2. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jeg synes dersom et slikt Jeg synes dersom et slikt panel skal dekke Norges menn tante BØ er det helt på jordet, både i aldersammensetning og garantert og på flere andre områder. Halvdelen av de der har sikkert ikke sett ei ku engang, dvs unntatt den på melkesjokkoen.

  Jeg føler snittet av panelet er slik nettopp fordi fokuset er på de områder jeg har skissert, og det blir helt feil. Lurer på hvem som har satt det sammen og på hvilke premisser..

  Tor

 3. Xantippe Says:

  Jeg blir like overrasket Jeg blir like overrasket hver gang.. og undrer meg på «hva er det enkelte av dere menn er så redde for»???? Hvorfor er det galt at den private sfære blir debattert? Bør man ikke kunne si noe om likestilling på alle arenaer…. nei du Tor….. akkurat på dette området er og blir vi uenige….
  Skilsmisseunger ( uff for et utrykk) og «deling» 50/ 50…. jeg undres på når enkelte politikere og endre folk skal innse at unger ikke er en «ting» man kan dele… Jeg mener det er på tide at vi virkelig begynner å snakke om barnas beste… ikke hva som tjener hverken far eller mor eller likestillingen…….;))

 4. bamse1964 Says:

  Heia Norge….Bare i Norge Heia Norge….Bare i Norge dette er mulig……bare i Norge vi kan finne på paneler og utvalg for å sløse mer penger på…..

 5. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Fordi xantippe, den private Fordi xantippe, den private sfære i et parforhold er et privat forhold som ikke kan reguleres, det forholdet går på gjensidig naturlig respekt, man kan ikke regulere et parforhold på det området. Jeg er ikke «redd» for noe, synes bare at det er en utidig og urett måte å blande det offentlige inn i et privat forhold mellom to mennesker. Og skal man ha respekt for et forhold, må man og ha respekt for ulikheten til 2 unike mennesker.

  Likestilling på «alle» områder er en utopi, ikke mulig av naturlige årsaker. Noen ganger til fordel for menn, noen ganger til fordel for kvinner. Man kan ikke lage de to kjønn om til en standard i alt og ett. Det handler om forståelse og respekt, gjennsidig respekt. Finnes ikke den naturlig så kan du ikke regulere eller preke den frem.

  Jeg er enig med deg og barna i en skillsmisse, dog har «barnas beste» hatt lett for å bli «morens beste» som standard. Og det er ihvertfall ikke likestilling, ei heller rett for barna.

  Jeg synes det er ok at vi er uenige, slik lærer vi noe av hverandre..

  Tor

 6. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Jepp bamse, jeg forstår at Jepp bamse, jeg forstår at et slik panel er vi alene om i verden, og jeg tror mange andre samfunn og har litt vett, kan ikke bare være vi som har det..

  Tor

 7. Edb.Regadog Says:

  *gliser* Merkelig jeg ser da ingen som ser ut som en mann der?
  Forandre mannsidealet?
  Er det mannen som skal forandre på det, eller er det kvinners oppfatning av mannen som skal forandres?
  Herregud la nå folk få være som de er.
  Enten de er de urbane moderne mennene som vi ser i artikelen eller om det er huleboere. (som VB. Og forresten bildet er bare tre år gammelt.)
  Nei, den likestillingsgreiene er helt på jordet. Sunt vett er jo at man skal ha lik lønn for likt arbeid. Og ellers hvem som gjør hva hjemme er en privatsak.
  Skal noen komme hjem og gi meg bot eller lignende da?
  Fordi jeg mener at min oppgave er å skjemme bort mannen?
  La folk få gjøre det de vil, er min mening – men la de holde på.
  Hele landet med regjering er på vei til hundene spør du meg.

 8. Jærskalden Tor Vidle Says:

  «Er det mannen som skal «Er det mannen som skal forandre på det, eller er det kvinners oppfatning av mannen som skal forandres?»

  –>Mer vel at kvinners oppfatning av mannen, hvordan han skal være, skal forme mannen tror jeg, mulig det var det du mente Edb(?).

  Vel nå skal jeg ikke dømme mennesker bare på utseende, dog sier det ikke uvanlig noe om tilhørighet, dvs hvordan de pleier seg og kler seg, om de følger moter osv. Aldersammensetningen kan heller ikke representere hele mannsaspektet.

  Jeg tror de fleste er enig i grunnleggende likestilling, rettigheter osv. Men innenforbi hjemmets fire vegger er det privat og kun en sak mellom de to, ikke en offentlig greie. Dog, det er de som mener at på sikt vil mannen bli forandret ved at deres oppvekst mye domineres i dag av kvinner (barnehage og skole osv). Det er helt feil hvis kvinner mener at mannen skal formes og kreves å bli mer lik kvinner. Da har noen misforstått skremmende mye..

  Tor

 9. Edb.Regadog Says:

  Det er nettop det som skremmer meg så inmari mye.
  Hvordan vil mannfolka være om et par generasjoner?
  Skremmende mer skremmende enn global oppvarming….

  Og det var det jeg mente.
  Fingrene løper litt av med seg og hjernen følger ikke helt med i dag.🙂

 10. havheksa Says:

  Hjelpes her kan jo en stakkars heks flire seg i hjel…
  Ei heks som lever i et samfunn hvor de forskjellige rollene etter kjønn faktisk leves etter, og hvor alle involverte parter liker og akksepterer at det er sånn…
  Nei dere i sentrale strøk av landet har faktisk mye å lære av oss som lever etter den gamle normen….
  Å diskutere kjønnsroller det har ALDRI skjedd her på kysten, her er det naturlige roller, og vil et kvinnfolk drive sjøen så vær så god, hun høster i så fall respekt. Mannspanelet kan i så fall ha en roll for å forsvare en ekte sjøkvinnes ektemanns rolle… men akkurat det er heller ikke noe problem her ute… jeg har enda til gode å se en mann her ute sulte ihjel foran brødboksen, og ikke kjøper dem ferdigmat heller… Dem klarer faktisk å lage mat, stelle for seg sjøl og drive sjøen samtidig… snodig…

  http://www.havheksa.no

 11. Anonym Says:

  Herregud hva de finner på her i landet Kan ikke skjønne at de typene på bildet kan være noe representativt for Norges mannlige befolkning. Ser ikke en eneste hardbarka sjømann, en trailersjåfør, en tømmerhogger eller håndverker der. Er dritt lei av alle kommisjoner, paneler og utvalg som blir nedsatt her i landet for liksom å skulle bestemme hva som er best for alle. Har Verdikommisjonen i friskt minne……….
  Alle har sin egen hverdag å forholde seg til, og det som passer familie A passer slett ikke for familie B. Jeg vil tro at de fleste greier å ordne opp for seg selv, og de som trenger hjelp bør ha rett til å få all den støtten de trenger.
  Usj, der forsvant julestemningen jeg hadde bygget opp med Mahalia Jackson på CD-spilleren.
  Hilsen Tante Sofie

 12. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Det var det jeg trodde E, at Det var det jeg trodde E, at jeg forstod deg rett. Enig at en kan stille det spørsmålet der, for det er snart slutt på å la invidualister få utvikle seg fritt..

  Heksa, jo en kan flire, og bør kanskje og – på samme tid er det alvor, kanskje ikke for oss, men en ser utvikling gå sin gang med det mannlige kjønn. Vel, gamle normen, selv er jeg «moderne» på naturlig likestilling, gjensidig. Men ikke for likestilling som presses på pga bare prinsipp, og som kanskje føles presset på av begge kjønn. Tross alt er det kanskje en mening med endel av de naturlige forskjellene mellom kjønnene.

  Et godt utgangspunkt er det du er inne på, nemlig å være selvhjulpen uansett kjønn, da legges et godt grunnlag for naturlig likestilling.

  Tante Sofie, nei, neppe finnes det særlig spredning i det panelet, men tror at «hardbarka» skal være ut i fremtiden og bare finnes på film, hehe. Men ja, enig, det er feil av samfunnet å trø nye normer over mennesker hele tiden. Et gedigent feilskritt vil fremtiden vise. Man kan ikke forme mennesker i alt og et slik at de helst alle blir som tvillinger. Den innstilningen skaper og tapere som ikke føler de strekker til etter normene, mens ulikhetene er jo oss fra naturens side.

  Synes det er et alvorlig og tvilsomt skritt dersom noe av målet er den rent private sfære, dersom samfunnet og skal regulere og legge lister og lage normer for forholdet mellom to mennesker privat. Noe bør være hellig..

  Tor

 13. Xantippe Says:

  Tor, nå mener ikke jeg Tor, nå mener ikke jeg heller at det offentlig skal inn å regulere noe som helst i hjemmene, bortsett fra der det forekommer vold…..men menn og kvinner må vel tåle at det diskuteres? Det kan vel ikke være slik at man ikke kan snakke offentlig om det som foregår innenfor husets fire vegger?
  Dessuten, likestilling i dette nyere tid er nesten utelukkende til det beste for menn; Økt fedrekvote, «fordeling» av samværsrett og også barnebidrag. ;))

 14. Jærskalden Tor Vidle Says:

  Tja, det spørs xantippe, Tja, det spørs xantippe, noe bør tilhøre det private mellom to mennesker, for ingen forhold er nøyaktig like på dette området det snakkes om her. Man bør ikke tilnærme seg en mal på det området og..

  Joda, økt fedrekvote er ok, samværsrett og, dog burde det vært naturlig av en likestilling som funket begge veier fra starten av..

  Tor


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: